24 de novembre de 2011

Ἡ Ἀθηνᾶ τοῦ Παρθενῶνος

                    Atenea Parthenos

Τò ἄγαλμα τῆς Ἀθηνᾶς ἐλέφαντος καὶ χρυσοῦ ἐστίν· ἐπί μέσῳ μὲν τῷ κορυθί ἐστι Σφιγγὸς εἰκων. Τὸ δέ ἄγαλμα ὀρθόν ἐστι ἐν χιτῶνι καὶ κατὰ τὸν στέρνον ἡ κεφαλὴ Μεδούσης ἐλέφαντος ἐστι πεποιημένη· ἐν δὲ τῇ χειρὶ δόρυ ἔχει, καὶ πρὸς τοῖς ποσὶν ἀσπις τε κεῖται,  καὶ πλησίον τοῦ δόρατος δράκων ἐστίν. Ἐν δέ τῷ βάθρῳ τοῦ ἀγάλματος εἰκάζεται Πανδώρας γένεσις.

                                                                                                           
                                                      Παυσανίας,  Ἑλλάδος περιήγησις

Què ens descriu el text de Pausànies? Quin gènere va conrear aquest autor? Què en sabeu d´ell? De quina poderosa deessa parla? De qui fou obra aquesta majestuosa escultura, considerada una de les set meravelles del món antic? 
16 comentaris:

Clàudia ha dit...

Hola!
He buscat una mica d'informació:

Pausànies, era un historiador, viatger i geògraf grec que va viure a l'època dels emperadors Adrià i Marc Aureli. És conegut per la seva extensa obra "Descripció de Grècia", que fa un retrat de l'Antiga Grècia i és un magnífic punt d'encontre entre la filologia clàssica i l'arqueologia contemporània.

La seva Descripció de Grècia, és comparable a les guíes turístiques actuals. La seva obra descriu les observacions fetes durant els seus viatges i les seves investigacions personals.

A més aporta una informació molt acurada sobre els monuments artístics i algunes llegendes relacionades amb ells.

El text ens parla de l'escultura de la deessa Atena que es troba a l'interior del Partenó, era obra de Fideas.


TRADUCCIÓ:

L'estatus d'Atena és d'or i ivori. Al mitg del casc hi ha una figura de l'Esfinx. L'estatua té la túnica recte i sota el pit hi té esculpit el cap de Medussa fet d'ivori. A la mà i té una llança [...] i a prop de la llança hi ha una serp. A la base de l'estatua hi ha representat el neixement de Pandora.

Raul ha dit...

Salve!

Aquí us deixo la meva traducció d'aquest text de Pausànies:

L'Atena del Partenó

L'estàtua d'Atena és de marfil i or; a més, al mig del casc hi ha la imatge de l'esfinx. En canvi, l'estàtua té la túnica recta i sota l'escut sota l'escut hi ha el cap de medusa fet de marfil; a la mà té la llança, al costat dels peus reposa l'escut i al costat de la llança hi ha una serp. Al pedestal s'hi presenta el naixement de pandora.

Més endavant publicaré la informació que trobi sobre l'autor d'aquesta escultura, Atena i Pausànies.

Valete!

Laura Guillén ha dit...

Aquí us deixo la meva versió de la traducció:
L'estàtua d'Atena és d'or i ivori. Al mig de la corona hi té la imatge de l'Esfinx.
L'estàtua té la túnica recta i sota del pit hi té el cap de Medusa que també està fet d'ivori. Amb la mà subjecta una llança i a davant dels peus hi reposa l'escut, a prop d'ell, hi ha la serp.
A la base de l'estàtua, es representa el llinatge de Pandora.

Alfons Pardo Vilaplana ha dit...

Hola! Aquí teniu la meva traducció!

`L'Atena del Partenó´

``La estàtua de Atena és de ivori i or. Sobre el bell mig del casc hi ha la imatge del esfinx. La estàtua porta un quitó recte i, abaix del escut, hi ha el cap de medusa, fet també de ivori:
A la mà porta una llança, al costat dels peus reposa l'escut i prop de la llança hi ha una serp. En el pedestal s'hi representa el naixement de Pandora.´´

Aquí us deixo una mica de informació relacionada:

- Atena es la Deessa de la guerra estratègica i de la saviesa. Coma a atributs porta un casc, un escut i una llança. L'animal que se l'hi atribueix es l’òliba. Segons el mite, Atena neix del cap de Zeus.
-Pausànies va ser un geògraf i historiador grec del segle II aC. Va néixer a la regió de Lidia, a l’Àsia menor. Pausànies era un gran viatger(va viatjar per Àsia, Macedònia, Itàlia, Àfrica...) i descrivia amb tot detall els monuments que veia i explicava els mites que representaven.
-Fídeas va ser un escultor grec del segle V aC. Es al escultor que se l'hi atribueixen les escultures del partenó, (la Crisoelefantina,e sl frisos, el timpà...) També va ser el autor de la colossal estàtua de Zeus a Olímpia.

