12 d’octubre del 2020

Racons clàssics de Barcelona (IX): Selene

Aquests darrers dies els alumnes de 4t de Llatí hem estat treballant les referències clàssiques dels dies de la setmana i la seva vinculació amb diferents déus i deesses de l'imaginari mitològic. En Jordi, el nostre professor, ens va comentar que prop de l'escola hi havia una escultura de la deessa Selene (antiga deessa lunar abans que Àrtemis li prengués el lloc, el mateix que va passar amb Hèlios i Apol·lo en el cas del sol), relacionada amb el dies Lunae o dilluns. En efecte, tot i que no ens va ser fàcil localitzar-la després de dos dies de cerca, finalment vam aconseguir trobar-la i fotografiar-la, al costat de la biblioteca Jaume Fuster tocant la plaça Lesseps. Ens ha resultat curiós el fet que sigui un lloc per on passem sovint, però que mai ens hi haguéssim fixat. I és que si caminem amb ulls clàssics, ens hem adonat que podem descobrir molts racons amb referències del món grecollatí. Recordeu quins són els seus atributs? Quins trobeu a faltar? I qui va ser l'amor de la seva vida? Valete omnes!

Ecce imagines!



Josep Lozano i Nil Pérez  -  4t ESO Llatí

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Arnau Mestre: Selene és la deesa de la Lluna. Era l'encarregada de no deixar en la foscor als mortals quan el seu germà Helios, el sol, s'amagava a l'horitzó. Sol representar-se com caçadora portant l'arc i les fletxes, amb els cabells recollits i la mitja lluna al cap, vestida amb túnica curta. Apareix normalment en el bosc, envoltada per nimfes, gossos i cérvols. És la deessa símbol de la castedat què s'associa a les etapes més salvatges de la vida, l’infància i l’adolescència. En aquest cas, trobo a faltar la mitja lluna al cap, les fletxes, l’arc i també els gossos, els cervols i les ninfes que la solen ecompanyar. L’amor de Selene és Endimió, el va trobar en una coba i es va enamorar a l’instant.

Unknown ha dit...

Recordeu quins són els seus atributs?

Els seus atributs són els següents, la torxa, la diadema de mitja lluna, condueix( realment conduïa ja que ara ja no és la deessa llunar) un carruatje de plata, també se la representa com una dona jove, pàl·lida i amb robes fines.

Quins trobeu a faltar?

Aquí jo trobo a faltar, la diadema de mitja lluna, encara que en porta una al cap, però no és la de mitja lluna, també trobo a faltar la torxa i el carruatge.

I qui va ser l'amor de la seva vida?

L’amor de la seva vida va ésser Endimión, un jove pastor tan guapo que la seva bellesa es comparava amb la de Narcís i Adonis.
Tenen una història junts ( la més famosa de Selene). Un dia(més aviat una nit) Selene estava fent la seva ruta, i va veure a Endimión dormit, ella va baixar i el va despertar amb un petó. Després d’aquest fet es van enamorar i es diu que van tenir 50 fills, que representaven les fases lunars en l’any. Zeus al enterarse que Selene no feia la seva ruta per estar amb el pastor li va dir que el prohibia veure’l però que li concedia a ell un desig. El desig del jove va ser quedar’se sempre jove i adormit amb els ulls oberts per poder veure’la cada nit com feia la ruta.

Unknown ha dit...


JAN UNZETA CANALS

A Selene se la representa com una dona jove que cabalgava un carruatge platejat , empès per dos cavalls blancs com la neu o bé per dos bous del mateix color. Sol portar una corona amb forma de lluna.

Crec que el que falta es part del carruatge i els animals que l'empenyen i també falta la seva corona amb forma de lluna.

El amor de la seva vida va ser Endimió , net de Zeus el qual va tenir que passar tots els dies de a seva vida dormit per tal de passar la nit despert amb Selene.

Unknown ha dit...

Anna Vila:
Selene és la deessa de la Lluna. Era l'encarregada de no deixar en la foscor als mortals quan el seu germà Helios s'amagava a l'horitzó. Sol representar-se com caçadora portant l'arc i les fletxes amb els cabells recollits i la mitja lluna al cap, vestida amb túnica curta. Apareix normalment en el bosc envoltada per nimfes, gossos i cérvols.
En aquesta representació li falta l’arc, les flexes, la mitja lluna al cap i algun animal dels que la representen. L'amor de la seva vida va ser Endimió, des del moment en què la deessa el va veure a la cova es va enamorar d'ell. És el seu amant que està dormit en un somni perpetu on només desperta per rebre-la.

Anònim ha dit...

