26 de gener del 2011

"Memento Mori", una reflexió teatral sobre la condició humana

Ahir, veient la televisió, vaig veure que anunciaven una obra de teatre que es representa a Madrid, concretament al teatre Fernán Gómez, titulada: Memento Mori, de Borja Ortiz de Gondra, dirigida per Jaime Chávarri i interpretada per la companyia Cristina Rota Producciones.
Memento Mori proposa un viatge per Àfrica, un continent inoblidable. I és, precisament, a través de la fascinació que ens desperten la seva gent i els seus paisatges que afloren tots els conflictes ètics de la nostra època. Conflictes que des del nostre privilegiat punt de vista tendim a banalitzar i a englobar dins d'altres massa universals perquè realment ens afectin.
Memento Mori és una reflexió sobre aquest tema. L’obra es centra en una família formada per tres dones i el marit d'una d'elles, diplomàtic. Parla dels sentiments d'unes dones triomfadores en la seva professió, però que oculten ferides íntimes. Sofia (Cristina Rota), la mare, una fotògrafa de fama mundial, acaba de rebre un dels premis internacionals més importants per una fotografia que li ha provocat, però, un bloqueig que li impedeix tornar a agafar una càmera.
Irene (Melani Olivares), la filla gran, és reportera de guerra. Carlota (Nur Levi), la filla petita, està casada amb un diplomàtic. Óscar (Luis Hostalot), un estrany missioner encarregat d'un centre d'ex-nens soldats, els obrirà les portes a un món de violència descarnada.
El conflicte sorgeix quan Sofia fa unes fotos d’aquest centre, donat que podrien comprometre la carrera del marit de la Carlota, en David (Roberto Drago).

Després d´haver llegit la trama de l´obra, per què creieu que l´autor l´ha titulat així? Què significa aquesta expressió que ja ha estat comentada en un altre apunt del Vaixell?

Esther Soria
2n Batxillerat

9 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Tens tota la raó, Esther, quan comentes que la mentalitat occidental tendeix a banalitzar situacions que en altres cultures són malauradament cròniques com la fam, la pobresa o l´analfabetisme. d´això se n´aprofita la "civilització" i no poques barbaritats s´han comès en nom d´aquesta paraula que ja no sabem ben bé el què significa. L´Àfrica, un continent que des de sempre ha captivat viatgers de totes les condicions, representa encara l´esperança d´un món que basa la seva riquesa en la senzillesa de viure dignament sense necessitats imposades. El continent oblidat ens ajuda a recordar, com els esclaus als seus generals invictes del gloriós Imperi, que també nosaltres hem de morir i que, per descompat, no som el melic del món. Gràcies per aquest apunt i per donar-nos l´oportunitat de reflexionar al respecte.

Carlotah. ha dit...

Memento mori és una frase llatina,o més ben dit,un bon LLATINISME que significa "recorda que has de morir", en el sentit de "recorda que ets mortal".

La frase té el seu origen en un peculiar costum de la Roma antiga. Quan un general desfilava victoriós pels carrers de Roma, després d'ell un serf s'encarregava de recordar-li les limitacions de la naturalesa humana, amb la finalitat d'impedir que incorregués en la supèrbia i pretengués, a la manera d'un déu omnipotent, usar el seu poder ignorant les limitacions imposades per la llei i el costum. Ho feia pronunciant aquesta frase un i unaltre cop.

Valete!!

Yasmin ha dit...

Hola!

Jo crec que han titulat l'obra amb aquest llatinisme en el sentit de que no hem d'ignorar l'existència del continent africà i molt menys els seus problemes ni les seves virtuts; ja que és un país molt ric, i alhora molt pobre ja que aquesta riquesa se l'emporten altres països desenvolupats.

Amb aquest títol ens estan recordant que tots som mortals, éssers de carn i ossos, que no som tant diferents i que els països desenvolupats no som el centre del món.
El nostre deure hauria de ser eliminar el nom de països subdesenvolupats, però crec que en aquest món mai es podrà aconseguir, ja que cada vegada les diferències entre rics i pobres són més grans.

Valete!

Noèlia ha dit...

Hola!!

MEMENTO MORI: significa recorda que has de morir, recorda que algun dia moriras.

Jo crec que aquesta pel·lícula l'han titulat així per que em de recordar aquests conflictes d'Àfrica perquè hi ha molta gent que mort sense que ningú els recordi.

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Felicitats per l'entrada Esther!

Realment teniu tota la raó. A vegades ens deixem endur per l'ànsia dels luxes i privilegis i no ens adonem de la gran quantitat de gent que viu envoltada de misèria que en el fons són iguals que nosaltres però amb la diferència que cada dia han de lluitar per sobreviure.

Vale!

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

Penso que aquesta frase de títol fa referència al fet de no menysprear a altra gent que potser tenen una qüalitat de vida inferior a la nostra, ja que al final quan morim tots serem iguals i i aquestes diferències quedaran enrere. Per tant hem de recordar que hem de morir per no creure'ns superiors.
També planteja una reflexió per fer-nos veure que en comptes de creure'ns millor el que hem de fer és intentar eliminar aquestes diferències i així poder aconseguir un món millor.

Judith Garcia ha dit...

Hola!

Memento mori significa recorda que has de morir, recorda que algun dia moriras, que ets mortal.

Jo crec que aquesta pel·lícula l'han titula així, per que recordem que hi ha gent que mort cada dia, i nosaltres estem plens de luxes i mai ens confomem amb res, és més cada vegada volem més, i així mai arribarem a ser feliços.


Vale!

Anònim ha dit...

Memento mori és una frase llatina que significa "recorda que has de morir", en el sentit de "recorda que ets mortal". Sol usar-se per a identificar un tema freqüent, o tòpic, en l'art i la literatura que tracta la fugacitat de la vida, relacionada amb el tempus fugit.

A veure si la porten a Barcelona i tenim la oportunitat d'anar-la a veure :D

Fins aviat,
Cesc

Unknown ha dit...

Hola a tots!
Bé, pel que he entès, l'obra tracta d'una família en la qual cadascú estàrelacionat en certa manera amb la mort i l'afecte que aquesta pot causar: el noi tracta amb nens ex-soldats(i que, per tant, han estat exposats directament a la mort), la filla petita està casada amb un diplomàtic, la filla gran és reportera de guerra, etc. Tots tenen un contacte directe amb els conflictes bèl·lics i la violència.
Recordo quan l'any passat vam tractar l'expressió "Memento Mori", que vol dir "en elmoment de morir". Vaig trobar curiosa la hst`roia que explicava el seu origen, és a dir, que aquestes paraules eren recitades a un emperador victoriós mentre passejava per la ciutat aclamat per la gent. Se li anava repetint aquestes paraules per tal de que no li "pugessin els fums al cap", que recordés que, tard o d'hora, tots hem de morir. Per tant, crec que guarda relació amb aquesta obra per aquest motiu, perquè els personatges de l'obra s'enfronten amb situacions en les quals la mort hi és present i això els provoca la mateixa sensació com si algú els hi anès dient "memento mori", recorda que has de morir.
La gràcia de l'obra és, suposo, veure el que desperta aquest sentiment en ells, però per comprovar-ho s'hauria d'anar-la a veure.