11 de setembre del 2017

Sapere audete!


                          Dimidium facti qui coepit habet: sapere aude, incipe

                                                                                                     Horaci, Ep., lib I, II                                                                                                                                                                                                  
Comencem?

                     

                     

                     

Renovem el compromís d'ara fa un curs?

Benvinguts, tripulants!


54 comentaris:

Kènia ha dit...

Bones tripulants,

veig que aquest vaixell on hi vaig pujar com una tripulant més, segueix el seu rumb cap a la seva Ítaca estimada. Bufa amb força el vent perquè segueixi endavant i, encara que no hi sigui present físicament, recordo el meu primer dia com a tripulant. Ara ja he partit cap a un nou port, però no m'oblido dels poemes d'Homer, dels llatinismes, de la primera entrada, d'Ítaca, dels déus de l'Olimp, de la Magna, del "cum", de Medea, de la fascinant etimologia... tampoc m'oblido de totes les lliçons de vida que t'aporta saber tot això. En són moltes les coses que sento i que guardo dins meu que mai se m'oblidaran malgrat passin els anys, i és que el Vaixell deixa una petjada indeleble al cor.
Moltes gràcies Jordi per tot, no només pel teu treball com a mestre a l'hora d'ensenyar un temari, també per intentar que cada dia siguem millors persones. És un plaer poder formar part d'aquest blog, i més quan ens permet donar una petita opinió -que intenta ser moderada-, expressar-nos i motivar a la resta a fer-ho també. Cal fomentar l'esperit crític, que avui dia, és l'únic que ens fa menys titelles i més persones.
Donar les gràcies a tots els tripulants que van iniciar aquest blog i a tots els qui cada dia el fan créixer i l'impregnen de més idees, activitats, jocs, lliçons, curiositats... que ens peremten guadir del món clàssic amb intensitat i profunditat. No ho dubteu, seguriem fent que els clàssics continuïn vius. Estic molt contenta de la feina feta i de veure que les futures generacions segueixen enriquint aquest blog que ja s'ha fet tan gran.
Per als nous tripulants, i no tan nous, haureu de remar fort i decidits per poder continuar la travessa i treure'n profit d'aquesta. De ben segur hi haurà maltempsades, però no patiu, perquè sempre trobareu una espatlla d'algun company que conforma aquesta petita però, alhora, gran família d'humanistes, o la del propi capità per reposar les forces i poder arribar a bon port. Remeu amb totes les forces que tingueu i gaudiu molt d'aquest viatge ja que quan arribes a port, les vistes són meravelloses i la recompensa, immensa.
Esprimiu el temps (carpe diem), que contínuament li prengueu hores, totes les hores possibles, fins i tot quan creieu que ho esteu fent al màxim, esprimiu una mica més, perquè el temps flueix massa ràpid i només en tens noció d'ell quan apareix una nova etapa després de la "Innombrable", com un contundent teló al caure sobre l'escenari, separant allò ja representat, allò ja viscut, del present. I després d'aquest, tots els moments i emocions són ja irreparables.

Ànims i a gaudir de la travessa!

Anònim ha dit...

Salve tripulants!
Després d'un any com a tripulant del vaixell d'Odisseu i un estiu immens segueixo aquí amb la mateixa il·lusió que el primer dia. Estic contenta d'haver format part d'aquesta nau, encara que aquest any sigui l'últim... però espero pesar-ho igual de bé. Segueixo amb les mateixes expectatives de l'any passat (que són altes). I estic preprada per nous reptes i apendre. Que comenci a navegar el vaixell, que jo ja estic llesta per un any més!

Anònim ha dit...

Salve!

Estic molt content d'iniciar un altre viatge amb aquesta nau. La veritat és que espero que sigui un curs en el que pugui disfrutar dels continguts i apendre alhora que gestiono la pressió que comporta un 2n de Batxillerat. Moltes ganes de rependre el rumb de llatí i grec (i en especial les sortides!).

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Maximas gratias als tres, i en especial a la Kènia, una tripulant que ha deixat una petjada profundíssima en el Vaixell. Només llegint-la ja veieu quin és el seu tarannà. Ànims a la resta i comenteu, comenteu quines expectatives teniu dipositades en el viatge que tot just ha començat fa unes hores...

Unknown ha dit...

Salve!

Doncs aquí estem un altre cop, ja toca tornar a posar el colzes sobre la taula i preparar-nos les forces pel nou curs. El cert és que molts ho veuen com un camí difícil i cansat, però no serà així si ho mirem amb bons ulls, ja que aprendrem milions de coses que fa falta saber per culturitzar-nos. A més a més, viurem afortunades experiències i aquestes no se’ns oblidaran mai. Així doncs, hem de tenir en compte que aquest curs no només es basarà en anar fent exàmens, sinó en divertir-nos aprenent, i així quan ens anem notarem la nostàlgia per deixar tots aquells records enrere.

És cert que hi haurà moment dolents, però com bé hem après a classe, no hi ha cap camí fàcil que es pugui tresar, i si és així, no s’arribarà feliç al destí. Així que si ens trobem amb moltes roques pel camí, hem de pensar que al final aconseguirem el que volem. Això no obstant, està clar que ens toparem amb molts aprenentatges que ens faran humanitzar-nos.

