29 d’octubre del 2009

Desig de beure

Com tots sabem, els romans van ser una civilització que va fer grans obres d’enginyeria. Entre elles, i una de les més importants, els aqüeductes . Aquests tenien com a funció transportar l’aigua fins a les fonts que hi havia als pobles i ciutats.
A més de fundar moltes ciutats, van conquerir-ne d’altres, fins arribar a formar un gran imperi.
Una de les principals dificultats que trobaven era aconseguir aigua potable. Per solucionar aquest problema els romans feien passar de boca en boca un dels grans mites de la història que ha arribat fins a l’actualitat: van fer creure a la gent de pobles i ciutats que si tiraven monedes a les fonts i demanaven un desig aquest es concedia.
Tenint en compte que les monedes de l’època eren de plata i coure, quan entraven en contacte amb l’aigua, degut a les seves propietats químiques, la potabilitzaven.
Una de les fonts conegudes a nivell internacional on encara es segueix practicant aquesta tradició és la fontana di Trevi, a Roma.
Sabeu qui són els personatges representats a la font i quina relació tenen amb aquesta llegenda?
Desprès de veure el video, quina transformació ha patit la llegenda a la fontana di Trevi? Podríeu dir quina pel·lícula va crear aquesta nova versió del mite?

Anna Carbó
1r Batxillerat


20 comentaris:

Clara ha dit...

Holaa!!
Aquesta entrada està super bé.
Crec que en el vídeo es diu que actualment es creu que si llences una moneda a aquesta font, tornaràs a Roma; amb dos tènamoraràs allà; i amb tres et casaràs amb qui estimis.

La pel·lícula és la Dolce Vita.

No sé si és ben bé això, però m'ha agradat molt l'entrada.

Felicitats!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ara, Clara, hauríem d´esbrinar quins són els personatges representats a la fontana i la seva relació amb l´aigua. Hem d´investigar la seva iconografia!

oriol ha dit...

Hola!

M'ha impressionat saber perquè es tira una moneda a una font, és molt intel·ligent per part dels romans fer creure que que si tiraven una moneda a l'aigua els i concediria qualsevol desig. No hauria dit mai la funció real a l'època dels romans que tirar una moneda servia al final per potabilitzar l'aigua.

He buscat informació sobre els diferents personatges que apareixen a la font:

El tema de l'escultura és el mar. L'escenografia està dominada per un carro amb forma de petxina damunt del qual es troba la gran estàtua de l'Oceà, o Neptú, de Pietro Bracci, a la fornícula esquerra es troba l'estàtua de l'Abundància i la de la Salut a la dreta, les dues de Filippo Valle. Els relleus superiors representen a Agripa aprovant la construcció de l'Aqua Virgo i la llegenda del seu origen. Es situa davant del Palazzo Poli, i té 19'8 metres d'amplada i 25'9 d'alçada, a manera de gran arc triomfal.

Unknown ha dit...

Espero que us agradi a tots aquesta entrada... les properes curiositats ja estan al forn! :D

**Carlos** ha dit...

Hola!!

Un dels acuaductes que encara es conserven és el de Segóvia, m'enredordo fa un any que el vem anar a visitar amb l'antiga escola, era immens,geganti,imperssionant.

També perdura la tradicció de tirar monedes a las fonts importants de les ciutats perqué els porti bona sort o per que es compleixin els desitjos.

SEMPER FIDELIS!!

Noèlia ha dit...

Anna!!
No se perque no m'extranya que hagis escrit algo sobre Itàlia :D
pos res que es molt curios i jo si en sabia daixo de la moneda i em sona que m'havies explicat el que passa a la Fontana di Trevi, i que significa cada moneda que tiras pero bé no ho tornore a explica ja que la Clara ho ha fet.
I la escultura representada em sona molt però no recordo el nom el tinc a la punta la llengua.
Dons re que esta molt curiosa aquesta entrada :D

Sergi Caralt ha dit...

Hola!
Jo vaig estar a Roma fa uns anys i és impresionant veure en primera persona la fontana di trevi entre altres coses. Es increible las dimensions d'aquella font, i veure com tota la gent segueix amb la tradició de tirar monedes, perquè els porti bona sort.
Per cert molt bona l'entrada.

Carlotah. ha dit...

AnnA!
está molt bé l'entrada que has penjat! has sigut la primera :P!

