7 de març del 2020

Bis teatral de la mà de Plaute

La colla de 4t [fotografia de Jordi Rincón]

Els proppassats dimecres i dijous 4 i 5 de març, els clàssics de batxillerat i 4t d'ESO respectivament van assistir a la representació de la divertida comèdia de Plaute 'Els bessons o els dos Menecmes' (Menaechmi) a càrrec del Grup KOMOS, de l'IES Districte Marítim de València, al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat dins el marc del XXV Festival Juvenil de Teatre Grecollatí.

Els bessons és una comèdia escrita pel comediògraf romà Tit Macci Plaute, entre el 216 i el 186 aC. És considerada com una de les millors comèdies de Plaute, destacada per ser precursora i inspiració per a moltes altres obres còmiques escrites posteriorment, com La comèdia dels errors, de William Shakespeare. Els protagonistes són Menecme i Sòsicles, dos germans bessons, a banda del repertori clàssic dels personatges que conformen els estereotips plautins com el vell, el metge, el cuiner (aquí cuinera), el paràsit, el servus callidus –autèntic artífex de les peripècies de la fabula palliata-, la prostituta, la matrona, et cetera, i situacions típiques com el rapte d'un infant, la confusió entre personatges, l’ anagnòrisi o retrobament, el servus callidus que acaba aconseguint la seva tan delejada llibertat, …

L’argument dels Menecmes ens presenta un tal Moscus de Siracusa que té dos fills bessons, Menecme i Sòsicles. Quan tenen set anys, Moscus s'endú només un dels bessons (Menecme) de viatge de negocis, però durant la travessia l'infant és raptat i després venut a un negociant que viu a la ciutat grega d’Epidamnos, que l'adopta com a fill. El pare mor de pena en saber-ho. Sòsicles, que ha estat rebatejat com a Menecme per l'avi en record del bessó perdut, fa anys que està buscant el seu germà. Ja està a punt d'abandonar, desesperat i quasi arruïnat, quan decideix fer un últim intent a Epidamnos. Després d'una sèrie de malentesos i confusions, Menecme i Sòsicles es troben i s'adonen que són bessons, gràcies en gran manera a Messenió (el servus callidus), que obté la llibertat com a premi als seus esforços.

Per les riallades que s’escoltaven durant l’hora i quart que va durar la representació, sembla que els espectadors s’ho van pasar d’allò més bé. I aquesta és la millor notícia, que el teatre de Plaute segueix en plena forma. Llarga vita aeterna al de Sàrsina!



30 comentaris:

Eloy Dominguez aulet ha dit...

Ami personalemnt, hem va agradar molt perquè crec que potser algunes persones no l'hi podria agradar massa o es podria aborrir amb aquest tiups d'obre pero ells van mantindre el missatge de com anava l'obra a més a més fent'hi canvis per a que ens ho passem encara millor.
Tornaria a fer aquesta soritda amb altres cursos.

Anònim ha dit...

jo opino que va estar una obra molt bona

Mara Rovira Salón ha dit...

Va ser una manera d'explicar un mite d'una manera molt interessant, divertida i diferent a com pensavem que seria, i en cap moment tenia la sensació d'aburriment degut a que la manera d'expressar-se,que va ser molt moderna i feia que fos més interessant pel públic, que tot era de la nostra edat. Una manera d'aprendre diferent i molt més entretinguda. Recomano molt aquesta experiència perquè tothom va gaudir molt i personalment hi tornaria un altre cop ja que vaig riure tant.
És una comèdia amb diferents emocions i diferents escenes, val la pena anar a veure-la!

Anònim ha dit...

L'obra ha estat molt xula ja que no m'esperava que fós així, em va sorprendre positivament. Em va agradar molt que fós una obra adaptada a un tema antic i portada a l'actualitat. Durant l'obra vaig riure molt ja que hi havien escenes que feien molta gracia. El presonatge que més em va agradar va ser "el capitán cepillo", és el que més gracia em va fer durant l'obra i em va agradar molt com va actuar. Un personatge que també em va agradar molt va ser l'esclau.
La veritat és que tornaria a veure-la ja que vaig disfrutar molt.

Anònim ha dit...