Anònim ha dit...

Salvete omnes!
Encara que sembli estrany, per una part tenia ganes de tornar a la rutina de classes.
Aquest any no serà com el passat però tinc ganes de posar-me les piles al 100% i d'aconseguir tot el que me proposat per aquest curs, no serà un curs fàcil però m'esforçaré al màxim per treure'l endavant!
Em fa molta llastima que aquest any sigui el meu últim tripulant en aquest vaixell que tant m'ha fet aprendre, veure la vida des d'un altre perspectiva... Sens dubte ha estat un gran viatge que espero que futurs tripulants sapiguen gaudir igual que tots nosaltres.
espero que tothom hagi gaudit i descansar les vacances i que tots enfrontem aquest viatge tot el millor que sabem.

Valete!

Maria Zarzoso ha dit...

Salve!
Avui, 12 de setembre, ens disposem a començar aquest camí. Bé, potser sembla que el destí queda lluny encara, però hem de tenir en compte que l'inici ja és una gran etapa d'aquest recorregut. Fins i tot, jo diria que és la més important, perquè és aquí mateix on hem d'establir com afrontar aquest nou curs. Si inevitablement hem de fer el camí, per què no mantenir una actitud positiva i deixar de banda les pedres que ens poden fer caure? Sí seguim aquest simple i efectiu pas ja tindrem fet mig trajecte. Potser, l'altre mig es complica en determinats moments, però podrem mirar enrere i veure les nostres petjades. Així que endavant viatgers! Us desitjo un bon curs!

D'altra banda comentar l'entrevista del filòsof Francesc Torralaba. M'ha semblat molt interessant el missatge que ha transmès a través de les seves respostes envers el famós "Carpe Diem". Ens incita a aprofitar el temps al màxim i, sobretot, viure i gaudir del present intensament sense ancorar-nos en el passat i sense pensar en el futur. Aquesta és una gran lliçó vital per obtenir allò que tots desitgem: la felicitat.

Anònim ha dit...

Salvete omnes!
Ja fa força temps que sóc tripulant del vaixell d'Odisseu i segueixo amb les mateixes ganes per seguir amb el viatge. Sempre costa l'inici del curs, però tal com em va passar l'any passat, sé que les meves bones expectatives s'acabaran complint. Estic preparada per obtenir un domini més gran de les dues llengües clàssiques, així que em seguiré esforçant!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!!
Sembla mentida lo ràpid que passa l'estiu... Però amb un vaixell com aquest esperant-nos a la tornada de les vacances aquesta es torna una mica més fàcil... Estic molt il·lusionada amb aquest nou curs que comença i amb ganes de què les coses em surtin com espero... Mentrestant disfrutaré d'aquest viatge, com bé deia la Kènia, encara que tampoc ens quedi gaire d'arribar a aquest primer port i abandonar en el que estem... la qual cosa em fa pena i por a la vegada, suposo que en aquesta etapa a tots ens envaeix un sentiment semblant... Espero que aquest curs sigui encara millor que l'anterior, cosa que he de dir és difícil, però amb els tripulants que m'acompanyen en el viatge estic convençuda que ho serà; així com ho estic de què aquests dos anys al vaixell se'm quedaran curts...
Però bé, de moment això només ha fet que començar, i jo tinc més ganes que mai de descobrir com serà aquest nou viatge!
Valete!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
Tinc moltes ganes d'iniciar un nou curs amb tots els companys, i també de viure noves experiències. Pels de 2n de batxillerat que ja és el nostre últim any espero que sigui un gran curs el que ens espera! M'agradaria també, donar la benvinguda als nous companys de 4rt d'ESO i 1er de batxillerat que estaran amb nosaltres!
Valete!

Anònim ha dit...

Salve!

Tinc moltes ganes de poder començar un altre cop. Crec que aquest any potser realment interessant si li posem ganes. Jo espero tornar a passar-ho tant be o millor que l'any passat, i aprendre moltes més coses noves i poder compartir-les amb més gent. Estic contenta de començar aquest batxillerat perquè hi tinc molta il·lusió i entusiasme ja que aquest any s'afegeix el grec i feia molt que li tinc curiositat. Simplement espero gaudir moltíssim i posar-nos mans a l'obra.

Valete!

Unknown ha dit...

Hola gent !

Aquest curs pinta bé, sóc nou tripulant en aquest vaixell i espero poder estar un any més. Durant aquest curs espero poder descobrir el bàsic de dues noves llengües (el llati i grec) que per a mi eren desconegudes. :)
Mai havia tingut interès per les llengües clàssiques així que espero poder gaudir d'aquesta experiència.

Anònim ha dit...

Salve!
Comença l’inici d’un nou curs juntament amb noves assignatures i nous professors.
2n de batxillerat és enfocat per tothom o bé la majoria de nosaltres, només cap a un tema. La selectivitat. És un fet que fa temps enrere ni tan sols hi pensàvem, era una cosa llunyana, però ara ja és a prop.
Però i per què no gaudir del curs? Del nostre últim viatge junts. Som tripulants d’un vaixell el qual tots junts, amb esforç i dedicació farem que navegui a tota vela!!!
Estic contenta de tornar a veure als meus companys i poder compartir aquest trajecte amb ells. Com dèiem fa poc, si comences una cosa, ja tindràs la meitat feta. Espero que aquest últim curs em vagi segons les meves bones expectatives.
Som-hi tripulants!

