L´Anna va començar la publicació d´entrades d´alumnes el passat 29 d´octubre amb un article ben interessant sobre el perquè de la tradició de llençar monedes a determinades fonts públiques. Avui en Jordi s´ha engrescat (i ens engresca) amb una entrada a propòsit del nostre heroi preferit: Odisseu. Que no pari!
Odisseu (en grec Ὀδυσσεύς, Vlixes en llatí) és un dels herois llegendaris més importants de la mitologia i la literatura clàssiques, un dels protagonistes de la Ilíada i personatge central de l´Odissea, els dos poemes èpics atribuïts a Homer ( Ὁ μή ὀρῶν, "el poeta cec" segons alguns). Era rei d´Ítaca, una de les illes jòniques, situada davant la costa occidental de l´Hèl·lada. A l´Odissea és fill de Laertes i Anticlea o en relats posteriors de Sísif i Anticlea. Espòs de Penèlope i pare de Telèmac, que van patir el que no està escrit esperant el seu retorn durant vint interminables anys: deu els havia passat lluitant a la guerra de Troia i els altres deu intentant arribar a Ítaca a través d´un viatge ple d´entrabancs, obstacles i males jugades per part d´algun que altre déu. Tota una odissea!
Diuen que, nascut al mont Nèrit d´Ítaca, la pluja hauria sorprès la seva mare en el camí, i que aquesta llegenda fou escampada per explicar el seu nom, tot relacionant-lo amb l´expressió grega κατά τὴν ὁδόν ὕσε ὁ Ζεύς (Zeus va ploure sobre el camí). L´Odissea comença un cop acabada la guerra de Troia: Odisseu vol tornar a la seva pàtria amb els seus homes però el viatge no li resulta gens fàcil. Després d´enemistar-se amb el déu dels mars Posidó i passar les primeres proves, finalment els vents desvien la seva embarcació i la dirigeixen cap al país dels Ciclops, gegants d´un sol ull. Polifem, fill de Posidó, els tanca en la seva cova però gràcies a l´enginy de l´astut Ulisses aconsegueixen escapar. Odisseu i els seus homes arriben a l´illa d´Èol, déu dels vents, que els ajuda a tornar a casa. Però (maleït destí!) els companys del d´Ítaca obren els sacs de vent que els havien de conduir a la dolça llar i s´allunyen de l´illa. Arriben errants a una altra illa, la d´Ea, al palau de la maga Circe. I allà són víctimes dels seus encanteris i transformats en porcs! Posteriorment Odisseu arriba a l´Hades, on parla amb l´endeví Tirèsies que li mostra el camí de tornada i l´adverteix dels perills que encara resten per viure....unes sirenes que canten meravellosament o dos monstres marins, Escil·la i Caribdis, que intentaran cruspir-se´ls. Una tempesta empeny la nau cap a l´illa d´Ogígia on viu Calipso, la nimfa del mar, que s´enamorarà perdudament del nostre heroi i li oferirà la immortalitat. Passats uns anys, Odisseu (que aconsegueix no oblidar qui és) es reembarca, però una tempesta l´envia a l´illa dels feacis. Allà, Nausicaa i el seu pare Alcínous li regalen la seva hospitalitat i l´ajuden a retornar a Ítaca. Finalment, arribat a casa sota l´aparença d´un pidolaire i la protecció de la seva mentora Atena, recupera el seu palau i mata els pretendents que, durant la seva absència, pretenien casar-se amb la reina Penèlope. I ho fa amb l´ajuda del seu fill Telèmac i els servents més fidels que l´han reconegut. Final feliç.
Aquí us deixo un enllaç on podeu trobar més informació.
Jordi Sedeño
1r Batxillerat
13 comentaris:
Esperu que us agradi la informació que he trobat.
Hola!!
Primer de tot dir-te felicitats per l'entrada que has publicat!!!
M'ha semblat molt interessant, a més a més, és un dels herois que va participar en la mítica Guerra de Troia, i a més el protagonista de tant conegut relat, com és l'Odissea.
De nou moltes felicitats i gràcies per aportar-nos tota aquesta informació.
Vale!!
Molt bona l'entrada dedicada a un dels nostres herois preferits!!
Tinc ganes de que començem tots a publicar entrades al blog!!