Ariadna Mir
Selene, la deessa de la lluna, se la pot veure amb alguns dels seus atributs més representatius, com ara la seva joventut i bellesa la seva túnica o per exemple el carruatge. Tot i que es pot reconèixer a la deessa perfectament alguns dels seus atributs més utilitzats no estan presents en l'escultura. Un dels que es troba més a faltar es la corona amb la lluna creixent la ausencia d'éssers vius (animals) o la torxa. Molts cops Selene també es representada amb el amor de la seva vida Endimió. Acostumen a estar representats junts sobretot a pintures com “Selene i Endimió” de Sebastian Ricci. La raó principal de la mutua representació dels dos personatges bé arran el mite d'Endimió i Selene que és molt conegut. Aquest explica la seva història d’amor i les dificultats que suposa tenir una relació amb un mortal. És una història bonica però dura.

Anònim ha dit...

Pol Herrero

Recordeu quins són els seus atributs? Selene se la representa com una dona jove i “hermosa” que porta una corona amb una mitja lluna que normalment va acompanyada del seu carruatge platejat empès per dos bous o dos cabells de color blanc.

Quins trobeu a faltar?
Crec que falta part del seu carruatge metálic els animals que l’empenyen, també li falta la seva corona amb la mitja lluna.

I qui va ser l'amor de la seva vida?
El amor de la seva vida va ser Endimió, net de Zeus.

Unknown ha dit...

Mateu Vargas
Selene, la deessa de la lluna, s’habitua ha representar com a una dona jove a vegades acompanyada del seu amant Endimió, però això si sempre la veiem representada amb una corona en forma d’una lluna creixent, el seu carruatge tirat per cavalls, la seva túnica o vestit i finalment la seva torxa. Tot i que se la reconeix, en aquesta representació, en canvi, no hi veiem representades ni la torxa, ni la corona en forma de lluna creixent, en aquesta escultura l’autor tampoc hi ha afegit l’amant de Selene, Endimió. Endimió que ja l’he anomenat uns quants cops era l’enamorat de Selene, que quan la deessa el va veure se’n va enamorar a primera vista, així que va demanar a Zeus que el fes immortal, per altra banda Zeus, que sentia alguna cosa per la deessa, no el va fer immortal sinó que el va posar a dormir eternament i només es despertava quan el visitava Selene, per això Endimió sempre se’l veu adormit.

Anònim ha dit...

Selene era representada com una dona bella i pàl·lida conduint un carro de plata, amb el qual es desplaçava per la nit, tirat per un parell de cavalls o vaques. Sovint, vestia túniques, portava una diadema amb una mitja lluna sobre el seu cap i una torxa a la mà. A la fotografia, trobo a faltar especialment tres atributs: La lluna creixent al cap que la caracteritza, el carruatge i la torxa a la mà. Explica el mite que Selene va tenir d’amant a un pastor anomenat Endimió. La divinitat va quedar enamorar-se a primera vista en veure’l dormir a l’entrada d’una caverna. Llavors, va baixar a la terra per estar amb ell dia rere dia. A causa de la seva absència, les nits eren fosques, sense il·luminació. Zeus va adonar-se’n ràpidament d’aquest fet i va prohibir a Selene les visites al seu enamorat. La divinitat, va rogar-li a Zeus que li concedís els dons que ell volgués. Va escollir la juventud i el somni etern. Així va ser com Endimió va quedar adormit, però amb els ulls sempre oberts. Selene s’aturava cada nit a observar al seu enamorat i a donar-li amor, ja que sempre estava amb els ulls oberts mirant-la. Em sembla molt curiós que hi hagi petits racons a Barcelona dedicats a aquestes divinitats romanes i m’agrada molt. A més a més, m’ha sobtat que cada dia passo per davant d’aquesta escultura i mai li havia donat importància fins a dia d’avui.

Anònim ha dit...

Recordeu quins són els seus atributs? Sovint la representa com una caçadora verge, jove, alta i prima, portant un vestit curt, amb botes de caça, buirac, arc i fletxes, sovint en la posi de disparar, acompanyada per un gos de caça o un cérvol i el més important un quart de lluna com a corona al cap.
Quins trobeu a faltar? Trobo a faltar l’arc de fletxes amb la corona de un quart de lluna.

I qui va ser l'amor de la seva vida? va ser Endimió.


Maria Julve

Unknown ha dit...

Laura Alcoverro
Els atributs amb els quals podem saber que la de l'escultura es Selene són; se la veu una dona jove i bella, també podem veure que porta una diadema tot i que no es pot veure gaire bé si porta una mitja lluna.
També hi ha coses que la representen que es troben a faltar en l'escultura; la torxa que porta a vegades, una túnica o un vel i el seu carruatge platejat conduït per quatre bous o cavalls amb el qual travessa el cel a la nit.
Ella cada nit agafa el seu carruatge, un cop va veure a Endimió (un jove mortal) i es va enamorar d'ell. Cada nit mentre ell dormia Selene anava a visitar-lo fins que un dia ella el va despertar amb un petó i es van enamorar un de l'altre.

Anònim ha dit...

