24 de maig del 2010

Paral·lelismes mitològics

Després d´escoltar a classe el mite grec de Deucalió i Pirra vam descobrir que hi havia una extraordinària semblança entre aquesta història i la narració bíblica del diluvi universal del llibre del Gènesi més coneguda com l’Arca de Noè. Molts estudiosos creuen que el mite de la Bíblia, el més conegut de tots els diluvis, és una versió del mateix mite babilònic, on ja apareix l'arca, el càstig diví, els ocells que anuncien la terra i la salvació dels seleccionats. Aquest mite es recull a l'Epopeia de Gilgamesh, el poema Atrahasis i diverses taules sumèries i acàdies força antigues. Els hebreus haurien conegut el mite durant la seva època d'exili a Babilònia i l'haurien adaptat a la seva cultura.
La mitologia grega hauria heretat també aquesta història, personificada en Deucalió, que se salva del diluvi aconsellat pel seu pare Prometeu, també gràcies a una arca. Aquest diluvi posa fi a l'Edat d'Or (els grecs no creien en l'evolució sinó en una degeneració des de la creació fins al seu temps, simbolitzada per diversos metalls).
Tradicions com la hindú, la maia o l'asteca recullen també grans inundacions, fet que recolzaria la hipòtesi de la realitat d'un diluvi, ja que aquests pobles no van tenir contacte amb la font mesopotàmica. Però les seves històries tenen elements propis que al·ludeixen més aviat a la creació a partir de l'aigua i les diferents races humanes. Es manté, però, la constant del càstig diví per la impietat de les criatures. S'han trobat fins a cinc-centes versions diferents del diluvi, fet que demostra que és un mite universal i que ha estimulat diversos estudis per mirar de provar-lo. Com veureu en el vídeo que tanca l´entrada, fa tres setmanes una expedició formada per arqueòlegs turco-xinesos afirma haver trobat les restes de l´antiquíssima arca a 4.000 metres d´alçada al Mont Ararat de Turquia. I si és cert?

Les narracions són les següents:

L’Arca de Noè:

Déu vol destruir la humanitat corrompuda amb un gran diluvi, però vol salvar l’espècie humana. Aleshores escull Noè, perquè era un home just, i li encarrega la responsabilitat de repoblar el món. Noè construeix una mena de vaixell amb fusta de xiprer on, per ordre de Déu, hi fa entrar la seva família i un mascle i una femella de totes les espècies animals del món perquè no morís la Creació Divina en la imminent destrucció de la terra que fins aleshores els seus peus havien trepitjat. El diluvi durà quaranta dies i quaranta nits fins a inundar tot el món.
L’arca va solcar les aigües dos-cents dies més fins a arribar al mont Ararat. Un cop allà, Noè decideix enviar diversos ocells per veure si ja poden sortir. Al tercer intent, un colom porta una branca d’olivera indicant que hi ha terra seca a la vora.

Deucalió i Pirra:

Deucalió era fill de Prometeu, el qual juntament amb la seva esposa Pirra es va salvar del diluvi amb què Zeus va decidir exterminar la humanitat per haver-se corromput. Van surar durant nou dies dins una barqueta per damunt de les aigües i al desè dia van arribar al cim del Parnàs. Llavors consultaren l'oracle, que els digué: "Cobriu-vos el cap i llanceu pel darrere els ossos de la vostra mare". Després de meditar el sentit d'aquestes fosques paraules, arribaren a la conclusió que la seva mare era la Terra i les pedres els seus ossos. Van obeir, i les pedres llançades esdevingueren homes i dones que repoblaren la terra.


Quina relació hi trobeu entre els dos mites? Coneixeu altres mites que expliquin un diluvi o catàstrofe universal?
Coneixeu altres històries de la Bíblia que es relacionin amb algun mite clàssic? Quina font literària ens ha transmès el mite de Deucalió i Pirra? Penseu que avui dia a causa del canvi climàtic pot tornar a succeir un nou diluvi que pot posar en perill la humanitat? Per què creieu que els déus castiguen sovint els humans? Quins altres famosos descobriments de l´arqueologia coneixeu?