Molt bé, finalment ja as pogut trobar una manera de posar un power. Ja tinc alguna idea sobre les entrevistes !!! Dimarts les comentem, segu que quedarà xulissim !!!
Hola,
m'ha aagradat molt llegir aquesta entrada.He aprés coses que abans no sabia, ja que es el primer any que estudio mitologia. Així que felicitat Jordi!
Jordi moltes felicitats!
M'ha agradat conèixer més de prop la història d'Odisseu que és també la nostra història perquè per algún motiu aquest blog s'anomena el vaixell d'odisseu
Anna Ruíz de la Fuente Núñez
Moltes felicitats per a l'entrada!
Jo personalment no coneixia aquest relat i m'ha semblat fascinant.
Adéu!
Hola!
Felicitats per aquesta entrada Jordi,has triat un tema molt interessant per tractar al blog.
A veure si podem treballar més aquest personatge a classe i aprendre'n més coses,amb aquestes històries aprents molt.
Acab d'entrar al vostre bloc per primera vegada després de conèixer en Jordi l'altre dia. És una iniciativa ben engrescadora que aniré seguint amb molt d'interès. M'encantarà pujar amb vosaltres a aquest vaixell d'Odisseu per navegar pel ciberespai, aquest cibermar ple de perills i ple de coneixences. Esperem doncs, que el viatge sigui llarg.
Moltes felicitats Jordi!!
Circe, Calipso... Hi ha uns quants noms interessants per comentar. Permeteu-me que em centri en aquestes dues!
- Circe: la Odissea explica que era una deesa i maga habitant de la illa de Eea. En arribar-hi Odisseu, aquest va enviar la meitat dels seus homes a la illa, els quals Circe va transformar en porcs amb les seves pocions i encateris després d'un gran sopar. Un d'ells, però, ensumant-se l'engany, va aconseguir escapar i alertar a Odisseu i la resta de la tripulació del succeït. Aquest es va precipitar a rescatar-los, però Hermes el va advertir de que per no còrrer el mateix destí que els seus companys havia de fer-se amb unes herbes. Així Circe no el va poder convertir i va tenir que accedir a l'exigència de lliberar la tripulació.
En aquella illa hi van passar un any i finalment va ser Circe qui, enamorada d'Odisseu el va ajudar a marxar d'allà.
Es diu que va tenir fills amb el nostre heroi i que un d'ells, en anar a buscar el seu pare per ordre de Circe molts anys més tard el va matar per accident. Davant d'això va casar Penèlope amb el seu fill i també va casar a Telèmac. Una autèntica tragèdia al final.
- Calipso: era una ninfa filla del tità Atlas, que en la Odissea acull a Odisseu a la seva cova després que aquest hagi naufragat, alimentant-lo, cuidant-lo, donant-li el seu propi llit. Junts van tenir quatre fills. Així el va tenir 7 anys, i pretenent quedar-se'l li va oferir la inmortalitat i la juventut eternes, però Odisseu, que al final enyorava tant a Penèlope, es va negar. En veure-ho, Atena li va demanar a Zeus que ordenés a Calipso deixar marxar a Odisseu. Zeus envià a hermes i Calipso, en veure que no podia fer més que obeïr li va donar materials i menjar perqué es construís una barqueta i pogués marxar.
Algunes llegendes diuen que Calipso va acabar morint-se de pena.
Aquí està tot!! Animeu-vos a seguir així que això està molt bé!
Vale!
Clara.
Felicitats Jordi!
De petit veia uns dibuixos on donaven capítols diferents de contes i mites, contes en els quals un d'ells era quest. Així doncs, com es va comentar, hi ha un capítol dels Simpsons on el dedican. Em sembla molt interessant el tema dels mites i m'encurioseix notablement, així que espero que això no pari i es doni corda.
a reveure..
Jordi, gran entrada!
però no vaig estar a la teva explicació a clase.. :(
Sabia mes o menys la història però no el final. És interessant.
enfi,
doncs ara m'estava enrecordant de que hi ha un capítol dels simpsons relacionat amb això.
fins demà!
Felicitats Jordi!
has fet una gran entrada del nostre gran heroi d'Itaca,ha sigut molt informatiu i m'han agradat les diapositives
Vale
Publica un comentari a l'entrada