L'obra m'ha semblat espectacular!! La història representada i adaptada als temps moderns m'ha fet riure moltíssim i el fet que els actors i les actrius també eren estudiants com nosaltres m'ha fet respecte. Aquesta comèdia Romana a la Grega la recomano molt si és que algun dia teniu la possibilitat de veure-la.
Una cosa que m'ha agradat molt ha sigut com els actors i les actrius interaccionaven amb el públic.

Anònim ha dit...

Personalment em va semblar una obra molt entretinguda. Ja que era divertida i alhora tenia una trama per seguir. Em va semblar molt ben executada, tan per part dels actors com dels guionistes. Molt ben aconseguida.
Es una comedia d'embolics, malentesos i errors que et recorda una mica al cinema actual, malgrat que estigui escruta 2100 anys abans.
Sincerament recomano aquesta obra a tothom qui vulgui passar una estona entretinguda.

Anònim ha dit...

L'obra de teatre em va sobtar una mica al principi ja que em van comentar que anavem a presenciar una obra de teatre de l'àntiga Grècia i el que em vaig trobar va ser un Dracula que regalava carmels, un pirata que es deia cepillo i bevia alcohol ... A mesura que l'obra avançava va anar agafant forma i al final em agradar i tot. Tenia un humor força bo tot i que hi va haver comentaris no massa encertats, però en general tot era bastant adïent. Feia gracia i me'n vaig anar amb un bon gust de boca. Molt recomenable si mai es fa una altra interpretció repetir aquesta sortida i donar l'oportunitat als més menuts de l'escola de presenciar-la.

Anònim ha dit...

Jo no hi vaig poder anar perquè estava malalta, però pel que m'han dit les meves companyes, és una obra molt entretinguda i molt divertida de veure, també han encertat molt amb els personatges, ja que eren estudiants com nosaltres i es increïble lo bé que ho feien. Finalment dir, que m'hagués agradat anar a veure-la i segurament si hi tingués una oportunitat de anar a veure-la, la aniria a veure la obre, ja que m'he quedat amb la intriga de no saber el que passa.

Unknown ha dit...

Trobo que aquesta recreació de "Els bessons" de Plaute és molt entretinguda i molt ben adaptada als joves i al teatre en el que vam veure la obra. Els actors aconsegueixen que mai desviïs la atenció de la obra i també que els 90 minuts que dura se't passin volant. A part, no és necessari tenir molts coneixements de la cultura greco-romana per entendre-la.
En resum, una obra molt recomanada per al públic jove i adult, repetiria l'experiència.

Anònim ha dit...

M'ha semblat una obra de teatre molt divertida. L'obra em va passar molt de pressa, ja que era molt entretinguda. Feien moltes bromes i deien moltes coses de l'actualitat, això em va agradar molt, en dir coses de l'actualitat, no sembla una obra que estigui reflectint un període tan antic i es fa més fàcil d'entendre. Els actors eren molt bons i van saber interpretar el seu personatge, es notava que s'estaven endinsant en el seu paper.
És un estil d'obra que tornaria a anar a veure, és d'un estil juvenil, als adolescents els hi agrada. També m'agradaria veure més obres de teatre així.

Anònim ha dit...

Personalment, opino que aquesta és una bona adaptació d'una obra de teatre antiga, la qual han modernitzat per a que sigui més entretinguda per a un públic més jove i d'aquesta època. Aquestes persones han aconseguit adaptar una obra d'una manera en la qual no et perds, i pots seguir el ritme de tot el que passa d'una manera més animada. El fet de que són bastant joves i d'haver-ho fet de la manera que ho han fet, o per haver sabut fer una bona adaptació s'ha de valorar.
Finalment, vull aclarir que han fet molt bé en escollir una obra de teatre d'un autor que potser no és molt conegut però que ha influït molt en la història, i així la gent pot conèixer més l'antiga Roma.

Loira González ha dit...

