20 de març del 2012

Els personatges femenins al Miles gloriosus de Plaute


La Laura i jo us presentem en aquesta entrada els personatges femenins que intervenen a la comèdia d´El soldat fanfarró de Tit Macci Plaute. Seguiran el pla de Palestrió, l´esclau protagonista, per enredar Pirgopolinices i donar-li una lliçó que mai no oblidarà. D´aquesta manera, amb la complicitat i l´ajuda de tots plegats, la parelleta formada per Filocomàsia i Plèusicles acabarà feliçment unida. Us acompanyem una breu descripció de cadascuna amb una cita que ens ha semblat prou eloqüent per situar la seva participació en la trama extreta de l´edició de La Magrana (1997). 

Filocomàsia: és una cortesana nascuda a Atenes la qual mantenia una relació amorosa amb Plèusicles. Va ser raptada per Pirgopolinices, el soldat fanfarró, i portada a Èfes. El seu amant va a buscar-la després de ser avisat per Palestrió i junts duen a terme un pla perquè pugui tornar amb el seu enamorat. És una jove bella, capaç de manipular amb l’art de la paraula per obtenir el que vol, estar amb l’home a qui estima. Actua com si fos la seva pròpia bessona en el pla de Palestrió i és aleshores quan mosta el seu geni i arrogància.

Palestrió: Què has somiat?
Filocomàsia: L’explicaré. Però, si us plau, estigueu al cas tots dos. Aquesta nit he somiat que la meva germana bessona venia a Èfes des d´Atenes amb un amant seu i que s’hostatjaven a casa del veí.
Palestrió: (a part) Està explicant el somni de Palestrió. (A Filocomàsia) Vinga, continua...
Filocomàsia: Se’m veia molt contenta per l’arribada de la meva germana, però, per culpa seva m’exposava a una greu sospita. He somiat que un esclau meu m’acusava d’haver-me besat amb un jove desconegut, (a Esceledre) com fas tu ara, quan era la meva germana bessona que havia besat al seu propi amant. D’aquesta falsedat he somiat que havia estat acusada en fals. (pàg. 61)

Acrotelèucia: és una jove meretriu clienta de Periplectomen que ajuda Palestrió a consumar el seu pla fent-se passar per l´esposa del vell veí de qui, heus ací l´engany!, s´ha enamorat perdudament. 
És una dona formosa, intel·ligent, hàbil amb la paraula i creguda que fa servir les seves habilitats femenines per seduir Pirgopolinices. Li agrada mostrar la seva part malèvola per interpretar el seu paper d´esposa de Periplectomen.

Milfidipa(en veu baixa) Senyora, aquí teniu el soldat a la vostra disposició. 
Acrotelèucia: On és?
Milfidipa: A l’esquerra.
Acrotelèucia: Ja el veig.
Milfidipa: Mira de reüll, que no se  n’adoni que el veiem.
Acrotelèucia: (mirant de reüll) El veig. Per Pòl·lux que ara és el moment de tornar-nos de dolentes en pitjors.
Milfidipa: Et toca a tu començar.
Acrotelèucia: (en veu alta) Si us plau, t’has trobat personalment amb ell? (en veu baixa) No estalviïs la veu, que et senti.
Milfidipa: Amb ell mateix he parlat, per Pòl·lux, tranquil·lament, tot el que m’ha convingut, sense presses, al meu gust.  (pàg. 116)

Milfidipa
: és la serventa d’ Acrotelèucia i sembla estar atreta per en Palestrió. Forma part de l’engany. Tot i que també està d’acord amb el pla i el du a terme (és manipuladora com la resta), és el personatge femení més tendre i bo. Això ho podem veure quan parla amb Palestrió, ja que es mostra dolça i innocent. 