Unknown ha dit...

Començo aquest curs amb moltes ganes i il·lusió de conéixer noves matèries que mai havia estudiat , per això, si us plau, si em trobeu perdut en algun moment ajudeu-me.
Desitjo trobar un lloc entre vosaltres i passar-m'ho bé durant el temps que estiguem junts. A nivell personal, vull seguir madurant per enfrontar-me als reptes que segur s'em presentaran en els pròxims anys.
Per sobre de tot,vull ser positiu i pensar que aquesta vegada m'en sortiré.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!!

Emocionada estic de ser-hi una any més en aquest vaixell que fantàstics records ens està deixant. Com els dos darrers anys sé que aquest curs anirà d'allò més bé, sempre i quan ens hi posem amb ganes des d'un principi i sobretot amb molt interès per aprendre noves coses. Haig de reconèixer que penso que aquest any serà un tant complicat, no obstant no vull perdre la il·lusió per aprendre i voler saber més sobre el món clàssic, aquest que tant ens ha donat i del qual traurem coses molt profitoses! Estic segura que aquest serà un gran any.

Anònim ha dit...

Salve!!!

Ja tornem a ser aquí, un any més com a tripulant del vaixell d'Odisseu i n'estic encantada. Començo amb moltíssimes ganes i espero disfrutar de la llengua llatina tant com l'any passat o més. Espero descobrir encara més coses i disfrutar molt amb tot allò nou aprengui. Estic segura de que serà un bon curs on tots els tripulants de primer de batxillerat navegarem amb moltes ganes!

Anònim ha dit...

Salvete a tots!!

Estic molt entusiasmada de tenir un altre cop llatí aquest curs, ja que em sembla molt interessant i satisfactori estudiar una llengua com aquesta. Espero gaudir tant com l'any passat!
Sobretot, tinc moltes ganes de començar a fer treballs i activitats en grup per conèixer i aprendre dels alumnes nous que han vingut aquest any. Espero que ells gaudeixin tant d'aquesta llengua com ho vam fer l'any passat els alumnes que portem anys en aquesta escola.
Aquest any intentaré esforçar-me en els meus estudis tot el que pugui, però, principalment intentaré que tots els alumnes nous del curs estiguin còmodes amb aquest nou curs i puguem formar una gran família.

Valete!

Bernat Pareja ha dit...

Salvete omnes

Trobo molt interessant fer una reflexió d'aquest estil al començar un nou curs escolar. El llatinisme sapere aude està molt lligat a la filosofia. És normal que les persones ens sentim còmodes en l'anomenada "zona de confort" que per desgràcia cada cop és més petita i cada cop anem ens desviem menys del camí que , per mandra, desinterès o un cert analfabetisme, ens hem anat creant. Una línia recte. Del punt A al punt B. La idea del Sapere Aude és canviar aquest camí de línia recta. Ens hem de desvïar i allunyar del ramat de cabres en el que s'està convertint la societat. Hem d'aprendre coses noves i tenir diferents punts de vista per tenir el nostre propi, tenir esperit crític i saber què creure-ns i què no. Quan més obrim la ment , més difícil serà seguir la línia recta.
Aquest curs, per tant me l'agafo amb ganes: ganes d'aprendre, ganes de ser ensenyat, ganes de tenir bones notes, ganes de tenir una veu propia, ganes de saber separar el gra de la palla. En definitiva, ganes de sortir de la línia recte

Valete, i bon viatge

Anònim ha dit...

Salvete!!

Comença un nou curs i, en el meu cas, en una escola nova, amb gent nova, però amb moltíssimes ganes d'aprendre i anar-me autosuperant dia a dia. M'agradaria crear nous vincles entre els meus companys de batxillerat que ara per ara són uns desconeguts per a mi però, no crec que això sigui complicat ja que en dos dies m'han demostrat ser bona gent.
Per suposat vull continuar gaudint del llatí i, començar a formar part d'aquesta tripulació, vinc amb moltes ganes i energia per remar al vostre costat!!

Unknown ha dit...

Salve!

Estic amb moltes ganes de començar aquesta nova etapa. A quart d'Eso em van sorprendre tots els nous coneixements que vaig adquirir dia a dia en les hores de llatí. Aquest any espero que segueixi així, per poder millorar i aprendre mes que mai.

Valete!

Anònim ha dit...

Salve!
Jo l’any passat ja vaig fer llatí al Vedruna, i em va agradar molt, vaig aprendre les coses que esperava i més. Aquest any tinc moltes ganes de veure com va el grec, ja que és una llengua totalment nova per a nosaltres aquest curs. Espero aprendre molt de la part de mitologia, i sobretot aprendre a reconèixer encara més referències clàssiques de les que es troben avui en dia en el cinema, la televisió, etc., per començar a donar importància a coses que abans passava per alt.

