7 de març del 2012

Argumentum Militis gloriosi

El soldat fanfarró (Miles gloriosus en l´original llatí) és una de les comèdies més conegudes i més ben aconseguides de Plaute. És una obra còmica d’enganys i d’amor, i com que n´hem fet la lectura prescrita per a les PAU d´enguany, aquí en teniu un petit resum:

L’obra comença amb la tècnica del in medias res. Un soldat fanfarró, anomenat Pirgopolinices, s’està vantant de les seves dots de seductor i de militar triomfador davant el seu paràsit Artotrog.
No és fins al segon acte que apareix l’esclau protagonista, Palestrió. Aquest explica els fets que l´han portat a la situació actual. Palestrió, abans de ser esclau de Pirgopolinices, havia estat al servei d’un jove anomenat Plèusicles, però quan el seu amo se’n va anar d’Atenes, la seva jove amant, Filocomàsia, va ser raptada per Pirgopolinices. Palestrió, per fidelitat al seu amo, els va seguir,  però va caure en mans d´uns pirates els quals, per sort, el van regalar al soldat fanfarró. Quan l’esclau es va trobar amb Filocomàsia no va dubtar en enviar-li un missatge al seu jove amo, dient-li que marxés d’Atenes i anés a Èfes (on vivia el soldat). El jove hi va anar i es va allotjar a casa d’un antic amic del seu pare, Periplectomen, que curiosament era veí de Pirgopolinices. Per poder-se veure sense aixecar sospites, els dos amants van fer un forat que connectava les dues cases. Però al final, un esclau de Pirgopolinices anomenat Esceledre, els va veure besant-se a la casa del veí. A partir d’aquest moment s´atura la narració i comença l’acció present de la comèdia.
Aquesta comença amb Palestrió pensant com aconseguirà que Esceledre no delati  Filocomàsia davant Pirgopolinices. Finalment, Palestrió, Filocomàsia i Periplectomen aconsegueixen enganyar Esceledre fent-li creure que la noia que ha vist no és Filocomàsia sinó la seva germana bessona que ha vingut amb el seu amant per visitar-la i que s’allotja a casa del veí. Esceledre s’empassa l’engany i fins i tot acaba demanant perdó per la seva mala visió.
Una vegada resolt aquest problema comença el tercer acte. En aquest, Palestrió crea un altre embolic amb l’objectiu d’aconseguir que Filocomàsia fugi amb els seu jove amo i amb ell i alhora fer escarmentar Pirgopolinices pels seus adulteris. Per fer això, Palestrió enganya  Pirgopolinices dient-li que Acrotelèucia, una jove cortesana que es fa passar per la muller de Periplectomen, està enamorada perdudament d’ell. El que fa per convèncer-lo és enviar una serventa fictícia d´Acrotelèucia, Milfidipa (una altra cortesana), que li dóna al soldat l’anell de la seva senyora (que de fet és de Periplectomen) com a penyora. A més, Plèusicles es presenta com un mariner davant Pirgopolinices, i li exigeix d’endur-se Filocomàsia amb l´argument que la seva mare (que suposadament està malalta) i la seva germana la reclamen.
Palestrió convenç Pirgopolinices que és la millor oportunitat per desfer-se de Filocomàsia i quedar-se amb la rica i divorciada Acrotelèucia fent-li creure que la dona ha fet fora  Periplectomen de casa.
En el quart acte l’estratègia funciona a la perfecció i Filocomàsia se’n va plena de regals i benediccions amb el fals mariner i Palestrió, a qui la noia ha reclamat com a regal. Llavors, Pirgopolinices, confiant en trobar Acrotelèucia sola, entra a la casa del seu veí. Però allà s'hi troba Periplectomen amb uns quants esclaus preparats per castigar-lo.
El cinquè i últim acte és una lliçó moral i física per al soldat fanfarró. A més de rebre una bona pallissa, descobreix tot l’engany que li ha preparat Palestrió, qui no només l´ha fet perdre Filocomàsia sinó també les ganes de tornar a cometre adulteri durant la resta de la seva vida.

Després d’aquest breu resum, podríeu relacionar les imatges de la següent presentació amb els personatges o amb algun moment de la història?

Alfons Pardo  
Guillem Fargas
2n Batxillerat




11 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Alfons i Guillem, bona feina! Heu fet un resum acurat i entenedor d´aquesta obra que és tot un referent de les comèdies d´embolic. A veure si els vostres companys arrodoneixen la feina. Feliciter!

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Molt bon resum! Moltíssimes felicitats. És complicat aquest llibre ja que té molts personatges i arguments paral·lels però penso que n'han sapigut fer una bona síntesi.
La segona imatge fa referència a l'anell que porten tant Pirgopolinices i Filocomàsia. El porten ja que són germans.

La tercera imatge representa el moment en què Esceledre "confon l'esposa de l'hoste del veí amb l'amant del seu amo.

Raul ha dit...

Salve!

Primer de tot vull felicitar-vos, Alfons i Guillem, pel bon resum que heu aconseguit fer de la obra de Plaute.

Jo relaciono les imatges amb els fets o personatges de la obra de la següent manera:

1. Crec que representa Filocomàsia
2. Em sembla que es l'anell fals que Acrotelèucia dona al Miles-
3. Representa quan fan veure que Filocomàsia te una germana bessona per tal que Esceledre no descobreixi que Filocomàsia enganya al seu amo
4. Representa al Miles

Laura Guillén ha dit...

En relació al comentari anterior, m'he equivocat. Els anells fan referència al regal que li fa Acrotelèucia a Pirgopolinices com a mostra del seu amor per ell.

La referència que he fet en el comentari anterior apareix en la pel·lícula "El Golfus de Roma".

Alison ha dit...

Salvete !