Fins aquí la meva publicació!

Valete!

Laura Guillén ha dit...

Pausànies (grec: Παυσανίας, llatí Pausanias),va nèixer al segle II d.C. Va ser un historiador, viatger i geògraf grec que va viure a l'època dels emperadors Adrià i Marc Aureli. Sobretot el coneixem per la seva Descripció de Grècia.
Es creu que va nàixer a Lídia. Va viatjar per Grècia, Macedònia, Itàlia i algunes zones d'Àsia i l'Àfrica.
Abans d'arribar a Grècia, sembla que va visitar Antioquia i Jerusalem. Va ser un dels primers que va descriure les restes de Troia i de Micenes.
Principalment es va interessar per: monuments, i les pintures dels períodes arcaic i clàssic.

Paula ha dit...

Aquí os deixo la meva traducció:

L'Atena del Partenó
L’estàtua d'Atena és d'ivori i or. En el mig del casc hi ha una imatge de l'Esfinx. L’estàtua té una túnica recta i sota el pit té el cap de Medusa fet d'ivori.
Amb la mà empunya una llança, al costat de la cama hi reposa un escut i ha prop de la llança hi ha una serp.
En el pedestal s'hi representa el naixement de Pandora.

El text de Pausànies ens descriu la estàtua d'Atena Criselefantina que podem trobem al Partenó.
Pausànies era un geògraf grec. Nascut a Lídia (Àsia menor) va viatjar per Grècia, Macedònia, Itàlia i algunes zones de Àsia i Àfrica. Estava interessat en monuments, escultures i pintures del període arcaic i clàssic. Va escriure una gran obra anomenada "Descripció de Grècia" on hi trobem el seu testimoni ocular que corroboren les dades arqueològiques.
Ens parla d'Atena (Minerva en llatí), és la deessa de la guerra estratègica, la saviesa, dels arts i oficis i la virginitat. Filla de Zeus.

Anònim ha dit...

Bones gent!

Adjunto la meva proposta de traducció. M’ha resultat una mica confusa la descripció de totes les parts de l’estàtua d’Atena.

Diu així....

“L’estàtua d'Atena és de marfil i d'or. Al bell mig del casc hi ha la figura de l’esfinx. L’estàtua porta un quitó recte i a sota el pit el cap de medusa fet de marfil. A la mà té una llança i a prop d’ella hi ha una serp. Al costat dels peus hi reposa l’escut. Als peus de l’estàtua s’hi representa el naixement de Pandora.”

Pel que fa les altres informacions que ens demanava l’exercici...

Fidies (490aC-432aC) va ser un escultor grec, fill de Càrmides. És considerat el millor escultor clàssic. Va dissenyar les majestuoses estàtues d’Atena al Partenó i la gegant estàtua de Zeus a Olímpia.

Va exercir majoritàriament en temps de Pèricles.

És hereu dels escultors Hègies i Agelades i del pintor Polignot.
Va estudiar amb Miró i Policlet.

Els enemics de Pericles el van tancar a la presó d’Atenes. Va morir allà el 332aC.

Pel que fa l’estàtua...

Atenea Partenos roman dins la cel•la/naos del Partenó que es troba a l’Acròpoli d’Atenes. Aquest temple està dedicat aquesta deessa. A patit diverses modificacions i restauracions després de patir múltiples incendis.

Ens veiem aviat companys !

Adéu :D

Cesc

Martí ha dit...

Salvete!

Aquí us deixo la meva traducció:

L’estàtua d’ Atena és de Marfil i or: sobre al mig del casc hi ha la imatge de l’Esfinx. L’estàtua porta una túnica recte i sota al pit hi ha el cap de Medusa fet d’ivori. A la mà té una llança i aprop d'ella hi ha una serp, al costat dels peus reposa l’escut. En el pedestal s’hi representa el naixement de Pandora.

Pausànies fou un general espartà del segle V aC, fou regent d'Esparta de la branca agída de la família reial lacedemònia, fill de Cleombrot d'Esparta i Alcatea o Alcitea; i nebot de Leònides I. Va succeir al seu pare Cleombrot com a regent del seu cosí Plistarc d'Esparta, fill de Leònides I, que encara era menor d'edat. Plistarc fou rei des del 480 aC fins a la seva mort vers el 459 aC.

