13 d’octubre del 2009

ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ, filles de Zeus i la Memòria

Dijous passat, a classe de Grec I, vam llegir i traduir un fragment de la Teogonia d'Hesíode on el vell (i bell) poeta grec parlava de les Muses. Les nou filles de Zeus (Ζεύς) i de la Memòria (Μνημοσύνη), habiten la Pièria, l´Helicó, la sagrada seu de l´Olimp i, sobretot, els cims del Parnàs, sota la tutela del totpoderós déu Apol·lo. Parleu-nos de les protectores de les arts i dels artistes, eternes inspiradores del geni creatiu: sabríeu dir el seu nom? Quines arts o plaers humans simbolitzen? Amb quin atributs se les representa? Per què a Apol·lo se´l coneix també amb el sobrenom de Musageta? Invoqueu-les, si us plau, i escolteu els seus savis consells. Esperant que elles escoltin els nostres precs us deixo amb un divertidíssim gag de Les Luthiers que té com a protagonista una de les nostres convidades.

20 comentaris:

Anònim ha dit...

Ei! Avui, parlant de qui faria la visita nº 100 al blog....Espero que arribem a la 1000 i fem una gran festa !!! Molta sort a tothom !!! Molt bo el video !!!

Anònim ha dit...

A per cert, Soc el Francesc Giró Castelló....

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Cesc, per desitjar-nos bona sort (bonam fortunam/καλὴ τυχή). Per si no ho sabeu els de batxillerat, en Cesc estudia 4t d´ESO i cursa la matèria de llatí. En breu ens coneixerem tots i farem una fotografia de família.
Vale!

Clara ha dit...

Hola, sóc la Clara!
He buscat una mica d'informació sobre les muses!!
Les Muses són les divinitats gregues que inspiren les arts i per tant als artistes. S’encarreguen de fer-los transmetre el que diuen els Déus als homes, inspirant-los en l’art. Són filles de Zeus i Memoria. Hi ha nou muses, cadascuna de les quals inspira i protegeix un gènere artístic diferent. El seu temple està al Parnàs, i es diu Delfos. Estaven asociadse amb el Déu Apol·lo, al qual estava dedicat el temple de Delfos.
Les muses són:
· Cal·líope (Καλλιόπη, ‘aquella de la bella veu’) Era la Musa de la poesia èpica. Atributs: se la representa amb una tauleta de cera per escriure
· Clio (Κλειώ, ‘aquella que els fa famosos’); Musa de la història. Atributs: se la representa amb un volum enrotllat
· Èrato (Ἐρατώ, ‘la que provoca desig’) Musa de la poesia lírica. Atributs: porta normalment una lira
· Euterpe (Ευτέρπη, ‘la molt agradable, la d'agradable geni o La de bon ànim’) Musa de la música. Atributs: acostuma a portar una flauta
· Melpòmene (Μελπομένη, ‘La melodiosa,la cantant, la poetesa’) Musa de la tragèdia. Atributs: una màscara tràgica i coturns (sabates altes)
· Polímnia (Πολυμνία, ‘la dels molts himnes’) Musa dels himnes i la geometria. Atributs: els colzes recolzats en un pedestal i el mentó a la mà
· Talia (θάλλεω, ‘la que floreix, la festívola’) Musa de la comèdia. Atributs: una màscara còmica
· Terpsícore (Τερψιχόρη, ‘delit de la dansa’) Musa de la dansa. Atributs: una cítara per acompanyar els dansaires amb la música
· Urània (Ουρανία, ‘celestial’). Musa de l'astronomia. Atributs: una esfera

Aquest són els seus noms grecs i llatins i les seves funcions.

Per cert, he vist el curt de Terpsícore: està molt bé!

Que les muses ens acompanyin!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Clara, per comentar tant i tan bé sobre les nostres estimades muses. A veure si algú esbrina perquè a Apol·lo se´l coneix també amb el nom de Musageta

Sanja ha dit...

Hola!
Bé, doncs he trobat que a Apol•lo se'l coneix amb el nom de musageta, perquè les muses estaven sota el seu domini o direcció.
A Apol•lo se li atribueixen moltes coses perquè es un déu polifacètic, algunes d'aquestes per exemple són: el arc, la fletxa,la lira..
També buscant he trobat que els himnes que li cantaven es deien "paeanos"

pd: es veritat que Calíope va ensenyar a cantar al famós heroi de la Guerra de Troya, Aquil·les?

fins aviat!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Doncs sí, benvolguda Sanja, el pare d´Aquil·les, Peleu, va confiar-lo a ell i al seu amic de l´ànima Pàtrocle a Quiró, el centaure. Aquest els va ensenyar el tir amb art, l´art de l´eloqüència (parlar bé en públic, el do de paraula) i la curació de les ferides. La musa Cal·líope els va ensenyar l´art de cantar i l´endeví grec Calcant va predir que a Aquil·les se li donaria a triar entre una vida curta i gloriosa o llarga en anys però anònima.
Fins dilluns!