M'ha agradat molt aquesta representació.
Jo vaig anar amb desgana, ja que tenia en compte com havien seguit les altres obres que ens porta a veure l'escola i pensava que es faria passat i que entendria molt poques coses perquè creia que parlarien tota l'estona amb llatí, però no. Crec que està molt bé que ens hagin portat a mirar aquesta obra, ja que sortim del que fem habitualment i de les aules, i ens demostra que mentre aprens et pots estar divertint i rient molt. M'ha agradat també que ho adaptessin amb "memes" que s'havien posat de moda durat aquest any, i això em va fer veure que van intentar adaptar l'obra en l'actualitat perquè ho poguéssim comprendre i que ens despertes curiositat. Jo crec que una vegada va acabar l'obra tothom va entendre el missatge. Ho repetiria perquè m'ho vaig passar molt bé.

Júlia Racero ha dit...

No m'esperava gens que sigués una obra tan entretinguda, d'aquelles que t'enganxen tant i això, va ser gràcies als actors que la van interpretar fantàsticament bé, tot i que no eren professionals i que l'obra tenia una certa complexitat per tal d'interpretar-la de manera correcta.
A part d'això cal mencionar que han fet una adaptació mot bona, modificant l'obra inicial de cara al públic juvenil, convertint-la en una de més senzilla d'entendre mitjançant la comèdia.

Laia ha dit...

L'obra va ser molt divertida i entretinguda.
Molts de nosaltres ens esperàvem una obra més seriosa, però ens vam endur una sorpresa. Una sorpresa positiva, per això.
Crec que van trobar la manera de explicar una història de manera que nosaltres poguéssim entendre-la i sobretot disfrutar-la.
Vaig passar-m'ho molt bé!

Nacho Aparicio ha dit...

Aquesta obra personalment em va agradar molt ja que estava pensada per alumnes de la nostre edad, era molt dinamica i entretinguda ja que feien bromes de l'actualitat.
En conclusió trobo que es una obra molt recomenable per a tots els publics

Adrià Vives ha dit...

La obra que vam anar a veure em va sorprendre molt, ja que jo m'esperava que intentes transmetre un missatge d'una manera i ho va fer d'un altre molt més entretinguda. El que més em va agradar va ser que van adaptar algunes parts de la obra per a que no és fes tan pesada. El que menys em va agradar va ser que hi havia moments que interectuaven molt amb el públic i és feia amb un to massa irònic.

Irene Marqués ha dit...

L'obra m'ha semblat una meravella. Venia pensant que seria la típica obra de teatre que es fa pesada, amb un vocabulari de l'època, sense bromes, tot seriós... Però ha estat tot el contrari, l'obra estava adaptada per a joves de la nostra edat, adolescents. Utilitzaven vocabulari que acostumem a fer servir, bromes, participaven amb el públic... Era una comèdia romana feta a la grega, explicava la història de dos joves bessons que van ser separats, Menegem 1 i Menecme 2, Menecme 2 estava buscant al seu germà, tot i que la gent li deia que estava mort. Tota l'obra ens ensenya la vida de cadascun d'ells i com en un moment determinat tot es comença a relacionar entre ells, Menecme 2 arriba on viu el seu germà i la cosa comença a complicar-se. Després de problemes, embolics... els germans es retroben. L'obra ens ensenya com es comportaven en aquella època, per exemple el paper de l'home, els protagonistes estaven sempre amb actitud molt "masculina", superioritat,autoestima alta...

Andrea Tribó ha dit...

Personalment l'obra m'ha semblat molt interessant i entretinguda, perquè explica una història del passat d'una manera diferent i entenedora per a tots nosaltres. A més, era molt divertida perquè explicaven l'historia mentre s'hi afegien accions, expressions o fets de l'actualitat, la qual cosa la feia encara més interessant.
Em va cridar molt l'atenció el fet de que els actors i les actrius siguin tan joves, gairebé tenien la nostra edat. I valoro molt que hagin dedicat una gran part del seu temps, tot i ser estudiants, a practicar per a finalment fer aquesta gran obra.

Anònim ha dit...

L obra que vam anar a veure va ser la primera vegada que vaig disfrutar anant al teatre i per mi va ser un plaer.
L obra es situava a l antiga Grècia on passats de 10 anys el germa que no va anar a Grecia, va en busca del seu germa, un cop alla la trama s embolica.
Te un valor absolut que nois de aquesta edat fagin aixo felicitats

Albert Soria ha dit...

