12 de maig del 2010

Taller de cuina romana a la Cella vinaria de Teià (II)

El passat dijous, 6 de maig, vaig tornar a la Cella vinaria de Teià per fer el meu segon taller de cuina romana. I de nou va ser una tarda divertidíssima a càrrec del grup Kuanum.
Aquesta vegada celebràvem les Lemuria. Els lèmurs són esperits benignes que s’alimenten de les restes dels àpats, per això els romans, mentre menjaven, llençaven les restes al terra i no es podia escombrar fins que es finalitzava l’àpat. Les Lemuria, (celebrades els dies 9,11 i 13 de maig), eren unes festes dedicades a honorar els esperits de tots els morts, doncs calia tenir-los contents. La festa s’iniciava amb un ritual dut a terme pel pater familias que consistia a llançar 9 faves negres cap endarrere, per damunt del cap, mentre simultàniament s´anava repetint aquesta frase com si es tractés d´una pregària: “fent això em salvo jo i la meva família”. Un cop el pater familias acabava de llançar les faves tots els altres assistents havien de fer tant soroll com poguessin però sense utilitzar la veu, i amb això es salvaven dels lèmurs durant un any. Així que vam començar el nostre taller amb aquest ritual iniciàtic i, casualment, a mi em va tocar fer de pater familias. Un cop acabat, vam entrar al nostre espai de treball amb el peu dret (dextro pede), un costum supersticiós per atraure la bona sort.
Tant en el mes d’abril com en el mes de maig es celebraven diverses festes, entre les quals destacava la Floralia (3 de maig), dedicada a una divinitat itàlica de nom Flora. Aquesta festa s’enllaçava amb la Ceràlia, que iniciava el cicle d’abril, en honor a la deessa Ceres, propiciant el creixement del cereals. Així doncs, com que és temps de cereals nosaltres en vam cuinar i, en especial, vam fer diverses receptes amb faves. Com que ens vam repartir les receptes jo us explicaré hic et nunc les dues que jo vaig cuinar.

- Faves a la Cassola:

Ingredients (modi): faves, gàrum, oli, celiandre verd, porro i comí.

Com que l’element essencial del plat són les faves, vam començar per pelar-les (doncs no eren congelades sinó ben fresquetes, collides aquell mateix matí!) i després, mentre bullien al foc, vam estar tallant ben menut el porro i el celiandre verd. Aleshores vam fregir una mica el celiandre, el porro i una mica de comí en una paella amb oli. Finalment vam posar tots els ingredients a la cassola afegint gàrum per donar-li més sabor mentre remenàvem.

- Liba:

Els liba són uns deliciosos panets que serveixen d’aperitiu i que es fan en ofrena a la deessa Ceres.

Ingredients (modi): 400 grs de mató, 100 grs de farina d’espelta, 1 ou, 1 polsim de sal, 1 polsim de fulla de llorer en pols i fulles de llorer per a la base de cadascun dels panets.
Primer de tot es barreja (amb les mans) el mató amb la farina, la sal i la pols de llorer, i s’afegeix l’ou fent la mescla poc a poc. Un cop la massa ha quedat ben espessa i no gaire enganxosa, se’n posa una mica sobre cadasc una de les fulles de llorer perquè facin de base al panet. I aleshores cap al forn!
Les meves companyes del taller van fer faves amb pinyons, faves Vitel·li i pèsols de l’Índia amb sípia. Quan vam acabar el taller tothom va provar totes les receptes i us ben asseguro que estaven boníssimes, així que us animo a que proveu de fer les receptes a casa ja que són molt senzilles de fer. Prosit!

Maria Canales
1r Batxillerat

26 comentaris:

Clàudia ha dit...

Felicitats Maria!
M'ha encantat l'entrada, mai no havia sentit a parlar d'aquests esperits :)
Va, jo també m'animare a fer alguna recepta.

Mireia ha dit...

Felicitats per l'entrada. M'ha semblat molt interessant tot el que has explicat.
Com diu la Clàudia, m'havia sentit parlar d'això, però bé.. tot sempre té el seu primer cop.
Vale!

Unknown ha dit...

Només afagir que la Maria ho va fer molt bé quan ens ho va exposar i que els panets de llorer que ens va dur estaven moolt bons!

Anna Ruiz ha dit...

Maria, una entrada molt original. I el que també em va agradar molt va ser la teva exposició de l'altre dia, vam aprendre moltes coses molt interessants! A més el que ens vas preparar era boníssim^^.
Maria com a futura cuinera de plats romans jajaj

Anna Ruiz de la Fuente Núñez.

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!
Martia acabaràs sent tota una gran experta pel que fa a gastronomia romana! Em va agradar molt la presentació que ens vas fer, trobo que va ser molt interessant, venien ganes d'anar a fer els tallers personalment! Gràcies pel panets!

Vale!

Esther Soria ha dit...

Hola!!!

Maria, una entrada super interessant, tant com ho va ser la magnífica exposició que ens vas fer l'altre dia, i per acabar-ho de rematar unes libes boníssimes, a veure quan ens presentes un nou plat romà!

Feliciter!