Maria Canales
Clara Olòndriz
Esther Soria
1r batxillerat

21 comentaris:

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Hola!
Noies una entrada molt interessant... segons la meva opinió és d'aquelles que realment et fa donar-li voltes a tot el tema del cristianisme. Sembla que tot sigui obra de Déu, miracles de Jesús... però en canvi podem adonar-nos que aquesta història "protagonitzada" pel "nostre déu" ja s'explicava d'una manera diversa en la mitolgoia...i això em fa qüestionar-me diversos temes... Bé, és una reflexió personal...

El primer,clar,paral·lelisme que trobem és el de un déu descontent amb el que hi ha i que vol destruir la terra, però tenint en compte la humanitat. I el segon la idea que déu va proposar de salvar un mascle i una femella de cada espècie per poder repoblar,posteriorment,la terra. I en la segona història el fet que jaguèssin de tirar pedres que es convertirien en humans, per així repoblar el planeta.

Penso que els déus castiguen sovint als humans, degut a que molts cops no tenim en compte el valor de la vida, de la terra, simplement decidim viure sense pensar en res, com per exemple en les futures personas que vindran, el canvi climàtic, la dificultat per trobar algunes fonts d'energia... tot això cada cop anirà a pitjor per culpa nostra i aquestes catàstrofes les trobaran en primera persona els nostres futurs parents! no creieu?

De nou felicitats noies!

Anna!

Anna Ruiz ha dit...

Holaa!

Doncs em sembla molt interessant aquesta entrada, la veritat mai m'havia parat a pensar en aquesta relació i ho trobo molt curiós.

Aquesta entrada fa reflexionar si rebem castigs de la pròpia terra o dels déus, per no haver actuat correctament, per haver viscut sense pensar en el que podria pensar en els futurs habitants d'aquest món.

Felicitats per aquesta entrada! :D

Anna Ruiz de la Fuente Núñez.

Unknown ha dit...

Felicitats per aquesta entrada tan curiosa, una noticia propia de Cuarto Milenio, no?

Bé, res és impossible i si existeix la ciutat de Troia, per què no l'arca de noe?? Un arca on hi viatjaven dues parelles de cada espècie....

Quan s'explica que moltes civilitzacions que no podien tenir contacta tracten el mateix tema és per pensar que aquest gran diluvi va ser veritat i aquesta història de l'arca de noe és simplement la manera en la qual van voler conservar aquest fet.

bé, opinions sobre aquest fet mil i unes, no? haurem d'esperar a l'avenç de la investigació.

Laura Guillén ha dit...

No sabia que hi havia tantes interpretacions d'una mateix mite/episodi bíblic, ni tampoc sabia que alguns mites fossin tan univerals.

Unknown ha dit...

salve
si realement han trobat l'arca de noé seria el millo descubriment que s'ha fet mai ja que podriam descubrir moltissimes coses del que va passar fa molts milions d'anys.
Molt bona entrada
vale

lorena ha dit...

Una entrada molt interessant. Penso que si que podriar haver un dulivi o qualsevol altre canvi, ja que, les coses no funcionen bé.
Felicitats per aquesta entrada!

Maria ha dit...

Jordi moltes gràcies per penjar la nostra entrada! Per cert , he trobat el video molt interessant i com ja diuen alguns companys, et fa pensar sobre el passat i sobre si eaquests mites que hem escoltat tants i tants cops poden ser una realitat!
Vale!

Sanja ha dit...

Molt interessant l'entrada. Podem veure que tot les diferents cultures (Grega-Cristiana), hi ha moltes coses en comú.
Jo crec que si que pot haver un altre diluvi, al cap i a la fi, són catàstrofes naturals provocades per nosaltres, els humans fet causat per coses com la contaminació o acumulació de resudis. (Ex: pluja àcida)

PD; Curiós el video, sera realment veritat?