Trobo que aquesta recreació de "els bessons" de Plaute és molt entretinguda i està ben adaptada al públic jove. Els actors aconsegueixen que no desviïs la atenció de la obra en cap moment i també que durant els 90 minuts que dura se't passin volant. En resum, és una obra molt recomanada per al públic jove i adult, repetiria la experiència.

Llibert Céspedes ha dit...

En efecte, ens ho vam passar d'allò més bé!
Des del meu punt de vista puc dir que és una gran obra pels motius següents: La combinació de l'obre de Plaute amb la magnifica execució dels actors ens van fer passar una estona més que entretinguda. Deixant a una banda la molt bona feina adaptant l'humor al públic, és interessant comentar que l'obra plasma perfectament la crítica a la societat que transmet Plaute en el seu moment.

Anònim ha dit...

En la meva opinió la adaptació de l'obra de teatre "dels bessons o els dos Menecmes" va ser una obra molt entretinguda i divertida, adaptada especifica-ment per a un públic jove. En conclusió m'ho vaig passar molt be, m'ha agradat que els actors s'aguin disfressat de personatges mes actuals per explicar la historia i ferla mes entretinguda, com per exemple el Jack Sparrow, el Dracula...

Elyn ha dit...

Salvete tripulantes!

El dimecres passat tots els alumnes de batxillerat humanístic vam tenir l'honor d'assistir a la representació del súmmum de Plaute, els bessons. Personalment, soc una persona molt visual, és a dir, em regeixo molt per la memòria visual, i tenir l'oportunitat de veure una de les obres que no només han perdurat en el temps sinó que també ens entren a les PAU ajuda molt. Al final l'educació no s'ha de basar en estudiar d'un llibre, tot transcendeix molt més enllà del paper.

Des del meu punt de vista trobo fascinant el poder de representació dels actors que a més d'afegir la improvisació en alguns punts de l'obra. També han sabut adaptar perfectament una comèdia de més de vint segles als tòpics actuals per tal que fins i tot el públic més jove sigui capaç de gaudir d'aquesta obra.

Tot i que a moltes persones no els hi va acabar d'agradar perquè si que és veritat que potser no segueix al peu de la lletra allò que va dictar Plaute, em sembla que és tota una feina amb molt mèrit aconseguir portar una obra com aquesta fins als nostres dies. He d'admetre que molts cops quan he assistit a obres de teatre romanes mai he acabat d'agafar el fil de la història o bé em perdia en mig de la trama. Mentre que amb aquesta representació vaig entendre tota l'obra i vaig poder seguir el fil conductor gaudint-la fins al final. Les bromes fan que et sentis identificat amb el que diuen els personatges al mateix temps que t'apropen més.

Espero que molts més alumnes puguin gaudir d'una obra com aquesta tal com ho vam fer nosaltres!

Valete tripulantes!

Albert Aymar ha dit...

Salvete omnes!
Quan vam anar a veure 'Els bessons' de Plaute esperava gaudir de l'obra original d'aquest gran comediògraf romà. El cert és que em vaig endur una bona sorpresa en veure que la representació era una adaptació dirigida especialment al jovent que la va a visitar. És veritat que per fer riure al públic cal adaptar l'obra i tractar temes d'actualitat. Tot i així, confesso que no em va entusiasmar perquè l'humor que s'hi representa és senzill i previsible. No obstant això, recomano la lectura original de Tit Macci Plaute i felicito els actors perquè l'esforç que hi ha darrere d'una obra de teatre no és poc i més en el gènere de la comèdia.

Enric Brotons ha dit...

L'obra que vam veure la setmana passada és una adaptació,de l'obra Els bessons de Plaute. Si hem llegit l'obra original veurem que la represantació no seguia al peu de la lletra totes les escenes, evidentment. Però cal tenir en compte i no oblidar que el que vam anar a veure era una adaptació i que, per tant, es va modificar per tal que agradés en aquest cas a un públic jove. Personalment em va agradar força, el fet que tingués aquest humor constant va fer que tots estiguessim molt pendents de l'obra i no va haver-hi ni un moment d'avorriment!
Els actors van representar els seus papers amb molta gràcia i si he de destacar un mèrit aquest és el del jove pianista que va estar-se gairabé 2 hores tocant pe ramenitzar la representació
Valete

Anònim ha dit...

