18 de desembre del 2019

Una classe magistral interpretada per... Medea!


Aquest curs a classe de Grec II, com ja és un vell i bell costum, hem treballat la tragèdia àtica com a gènere literari, hem parlat d’autors com Èsquil, Sòfocles i Eurípides i hem vist com eren els teatres grecs i què s’hi representava. I per conèixer de bona mà com és una tragèdia grega n’hem llegit una: la ‘Medea’ d’Eurípides. La lectura la fèiem asseguts en cercle, talment com un cor a l’orquestra, per escoltar-nos millor i poder comentar allò que ens sobtava o interessava més de l’obra. A banda de la lectura pròpiament, van sorgir un munt de plantejaments i reflexions que vam debatre i compartir. Això és el que té més valor de l’obra, que tot i ser escrita fa més de 2400 anys, avui en puguem parlar. 
Dit això, és important recalcar que la lectura ens va enriquir molt i també emocionar com suposo que ha fet amb tots els cursos que s’ha llegit i amb tots els que es llegirà en el futur.

Però aquest any hi ha hagut una novetat. En Jordi va parlar amb la Laia Martí, una exalumna de l’escola que ha dedicat bona part de la seva vida professional a l’art de la interpretació. Medea és un personatge que sempre l’ha atret, i és per això que la coneix molt bé: com és, com es comporta, què l’empeny a fer el que fa… Així doncs, la Laia sap bé qui és Medea i és per això que en Jordi va demanar-li que assistís a una classe per parlar-nos-en. No sabíem ben bé el que faríem, si una activitat, si li plantejariem preguntes… A priori no hi havia una organització prèvia del que havia de ser l’activitat, tot va semblar molt espontani... i la veritat és que va ser una classe magistral fantàstica. La Laia ens va preparar unes preguntes per analitzar el personatge de Medea com ara quins trets positius i negatius la defineixen, ens va demanar quina frase consideràvem que la descriu millor, si coneixíem alguna persona que fos capaç d’arribar al seu tràgic destí i perquè… Primerament, vam escriure les nostres respostes cadascú al seu full, i després vam posar-ho en comú. Amb aquesta activitat vam  reflexionar sobre el personatge i vam aprofundir molt en com és o sembla ser.

Vam passar una molt bona estona i realment va ser una experiència molt bonica i intensa. Abans d’acabar, però, la Laia ens va proposar que formulessim preguntes que faríem a Medea si poguéssim parlar amb ella i que ella, posada en la pell de l’heroïna tràgica, respondria als nostres interrogants. Van sorgir algunes preguntes... “per què van pagar els teus fills el comportament de Jàson?” o “per què vas confiar tant en el teu marit sense percebre realment qui era?”...
La Laia va respondre posant-se en el lloc de Medea i realment ho va fer molt bé. Personalment em va impactar molt com va representar-la i, així, vam poder apreciar la ràbia i la serenitat de la colquenca in situ, en viu i en directe. 

Torno a dir que va ser una activitat extraordinàriament enriquidora que va complementar molt bé la lectura. I recomano que es torni a fer en propers cursos a partir de la lectura de la gran obra d’Euripides.

Enric Brotons i Güell
Alumne d'Humanitats
Grec II


5 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Moltíssimes gràcies a tu també, Enric, per la teva generositat en escriure aquesta entrada que has volgut regalar-nos 'gratis et amore' durant aquestes Saturnàlies del 2019. Realment penso, com tu, que va ser una sort poder comptar amb la Laia, una persona extraordinària que ens va ajudar a aprofundir en un personatge també extraordinari i fascinant. Esperem els comentaris de la resta de companys, a veure què hi diuen.

Víctor López Arcas ha dit...