-Aixó de la moneda,sabía que es feia,pero no sabia qe tot habia estat una ''enganyifa''per part dels romans!
Van ser super inteligents,a més a més aixó ara s'ha convertit en una tradició histórica.

Respecta al que ha deixat la
Clara escrit :
Em sembla super maco i molt molt romanti! ajaj
es una tasca perfecte per fer-la amb la teva parella :)

Unknown ha dit...

Hahaha Gràcies noe.. i si és lògic jo escrivint sobre ITALIA IL PAESE DELLA FELICITÀ E L'AMORE...! :D hahah Si aneu a Roma heu d'anar a veure la Fontana di Trevi . és una passssssada!

Nois la pel.lícula d'on surt la història de les tres monedes: 1 hi tornes,2 t'enamores,3 t'hi cases ,a Roma, amb una romà o romana... és " tres monedas en la fuente" de :JEAN NEGULESCO!!
Tot i que la Dolce Vita... és genial!


Anna!

laa.neuus ha dit...

Hola:)

Està molt bé l'entrada, encara que a classe podríem veure alguna d'aquestes pel·lícules que estan recomanant no?

Neus

El vaixell d'Odisseu ha dit...

He de recordar-vos que cal escriure bé i no fer faltes d´ortografia. Hem de cuidar la llengua i si entre tots no ho fem, ja em direu qui ho farà!

Anna Ruiz ha dit...

Holaa!

Doncs si Anna tens tota la raó, la Fontana di Frevi és impressionant jo recordo que anavem per un carrer no gire ample passejant sense saber ben bé on parava i de sobte arrivem al final i ens vam trobar amb la font i ens va sobtar molt perquè no ens esperavem que estidués darrere d'aquell carrer. I em va agradar moltíssim.

Anna Ruíz de la Fuente Núñez

Esther Soria ha dit...

Hola!!

Primer de tot felicitar a l'Anna per la seva entrada, està molt bé, i és molt interessant, lo de les monedes si que sabia que si les tires et concedien algun desitg, però m'ha sorprès molt la part de que les utilitzaven per potabilitzar l'aigua. També dir que aquestes costums antigues de Roma també han arribat a nosaltres ja que encara hi ha alguns llocs on es fa.

Vale!!

Sanja ha dit...

Hola!

Anna, m'agradat molt aquesta entrada! :)
Aquest any estiu he estat a Itàlia, i la veritat impresionant la font, els monuments... a més a més també de veure com la gent segueix amb la tradició! No sabia lo de potabilitzar l'aigua!

Bé,el personatge principal que surt es Neptú (Posidó, en al mitologia grega), i es sol representar amb una trident.

fins demà!

Júlia Rodríguez ha dit...

hola!

M'estreno comentant al blog i aprofito per dir que he trobat aquesta entrada molt interessant. Tot i que sabia alguna cosa d'aquesta font no tenia ni idea d'això de la potabilització de l'aigua.

Fins demà!

Xenia ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Xenia ha dit...

Hola!
Per començar felcitar a l'Anna per aquesta entrada tan interessant. La veritat es que mai m'hagués imaginat que la tradició de llençar monedes a l'interior de la font l'haguessin inventat per aquesta finalitat. Això demostra la gran capacitat i intel·ligencia dels romans. Sabent això em plantejo coses com per exemple, què fariem si els romans com tantes altres civilitzacions no haguessin existit abans que nosaltres?, la feinada que tindriem per esbrinar tot el que ells han esbrinat. Així que només ens queda donar-los les gràcies.

Fins aviat!

victor ha dit...

Està molt bé la idea de recollir diners per als més necessitats però tinc entès hi ha gent que es dedica a agafarles sota la mirada dels turistes: http://www.diariodelviajero.com/europa/donde-va-el-dinero-de-la-fontana-di-trevi

La veritat és que la font és impresionant.

Martí ha dit...

Saluete!!
Una entrada molt interessant i donar les gràcies a l'Anna per aquesta informació.
Jo sabia que si tiraves una moneda, més endavant i tornaries, però desconeixia la informació que a esmentat la Clara i donar-li les gràcies per dir-ho.
Crec que la idea és molt bona i ingeniosa, tot i que desconeixia la idea de la potabilització de l'aigua.
Grràcies ANNA!!
Valete omnes!!

Unknown ha dit...

Hahahah gràcies a tots! Per cert Anna tens raó és una passada quan et trobes amb la font! Sembla mentida una cosa tant important com la fontana di Trevi en un lloc tan petit!:D

Anna!*