L'obra m'ha encantat! Pensava que seria la típica obra de teatre mes seriosa i tradicional pero ha estat totelment al reves. L'obra estava plean de bormas per la jent jove com nosatres i utilitzaven paraules de les que fem servir els joves
El que mes m'ha agradat és que interactuessin amb el públic ja que és feia més dinamica. La historia era molt interessant ja que la obra exolicava la història de dos germans bessons. a la obra ens han explicat que els dos és deien Menecme i que van reptar un dels dos. L'altre es va passar tota la seva vida buscant el seu gemà. stava buscant al seu germàHi ha un moment on Menecme 2 arriba al lloc on està el seu germàn i aleshores tot és complica fins que al final tot s'arregla i els german és retroben.
M'ha agradat molt com la obra relfectava la societat d'aquella epoca. ENs ensenyan com tractaven els esclaus, quin era el paper de l dona i com eren els joves d'aquella epoca. Veiem que els protegonistes eren uns creguts i pensaven més en el seu fisic que amb eltres coses.

Alba Sunyer ha dit...

Vale tripulantes!

Com molta gent ha dit fins ara, l'obra de teatre dels Bessons de Plaute que vam anar a veure dimecres 4 de març va ser força inesperada respecte les expectatives que teniem. La majoria de joves que feiem de públic ens esperavem una obra poc adaptada al segle XXI. Jo també creia que ens trobariem amb una actuació més seria i de vocabulari culte. Penso que com a actuació seva, de cara al públic que tenien, va ser increïble. Les escenes molt ben treballades..., tot i que hi va haver alguns moments en els que els actors interactuaven amb el públic d’una manera molot brusca i que sobraven. Tot i així van aconseguir en el públic una captatio benevolentiae fins el final de l’obra i van haver algunes escenes que si que em van agradar molt.

Anònim ha dit...

Salvete omnes!

Fa una setmana que vam anar a veure els Bessons de Plaute. La veritat és que m'esperava l'obra de diferent manera, tot i que vaig poder gaudir molt, ja que va ser una adaptació entretinguda en la qual entremig hi havia comèdia. Cal recordar que els actors de l'obra eren nois de la nostra edat i això encara té més mèrit. Però també he de dir que tot i no haver llegit el llibre, en algun moment puntal de l'obra anava una mica perduda.

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete omnes!

Fa quasi dues setmanes vam anar a veure els Bessons de Plaute al Teatre Joventut.
Personalment, em va agradar molt, va ser un espectacle molt interessant i entretingut i penso que van fer un molt bon treball adaptant-la al temps actual, sens dubte van captar l’atenció de tothom. Crec que ningú se l’esperava d’aquesta manera, va ser molt encertat enfocar l’obra per tal que el públic no s’avorrís, sobretot els més joves. Vaig gaudir molt durant tota l’estona, i per les rialles que vaig sentir, crec que puc parlar per la gran majoria. Els actors van fer un treball extraordinari indiscutible.
Recomanaria aquesta experiència a tothom, m’ho vaig passar molt bé.

Valete!

Sara Llopis Sanz ha dit...

Salvete, tripulants!

El dimecres 4 de març, les alumnes de batxillerat vàrem anar a veure la comèdia de Plaute 'Els bessons'. Trobo que és una comèdia molt fàcil de veure. No es fa feixuga en cap moment, sinó que et fa passar una estona agradable i es gaudeix. Té un humor que, normalment, no se sol veure en obres de teatre, no és comú. Però quan saps que els personatge tenen la nostra edat, això és més fàcil d'entendre.
A part de la part còmica de l'obra, també ens narra una història sobre el viatge que fa un bessó per trobar l'altre. S'inclouen els rols dels diferents personatges de l'època, com per exemple els rols dels esclaus i com n'és d'anhelat el concepte de llibertat per aquests. També és fàcil observar els papers de les dones en la societat romana. Es veu clarament quins són els diferents rols quan la classe social varia.
Recomanaria l'obra a tothom, no només a qui li enteressi la mitologia, crec que s'adapta molt bé a tota classe de públic.

Valete!