Pol ferrer

Recordeu quins són els seus atributs?
Selene és retratada com una bella jove amb una corona que representa una lluna creixent al cap. Normalment, l’acompanyaran dos cavalls alats o dos toros que arrosseguen un carruatge

Quins trobeu a faltar?
el que m'ha sobtat mes que no estigués es la corona en forma de lluna jaque es el que més la caracteritza,


Qui va ser l'amor de la seva vida? Valete omnes!
el amor de la seva vida va ser endimió, un pastor de cara al qual anava a visitar cada nit

Albert Sanabra Ximenes ha dit...


Albert Sanabra Ximenes

SELENE

Recordeu quins són els seus atributs?

Els principals atributs de Selene són al cap una corona representativa de la lluna esfèrica. Casi sempre va acompanyada del seu carruatge. Selenes es representada com una dona jove i hermosa.

Quins trobeu a faltar?

Falten els animals que empenyen el carruatge i una part del carruatge, també falta la lluna esfèrica.

I qui va ser l'amor de la seva vida?

L’amor de la seva vida va ser Endimió (net de zeus).













































Carola Camps. ha dit...

La deessa de la Lluna, Selene, era considerada una jove preciosa que acostumava anar amb un carruatge de plata portat per dos bous o dos cavalls blancs, la seva mítica corona de mitja lluna al cap, la túnica blanca i la torxa a la mà. Per altre banda, els atributs que he trobat a faltar, han sigut tots menys el seu carruatge i la túnica.
També, una altre atribut representatiu que acostuma a sortir amb ella és un dels amors de la seva vida,Endimió. Aquest pastor una nit estava molt cansat i es va parar a descansar a una muntanya. Com selene es passejava durant la nit pel cel sel va trobar i en el moment que el va veure es va enamorar, Endimió al despertarse per la llum que desprenia li va passar al mateix. Es veien durant les nits fins que Zeus ho va saber, i li van demanar una ajuda. El tracte va ser que ell només es podia despertar per la nit per poder veure-la. Els atributs que he trobat a faltar, han sigut la corona amb la lluna creixent la túnica, l’antorcha i Endimió.

Unknown ha dit...

Yaiza Carrasco


Selene és a deessa de la lluna. És representada com una dona jove i molt bella. amb la cara molt palida conduint un carro platejat a través del cel nocturn. En aquesta estàtua, els elements que hi falten que la representan son la diadema amb la lluna, la torxa lunar i el seu carro. L’amor de la seva vida va ser Endimió, un pastor comú que la seva única companyia era la lluna. Cada nit la mirava i es va tornar una obsessió però Selene l’ignorava. Va haver-hi una nit que Selene per curiositat el va observar dormir i es va enamorar també. Es van fer un petó i van saber que eran l’amor de la seva vida. Selena li va suplicar a Zeus que li concedis el que volia Endimió que era joventut eterna i somni perpetu de el qual només despertaria quan la seva estimada arribés. Zeus hi va concedir, i des de llavors la parella no va deixar d'estimar-se.

Unknown ha dit...


Els atributs de la deessa Selene que en la mitologia grega que li representan són per exemple la corona representativa d’una lluna creixent esférica. Tradicionalment se li representa com a una dona jove i bella, amb una pell molt pàl·lida. El vel o túnica, la torxa i el personatge d’endimió, també son un dels seus atributs. Se la representa tradicionalment muntada en un toro o bé muntada en un carro platejat conduit per 2 cavalls alats, amb el qual simbolitzava que atravessava el cel, i aquell recorregut durava tota la nit.

He trobat alguns dels seus atributs, com per exemple la torxa a la qual la acompanya sempre, i també, en aquesta escultura, falta el carruatge platejat conduit per cavalls amb els que atravessava el cel. També es troba a faltar el personatge o alguna referencia d’Endimió.

L’amor de la seva vida va ser Endimió, amb el qual té una llarga i bonica história.
Endimió era un pastor, al qual l'única companyia que tenia era la lluna. Endimió es va enamorar, però Selene en aquells moments ignorava el seu amor. Una nit, mentres el pastor dormia, Selene el va estar observant, i se’n va enamorar. Selene, enamorada perduda, el va despertar amb un petó. En aquest instant, el petó va fer que els sentiments que tenien els dos s'unís i crees un llaç indestructible.

Paula Luaces.

Anònim ha dit...

Sempre hi he eanat molt a aquell parc, i m'havia fixat en aquesta estàtua algún cop. No tenia ni idea que tingués un significat tan profund, me n'he sorprès bastant.

Anònim ha dit...

No sabia que en aquest parc, per el qual passo moltíssims cops, hi hagués una escultura dedicada a la deessa Selene. Ja habia vist l'ecultura abans però mai m'hagués imaginat que tingués un significat tant important i tant àntic, m'he quedat molt sorpresa.

Rita Giménez 3r d'ESO A

Mathias Campana ha dit...

Crec que aquest article ens fara donar-nos compte a tots que encara que no es parli tant de la cultura romana avui dia, hi ha coses relacionades amb elles el més a prop del que creiem.