Primer de tot, felicitats a l' Alfons i en Guillem per aquesta entrada i haver resumit aquesta obra. Segurament no ha sigut tan fàcil resumir-ho tot i que sortís i s'entengués :)

La primera fotografia em sembla que és Filocomàsia.
La segona diapositiva és l'anell que simbolitza la penyora d'Acrotelèucia i Pirgopolinices però que en veritat és un engany de Palestrió i Filocomàsia per poder estar junts i donar-li una lliçó a Pirgopolinices pels seus adulteris.
La tercera fotografia representen les "bessones", Filocomàsia i la seva bessona, que en realitat no hi ha ninguna bessona sinó que és una tapadera dels dos enamorats i en Esceledre.
La quarta fotografia representa el quart acte, el moment que Pirgopolinices entra confiat a casa del seu veí per trobar a Acrotelècia però en veritat es troba amb un esclaus per castigar-lo. En la fotografia se'l veu com sorprès i amb dolor per haver caigut en la trampa.
En la cinquena, representa el viatge que fan Pirgopolinices i Palestrió cap a Atenes.
La sisena fotografia em sembla que és el final de tota l'actuació, on tots els actors es mostren cap al públic.
La setena fotografia crec que és el militar triunfador Artotrog. Crec que és ell perquè es mostra triomfador, amb dots de seductor, amb un caràcter de poder. També per la seva vestimenta (armadura ben equipada i de bona qualitat).
La vuitena fotografia, són els dos protagonistes enamorats: Pirgopolinices i Filosomàsia. Es pot representar els moments de passió i amor que tenien quan es trobaven d'amagat.
La novena fotografia, jo ho represento com Pirgopolinices i Palestrió. El que té la cinta vermella al cap podria ser Palestrió perquè era qui tenia cert enfontrament cap al seu amo per el seu amor que tenia d'amagat amb Filocomàsia. I l'altre, podria ser Pirgopolinices.

Valete !

Anònim ha dit...

Bones!

Felicitats Alfons i Gillem per l'entrada, bon resum del "Miles Gloriosus"

Anem a jugar una estona amb les imatges.....

1) Crec que lafotografia representa Filocomasia.

2) (L'anell del senyor dels anells jajaj)....vindria a representar l'anell que uneix Pirgopolinices i Filocomàsia (em fa recordar a l'anell que unia els germans a la pel·lícula golfus de roma)

5) Representa el trajecte de Pirgopolinices i Palestrió cap Atenes.

Fins dilluns companys!
Cesc

Enrique P ha dit...

salve, primer de tot felicitar per l'entrada els tripulants de segon que han fet aquesta gran reserca, primer de tot dir que he fet una investigació sobre el tema i he trobat:
1.em sembla que és Filocomàsia.
2.La segona diapositiva és l'anell que simbolitza la penyora d'Acrotelèucia i Pirgopolinices però que en veritat és un engany de Palestrió i Filocomàsia per poder estar junts i donar-li una lliçó a Pirgopolinices pels seus adulteris.
3.La tercera fotografia representa quan fan veure que Filocomàsia te una germana bessona per tal que Esceledre no descobreixi que Filocomàsia enganya al seu amo.
4.La quarta fotografia representa Representa al Miles
5.En la cinquena, representa el viatge que fan Pirgopolinices i Palestrió cap a Atenes.
La sisena fotografia em sembla que és el final de tota l'actuació, on tots els actors es mostren cap al públic.
8.La vuitena fotografia, són els dos protagonistes enamorats: Pirgopolinices i Filosomàsia. Es pot representar els moments de passió i amor que tenien quan es trobaven d'amagat.
D'aquestes imatges he trobat solament això ni han d'algunes que no he localitzat d'on provenen.
Vale!

Paula ha dit...

Moltes felicitats! És una entrada fantàstica, i m'ha ajudat a recordar tota l'obra.

En la primera imatge podem veure dues cortesanes, les podríem relacionar amb Milfidipa i Acrotelèucia.


A la segona diapositiva podem veure l'anell que entrega Milfidipa al soldat fanfarró a l'hora de dur a terme la farsa.

La tercera diapositiva ens recorda a l'engany construït per Palestrió, fent veure que Filocomasia té una bessona, així permeten mantenir la relació amb el seu verdader amor.

A la quarta imatge veiem al soldat fanfarrò, en Pergipolinices, parlant amb els seus soldats.

A la cinquena imatge veiem el vaixell en què teòricament ha de fugir Filocomasia amb el seu enamorat.

En la sisena diapositiva veiem en primer pla l'esclau protagonista, Palestrió, capaç d'enganyar a tots i dominar-los.

A la setena podem veure la faceta del soldat fanfarró de triomfador.

A la vuitena podem veure a Filocomasia i el seu enamorat Pirgopolinices, els quals aconsegueixen estar junts superant tots els obstacles.

I en la novena i última diapositiva veiem els dos esclaus, el principal, Palestrió i Escaledre, el qual acaba entrant en el joc de l'altre esclau, es deixa manipular per ell.

Martí ha dit...

Salvete!

Gràcies companys (Guillem i Alfons) per fer possible aquest treball que a tots ens anirà de perles per recordar el llibre a la perfecció!

Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salve!

Primer de tot felicitats per l'entrada. Heu fet un resum molt entenedor. Nosaltres aquest any també llegim el "Miles Gloriosus". Demà precisament anem al teatre a veure l'obra representada!
M'ha anat perfecte per tenir-ho fresc, gràcies!

Vale!

Unknown ha dit...

Salve!
Després d'haver llegit aquesta obra i d'haver-la vist representada en teatre he llegit aquesta entrada i, realment, és un bon resum de tots els arguments i personatges que apareixen en aquesta comèdia.
Molt bona feina tripulants!
Vale!