8 de maig del 2015

Les magistratures republicanes


Molts sabem que l’herència que ens van deixar els romans és encara present en pràcticament tots els àmbits de la nostra societat. Però, i la política? Quina herència política van deixar-nos els romans? En aquesta presentació he volgut mostrar una part del llegat dels nostres avantpassats en un fet humà tan important, viu i imprescindible com és la política, l'art de governar una ciutat, un país o el món global. Un terme que malauradament està força mal valorat a dia d'avui, però que hem de conèixer i sobre el que ens hem d'interessar necessàriament per poder fer-lo més nostre i projectar-lo cap al futur. Perquè no hem d'oblidar -ja ho va dir Aristòtil- que φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος ζῷον πολιτικόν.



Ramon Vendrell i Serres
1r batxillerat

6 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Està molt bé, Ramon, aquesta analogia que has fet entre la tradició política romana i la que tenim actualment en les nostres institucions democràtiques, perquè és la millor manera de valorar i ser conscients del gran llegat que ens van deixar els nostres avantpassats de la mediterrània Itàlia. Feliciter et prorsum!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!

Primer, felicitar al Ramon per aquesta entrada, ja que crec que podem aprendre moltes coses de la política. D’aquest tema sempre sentim parlar pels mitjans de comunicació però crec que hi ha molta més cosa darrere del que ens diuen que no sabem. En les magistratures ordinàries, veiem unes comparacions i es pot observar que no ha canviat tant (encara que a l’hora de fer, a vegades no es fa com s’hauria de fer).

Valete!

Dafne Serra ha dit...

Salvete tripulants!

M'agradaria primer de tot felicitar al Ramon per tan elaborada i interessant entrada.
Crec que aquesta entrada era una de les que més es necessitaven fer. Aquest és un dels més presents que tenim avui dia volguem o no i penso que mai està de més tindre coneixement, si més no per saber d'alló que estem parlant.
M'ha semblat força interessant sobretot poder aprofundir sobre termes que ja coneixia o em sonaven i descobrir exactament les funcions de cadascun; a més a més de descobrir-ne alguns que actualment ja no són vigents.

Vale!

Sergio Prieto ha dit...

Salve omnes!
Abans de res, m’agradaria felicitar al meu company Ramon per elaborar, pensar i redactar aquesta entrada relacionada amb la política romana i actual.
És una entrada molt interessant i enriquidora, he conegut o he descobert més del que sabia sobre alguns càrrecs de la política romana, incloent aquells que actualment no són vigents o no tenen un alter ego en la política actual. Molt bona entrada i presentació
Valete!

Isaac Guilà ha dit...

Salve!

Bé, primer felicitar al Ramon per aquesta entrada sobre un dels altres molts àmbits en el qual trobem referències clàssiques, la política.

No estic gaire ficat en la política però trobo que és una entrada molt interessant i útil realment, per exemple la diferència entre un mateix terme com el del dictador de l'antiga Roma o un actual, o tots els sistemes que ja tenien per aconseguir governar políticament una ciutat fa ja tants anys.

Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Salvete tripulants!

Primer de tot felicitar al nostre company en Ramon Vendrell per aquesta elaborada entrada.
Encara que els temes polítics a vegades em consten més d’entendre, per l’aspecte tan gràfic d’aquesta entrada ha sigut molt més fàcil. Em resulta molt curiós com, encara passat els anys segueixi existint magistratures molt semblants a les romanes, encara que d’altres hagin estat eliminades. En definitiva m’ha semblat una entrada del tot necessària.

ALBA GRACIA ME FECIT