31 d’octubre del 2009

Un acrònim singular

Dimecres passat comentàvem a classe de Grec I perquè el peix és un dels símbols tradicionalment vinculats al cristianisme explicant la seva etimologia.
Si bé el símbol més conegut d´aquesta religió és sens dubte la creu, del qual hi ha una gran varietat de formes, no n´és l´únic . Diverses denominacions tendeixen a afavorir creus distintives: el crucifix per als catòlics -dins el qual diverses ordres religioses també inclouen variants per identificar-se, com la Tau franciscana o la Creu de Calatrava dels Dominics -, la creu ortodoxa per als ortodoxos o una creu sense ornaments per als protestants. Tanmateix, no és una regla utilitzar una o altra creu. Altres símbols cristians inclouen el d'un peix o ΙΧΘΥΣ (del grec ἰχθύς) el qual es diu prové de l'acrònim I (Ιήσους), Χ (Χριστός), Θ (θεοὺ), Υ (Υιός), Σ (Σωτήρ), o "Jesús, Crist, Fill de Déu, Salvador", el que va ser utilitzat pels cristians primitius, igual que l'àncora. És un símbol format per dos arcs que s'intercalen de forma que dibuixen el perfil d'un peix. S'especula que, abans de l'edicte de Milà (313 dC), quan els primers cristians eren perseguits per Roma, el peix va ser utilitzat com el símbol secret que els identificava. Quan una persona dibuixava unes línies rectes i corbes al terra, de forma aparentment al·leatòria, de les quals una d'elles era un arc circular (mig ἰχθύς), si l'altra persona amb la qual parlava dibuixava més línies i completava la figura, ambdós sabien que eren cristians. S'entén així que la paraula ἰχθύς i la representació d'un peix tinguessin pels cristians tanta importància: era una breu professió de fe en la divinitat de Crist, el Redemptor de la humanitat. De fet, ells mateixos es proclamaven "petits peixos", tal i com va escriure Tertulià a De baptismo: "Nosaltres, petits peixos, rera la imatge del nostre ἰχθύς, Jesús Crist, naixem en l'aigua".
Constantí I el Gran va utilitzar també el Crismó per identificar-se amb el cristianisme. Aquest últim està format per les dues primeres lletres gregues del nom "Crist".
Mireu aquest video on s´explica el simbolisme del peix. I una pregunta amb resposta curiosa: quina entitat bancària d´àmbit català porta un peix al logo? Algú ens ho investiga?...

peix
crismó
creu ortodoxa

8 comentaris:

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!

Podría ser que l'entitat bancària amb un peix al logo fos caixa girona??

Fins aviat!!

Martí ha dit...

Hola!!
Sóc de llatí de 4rt, però he trobat molt interessant aquesta entrada i desconeixia tota aquesta informació, gràcies.
Puc afirma, que la entitat bancària amb un peix al logo és CAIXA DE GIRONA!
Adéu!!

Marta ha dit...

Hola .
A l'explicació de dimecres vaig quedar ben parada, es curios com se les ingeniaven perquè no els descobrissin , pot ser no tenian tecnologia , però tenien molta intel·ligencia i molta creativitat .

Esther Soria ha dit...

Hola!!

Doncs si, estic totalment d'acord amb la Marta, mai m'hagués imagina't que darrera d'aquest símbol i hagués un significat ocult utilitzat a l'antiguitat, quan ens ho vas comentar a la classe em vaig quedar molt sorpresa. També comentar que em sembla molt fort el que es feien unes religions a les altres, només per tenir diferents pensaments, només cal veure Agora on queda ben reflexat.

Vale!

Sanja ha dit...

XAIPETE!

Buff.. l'altre dia a classe em vaig quedar bastant impresionada,amb això del significat dels símbols i paraules relacionades amb la mort,com per exemple cadàver!!
Respecte l'entitat bancària catalana, com la Júlia, crec que també és caixa Girona!

Adéeu!

Clara ha dit...

Hola!!!
Sí, jo també vaig alucinar amb això del peix. Així es demostra que moltes de les coses que creiem aleatòries tenen un perqué. I és clar, bé se les havien d'ingeniar d'alguna manera si volien seguir practicant la seva religió sense ser descoberts. En les situacions més extremes som capaços d'imaginar o ingeniar coses ben curioses!

Clara

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

Doncs en alguna cosa crec que tots estem d'acord: vam quedar molt sorpresos al saber-ho com també ens ha sorprès molt (a mi sobretot) descobrir amb l'enigma d'Èdip que la resposta que ell dóna si es transcriu en realitat és ell mateix: Èdip. Realment és veritat que Pierre Grimal (Diccionari de Mitologia Grega i Romana) és tot un geni!

Anna Ruíz de la Fuente Núñez

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Anna, qui interpreta així l´enigma de l´esfinx és Jean-Pierre Vernant, en el seu meravellós llibre "L´univers, els déus, els homes". Però en Grimal és també un geni, gran hel·lenista i divulgador del món clàssic.
Vale!