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Sanja!!!! Quina il·lusió llegir el teu comentari! Com estàs? M´alegra molt veure com, malgrat les circumstàncies, segueixes fidel al vaixell remant com el que més. Espero que ben aviat ens poguem tornar a veure. Una abraçada molt gran. Deixa´t cuidar.

Vale!

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!

He trobat altres descobriments importants de ciutats antigues:

Micenes està situada al sud-est de Atenes i era una dels centres mes gran de la civilització grega. Les primeres excavacions es van fer en el 1841 i un gran descobriment va ser “La Porta dels Lleons”. També Heinrich Schlienmann va descobrir la tomba més gran, però la va confondre i li posà “El Tresor d'Atre”.
Tirint està situada a la plana d’Aròlida, a la via cap Epidaur en Grècia. Aquesta ciutat es relaciona en la mitologia d’Hèrcules i va ser ocupada fa més de set mil anys. La primera excavació va ser al 1884-1885. Les seus construccions van ser palaus, túnels i grans muralles.
Altres descobriments bíblics:

* El Sant Sepulcre: Un complex que comprèn la tomba de Jesús i el Calvari. Evidències de tombes jueves, artefactes romans, construccions Constantina i influències otomanes.
* El Museu d'Israel: Reuneix objectes d'un valor universal inqüestionable no només per als estudis bíblics, sinó per a la història i prehistòria de l'anomenat Orient Mitjà. Aquest Museu és sens dubte un dels més importants del món.
* El Túnel de Siloé: Passa per sota de la Ciutat Vella de Jerusalem i és un dels elements declarats en la Bíblia tant en la Tanakh com en el Nou Testament.
* La barca de Pere: Un dels últims troballes va ser una barca soterrada entre el fang a la vora del Llac de Tiberíades i amb sorpresa datat del segle I, és a dir, del temps de Jesús. Per aquesta raó ha estat anomenada com la Barca de Pere perquè permet donar-se una idea del tipus de naus que usaven els pescadors que va conèixer Jesús.
* Kiryit Qumran: Per a molts és potser una de les troballes més importants de tots els temps. Compost del Kiryit o ruïnes del que era el monestir de la congregació jueva dels essenis, les cavernes on es van trobar els Manuscrits de la mar Morta compost de papirs i còdexs de llibres de la Tanakh, i del Nou Testament, el cementiri dels monjos i molts altres elements que van canviar la història dels estudis bíblics. D'aquest lloc tan especial surt més la cèlebre polèmica del 7Q5, un tros diminut de papir de difícil identificació que el papiròleg català Josep O'Callaghan Martínez, recolzat pel exegeta alemany Carsten Peter Thiede, va concloure era un segment d'un text neotestamentari, la polèmica segueix en l'actualitat.

Clara ha dit...

Gràcies per penjar l'entrada!
Jo crec que tots aquests mites i històries són un reflexe de la naturalesa humana, que mai aprecia el que té fins que ho ha perdut, cosa que demostren tots aquests déus en cada moment, fent-los adonar de lo important que és actuar humanament i respectar la natura.

En fi, nois, moltes gràcies pels ànims!!

oriol ha dit...

Hola!

Felicitats per l'entrada, és una entrada molt interessant i curiosa.

Trobo que els dos mites, el de l'arca de Noe i el de Deucalió i Pirra, són molt semblants i practicament iguals. Només canvien petits detalls però la part del nus i les consequències d'aquest són iguals una que l'altra.

Oriol T.

Ferran ha dit...

Hola!

M'ha agradat molt aquesta entrada, molt curiosa, és veritat?

Penseu que avui dia a causa del canvi climàtic pot tornar a succeir un nou diluvi que pot posar en perill la humanitat?