He vist la escena adjunta de “La versió Browning” que hi ha en aquesta entrada, i m’ha semblat que transmet un missatge interessant per començar el curs; el professor de la pel·lícula té un gran interès i amor per la cultura clàssica, però per ensenyar-la als seus alumnes recorre més a la por i a les normes que a fer-los sentir curiositat per aprendre, i per tant els alumnes no fan cas. Tot i així, quan el professor llegeix el text d’”Agamemnon” emocionat, oblidant que es troba en una aula i oblidant l’estricta relació que ha establert amb els alumnes, és quan els alumnes s’adonen de com d’apassionant pot ser la cultura clàssica.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies per comentar l'escena de la pel·lícula, Sofía, i per comentar-la com ho fas. Has copsat a la perfecció el missatge que l'escena vol transmetre. La passió és necessària però s'ha de saber transmetre, que no és, certament, tan senzill com pugui semblar. Felicitats, Sofía!

Anònim ha dit...

Salvete omnes!!

Per a mi i els meus companys de 2n Batxillerat aquest és el nostre últim any a l'escola i, desafortunadament, també en el vaixell. Ens esperen vuit mesos plens de nous coneixements i convivència amb el grup-classe i que, ben segur, aprofitarem. Sembla mentida que ja porti més de dos anys col·laborant en aquest bloc i la gran quantitat d'informació que he après!

Les paraules del filòsof Immanuel Kant m'han sorprès molt positivament. És curiós com en l'actualitat, una època totalment diferent en comparació als anys anteriors de la Il·lustració, existeixi gent que es vol fer esclava de la societat per decisió pròpia i per comoditat (ja que, segons ells i el pensament antic, els altres membres de la societat poden pensar per ells), esdevenint dependents del sistema. Tan de bo tothom apreciés la llibertat d'elecció que tenim avui dia i no caigués en els errors que foren el motor de la societat durant temps tant difícils com els que impulsaren la gran Revolució Francesa.

A banda d'aquesta petita reflexió personal, penso que he entrat en el nou curs amb un optimisme que intentaré portar amb mi fins al final. Tal i com un altre important filòsof anomenat Nietzsche deia, la voluntat humana ho pot aconseguir tot, i és per això que sé que cumpliré aquest repte personal.

Per últim, m'agradaria donar una gran benvinguda als nous membres del vaixell. Ens queden diversos mesos per a compartir junts que ens enriquiran moltíssim i cal que siguin aprofitats. Sapere audete!

Anònim ha dit...

Salvete!
Després d'un any sense fer llatí, per fi he pogut tornar a les classes d'una llengua meravellosa, que tant ens ha ensenyat, tant ens ensenya i tant ens ensenyarà.
A més a més, aquesta entrada es basa en un llatinisme que va ser el lema de la il·lustració però que hauria de ser una forma de vida per tothom: sapere aude.
Si ens atrevim a saber, a conèixer com més millor, entendrem més coses de les que passen avui, serem més independents i menys manipulables perquè podrem pensar per nosaltres, ja que tindrem els coneixements suficients com per fer-ho i, en conseqüència, serem més lliures i, sobretot, més feliços.
Per això jo animo a tothom a ser curiós, a investigar i a saber. Perquè no ens ha de fer por aprendre, justament el contrari. SAPERE AUDE!

Anònim ha dit...

Salve
Aquest serà el meu i dels meus companys , el primer any en toca aquesta llengua , però estem molt entusiasmats , i ja sol amb dues classes hem aprés que aquesta llengua cal saber-ne més i que no hem de ser conformistes i buscar més enllà de les coses.
Serem els nous tripulants en aquest vaixell i en tenim ganes , farem tot el que estigui en les nostres mans per portar-lo en un altre nivell .
Tindrem en els nostres pensaments la frase SAPERE AUDE i la portarem a la practica .

Agnès Gómez ha dit...

Salvete!!
Tot i tornar a la rutina de les classes, aquest any torno amb les piles 100% posades, ja que és l'últim any com a tripulant en aquest vaixell que tant m'ha ensenyat i tant bé m'ho ha fet passar. És un plaer fer aquestes assignatures sabent que aprendràs molt mentre t'ho passes d'allò més bé! Doncs, malgrat serà un any complicat, estic lo suficientment motivada per aprendre més i més!
I pels nous tripulants, gaudiu al màxim d'aquesta aventura!
Valete

Andrea ha dit...

