Passejant aquests nadals pel Mercat de les Flors, l´espai de referència de les arts escèniques de Barcelona, vaig topar-me, molt a prop de l´entrada del carrer Lleida, amb aquesta noieta de braços creuats que s´inspira clarament en un element decoratiu de l´arquitectura clàssica grega. Quin és? Quin exemple molt conegut podeu trobar a Grècia? On? Què en sabeu del Mercat de les Flors, una autèntica "ciutat del teatre"?
9 comentaris:
He buscat una mica d'informació del mercat de les flors:
Des dels seus inicis el Mercat de les Flors ha estat i continua essent un espai de referència de les arts escèniques en general a la ciutat de Barcelona. Actualment, està considerat un centre de referència per a la investigació, producció, creació i difusió de la dansa i les arts de moviment.
La història del Mercat de les Flors com a teatre municipal es remunta a l'any 1983, quan la llavors regidora de Cultura, Maria Aurèlia Capmany, i el que era l’alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, van impulsar la creació d’aquest espai escènic de la ciutat ocupant l’edifici noucentista del Palau de l’Agricultura, construït arran de l’Exposició Internacional de 1929 a la muntanya de Montjuïc.
L’actual director és Francesc Casadesús.
Hola a tothom!!
Aquesta escultura decorativa és una cariàtide, que acostuma a fer la funció de columna. A l'Acròpolis d'Atenes hi ha un temple anomenat Erectèon on hi ha un pòrtic amb unes columnes força especials que tenen forma de dona, són les cariàtides. El seu nom prové de les dones de la ciutat de Caria que era una aliada dels perses durant les Guerres Mèdiques, al perdre contra els grecs les dones d'aquesta ciutat van ser esclavitzades i més tard recordades en el temple de l'Erectèon.
M'ha fet molta gràcia saber que n'hi ha una a Barcelona, a més per aquestes festes he estat a Viena i precisament vaig veure diversos edificis que també en tenien.
Vale!
Hola!
Ja que el lloc on se situa aquesta escultura, el mercat de les flors, és conegut com "la ciutat del teatre" explicaré els orígens del teatre.
El teatre va nèixer a Grècia al segle V aC. Va començar sent una festa dedicada al déu dionís on el cor entonava uns cants en honor a aquest Déu, els ditiramba, i on el director del cor dialogava amb un dels cantants i després es van afegir dos actos més.
Els tres autors més grans que hi han hagut son:Euripides, Sófocles i Èsquil.
Anna Ruiz de la Fuente Núñez.
Hola a tothom!
Com bé ha dit la Maria, és tracta d'una cariàtide, obra que, com també ha dit, es pot trobar a l'Erectèon, edifici que forma part del complex urbanístic de l’Acròpolis. Va ser l’últim que va ser construït, just a la zona nord delimitada per un penya segat on, segons el mite, Atena va plantar la seva olivera i Posidó va fer brollar la font de tres boques en la seva competició per aconseguir la custodia de la ciutat d’Atenes. L’erectèon va ser dedicat a diferents divinitats i herois que havien lluitat per defensar la ciutat als quals mai abans se’ls havia donat les gràcies com, per exemple, Cècrops o Erecteu.
Vale!
Hola hola!
Bé com han mencionat les meves companyes, el Mercat de les Flors és un espai dedicat a les arts. Tot i la seva història, també destaca pels seus exteriors, en quant a arquitectura. Sobretot per la gran cúpula de 12m del conegut artista Miquel Barceló.
Vale!
HOla!
És curiós veure que aquí també tenim una cariàtide! La veritat és que són columnes ben particulars, perquè tenen forma de dona.
A l'Acròpolis d'atenes hi ha un edifici anomenat Erecteion un dels entaulaments del qual està sostingut per les Cariàtides que sobre el cap tenen el capitell jònic que també es podria confondre amb un cistell.
Estan fetes per Fídies i aquest va fer-les a partir de la tècnica dels "draps mutllats", tècnica que consisteix en deixar entreveure les figures femenines arrapant la roba al cos com si fos mullada.
Mireu-ne fotos, són ben curioses i una autèntica obra d'art!
Valete!
Per cert, quin estil sembla tenir aquest capitell?
Hola!!
La figura que es veu en la imatge és una cariàtide, que eren escultures en forma de dona que tenien una funció de subjecció. Un exemple seria el del temple d'Erecteion.
BUscant informació per la xarxa he trobat un slide molt interessant on surten imatges relacionada amb la mitologia a Barcelona.
Us deixo l'enllaç:
http://www.slideshare.net/xenieta75/recorregut-arquelgic-mitolgic-per-barcelona-2936337
Vale!!
Holaa!
Aquí deixo una mica d´informació, per complementar:
El Mercat de les Flors, un edifici molt gran que actualment acull en un dels seus edificis, a la Fundació Teatre Lliure (Teatre Lliure). Hi ha diferents espais on es representen obres de teatre, dansa i altres arts escèniques. A l'edifici contigu trobem l'Institut del Teatre, que juntament amb altres edificacions formen la Ciutat del Teatre.
En el seu moment, va ser construït per ser el Palau de l'Agricultura durant l'Exposició Internacional, que es va celebrar a Barcelona el 1929. Temps després, el 1985, va ser utilitzat com a Teatre Municipal de Barcelona.
Vale!
Publica un comentari a l'entrada