12 de març del 2016

Un Miles molt... gloriosus


Dimecres passat, els alumnes de llatí i grec de primer i segon de batxillerat vam poder gaudir in situ, al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, de la representació d’una gran comèdia, el Miles gloriosus de Plaute, a càrrec del grup de Teatre “Clásicos Luna”, de l’IES Pedro de Luna de Saragossa, format per alumnes d’ESO i batxillerat, professors, pares i exalumnes del centre.

Tots plegats vam poder assaborir aquesta comèdia clàssica amanida amb tocs actuals: cançons de grans musicals reescrites per donar-li sentit a l’obra (no oblidarem l’entrada de Pirgopolinices amb la cançó Dancing Queen, d’ABBA) i expressions que, pel que sembla, aquells romans que avui dia ens queden tan lluny –però tan a prop alhora-, també feien servir en la seva quotidianeïtat.

Vam riure, riure molt, gràcies a personatges com Filocomàsia, l’astuta donzella virginal que fa passar-se per la seva pròpia germana bessona. Acrotelèucia, la jove que embolica que fa fort metamorfosada en esposa del veí, el vell Periplectomen, amable, servicial i un xic babau. Milfidipa, la més tendra de totes. Pleusicles, el jove que s’enduu totes les noies i que es capaç de disfressar-se de capità d’un vaixell per poder estar amb la seva estimada xicota. Palestrió, l’esclau mentider, llest, desvergonyit, murri i astut, el veritable protagonista de la fabula. Esceledre, l’esclau de Pirgopolinices, babau, tafaner, persuasiu i poruc. I com no, Pirgopolinices, el nét de Venus, el nostre miles gloriosus que presumeix de les seves conquestes bèl·liques i femenines i que s’acaba convertint en la riota de tots. Per acabar, donar les gràcies a la Societat Catalana de Teatre Grecollatí per aquesta iniciativa i a l’institut de Saragossa per oferir-nos l’oportunitat de veure aquesta obra, amb la qual vam gaudir dels clàssics tot passant una feliç estona.

Que ne’n siguin moltes més! Llarga vida al teatre!

Kènia Sanz
1r batxillerat humanístic



21 comentaris:

Kènia ha dit...

Salvete!
La sortida al teatre va ser agradable, planera i divertida. Van saber donar-li un toc humorístic que pràcticament a tothom va agradar, tot barrejant cançons de grans musicals amb expressions, gestos i caràcters dels personatges.
Tots plegats vam gaudir d'una bona estona i mllor representació.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
Primer de tot felicito als alumnes de l'IES Pedro de Luna de Saragossa perquè trobo que han actuat molt bé i que han fet que no es faci pesada l'obra, al contrari, es va fer molt lleugera i molt divertida.
Des del meu punt de vista crec que ho han treballat molt ens han deixat veure els seu gran treball. I el fet de barrejar diàleg i cançons musicals encara feia que t'ho passessis millor!

Anònim ha dit...

Salvete!
Va ser una obra espectacular, vam estar tots enganxats a la obra, una adaptació molt encertada. Crec que tots vam gaudir molt del temps dedicat a aquella obra.

Anònim ha dit...

Salvete!

Una obra molt entretinguda i encara més amb la gran representació. Està molt bé això de veure les lectures representades sobre l'escenari per agafar una idea des d'un altre punt de vista diferent i no tan personal, apart de per passar una bona estona tots junts i gaudir del teatre!

Dafne Serra ha dit...

Salvete nois!

He de dir que personalment vaig trobar l'obra realment entretenida i lleugera. Adaptar una obra d'aquest caire mai es fàcil i penso que van saber-la enfocar i fer-nos-la arribar molt bé, tant musicalment com amb l'adaptació en general de les escenes. Sobra dir es clar, la bona estona la qual vam passar i van poder gaudir junts amb l'obra!.

Vale!

Anònim ha dit...

Salvete!
La representació del dimecres passat va ser molt agradable, tot i que hi havia parts en les que no entenia ben bé el que estava passant. No obstant els gags que feien van fer que la obra fos molt menys pesada i més entretinguda.

Anònim ha dit...