Reflexionant sobre el vídeo que fa referència a Immanuel Kant, el primer sentiment que sorgeix de dins meu és tristesa, sento tristesa per l’esclavitud que patim en el món avui en dia, no com l’esclavitud que regnava fa milers d’anys a l’antic Egipte, per exemple, en què estaven sotmeses milions de persones de la baixa societat, no. Parlo d’una esclavitud intel·lectual, una esclavitud que no ens permet tenir la valentia d’oposar-nos a la opinió de la majoria, que no ens permet pensar més enllà del que és políticament correcte. Jo, una adolescent com qualsevol altre, estic sotmesa a la por de que si jo m’aconsegueixo alliberar de les cadenes, que és el que dirà la resta de la gent, una por que ens sotmet a no ser valents, a no ser diferents. El meu sentiment de tristesa creix en adonar-me que les comoditats que tenim al segle vint-i-un, per exemple en l’àmbit tecnològic, ens esclavitza dins un món virtual. El mòbil és un gran avenç per a la humanitat, però no ens adonem que amb el telèfon perdem una gran capacitat dels humans per comunicar-nos, per ser curiosos, ara ja no ens parem a pensar en tot allò que ens preguntem, ja no investiguem, perquè gràcies al mòbil ja no hem de buscar, ja no aprenem per nosaltres mateixos, ja no aprenem per les experiències que vivim. Viure, això es el que ens fa falta, viure per nosaltres mateixos i no pels altres, viure lliurement, lliures d’internet, lliures de la por de sentir-nos esclaus, de caure a terra i no poder aixecar-nos, perquè aquesta és la forma d’aprendre, equivocar-nos, i no tenir temor de fer-ho, i després aixecar-nos amb ganes de voler saber més.
Sapere Aude , “atreveix-te a saber”, tenir-ho en ment, i tenir el valor d’utilitzar les nostres habilitats per pensar, buscar, aprendre i reflexionar.

Així que començo aquest curs amb molta il·lusió, embarco en aquest vaixell d’Odisseu, amb ganes d’aprendre, de saber coses noves, de conèixer el passat a través dels nostres avantpassats, d’aprendre una llengua de les arrels de la qual moltes llengües modernes neixen. Començo aquest curs amb el lema proposat: Sapere Aude!

Álvaro ha dit...

Salve!
Sóc nou d'aquest any i com a molt vaig fer ús del llatí amb llatinismes l'any passat a classe de castellà, espero poder aprendre sobre aquesta no tant sols llengua, també cultura (tant com a grec) i que ara per ara em sento ben rebut en aquesta escola i amb moltes ganes de superar aquest curs amb esforç.

POL ORTEGA BARO ha dit...

Salve !

Aquest any començo a tripular en aquest vaixell i tinc moltes expectatives de que aquest trajecte serà molt interessant i constructiu. Tinc la sort de tenir aquesta gran oportunitat i poder aprendre la llengua dels nostres predecessors. Serà una eina útil per entendre els significat, els matisos i ampliar la nostre visió de les paraules a través de les paraules.
Només amb dues classes, ja he aprés coses molt interessants com la frase que ens vas ensenyar “sapere aude”( atreveix-te a saber). Aquesta frase em va fer reflexionar, ja que mai ens hem de quedar amb la primera impressió i sempre hem de aprofundir el nostre coneixement.
Per últim m’agradaria comentar la entrevista de Francesc Torralba. En primer punt quan diu que el temps és efímer i no l’hem de viure com una prolongació del passat o viure’l com una anticipació del futur. L’hem de viure amb la màxima intensitat i estar focalitzats en el moment que estem vivint i donar el 100% en cada petita activitat. Jo trobo que aquesta serià la accepció més interessant. Altres interpreten “carpe diem” com la recerca del plaer extrem i continuo i de una manera hedonista. Per mi el terme té una connotació més profunda no es tracte de un plaer superflu més aviat existencial. A vegades hi ha gent voler viure tan intensament el moment, que el moment se’ls menja. Després el segon punt que vull tractar es l’idea del antipensament, jo crec que oligarquia no els interessa que tinguem la capacitat de pensar per nosaltres mateixos i en el moment que estem vivint per desgràcia estem perdent aquesta capacitat. La societat capitalista que es basa en el consum ens vol alienar per tal de que no ens plantegem res. Volen que siguem esclaus callats que comprem iPhone, que anem a la moda, que mirem el futbol, que prenguem coca-cola i que no pensem. L’últim factor de no pensar es el més important ja que sinó pensem no canviarem la nostre situació. Vull acabar amb la frase de Rosa Luxemburg de: qui no es mou no escolta les cadenes que fa referència ha sinó et planteges les coses mai penses les coses no ets conscient dels teus actes i això ens apropa a la existència maquinal. Si pensar és un acte revolucionari, visca la revolució.

Anònim ha dit...

Salvete omnes!
Sent sincera he de confessar que no tenia gaire ganes de començar de nou la rutina, encara que per altra banda aquest any serà molt diferent dels altres; en aquest curs hauré de començar a prendre decisions que marcaran el meu futur, i encara que això m’aterra , també estic molt il·lusionada.
Em fa llàstima que aquest sigui el meu primer i únic any com a tripulant a bord del vaixell, ja que tinc moltes ganes de descobrir la llengua llatina, els nostres inicis, d’estudiar l’antiga Grècia, la mitologia, etc. Però tot això encara ho fa més especial, fa que gaudeixi i visqui aquest viatge d’una manera molt més emocionant i plena d’energia. Estic convençuda de que aquest any serà un curs on tots els alumnes que estudiem llatí navegarem amb moltes ganes!

Francesc Castellarnau ha dit...

Salve!

Tinc moltes ganes de començar a tripular en aquest gran vaixell, i amb moltes ganes dependre cosses noves sobre aquesta llengua tan bonica com el llatí, i de conèixer el passat a través dels nostres avantpassats i espero anar adquirint molts coneixements cada dia amb esforç i dedicació. Crec que tots els de 4t Eso ens quedem de moment amb el lema Sapere Aude (Atreveix-te a saber).