Bona nit germans hel·lenistes!!!
Estic molt d'acord amb tot el que dius en aquesta entrada, ja que per mi la lectura de Medea, gràcies a realitzar-la en el format de cercle que vam fer, i l'interpretació de la Laia Martí juntament amb les nostres aportacions a la classe, van fer d'aquesta lectura una aventura on, personalment, em vaig submergir en un nou món que desconeixia i que realment he sortit molt satisfet, ja que gràcies a aquesta lectura i els comentaris que hem fet durant la lectura he pogut aprendre una mica més sobre la tragèdia grega, i a més a més m'he pogut posar en el paper de Medea a l'hora de llegi-la i entendre-la, ja que, com tots els que hem llegit la lectura sabem, Medea és realment un personatge complex d'entendre. No hi ha cap mena de dubte de que gràcies a l'intervenció, i interpetació, de la Laia a classe, sobre Medea, vam poder veure la dificultad que per a una actriu, o actor, pot suposar el fet d'haver-se de preparar el personatge de Medea.
Va ser una enorme aventura llegir Medea amb tots vosaltres.
Bon Nadal!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies pel teu comentari, Víctor. Espero que la resta de "germans hel·lenistes" treguin el cap pel Vaixell durant aquests dies festius i deixin els seus comentaris sobre la visita de la nostra particular Medea a classe. Bona entrada d'any nou 2020. ANFF!!!

Alba Luaces ha dit...

χαίρε hel·lenistes!

Primer de tot, gràcies a l'Enric per haver escrit aquesta entrada. Tot el que has dit és completament el que vam sentir tots. La lectura de Medea em va agradar molt, i aquesta classe em va ajudar a entendre a Medea una mica més, i a entendre perquè fa el que fa. A part, amb les preguntes que ens va fer contestar la Laia, vaig poder veure com cadascun de nosaltres veia a Medea, i em vaig sorprendre amb algunes respostes, i vaig aprendre molt d'aquestes també, ja que trets de Medea que jo veia com a negatius, d'alguna manera també podien ser vistos de manera positiva. Agraeixo molt que la Laia pogués passar-se per l'escola a fer-nos aquesta classe, i també admiro la manera en que es va posar en la pell d'un personatge tan complex com és aquesta dona. La seva interpretació em va deixar embadalida. La manera com parlava i s'expressava, la seva mirada... Semblava que Medea hagués reviscut i estés parlant amb nosaltres de debò.

Finalment, molte graces al Jordi per haver-nos fet llegir aquesta obra tan antiga, però a la vegada tan contemporània.

Alba Sunyer ha dit...

Tot el que heu dit fins ara és del tot cert, i en el que més coincideixo és en la sensació que vam tenir els humanistes després d' haver estat escoltant les paraules de la gran intèrpreta.

El món en que la Laia em va fer submergir aquell dia, va ser del tot intens, emotiu i més sorprenent del que jo m'esperava. El fet és que jo personalment creia que tenia mesomenys una idea feta del personatge de Medea, jo creia que el que ens vindria a explicar l'actriu serien coses que ja sabiem, i en certa part si, però el que no m'esperava és que el personatge de Medea es podia aprofunditzar de tal manera com el que vam fer.

El que més em va xocar de tot és com em vaig sentir després d'escoltar les paraules del paper tan elaborat que tenia l'actriu de Medea. Francament em van deixar descol·locada.
El fet és que em va arribar tan el seu personatge, que quan em vaig haver d'atxecar de la cadira, vaig veure com una mena de taques durant tres segons que em van fer pensar en el nivell de concentració que haviem arribat a tenir tant sols amb un contacte visual i després d'haver estat parant tanta atenció a les seves paraules durant què, 10 minuts? Doncs bé, aquests van ser els 10 minuts més intensos de la meva vida. Les xerrades escolars que normalment ens fan, acostumen a ser dirigides cap a un públic receptiu, però la sessió magistral que ens havia preparat la Laia va ser del tot inesperada(en el bon sentit) ja que gràcies a la participació de tots plegats, va sortir finalment una activitat molt creativa. La Laia va començar a fer-nos l'activitat a través d'una sèrie de preguntes que ja tenia pensades, i d'aquestes en van sortir algunes respostes ben diferents d'altres que ens van fer comprendre la capacitat d'imaginació que podem arribar a tenir per a descriure el físic d'un personatge, per exemple, a partir d'una descripció del comportament o manera de pensar que tenia. I amb el que més em quedo del dia que vam passar amb la Laia és en el contrast de respostes que cadascú va donar a les preguntes formulades de l'activitat. Molt interessant tot plegat, i si la Laia arriba a veure els comentaris que li hem fet a l'entrada, vull donar-li les gràcies pel temps que ens vas dedicar per i per fer-nos arribar de tan aprop aquest personatge tan complex d'infinites facetes.