Pausànies ens descriu l’estàtua de la poderosa deessa Atena; aquesta és la de la guerra estratègica, sempre es acompanyada dels seus atributs: el casc, l’ègida (el nom que rebia l’escut) i sovint aquesta deessa és associada a l’òliba (animal).

Aquesta majestuosa escultura, considerada una de les set meravelles del món antic és obra de Fidias; que va ser l’escultor més famós de l’Antiga Grècia, pintor i arquitecte. Fidias també va dissenyar la colossal estàtua de Zeus a Olimpià. Les obres que feia eren encarregades per Pèricles, l’any 447 aC.

VAlete!

Guillem Fargas ha dit...

Aquí us deixo la meva traducció:

L'Atena del Partenó

L'estàtua d'Atena és de marfil i or; al mig de l'elm hi ha el cap de Medusa fet de marfil; a la mà hi té una llança i al costat dels peus hi reposa un escut, al costat de la llança hi ha una serp. En el pedestal s'hi representa la escena del naixement de Pandora.

Vale!

Helena ha dit...

Una descripció detallada de Pausanias és: la imatge es d'ivori i d'or. Al centre del cap hi ha la figura de l'esfinx. L'estàtua té la túnica recte i sota el pit hi té el cap de medussa fet d'vori. A la mà hi duu una llança amb una serp a prop i hi ha un escut al costat dels seus peus. La base hi està esculpida el naixement de Pandora.

Valete!

Yasmin ha dit...

Hola a tots!!

Aquí deixo la meva traducció:


L'Atena del Partenó

L'èstàtua d'Atena és d'ivori i d'or: Al mig del cap hi ha la imatge de l'esfinx. L'estàtua té la túnica recta i sota l'escut hi ha el cap de Medusa fet d'ivori; dins la mà porta una llança, i reposa l'escut als peus, i a prop de la llança hi ha la serp.
Al pedestal de l'estàtua s'hi representa el naixement de Pandora.

Valete!!

Alex Molera ha dit...

Salvete!
Aquí deixo la traducció:
L’estàtua d'Atena és d'ivori i or. En el mig del casc hi ha una imatge de l'Esfinx. L’estàtua té una túnica recta i sota el pit té el cap de Medusa fet d'ivori.
Amb la mà empunya una llança, al costat de la cama hi reposa un escut i ha prop de la llança hi ha una serp.
En el pedestal s'hi representa el naixement de Pandora.
Pausànies és un historiador, viatger i geògraf grec del segle II d.C, en aquest text ens descriu l’estàtua de la deesa Atena, la deessa de l’amor i la saviesa.

Valete!

Anònim ha dit...

Es una estrada magnifica!

He buscat una mica d'informació sobre Pausànies , Παυσανίας.
va ser un general espartà del segle V aC, És conegut per la seva extensa obra "Descripció de Grècia", que fa un retrat de l'Antiga Grècia.
L'estàtua d'Atena és de marfil i or, també al centre es pot trobar la figura de l'esfinx.
L’estàtua a la ma es pot veure una llança , que al costat d'aquesta llança es pot veure una serp, a prop i al costat dels seus peus es pot trobar un escut.Valete!

Charlene ha dit...

Salvete!
La deesa de la imatge és Atena ja que com està vestida, amb les seves armes, se la pot reconèixer.
Pausànies era un geògraf, historiador i viatger grec del segle II. Escribia principalment sobre monuments artístics, encara que més aviat els describia i també parlava sobre històries que passaven en aquells monuments. Va escriure una obra molt important que és Descripció de Grècia, dividida en 10 llibres.
Aquest monument d'Atena és de Fidias i es troba a a l'interior del Partenó tot considerant-la una de les set meravelles del món antic.

Valete!

Enrique P ha dit...

Pausànies fou un general espartà del segle V aC, fou regent d'Esparta de la branca agída de la família reial lacedemònia, fill de Cleombrot d'Esparta i Alcatea o Alcitea; i nebot de Leònides I. Va succeir al seu pare Cleombrot com a regent del seu cosí Plistarc d'Esparta, fill de Leònides I, que encara era menor d'edat. Plistarc fou rei des del 480 aC fins a la seva mort vers el 459 aC.

laura Calvo ha dit...

salvete!!
Aquesta entrada parla de Pausànies Va ser un historiador, viatger i geògraf grec que va viure a l'època dels emperadors Adrià i Aureli. Sobretot els coneixem per la seva Descripció de Grècia. Després podem veure l'estatua d'Atena esta fabricada de marfil i or i al centre es pot trobar clarament la figura de l'esfinx.
Valete!!