Laia Batet ha dit... ha dit...

Salve!
A grans trets, Kant ens va despertar la consciència,de la necessitat del saber, no només com a saber en si, sinó com a conductor de les nostres vides, decidint per nosaltres mateixos i sent crítics amb els dogmes establerts.
Aquesta reflexió és vàlida pels nostres temps, doncs hem de saber observar-nos per dins, i saber perquè actuem d'una forma o altre, si realment aquestes actuacions són fruits de les nostres decisions presses a conciència., o simplement són una simple còpia establerta a la nostra societat i que ens transmet el nostre entorn social.

Ara sóc una nova tripulant en aquest vaixell del saber, amb ganes d'aprendre aquesta ''nova'' llengua per a mi i que de ben segur que em despertarà molta curiositat.

Anaïs Yuste ha dit...

Ave, navegants del vaixell d’Odisseu; començo aquest curs amb molta il·lusió.
L’assignatura de llatí és totalment nova i diferent a totes les que fins ara he estudiat.
Estic segura que aprendré nous coneixements tant de l’àmbit social com del llinguístic i que m’ajudaran a entendre molt millor la meva llengua i la meva forma de viure.
Aquests pocs dies que portem de classe ja he après un munt de coses i a més a més m’he divertit.
Estic segura de que em servirà molt a l’hora d’estudiar altres idiomes, perquè és la llengüa mater de les llengües romàniques.
Espero no tenir tants problemes al llarg del curs com va tenir l’Odisseu per arribar a casa seva, així que estic disposada a sapere aude perquè volat aetas i acabem de començar però d’aquí res arribarà el final curs.

Valete!

Gal·la Gallardo ha dit...

Salve!

Aquest és el meu primer any com a tripulant del Vaixell D’Odisseu, i tinc moltes ganes de començar aquest viatge. Crec que aquesta assignatura no només m’ajudarà a aprendre una mica de la llengua llatina, sinó que també crec que és una assignatura que va més enllà, és a dir que aprendre moltíssimes coses que em faran veure la vida d’una manera diferent, o almenys aquesta és la meva sensació. Les meves expectatives d’aquest any a l’assignatura de llatí no són només aprendre una mica d’aquest llengua, sinó que tinc l’objectiu d’arribar a conèixer la llengua i entendre el grau d’importància que tenia en el passat i que segueix tenint actualment.
Començo sense por i amb moltes ganes d’aprendre.

Anònim ha dit...

Salve!

Estic molt entusiasmada de poder tornar a pujar a bord del vaixell per segon cop. Tot i que aquest any serà l’últim, estic il•lusionada de retornar a l’aventura d’aprendre i espero que aquest curs, encara que sé que serà més difícil, el pugui gaudir igual que ho vaig fer l’any passat.

Aina ha dit...

Salve!
Aquest any seré una nova tripulant d'aquest vaixell, i n'estic molt il·lusionada perquè sempre he tingut molta curiositat per aquesta llengua i tinc moltes ganes d'aprendre.
I no aprendre perque si, si no per tenir més cultura i descobrir i entendre moltes coses noves, tinc moltíssimes ganes de navegar en aquest vaixell per saber més sobre el nostre passat, ja que la nostra llengua prové del llatí. Estic segura que en aquesta classe reflexionaré sobre moltes coses que en una altra no podria. Sapere Aude!

Anònim ha dit...

Salve!

Aquest és el meu primer any com a tripulant del vaixell. Hem començat un nou curs, amb nous professors i assignatures, que té el potencial de convertir-se en un temps ple d’alegria i coneixement. Espero poder descobrir moltes coses sobre totes les matèries, però en particular sobre una llengua que és alhora nova i coneguda. Aquest és un món que crec que gaudiré molt, i que té infinitat de racons per descobrir. Així doncs, i amb el lema “Sapere aude” sempre en ment, engego amb moltes ganes i amb la intenció d’arribar a bon port!

Martina Cumellas ha dit...

Salvete omnes!

Sóc una nova tripulant d'aquest vaixell i espero poder seguir aqui molts anys més, aquet curs pinta molt bé i el començo amb moltissimes ganes de apendre una nova llengua que mai abans hagués pensat que estudiaria. També començo amb molta il·lusió ja que apendré moltes coses noves de dues llengües que per mi eren bastan desconegudes. Abans no tenia molt interès per les llengues clàssiques així que espero disfrutar molt d'aquest nou curs.

Maria Fuentes ha dit...

Salve!
Tinc moltes ganes d’iniciar aquest curs ja que crec que aquest any serà molt diferent, començo una nova aventura com a tripulant d’aquest vaixell amb molta il·lusió i amb ganes dependre noves coses, noves ideas i nous reptes amb ganes de conseguir-los.
En definitiva tinc ganes de saber la base de la nostra cultura i descobrir l’història dels nostres avantpassats.

Anònim ha dit...

