24 de setembre del 2010

Els tres peus de Catalunya

L´herència grecoromana és indubtable en molts àmbits de la nostra vida personal i social: la llengua, la política, les arts, la literatura, la ciència i molts altres aspectes de la cultura occidental están impregnats de tot allò que ens han deixat com a patrimoni grecs i romans. Amb una mirada clàssica tots aneu aprenent dia a dia que aquestes paraules no són un tòpic més o menys recurrent sinó que són ben certes i que si pensem, parlem, sentim i actuem d´una manera determinada és perquè, en gran mesura, les cultures grega i romana ens han cisellat així. Aquests dies hem parlat de la multiculturalitat com un bé humà que cal preservar contra la intolerància perquè constitueix un dels tresors més preuats d´una societat. Sobre això ens ha fet reflexionar molt el documental Empúries, l´ànima de Catalunya, de la sèrie Històries de Catalunya i presentat per l´Antoni Tortajada. El programa comença amb una anécdota interessant que perviu en la cultura popular: com són els nostres peus, quina llargada tenen els seus dits? Hi ha peus grecs (el segon dit és més llarg que el gros) i peus romans (el dit gros és més llarg que el segon). Aquesta classificació no és gaire científica, ens explica l´Antoni Tortajada, però pren com a model les escultures clàssiques gregues i romanes. I si els dits tenen la mateixa llargada? Doncs aleshores podriem parlar d´un tercer peu, un peu iber que ens fa hereus també de la cultura preexistent a l´arribada de grecs i romans a Catalunya. Malauradament, dels ibers poca cosa en sabem perquè la romanització va ser cruel amb ells. Com teniu vosaltres els peus? Sou grecs, romans o ibers? Tres pobles, tres empremtes, tres identitats que sumades constitueixen les nostres arrels. És una bella lliçó: la convivència entre cultures ha estat, és i serà una constant al llarg de la nostra història ja ab origine. Què n´opineu, vosaltres?
Aquest slide dels vostres meravellosos peus vol ser un homenatge als nostres avantpassats, als tres peus de Catalunya.

37 comentaris:

Clàudia ha dit...

Veig que no has rebut la meva foto, bé no passa res, crec que les noves tecnologies em superen.
Els meus, com molts dels peus que apareixen a l'enllaç també són Grecs.

Guillem Fargas ha dit...

A mi em va semblar molt divertida aquesta curiositat quan la vam veure en el documental, i encara que no sigui massa científic crec que és si més no curiós saber si els teus peus són romans, grec o ibers.

Per cert, els meus peus (que si que apareixen en el Slide) són grecs però no tan marcats com alguns que he vist en aquestes fotos. Potser hi va haver algun creuament entre peu grec i peu romà a la meva família! En el vídeo no deia res sobre això oi?

Vale

Ferran ha dit...

Hola!

Ha, ha! Quina curiositat! Els meus peus són d'origen grec. Ara aniré per casa determinant si els peus dels meus germans també són d'origen grec.

Una abraçada família!

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

Doncs no tenia ni idea de que segons els peus determinessim això, que curiós! I els meus peus són romans^^

Anna Ruiz de la Fuente Núñez.

Judith Garcia ha dit...

Hooola!
Em sembla molt curiós i molt divertit això de fern-nos fotos i dir de que origen es cada peu.
Per cert el meu es d´origent grec, també ho he comparat amb la meva familia i la meva mare també te els peus d´origen grec:)


Ens veiem
un petó

Esther Soria ha dit...

Hola!!!

Ostres quina curiositat!! No sabia que a partir dels peus es poguessin saber els nostres origens.

Els meus peus son grecs però per molt poc, tindré una influència iber? Qui sap!!!


Vale!!

Maria ha dit...

Qué graciós!!! Mai hauria pensat que es poguessin classificar els peus!
Per cert els meus peus són romans i els dels meus pares i el meu germà també!!!

Vale

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Bé, tripulants, anem esbrinant quins són els nostres orígens. De tota manera, tibant del fil descobrireu que els noms poden variar i que el nombre de peus és més ampli del què pensem: egipcis, polinesis, quadrats, plans. Hi ha tantes coses per conèixer!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Misteri resolt! Que divertit! Jo tinc els peus romans però molt poquet, gairabé ni es nota, així que s'hauria de dir que sóc més o menys d'origen íber! Realment és fascinant poder veure l'empremta de cultures tan interessants i tan antigues en nosaltres mateixos avui en dia!

Vale!

Helena ha dit...

A mi ja em van dir alguna cosa similar a aquesta, però no m'havia quedat mai clar quins eren els grecs i quins altres no, així que quan vam veure el documental que ho explicava se'm van treure tots els dubtes.. TINC ELS PEUS GRECS!
M'ha semblat un enllaç força curiós i divertit!