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

aqui deixo un resum sobre el qu he trobat de les muses:

Les Muses són les divinitats que inspiren les arts filles de Zeus i Mnemosine.El seu culte va ser situat al Parnàs però vivien al mont Helicó. Els romans van associar les muses a les fonts.
-CALÍOPE(En grec: Καλλιόπη)Representa l'èpica i l’eloqüència pero això és la més important de totes.
-CLIO(En grec: Κλειώ) era la musa de la història.
-ÉRATO(En grec: EratwEs) ÉS la Musa de la lírica,i de la poesia amorosa.
-EUTERPE(En grec Ευτέ’ρπη ) És la musa de la música especialment protectora de l'art de tocar la flauta.(personalment és la meva preferida)
-MELPÓMENE(En grec: Μελπομένη "La melodiosa") És una de les dues Muses del teatre i Inspira la tragèdia.
-POLÍMIA(En grec: ἀποκτείναντος) s'encarrega de la poesia sacra i la geometria.
-TALIA(En grec: Θάλεια) És l'altre musa del teatre, la que inspira la comèdia.
-URANIA(En grec: Ουρανία ) Inspira l'astrologia i les poesies basades en el cel.

PD: ha sigut molt divertit el video de Terpsícore

Anna Ruíz de la Fuente

Esther Soria ha dit...

Hola!!

jo no he trobat gaire informació més de les muses, així que deixo penjat un fragment d'un poema que he trobat sobre elles:

[...]
Tú, Melpómene, del puñal infausto
la diestra armada, que al feroz guerrero
luciente aterra, cuando cae del hado
víctima triste;
o bien, Urania, de tu voz celeste
arrebatado, y la mansión etérea
diré de Jove, y el poder que temen
hombres y dioses:

que si fulmina su indignada diestra,
sobre los polos del excelso Olimpo
tiembla el palacio, la cabaña humilde
tiembla de Baucis.

Ya de Polimnia los festivos coros
seguiré alegre, cantaré las selvas
tuyas, oh Euterpe; o la que al vicio azota
Musa maligna.

Tú, dulce Erato, de mi amante pecho
nunca olvidada: que si bien los años
con triste hielo mi rugosa frente
ciñen y enfrían,
[...]
Tú, dulce Clío, mi ferviente ruego
oye benigna: desusado canto
y audaz emprendo, que del sacro Betis
pare las ondas.

espero que us agradi a mi personalment em sembla molt bonic.

PD: m'ha agradat molt el vídeo, és molt graciós

uale!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Molt bona idea la de publicar un poema que parla de les muses. Us animo a que si trobeu qualsevol document (text, video, enllaç, cançó, etc) que parli sobre allò que es tracta a l´entrada ens ho feu saber. Esther, si pots digue´ns de qui és el poema ,si us plau. M´ha semblat molt maco.
Fins demà!
Vale!

Esther Soria ha dit...

Hola!!

Doncs si, el poema és d'Alberto Lista.

Vale!

Unknown ha dit...

Ep comanys i companyes! No podem oblidar-nos del nostre estimat Apol.lo! (si, d'acord la sanja ha dit quelcom però crec que és important parlar més d'aquest gran Déu! )
Abans d'informar-vos una mica us vull fer saber el meu gran apreci cap aquest Déu! Entre d'altres és el Déu d'aquells anomenats poetes, i com alguns saben m'agrada escriure :) (petites coses que no arriben a ser poemes però que parlen sobre quelcom de mi i m'ajudan a entendre'm)

Apol.lo ha estat reconegut com a Déu de la llum i el sol; la veritat y la profecia; el tir amb arc, la medicina, la música, la poesi y les arts; etc Era el patró de Delfos (l'oracle de Delfos. Tenia com a seguici, les muses ( filles de la memoria i zeus) és per tant que es deia que era el patró de la música i la poesia.

Apol.lo era fill de Lito i Zeus i germà bessó d' Artemis. Hera sabia que Lito estava embarassada i li va prohibir donar a llum en terra ferma o qualsevol illa real, Lito va descobrir l'illa flotant de Delos (una illa creada fa poc) que no era ni terra ferma ni cap illa real.
Entre els seus gran actes, aventures, ell va matar a la serp Pitó (filla d' Hera) a Delfos, amb l'ajuda de Zeus i Artemis també es va desfer de Ticio, també és conegut pel seu paper en la guerra de Troia ajudant als Troians.