Salve!
Abans de començar, haig de reconèixer que començar llatí em feia una mica de mandra, simplement perquè a mi les llengües sempre m’han costat bastant. Tenia por d’haver d’estudiar temps verbals i ortografia sense parar i passar-ho malament. Però al començar la primera classe, vaig veure que no tindria res a veure amb el que penava. Jo crec prendrem una llengua però amés amés, creixerem com a persones, ja que crec que a la classe pensarem i parlarem de molts temes diferents que ens faran madurar, però sense sortir de l’ambit del llatí.
Ara si que tinc ganes de fer aquesta assignatura, de moment estic molt motivada!

Avo Buchaca ha dit...

Salve!
Aquest any, és la meva primera vegada que faig llatí i ja que tinc la oportunitat de poder estudiar aquesta llengua tan interessant, vull posar-hi moltes ganes.
Estic molt motivat, sobretot perquè m’ha impactat molt la frase de l’inici de la pagina: “sapere aude”, que vol dir: atreveix-te a saber. Només aquesta frase ja m’ha donat energia per voler saber-ne més.

Elyn Tamag ha dit...

Salve!
Aquest any soc una nova tripulant d’aquest vaixell, tinc moltes expectatives en aquesta assignatura, crec que la motivació per superar reptes i les ganes de treballar és un concepte que no faltarà.
Com a assignatura, crec que no només aprendrem cultura, o la llengua de llatí en si, crec que ens ajudarà a veure més enllà, i veure com si ens qüestionem coses i pensem, fins i tot les coses mes insignificants tenen un sentit si profunditzem en elles.
Em dóna la sensació que la frase ‘Sapere Aude’ serà un lema en l’assignatura de llatí.
En resum, tinc molt clar que serà un gran any!

Anònim ha dit...

Salve Tripulants!

Aquest es el meu segon any cursant Llatí en l’escola Vedruna Gràcia, i he de dir que no puc estar més orgullosa de haver triat aquesta matèria. Mai vaig creure que aquesta assignatura anés a ser tan divertida i didàctica. Aquest any començo amb el grec, llengua de la que també espero molt ja que se que en un futur em pot ajudar a aprendre altres llengües que deriven de la mateixa com es el cas del Rus. També aquest any, ens endinsarem en el llatí més profund amb el meu meravellós grup de classe, que espero que sigui igual de meravellós que el curs passat.
Espero que a tots pogueu disfrutar d’aquest nou curs en el que podem aprendre moltes coses noves i interessants!

Valete et Sapere Aude!

Andrea Palau ha dit...

Salvete omnes!
Aquest és el meu primer any com a tripulant d'aquest vaixell, i de veritat espero que només sigui el principi d'un llarg viatge. Aquest curs hem hagut de començar a prendre algunes petites decisions del que serà el nostre futur i estic molt contenta d'haver pogut triar com a optativa el llatí. És una matèria completament nova per mi i realment tinc ganes de començar a treballar-la perquè crec que em sorprendrà positivament. Vull saber d'on vinc, d'on venen els meus costums, la meva llengua... Vull aprendre a pensar i reflexionar com ho feien a l'antiga Grècia i em vull impregnar de cultura. Estic segura de que aquesta matèria m'aportara moltíssimes coses útils, així que començo molt motivada amb el lema de "sapere aude" en ment.

Nora Jou ha dit...

Salvete omnes!
Sóc una de les noves tripulants del vaixell, i sincerament tinc ganes de començar, d'aprendre i escriure, de poder donar la meva opinió, i no em sembla una mala idea començar aquí. Tot i que ara ho vegi així i en tingui moltes ganes, reconec que mai m'havia planejat l'opció d'estudiar llatí, pensava que aquesta assignatura s'hauria quedat estancada en el temps dels nostres pares i seria avorrida. Per això, la vaig triar per descart, perquè em van dir que m'ajudaria amb l'alemany i perquè m'havien comentat que el professor era bo. Per aquest motiu, no m'esperava que la primera classe em deixes amb tantes ganes de seguir-te escoltant, de seguir-me quedant amb cara de tonta quan descobria coses que fins llavors no em van semblar mai obvies, i amb ganes de demostrar que puc pensar i de que tinc un criteri. Espero atrevir-me a saber, a escriure per compartir amb la resta com veig el món, a adonar-me'n de les mentides que ens envolten i a disfrutar aprenent.

Anònim ha dit...

Aquest any espero poder aprendre la etimologia de moltes paraules, espero que l'assignatura em serveixi com a eina per a intentar millorar aquest món.
Tinc ganes de posar'm-hi ja.

Anònim ha dit...

Salvete tripulants del vaixell.
Ja tornem a ser aquí un altre any més, per a nosaltres els de 2n de batxillerat és el nostre últim any, però han entrat nou tripulants, així doncs benvinguts. Hem de començar amb molta força i ànims per aprendre coses noves.
Aquesta entrada en concret parla de ser curiosos i interessar-nos per aprendre i adquirir nous coneixements, per poder així pensar amb llibertat i ser capaços d'opinar per nosaltres mateixos.
En resum a gaudir d'aquesta llengua tan meravellosa...
Valete!

Unknown ha dit...