Vale!

Lah''heLena ha dit...

buenas,

Maria doncs hem va semblar molt interesant la classe que ens vas donar sobre el mejar, cuina romana. Però el que més hem va agradar va ser el pa que vas fer.

déu

oriol ha dit...

Hola!

Va estar molt bé la exposició que ens vas fer ,Maria. Vaig trobar interessant la cuina romana en general, sobretot allò del gàrum, no n'havia sentit a parlar mai ni m'hagués pogut imaginar que els romans els hi pogués agradar tant una salsa tant peculiar com aquesta.

Unknown ha dit...

Hola noies i nois :)
doncs Maria primer de tot moltes felicitats per l'entrada i per l'exposició que vas fer,va ser molt interessant.
El pà que vas fer em va agradar,gràcies per portar-los i a part molt bona pinta teníen.



Saludos.

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!

Moltes felicitas per l'entreda, al final seràs una experta de la cuina romana.

Sobre la teva exposició, va ser molt interessant i el pa que ens vas fer estava molt bo.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Per cert, què significa la paraula "prosit" amb què la Maria s´acomiada?

Carlotah. ha dit...

Maria!
Molt bona l'exposició,et felicito per la teva feiina.Es nota que t'agrada molt tot aquest tema!
Et desitjo molta sort!!

ADEU :)

laa.neuus ha dit...

Hola!

Maria em sembla molt interessant aquest curs de cuina, la classe que ens vas donar em va agradar molt i els panets també, quan tingui temps jo també provaré de fer alguna recepta.


Adéu

Clara ha dit...

Hola! Prosit és un semblant a "salut!" o "bon profit!".

Maria, em va encantar la teva exposició, de debò, es nota que la vas treballar i que disfrutes amb el tema, que és el més important de tot.
Durant l'exposició m'ho vaig passar bé, i la vaig trobar molt interessant, o sigui que a veure si algun dia ens pots fer un mini taller de cuina, que seria molt divertit, i al cap i a la fi el menjar forma part de la tradició cultural de cada civilització i serveix per coneixer-los millor.

Em van encantar els libes! =)


Clara ^^

albert muñoz ha dit...

Hola!!!

Primer de tot felicitar a la Maria per una altra excel·lent entrada de cuina grega, també dir que l'exposició de la Maria sobre la cuina va estar molt ben preparada i ben feta i la Liba era boníssima.
A veure si un dia i podem anar tots i pasar-nos ho bé

Adeu!

Marta ha dit...

Hola
Moltes felicitats Maria , la teva exposició a classe explican tot el que havies fet, la teva experiencia i vivencies al curset i a la fira va ser molt interesant , encara que com jo no sóc gaire de cuina deixare les receptes per un altre moment .

Felicitats !

Ferran ha dit...

Hola!

Felicitats Maria, em va agradar molt, tant l'expocició com l'aliment que ens vas donar. A veure si quan aprens més receptes ens tornes a fer una altra expocició.

Gràcies!

Aitor ha dit...

Felicitats Maria,
la teva exposició va ser molt interessant, crec que el món de la gastronomia és molt curiós i més si es tracta de la gastronomia del món clàssic. Quan aprenguis més receptes estaria bé que ens tornessis a cuinar algun plat i explicar-nos com fe-ho

Adéu!

Sergi Roman ha dit...

Holaa!!

Moltes felicitats a la Maria per l'entrada i per la gran exposició. Va ser molt interessant tot el que ens vas informar i em va agradar bastant, de debó. De la manera en que vas explicar tot donaven ganes de fer aquest taller. Em va servir per apendre moltes coses noves.

Adéu.

Unknown ha dit...

Hola! Maria, m'ha agradat molt tant com l'entrada com l'exposició que vas fer explicant-los la teva experiència viscuda en persona.
Trobo molt interessant saber quins rituals feien durant els àpats els romans i que menjaven normalment, ja que ens acosta més a la quotidianitat de l'Antiga Roma. Amés, està molt bé que hagis pogut relacionar el teu treball de recerca amb l'assignatura de grec i llatí. Felicitats!
Per cert, gràcies pel menjar que ens vas portar, et va quedar molt bé.
Adéu!

**Carlos** ha dit...

Salve!

Va ser fantàstica la teva presentació Maria, em vas deixar amb molta gana i la liba estava boníssim, enhorabona crec que el treball de recerca et sortira molt bé.

marta rodríguez ha dit...

Felicitats per la entrada!!
És molt curiosa la recepta peró m'ha agradat molt

Vale!

Martí ha dit...

Salvete!!

Maria moltes felicitats per l'entrada i no coneixia tot això. Moltíssimes gràcies i a veure si algun cop puc contemplar aquesta cuina increible!!

Valete!!

Sanja ha dit...

Salve!

Maria estas fent un gran treball! Felicitats! I també per l'exposició.
Hem va semblar molt curiós això tirar les faves cap enrere.

PD; la Liba boníssima!

Unknown ha dit...

Provaré de fer els "liba" a veure què tal surten :-)

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Esperem que tan bons com li van sortir a la Maria, Rofi. Que vagi de gust!