Apol.lo no va ser gaire afortunat en l'amor però va tenir moltes i alguns amants, gràcies a la seva extraudinaria bellesa.
Entre els amants masculins hi ha Cipariso, Jacinto...
i les femenines havia Acant, Arsínoe, Eriopis, Casandra, Calíope, Lino, Orfeo, Cirene, Aristeo, Coronis,Dafne, Dríope, Anfiso, Etusa, Eleuter, Hécuba, Políxena, Leucótoe, Manto, Mopso, Psámate, Lino, Quíone, Filamón, Reo, Anio, Sinope, Sirio, Terpsícore, Urania...
també se li associan tres fills: Cicno, Cíniras, femónoe i Asclepio que va ser assessinat per Zeus, Apol.lo per vengança va matar als cíclops que havien creat el raig de Zeus.

Bé podria continuar molt més peró ja són les 23.20 i he comensat a escriure això a tres quarts d 11!!

Espeo que en gaudiu :)

Giancarlo ha dit...

Ja quasi 500 visites! Ja anem per la meitat Jordi! Molt bo el video! M'ha fet riure molt!
Això és el que pot passar quan parles am algú d'algun tema que no té ni idea...
Aveure si hi ha sort amb el blog, sembla que va per bon camí!
vale!

albert muñoz ha dit...

XAIPETE

Com que la Clara ha aportat la informació en general de les muses que per cert molt ben fet.
Y he buscat de una deesa sola que m'ha interesat que es Clio:
És la musa de la història i de la poesia heroïca.
Com totes les muses és filla de Zeus i Mnemóside.
Clio va tindre un fill am Píero,rey de Macedonia,aquest fill es va anomenar Jacint.
Clio es representa coronada amb llorer, símbol de la glòria dels herois dels quals narra les aventures,una trompeta a la ma dreta i un llibre escrit per Tucídides en la esquerra i a vegades te un globus terraquï


Vale!!!

oriol ha dit...

Hola!

Jo he buscat més informació sobre Talia:

Talia,era la vuitena musa per ordre de naixença. És la que inspira la comèdia, per això se la representa amb la màscara pròpia d'aquestes representacions. Després va passar a inspirar també la poesia bucòlica o pastoril, per això porta a les mans un bastó de pastor. Porta al cap una corona d'heura, com a símbol
d'immortalitat (la comèdia durarà sempre) i de lligam amb la natura (pels temes rurals de la poesia).

També he buscat un poema dedicat a les muses, l'autora és Ana Muela Sapeña:

Muses

Tenien pètals roses
ornant els seus cabells negres.
Portaven branques de pi
amagant-se les mans de nines.
Vestien amb flors silvestres
entrellaçades pels colls i per les cintures.

Calçaven sandàlies de lluna
que descobrien els seus dits de muses.
Cantaven poemes volcànics
que em parlaven de la natura dels seus cossos.

Reien de la primavera les galtes
encara que els seus ulls mostraven gelats somriures.

Tenien pètals roigs
ornant els seus cabells rossos.

Així eren les fadrines del meu somni.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Preciós el poema, Oriol. Et felicito! Esteu tots comentant molt i molt bé. Això és fantàstic, una manera nova d´aprendre si es té curiositat.
Vale!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!!

Les muses com ja heu ben comentat són les nou filles de Zeus i Mnemosine.
Des d’un principi han servit d’intermediàries entre els humans i el deus, i gairebé sempre s’han mostrat generoses i agradables amb ells. He dit gairebé sempre ja que segons la mitologia un músic provinent de traci que presumia de les seves habilitats en l’àmbit de la música va decidir reptar les muses a una proba de cant. Les muses van guanyar la competició i com a càstig per haver gosat fer-ho van anar a buscar-lo i li van prendre els ulls deixant-lo així cec.

Jordi Sedeño ha dit...

hola!

jo voldria afegir unes coses sobre Cal-líope.

diuen que es va casar amb Eagro i amb ell va ser mare de Orfeu i Marsias. Es diu que Cal-líope va quedar prendada d'Heracles i li va ensenyar la manera de recofortar als seus amics cantant en els banquets. En un altra ocasió Zeus li va encarregar la resolució de la embarassosa disputa ente Afrodita i Perséfore per la custòdia de Adonis. La va resoldre decidint que Adonis passés quatre mesos amb Afrodita, Quatre amb Perséfore i els quatre restants de l'any amb qui ell triés. Adonis sempre va escllir a Afrodita, perquè Perséfore era la deessa freda i insensible del inframón.

les muses no es dedicaven tan sols a endolcir la vida dels déus, sinó que, com explica el poeta Hesíode, també ajudaven els reis mortals amb els seus consells prudents.

Martí ha dit...

Salvete!
El video és molt divertit i m'he rigut molt. I m'agradaria dir que el grup de LES LUTHIERS ha arribat a Espanya amb l'espectacle "LOS PREMIOS MASTROPIERO", quina pena que no vinguin a Barcelona, ara estan a Madrid fins el 15 de Novembre.
Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies per l´informació, Martí. si trobes l´enllaç ens el penjes i així compartim més informacions d´interès.
Vale!