Salvete!!
Realment és una de les obres més entretingudes que ens ha portat l'escola! Ens explicava una història clàssica, però amb un toc d'actualitat. Personalment trobo que és una manera molt entretinguda de fer-nos aprendre sobre el món clàssic, ja sigui amb obres de teatre o fent qualsevol altre tipus de sortides. Trobo que els actors ho van fer molt bé, i encara tenia més mèrit que fossin alumnes com tots nosaltres!

Júlia Torra ha dit...

Salvete omnes!
Per començar felicito als alumnes de l'escola de Saragossa que van aconseguir que tots nosaltres passéssim una estada distreta i divertida al teatre. Van fer una gran representació i penso que van saber adaptar-la molt bé al àmbit modern per tal de que se'ns fes entretingut i gens pesat. Penso que ho duien molt ben treballat i em va agradar força en si la sortida.

Vale!

Unknown ha dit...

Salve!
Penso que la obra estava molt ben adaptada. Molts cops alguns textos antics se'ns poden fer una mica pesats ja que hi ha parts que potser no entenem. Però en aquest cas, tenia un toc humorístic, cançons actuals i l'obra enganxava pel seu fil argumentatiu.
Crec que aquesta sortida ha valgut molt la pena ja que hem fet una classe fora de l'aula.

Jaume ha dit...

Em va agradar en tots els espectes, escenografia, coreografia, actuació, decorat, música..
He trobat l'obra molt entretinguda, fàcil de seguir, tenia parts còmiques ben trobades, papers divertits i actors que interpretaven molt bé i una gran coordinació i esforç i mentalitat de grup.

Felicitats

Unknown ha dit...

Salvete!


Tengo que decir que la obra me pareció muy interesante. Los actores actuaban muy bien. Me gustó mucho la finalidad de la obra porque era divertida. Me alegra mucho ver a las personas que aún se interesan por el teatro clásico. A mí , personalmente , me gusta mucho el teatro y me lo pasé genial.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants:

He rebut bones paraules d'aquesta obra , no vaig poder assistir per raons personals , però m'han comentat que va ser una obra fantàstica , esplèndida amb els actors vinguts de Saragossa. M'estic llegint la obra de Plaute i després de tant de temps que està escrita aquesta obra, encara hem fa riure l'escarment que s'emporta Pirgopolinices , el soldat fanfarró creient que ell es el millor i el més bell, magnífica la obra,recomanable totalment .

Unknown ha dit...

Ave tripulants!
L'excursió de dimecres passat va ser divertidíssima, va estar molt bé que l'obra del Soldat fanfarró estigués representada per alumnes de batxillerat. Li va donar una proximitat molt maca. Tot i que hi havien moments en que no s'entenia gaire bé el que deien els personatges masculins, el noi que feia de Pleusicles ens va fer riure fins a les llàgrimes.
També em va agradar que introduïssin escenes musicals amb cançons d'Abba, Grease entre altres de molt famoses.
Resumint l'excursió, ens vam anar cap a casa amb un somriure i recordant les moltes escenes d'humor que, algun dia, m'agradaria compartir-les amb els meus éssers estimats.

Anònim ha dit...

Salvete omnes
Se m'acudeixen poques maneres de gaudir com ho vaig fer aquell matí amb l'escola, amb actors, muntatge i guions molt ben preparats. La obra, curiosament, el fet que ho fes gent que s'acostava més da la meva edat va fer que em cridés més l'atenció i se'm fes més lleuger. Em va sobtar, que no desagradar, les frases que van contextualitzar respecte una sèrie de televisió. Per altre banda he de dir -i no sóc l'únic que ho va pensar- que ens va animar a molts a preparar una altre obra clàssica de cara a l'any vinent.

Anònim ha dit...

Salve!

Realment penso que l'obra va ser un gran èxit en tots els aspectes. Al sortir del teatre em va saber greu que s'hagués acabat però tenia, i segueixo tenint, el record d'una gran obra de teatre.
Des del Vaixell d'Odisseu m'agradaria fer un reconeixement a la companyia de teatre i a les persones que ha fet possible que tanta gent hagi pogut gaudir de tal espectacle còmic. Haurien d'estar orgullosos d'haver mostrat a tanta gent que el teatre, si es fa amb ganes i estima cap a la pròpia obra i tot el que l'envolta, sempre serà un èxit només pel simple fet d'haver ben-empleat el teu temps amb una activitat que fa que tanta gent s'oblidi dels seus problemes i es centrin en passar una bona estona. Aconseguir això és admirable. Així que, si mai ens llegiu, gràcies de part de tots els espectadors que hem estat feliços gràcies a la vostra magnífica representació.