Responent a aquesta pregunta, crec que si que pot haver-hi un canvi climàtic sobtat i caure un diluvi, però els humans actualment estem més preparats que abans, i podriem sobreviure, ara bé, hauríem de construïr una acra pels anumals de nou, puix que molts s'extingirien.

PD: Sanja, estic molt feliç d'haver-te vist avui!

Adéu!

Aitor ha dit...

Hola a tots!

Abans de tot vui felicitar a les tres noies per l'entrada, realment és molt curiosa. Trobo que si que és veritat que hi ha moltes semblances entre els 2 relats i que podria ser que que el mite bíblic partís del mite grec.

Adeu!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!
Felicitats per l’entrada noies!
Realment és un tema apassionant ja que el fet de què cultures tan diferents tinguin mites que narrin un succés tan semblant , obre la possibilitat de què deixem de parlar d’un mite sinó d’una realitat. He recercat informació sobre els diluvis universals de les altres culturesde les que parleu a l’entrada. En tots els mites, el déusfuriosos amb la humanitat els castiguen enviant-los inundacions i només deixant que es salvi alguna persona determinada per reconstruir, més tard, la població. Jo us explicaré el mite hindú:
Explica el mite que un rei anomenat Svayambhuva Manu va ser avisat per un déu hindú que representa la preservació d’allò creat, Visnú, transformat en peix,d’un diluvi que seria provocat pels déus per destruir la humanitat. El rei va agafar una barca i gràcies al peix diví ,que el va guiar, es va salvar de la destrucció.
Molt curiós, però jo crec que en molts casos els déus, desgraciadament, estan més que justificats en voler prendre la decisió d’acabar amb la humanitat, i és que l’home a part de les tantes coses bones que és capaç de fer, també pot ser dominat per l’orgull i la supèrbia i pot creure que tot allò que l’envolta és seu cometent, així, el gran error de sobreposar-se a la natura. És llavors quan els déus, davant del nostre acte d’insolència, en castiguen. Potser hauríem d’aprendre a reflexionar i a conviure amb allò que ens envolta sense fer-ho malbé.
Vale!

Xavier Garcia ha dit...

M'ha agradat poder llegir els dos mites i comparar-los, ja que sempre havia volgut saber la història, que coneixia una mica per sobre. M'ha semblat molt interessant que trobéssin aquets detalls.
Les dues històries (tant la de L'Arca de Noè com la de Deucalió i Pirra) es poden relacionar fàcilment, i crec (com algú ja ha comentat) que una història parteix d'una altra.

Xavi

laa.neuus ha dit...

Hola!


És curiós que s'assemblin tant les dues narracions, jo crec que sí que pot tornar a haver un diluvi, tot és provocat per nosaltres, nosaltres ho estem contaminant tot i acabarem recollint el que hem sembrat. Crec que normalment ens castiguen amb diluvis perquè la terra s'ha de netejar, hi ha molta gent i normalment ho paguen els que menys tenen i menys fan.


Adéu!

albert muñoz ha dit...

Hola!

Em sembla interesant que hagin trobat unes restes de la arca de noé i que un mite tan conegut com el de deucalió i pirra sigui tan semblant al de la arca de noé tret d'alguns detalls.

Adeu!

Marc Navarro ha dit...

Salve!

Si es veritat que han trobat l'arca de Noé sera un gran descobriment per a la història de la humanitat i per tant demostraría moltes coses que ara per ara en semblem impossibles.

Vale!

Giancarlo ha dit...

Espero que el descobriment de l'Arca de Noé sigui veritat. Seria molt agradable saber que un mite tant famós com aquest es donés finalment a veure.
A més, la idea de relacionar-lo amb el canvi climàtic ha sigut molt bona. Ja que sí que es pot produir un fenòmen d'aquests perquè, com ha dit la Lorena, les coses no funcionen bé.
Felicitats per aquesta entrada tant interessant de veritat.