Milfidipa: Per Pòl·lux que no veig ningú, excepte qui volem trobar.
Palestrió: I jo, vosaltres.
Milfidipa: Què fas, estimat arquitecte?
Palestrió: Jo, arquitecte? Apa!
Milfidipa: Què passa?
Palestrió: Doncs que davant teu no sóc digne ni de clavar una estaca a la paret.
Milfidipa: Sí prou!
Palestrió: (a Acrotelùcia i Plèusicles) Que finalment i amb quina eloqüència ha actuat la malvada! Amb quina gràcia s’ha treballat el soldat!
Milfidipa: I encara és poc.  (pàg. 110)

Esperem que el nostre apunt (i aquestes imatges, amb permís de la gens saguntina!), us ajudin en la lectura. Valete! 

Paula Daniel
Laura Guillén
2n Batxillerat




11 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Felicitats per l´entrada, noies! Fins i tot al Facebook hi ha qui ha opinat el mateix. Enhorabona, la lectura del "Miles" es fa més entenedora amb la vostra aportació. Ja portem tres articles sobre la comèdia de Plaute i encara ens en faltes...dos!

Enrique P ha dit...

Salve, com ja vaig dir en el seu moment que faig teatre, i he vist moltes obres de teatre, ja que me agrada i molt, i aquesta entrada que parla del paper que li dona Plaute a la dona es franquament bo, he de felicitar a les companyes de segon per el bon treball que han fet previament, primer de tot amb l'entrada i en segon lloc a sota de l'entrada una foto de cada personatge femení i una descripció, veig un molt bo treball darrere, i del teatre m'agradaria aportar alguna cosa al vaixell.
Vale!

Guillem Fargas ha dit...

Felicitats Paula i Laura per aquesta entrada tan completa.

Dic que està molt ben feta, no perquè són companyes meves o per quedar bé, sinó perquè han aconseguit fer una cosa que em sembla molt interessant. Han aconseguit que encara que m'hagi llegit la comèdia, aprengués més coses sobre els personatges femenins i hi veiés més matisos que quan la vaig llegir.

De veritat, moltes felicitats!

Vale!

Paula ha dit...

Moltes gràcies a tots per les felicitacions, certament vam gaudir molt fent el treball i intentant veure el perquè de les paraules que els donava Plaute a aquests personatges.

Vale!

Martí ha dit...

Salvete!

Moltíssimes gràcies Paula i Laura per brindar-nos el vostre treball a tots, així podrem recordar el llibre de forma més ràpida!

Valete!

Mayte ha dit...

"Hay mujeres que dicen que sí cuando dicen que no.
Hay mujeres atadas de manos y pies al olvido,
Hay mujeres que huyen perseguidas por su soledad.
Hay mujeres veneno, mujeres imán,
Hay mujeres de fuego y helado metal,
Hay mujeres que ni cuando mienten dicen la verdad,
Hay mujeres que empiezan la guerra firmando la paz.
Hay mujeres envueltas en pieles sin cuerpo debajo.." J.Sabina

Laura Guillén ha dit...

Moltes gràcies a tots! La veritat és que ens va costar una miqueta però una vegada fet, ens anirà molt bé per repassar i sobretot per a les generacions futures!

Anònim ha dit...

Molt bona entrada Paula i Laura! Molt treballada i de gran utilitat per ajudar a entendre una mica més el paper dels personatges femenins al Miles Gloriosus de Plaute, que hem llegit aquest any.

Una abraçada molt fota, companys!
Cesc

Helena ha dit...

Molt bona feia, noies. Trobo que us ha quedat molt elegant i sí, serà una bona ajuda a l'hora de repassar!!

meritxell ha dit...

Hola!!

Per començar moltissimes felicitats Laura i Paula per aquesta gran entrada!! La trobo molt interessant!
La veritat és que el teatre m'agrada molt, ja sigui musical com un tema mitològic com aquest.
Moltes felicitats un altre cop a les dues!!

Vale!!

Charlene ha dit...

Salvete!
Moltes felicitats Paula i Laura per aquesta entrada, ah, i també per aquesta presentació d'Slideshare que m'ha agradat molt!
Potser els personatges femenins no feien molt en la societat (o potser sí) però en la comèdia que ens expliquen elles dues, es veu que els personatges femenins SÍ que tenen molta importància. VISCA LES DONES! Ja que mereixen molt més del que algunes ara tenen i estan vivint...

Vale!