Vale!

Aldrin Jhay ha dit...

Salvete tripulants!

Si hagués de descriure amb dues paraules l’obra que vam veure sense dubte serien divertida i entretinguda. No sé si era perquè necessitava riure de debò, o per què tenia aquell riure fluix, però dimecres m’ho vaig passar genial. Vaig riure com un nen. I he de dir que vaig gaudir-ne com mai. Ha estat una representació digna de veure: l’escenografia, els diferents vestuaris, els personatges, les diferents representacions musicals, i com no, les expressions tan gracioses que t’obligaven a riure com si no hi hagués un demà. Sens dubte he pogut experimentar una catarsi, i és que amb tot el conjunt era impossible resistir-se.

Pròximament, els alumnes de segon començarem a llegir l’obra i he de dir que en tinc moltes ganes, ja que amb el que he pogut assaborir amb l’obra puc dir que el bon gust a la boca encara segueix vigent, i tornar a apreciar una obra com aquesta altra cop segur que serà divertit.

Valete!

Unknown ha dit...

Salvete!

Crec que va ser una gran oportunitat poder veure aquesta obra de Plaute, que hem hagut de llegir, representada perquè així la podriem entendre millor. També he de dir que em va semblar molt entretinguda i divertida, concretament amb el personatge de Palestrió.

Valete

Júlia Roig ha dit...

Quina obra!

Crec que tots els que vam ser-hi coincidirem en dir que va ser simplement: genial! I ja no tan sols per la bona adaptació, l’humor i els esmenats tocs actuals, sinó també per la gran qualitat dels actors i de la posada en escena. Em sembla increïble que nois de la nostra edat actuïn tant i tan bé, com autèntics professionals. De fet, crec que aquesta qualitat va ser la que va fer que l’obra ens agradés encara més.

Vaig sortir del teatre amb ganes de més! Que l’obra fos més llarga o, almenys, de repetir-la (sencera!)

Sens dubte, vam passar un gran matí al teatre, totalment recomanable!

Natalia Fernandez ha dit...

Salvete!

L'obra de teatre em va agradar molt ja que aquesta comèdia de Plaute és d'allò més entretinguda i en la meva opinió els actors ho van fer de meravella, no vaig parar de riure durant tota l'obra, vaig gaudir d'una bona estona i vaig sortir realment contenta del teatre, fins i tot desitjant que l'obra hagués sigut més llarga.

La veritat es que va ser una sortida que repetiria sens dubte!

Sergio Prieto ha dit...

Salvete omnes!

Al principi de l’obra, estava una mica perdut ja que no m’esperava unes titelles. Però ràpidament ja vaig entendre-ho, em va resultar molt entretinguda, lleugera i molt divertida.
Penso que no es gens fàcil adaptar d’una obra clàssica i de tal magnitud a un públic jove, actual i que pocs o gairebé ningú, està acostumat a veure representacions teatrals.
Ara toca felicitar a la companyia teatral, tant al director, el muntatge, productor i actors. Van fer un treball excel•lent; van fer riure a tot el públic amb les seves intervencions (algunes bastant espontànies) i una gran selecció de la música. I tot sent tant joves!

Mireia Boix ha dit...

Salvete, tripulants!

Les sortides al teatre, particularment per a mi, sempre han estat especials, ja que ens donen la oportunitat d'observar un art diferent i ple de passió per part dels actors i les actrius que interpreten les obres.

El Miles Gloriosus no va ser una excepció i em va encantar. Els artistes van donar-ho tot i sense dubte va ser una experiència molt enriquidora, perquè em va servir per tenir una idea sobre l'obra que després llegiríem. A més, l'obra va ser molt entretinguda i divertida i en cap moment se'm va fer pesada. El toc musical també em va agradar molt, perquè encaixava bastant amb l'acció que s'estava produint sobre l'escenari.

Valete!