Salve!
Començo una nova etapa amb molta il·lusió per fer amics nous a aquest institut. En el meu cas jo ja vaig fer llatí l'any passat i m'ho vaig passar bé tot i que en alguns moments em va costar, però igualment he volgut tornar a fer aquesta assignatura per poder-ne aprendre més i seguir amb la llengua dels filòsofs. Tinc moltes ganes de ser un nou tripulant en aquest vaixell d'aventures.

Anònim ha dit...

Salve!

Em fa moltíssima il·lusió començar com a nova tripulant en aquest meravellós viatge del vaixell d’Odisseu. Un vaixell, on segur que aprendré molts conceptes nous relacionats amb les llengües clàssiques, que no em deixarà d’impressionar dia rere dia i on segur que podré créixer com a persona, i ser jo mateixa. Tinc ganes de navegar amb força i poder endinsar-me en el món clàssic, un món que sempre m’ha interessat, però que poc he tocat. És completament nou i per això em fa especial satisfacció introduir-m’hi.

El Llatí, una llengua que sempre he trobat interessant i que m’ajudarà a conèixer perquè moltes de les paraules o expressions en català es diuen així, gràcies a l’etimologia, que em farà saber l’origen de les paraules, una part de la llengua molt apassionant. O aprendre llatinismes, sobre la mitologia, la llengua en sí… un món màgic!

De cara aquest curs espero poder aprendre molt Llatí, aprofitar cada una de les classes i passar-m’ho bé, ser feliç estudiant un idioma que no he fet mai, poder endinsar-me en el món de la mitologia i disfrutar d’ella, cosa que encara no he aconseguit del tot, poder saber moltes coses sobre la història de l’Antiga Grècia i l’Antiga Roma… També espero poder formar una gran família entre tots els tripulants de 1r de Batxillerat i poder remar tots junts seguint el mateix camí, el de la felicitat i el que ens farà créixer com a persones. També vull afegir que tot i que el Llatí és una matèria completament nova per mi, ho afronto encara amb més ganes perquè surto de la famosa “zona de confort” i podré afrontar nous reptes amb molta il·lusió.

Finalment, vull afegir que he visualitzat el vídeo de la locució llatina “sapere aude” que hi ha en aquesta mateixa entrada, i que he trobat super interessant. M’ha fet pensar i arribar a la conclusió que un ha d’atrevir-se a saber o a pensar; un ha de tenir el valor d’utilitzar la seva raó, la seva intel·ligència i que no s’ha de deixar influenciar pel que li diuen els altres, ha de ser ell mateix. Un ha de saber raonar per un mateix i prendre les decisions in “motu proprio” sense l’ajuda dels altres. Tot això va lligat a l’expressió sortir de la zona de confort. A la vida cal fer-ho per viure-hi de veritat i emprendre nous camins, fer activitats noves, que al cap i a la fi faran que siguem més segurs de nosaltres mateixos, guanyar autoconfiança, ser més humans i per sobre de tot, ser humils i bones persones.

Anònim ha dit...

Salve!

Començo el curs amb una escola nova, amb molt il·lusió, espero apendre molt més que l'any passat i aportar els meus coneixaments a classe com al blog. Sempre m'ha agradat el llatí, per això m'esforçaré tot el que pugi.

Anònim ha dit...

Salvete!
Un any més en aquest vaixell, un any més preparada per seguir aprenent.
Tinc bones expectatives davant el curs i vinc amb ganes i motivació a donar el màxim de mi aquest curs.
Estic preparada per acceptar nous reptes i aprofitar aquest últim any d'institut, de la qual estic molt contenta d'haver compartit aquests últims anys en aquest Vaixell comentant, escrivint entrades, els companys...

No serà un any fàcil, però tot es pot amb esforç i alegria. Comencem!

Anònim ha dit...

Salvete!
L'any passat, jo ja vaig fer llatí i em va semblar una de les assignatures més importants que hi ha i també molt interesant ja que aprens moltes coses sobre el passat i et dona la oportunitat de conèixer una nova llengua.
En aquest curs vull esforçar-me més i posar-me les piles per així treure una millor nota en aquesta matèria, però a part d'això també vull ampliar els meus coneixements, saber més coses que desconeixia sobre el llatí, però sobretot de poder gaudir aprenent. Tinc moltes ganes de començar!

Anònim ha dit...


Salvete!!

Aquest és el meu últim any a bord, dins d'aquest vaixell que m'ha regalat milers de coneixements i experiències. És un any que començo amb les piles carregadissimes i amb moltes ganes d'aprendre tant com del llatí, grec i tots els meus companys. És una última etapa que gaudiré el màxim i aprofitaré cada moment per poder assaborir cada instant.

Tant del llatí com del grec he pogut apropar-me als nostres avantpassats i saber i mai oblidar d'on venim i cap a on anirem, obviament amb el lema "Sapere aude" en ment!

Enric Brotons ha dit...

Salve!
Començat ja aquest curs veig que serà molt productiu, el llatí no només ens ensenya com funciona la nostra llenguxa sinó que també l’origen de moltes paraules o histories plenes de coneixement que no podem deixar perdre.
De moment el que hem fet ja m’ha servit per entendre algunes idees o paraules relacionades amb l’època clàssica.