Lah''heLena ha dit...

buenasS!!
Doncs jo me estat mirant els peus una estona i he arribat a la conclusió que els meus peus són romans, ja que tinc el dit gros més llarg que els altres.

déu

Carlotah. ha dit...

hahahah!
Per fí l'entrada tant esperadaa!!
Doncss jo he estat tambè una estona mirant y la veritat esque estic entre el peu d'origen romà o el peu amb influència iber! ahaha

Molt interessant l'entrada!!

Finss demàààà! :)

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!!!

No sabia que miran els dits dels peus podiem saber de quina cultura veniem. Mirant-me els peus finalment he arribat a la conclusió que els meus peus són grecs i bastant jajaja.

Yasmin ha dit...

Hola!!
Molt curiós això dels peus, encara que no sigui del tot científic.
Jo crec que els meus peus són ibers perquè els dos dits els tinc iguals.

Trobo que és una entrada força interessant i curiosa.

Valete!

Paula ha dit...

Hola!!
Em va fer molta gràcia descobrir com eren els meus peus, són grecs,però per poc. Igual que tota la meva família que els i fet mirar, encara que ells o tenen més marcat.

Vale!

Noèlia ha dit...

Que curiós que mirant uns dits del peu poguem saber les nostres arrels, els nostres orígens.
Per si ho voleu saber jo sóc d'origen romà i la meva familia també però per molt poc , a mi em feien l'efecte de ser ibers, suposo que això es perque en algun moment es van barrejar, podria ser?
Valete!

laa.neuus ha dit...

Hola!


Jo m'ho he mirat i tinc clar que els meus són romans, que això la meva mare m'ho va dir fa tems però no me'n recordava, m'he fixat que la gran majoria són grecs, però els romans van estar més temps a la Península no?

Adéu

Martí ha dit...

Salvete!!

Una activitat increible, veure tots els peus dels companys i saber si tene una arrel grega o iber jejeje va ser molt curiòs i alhora molt divertit!!!

Valete!!

Andrea ha dit...

Salve! Ostres aquesta entrada dels peus m'ha semblat molt xula i molt interessant..i pensar que arrel dels teus peus saps si són grecs o ibers jaja ha estat molt bé i graciós mirar l'entrada.

VALE!

Ignasi ha dit...

Hola!
Penso que tant el video documental com l'entrada són del més interessant, perquè ens permeten esbrinar una mica més i aprendre sobre el nostre origen.
Tot i així la qüestió dels peus no em sembla una ciència exacta i científica, com diu al video, però em sembla d'alló més graciós i interessant, perquè ens mostra, d'alguna manera, la nostra herencia genetica.
Bé acabaré dient que recomano a tothom veure el documental si no l'ha vist ja i que es miri els peus per saber si són grecs, romans o íbers.
Vale!

Jordi Rojas ha dit...

Documental fantàstic que explica de meravella el passat clàssic de Catalunya; com Empuries, per un moment, va ser una ciutat important en el comerç del mediterrani.

Grans passats tenim. Els grecs no només influencien a Grecia, ni els romans, només a Roma; tots dos han deixat marca a molts llocs de la mediterrania i, un d'ells, Catalunya.

Desde Empuries ens han donat més de la meitat de la nostra cultura. El mínim que podem fer i, que hauria de fer tothom és recordar aquest passat i saber que van fer, tant grecs, romans i ibers, en la nostra terra.

Valete!

Laia Ruiz ha dit...

Salvete!
Crec que ha estat molt bé veure el video ja que ha comentat molts detalls interesants dels nostres passats i també sobre com saben d'on provenen les restes. Ademes de que ha estat molt bé viatjar d'un país a un altre!

Realment no esperava que Empúries tingues tanta historia clàssica darrere seu i tanta influencia directa.

Charlene ha dit...

Hola a tots!
A mi també m'ha semblat molt bona idea haver vist el video ja que ens ha parlat sobre coses que molta gent, com jo mateixa, desconeixia. Això d'haver anat als altres països per ensenyar-nos més profundament el que ens volia explicar m'ha agradat, i al veure-ho m'han donat ganes d'anar a aquells llocs per poder contemplar les restes que queden del món clàssic.
La idea de saber si ets romà, grec o iber només mirant el segon dit del peu m'ha semblat interessant, encara que com he dit, és una idea i no és una gran certesa.

Valete!

Enrique P. ha dit...

Un document increible el qual ,Grans passats tenim. Els grecs no només influencien a Grecia, ni els romans, només a Roma si no a tota la regió. Mai m'haguès imaginat que Empuries tindría tanta història com la te, i es algú impressionant, e increible per tots els motius. Un orgull saber d'on venim.

VALETE!

Marc Navarro ha dit...

Salve!

La primera vegada que vaig sentir que podía saber la meva procedencia en l'història amb nomes mirant-me dos dits dels peus no ho vaig entendre, però quan el Jordi va explicar tota la colonització d'Empúries per part dels grecs, la seva trobada amb els ibers i posteriorment amb els romans vaig poder comprendre una de les raons de la diversitat cultural, ja que pot ser que al tenir arrels d'un lloc o d'un altre es una cosa esplèndida i com bé diu l'Enrique un plaer de saber d'on provenim.

Alison ha dit...

