8 de gener de 2011

Un mar de llatinismes (II): Expressions d’àmbit general amb sentit adverbial modal

Després del parèntesi nadalenc reprenem la publicació dels treballs dels alumnes de 2n sobre els llatinismes prescrits per a les PAU. Vam començar amb les expressions d´àmbit general amb sentit adverbial temporal de l´Helena i en Carlos i continuem avui amb les que ens presenten la Júlia i l´Anna. Recordeu que els vostres comentaris han de fer referència, sobretot, a les imatges que han triat per il·lustrar els seus llatinismes. Bon començament de trimestre!

Júlia Vallespir i Anna Ruiz

7 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola!
Després de nadal torno a aparèixer per el blog!
comentaré les imatges que la Júlia i l'Anna van triar per exemplificar els llatinismes:

bis: la imatge és molt clara amb els bessons que són una copia de l'altre.

Ex abrupto: un terreny totalment inaccessible i una persona amb una expressió molt "agressiva" que ens evoca a la mateixa sensació que tenim a l'intentar accedir a un lloc com el de la imatge del costat.

Ex aequo: a les imatges veiem una comparació entre procedència, sexe ... fent referència a que tothom ha de ser tractat de la mateixa manera sense diferències de cap mena.

In albis: a la primera fotografia veiem un noi que transmet una sensació de desesperació terrible que a ningú no li agrada patir quan esta fent un examen i la segona és molt gràfica un paper en blanc; possiblement vulgui evocar un escriptor que no té idees i les muses encara no han anat a visitar-lo.

gratis et amore: una expressió genial, la imatge central ens mostra dues mans un gest molt amorós, sense papers ni documents entre les mans per arribar a un acord... simplement sentir l'amor de l'altre persona que t'ajuda sense demanar res a canvi, i la darrere fa referència als pallassos sense fronteres que treuen un somriure als nens sense rebre diners a canvi simplement per fer-los feliços!

in crescendo: les tres imatges fan referència a una escala de sons que cada cop pugen més.

sine qua non: en tots els exemples veiem la importància de l'amor sense el qual no podríem viure la parella, la família...

Un treball genial noies!

Fins dilluns.

Anna!

Clara ha dit...

Hola!

Abans de tot dir-vos que heu fet un gran treball!

A mi m'ha encantat la imatge de ex aequo dels dos nens saltant, perquè ho il·lustra molt bé i de forma molt mona. Els drets han de ser els mateixos per blancs, negres, xinesos, en fi per a totes les races i haurien d'aprendre a viure en harmonia tots plegats, com aquests dos nens fan, ja que no es fixen en la raça, simplement juguen. El llatinisme ex aequo és especialment visible en els nens, que no entenen de sexe, raça, bellesa o procedència, que simplement mantenen una relació amistosa per jugar i que no s'adonen de totes les diferencies i fronteres que imposen els adults. En aquest sentit hauriem d'aprendre d'ells, no creieu?

Bon treball!

Valete!

Esther Soria ha dit...

Hola!!

Molt bon treball noies!

A mi m'agradaria comentar en especial dos fotografies.
La primera la del llatinisme "gratis et amore" que fa referència als pallassos sense fronteres, penso que és un voluntariat molt maco i que permet realment omplirte com a persona, el fet de saber que estas fent alguna cosa per ajudar a certes persones, sense la necessitat d'estar els dinars sempre pel mitg. Penso que és una feina molt important i engrescadora i que s'hauria de valorar molt.

L'altre fotografia que m'agradaria comentar és la del llatinisme "motu propio", especialment la que fa referència a la ciggarreta, perquè penso que es un vici on la pròpia persona a de prendre l'iniciativa per ella sola de deixar de fumar, perquè el més important és la paciència i l'esforç de deixar aquest vici amb molt d'interès.

Vale!

Judith Garcia ha dit...

Hoola :)

Molt bon treball i molt bona publicació!

Las imágenes que mas me han gustados han sido las de "bis" que salen dos gemelos y lo explica muy bien, también la de " ex aequo" ya que las tres imágenes expresan muy bien el significado de igualdad , la de " In albis" esta me ha hecho mucha gracia la imagen de muchos alumnos con las manos en la cabeza, y por desgracia a nosotros muchas veces nos pasa lo mismo.

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Les imatges que han cercat els companys de 2n, Judith, són molt encertades. A veure si comencem ja a conéixer alguns llatinismes amb vosaltres i ens empesquem activitats que us ajudin a recordar-los i a fer-los servir amb naturalitat.

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!!!

Júlia i Anna molt bon treball el que heu fet. També em va agradar molt la vostra exposició, em van quedar clars els llatinismes.

Voldria destacar les imatges del llatinisme bis, perquè ha estat molt encertat posar una foto dels dos besons i del símbol gèminis.

També el llatinisme in albis amb la imatge del noi aquell que esta desesperat en el examen.

Lah''heLena ha dit...

Buenas!!

Unes imatges impresionants!! un treball molt ben fet felicitats!!

Una de les imatges més bones és ex abrupto.

déu,