Hola!

Com han dit les meves companyes de la tripulació ;) El video m'ha semblat molt interessant, ja que ens dóna molta informació sobre el gran passat que tenim.
Grecs i Romans no tenien la mateixa intenció per "instal·lar-se" a Empúries, però és increïble com es van ajuntar per formar una ciutat més forta i culturalitzada.

I tota aquesta fantàstica informació, ha sigut gràcies als arqueòlegs que amb constància, esforç, sacrifici, paciència i dedicadesa han descobert tot això. Ells també es mereixen un fort aplaudiment!!

Sobre els peus grecs, romans i íbers, m'ha semblat interessant i divertit.

Valete!! (:

Marc Palau ha dit...

Salve!
Quan vam comentar aixo dels dits i dels peus a classe va ser molt divertit, tots mirant els peus i dits dels altres! jajaja! I desprès també ho vam poder veure al documental i explicava el mateix.
Jo m'he mirat els peus i els dits i crec que els tinc grecs :P

Valete!

meritxell ha dit...

Hola!!

Els meus peus com molts de vosaltres són grecs!
La veritat és que aquest documental m'ha semblat molt interesant! Però sobretot el que més m'ha agradat a sigut l'ho dels peus! És una curiositat molt divertida

Valete!

Marta Molgosa ha dit...

Un documental molt interessant, però com molts dels meus companys el que trobo més interessant i divertit és lo dels peus,jo tinc els peus grecs com molta gent també de la classe, penso que és una curiositat , abans ho havia sentit de altre gent però no havia fet pas cas, i això m’ha fet molta gràcia de veure-ho a la classe.
Valete!!!

Mayte ha dit...

Quina gràcia!
D'ençà que vaig veure aquest documental em passo els dies preguntant-li a la gent del meu voltant : "m'ensenyes el peu?"..

I és curiós ,i alhora fascinant anar pel carrer i adonarte'n que és cert: el món clàssic és a tot arreu.

Per cert, sóc totalment romana.

laura Calvo ha dit...

Holaa!! Ha sigut molt curiós això dels peus mai pensaria que fins i tot els nostres peus tenen la seva pròpia cultura que per cert és molt interesant.
ha sigut molt divertit!!

Valete!!!

Cristina C ha dit...

Hola tripulants!

Quina gràcia, és un aspecte molt curiós.
Des de que he vist aquest video, miro sempre els peus de tothom i comprovo si són grecs, romans o ibers.
Els meus peus són d'origen romà i com tenia tanta curiositat, he observat els peus dels meus pares i resulta que els del meu pare són ibers, i els de la meva mare, grecs.
Amb això podem veure que encara que ja fa segles i segles que els romans i grecs van arribar a la nostra terra, encara avui hi ha rastre de la seva presència allà on anem.
Els hi debem molt ja que sense ells, no tindriem moltes coses que tenim en la nostra vida quotidània i que tanta utilitat ens fan.


Valete!

Anònim ha dit...

En el documental s'ha fet un resum dels nostres origens, i les diferents cultures que hi convivien a Catalunya. Vull destacar, que com be es demostra en aquest video, des de fa molts anys a la nostra terra hi han hagut diferents civilitzacions; actualment una part de la societat no està d'acord en que altres persones d'altres països "envaeixin" el que consideren els "seu" territori. Pot ser aquestes persones no coneixen la història del seu pais o pot ser si la coneixen però pensen que abans era "un altre època" que no té res a veure amb la d'ara. Doncs be, es pot conviure en un mateix territori amb diverses cultures, sempre que totes es respetin l'una a l'altre, de fet el que enriqueix a la persona és la cultura i si en tenim a prop i les podem coneixer, millor. El tema dels peus, és una curiositat afegida, força interessant.
FA tripulants!

Anònim ha dit...

Es un documental molt interesant.

Els meus peus son d'origen Romà.Es molt curios , que pots saber els teus origens nomes mirant els teus peus.

Com e dit abans , un document molt interesant, i molt curios.


Valete!

Yolanda ha dit...

Salve! Em sembla increíble com els dits dels peus poden determinar l'origen de cadascú, encara que no s'hagi demostrat científicament m'ha semblat molt curiós i sobre el documental, crec que és una bona manera de descobrir el nostre origen i les diferents cultures que van conviure a Empúries.
Vale.

zamora ha dit...

Hola!

Aquesta entrada m’ha agradat igual o mes que l’any passat que ja l’havia llegit. Em toca mol la fibra que nomes mirant els peus d’una persona es puguin saber las seves arrels(greges o romanes). Però em fa pensar.
I si mires el peu d’una persona i no es ni grec ni romà?
Suposo que es una pregunta que ens em fet molts de nosaltres i que no em trobat resposta...
Molt bona entrada!
VALETE!

estela ha dit...

Salvete omnes!

Aquest documental fa vastan temps que el vem veure, pero em va agradar molt, y vaig apendre coses que mai m'hauria preguntat. Per exemple com saber quin és el meu origen segons els dits dels peus.

Valete!