5 de desembre del 2010

La funció educativa dels mites: una experiència d´aula

Fotografia: Esther Soria

En aquesta entrada us parlaré d´una experiència didàctica relacionada amb el meu Treball de Recerca, que porta per títol Influència de la mitologia en l’educació i que vaig tenir el plaer de presentar i treballar in situ amb els alumnes de 2n de Primària de l´Escola farà cosa d´un mes (vull agrair hic et nunc a la Cristina Fosch, tutora del grup, totes les facilitats i atencions que em va dispensar).

La riquesa dels mites clàssics, tan lligats a la nostra tradició cultural, tant oral com escrita, em va semblar un punt de partida molt interessant per demostrar que aquests, com a reflex del pensament clàssic, continuen essent una eina educativa vàlida per a la transmissió de valors morals. Els antics grecs i romans utilitzaven els mites per tal d’explicar i interpretar el món que els envoltava i la condició humana, i a partir d´aquestes històries de déus i herois podien identificar-se amb els seus fets, tant bons com dolents, i aprendre d´ells. Malauradament, aquesta funció educativa s´ha anat perdent en l´àmbit escolar. Jo penso que no hauria de ser així, ja que les lliçons dels mites es poden aplicar a la vida quotidiana d’avui en dia encara que hagin passat molts segles. Cada mite ens aporta noves idees, reflexions i pensaments a través dels quals aprenem a ser millors persones.
Partint d’aquesta idea, vaig pensar que la millor manera de demostrar la validesa del pensament mític en el món de l’educació, al qual em vull dedicar professionalment, era treballant directament amb nens i nenes que estan en una bona edat d’aprenentatge. L´objectiu era poder transmetre un valor (o contravalor) determinat amb cadascun dels quatre mites triats per a l´activitat: Faetont i el carro del Sol, el Minotaure, el rei Mides i Narcís.
Amb la història de Faetont vam treballar la importància d´escoltar els consells de les persones grans. Els nens, a més, van poder aprendre que actuar impulsivament sovint porta problemes i que cal pensar abans d´actuar. És important fer cas del què ens diuen les persones que ens estimen.
Amb el mite del Minotaure vam poder treballar les pors. En aquesta edat, els nens comencen a superar petites pors com, per exemple, el fet de dormir sols o la foscor. A partir de l’heroi Teseu entrant al laberint de Creta, els nens van aprendre que la millor manera de vèncer-les és enfrontar-se a allò que temen.
Amb la llegenda del rei Mides vam treballar l’avarícia. Van poder reflexionar sobre el fet que tenir molts diners no és garantia de ser feliç ja que si aquesta avarícia és portada a l’extrem ens podem quedar sols i sense amics. Van parlar sobre el valor de la generositat, adonar-se dels seus actes egoïstes i com podien millorar la seva relació amb els altres compartint el que tenen.
Per últim, amb el mite de Narcís vam poder treballar la supèrbia. Van adonar-se que creure’s millors que els altres i tancar-se en un mateix no porta enlloc i que és molt important valorar la gent que tenen al voltant i que els estima.
Vaig temporitzar l´activitat a l´aula en dues sessions: en la primera els explicava el mite de manera oral i a continuació fèiem una comprensió de la història –també oral- per veure què havien entès. En la segona els vaig lliurar unes fitxes amb activitats diverses on també havien d´explicar, per exemple, les seves impressions en funció del mite que havíem treballat, com actuaven i, així, parlaven sobre la seva manera de fer.
Que aquesta activitat fos per a la majoria de nens, que tenen entre 6 i 7 anys, una nova experiència i que hi posessin tanta atenció i ganes de participar em va fer sentir especialment bé. També van ser molt sincers, la qual cosa em va permetre anar observant quines eren les seves actituds i reaccions -sovint espontànies- respecte a les històries explicades i com, tibant del fil dels mites, reconeixien els seus errors i encerts i reflexionaven sobre els valors i contravalors abans esmentats.
El cert és que tot plegat va ser per a mi una experiència molt gratificant que em va reforçar la il·lusió i el convenciment de dedicar-me al món de l´educació. M´encantaria repetir-la algun dia davant dels meus alumnes. Veure les cares dels nens abans d’explicar-los un mite, el silenci durant el seu relat i escoltar i llegir les seves opinions va ser fantàstic.

Esther Soria Garcia
2n Batxillerat

16 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola!
Ester realment vas fer una molt bona feina, i és una iniciativa genial, ja que els mites són una cosa que, segons la meva opinió, és molt adequada per als nens petits ensenyen coses d'una manera divertida, amb un conte!
Faràs un treball de recerca genial, a més només veure la cara que feies quan ens explicaves el que havies fet i com ho havies passat ja demostres que ho portes dins!
Anna!

Júlia Vallespir ha dit...

Moltes felicitats Esther ja que, de ben segur, a més a més d'un treball de recerca genial, l'has pogut gaudir de debò i això és molt important. El fet de poder-te ajudar en algunes de les sessions ha estat una experiència tan divertida com encantadora, i és que realment t’adones de com d'actuals són els mites i com d'ells hem d'aprendre’n tantes coses. No s’haurien d’oblidar mai. Molta sort!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Felicitats, Esther, per la teva iniciativa i per aquest treball que estàs disfrutant tant. Jo he tingut la sort de seguir-lo d´aprop i d´ajudar-te en tot allò que m´has demanat. Estic realment content que reivindiquis els mites com una eina educativa important. A més em sembla importantíssim que el que estudieu a classe us sigui útil per definir les vostres vocacions. Una abraçada i que l´exposició oral sigui tot un èxit. Allà estaré.

Unknown ha dit...

Primer de tot voldria donar-te l’enhorabona pel teu treball de recerca, ja que crec que, no només l’has enfocat d’una manera brillant, sinó que a més l’has desenvolupat d’una manera molt encertada. Jo que he viscut part del procés de preparació crec que he de remarcar el teu gran esforç no només per la dedicació amb la que has preparat cada activitat (que per cert he de remarcar el fet de que fins i tot jo vaig poder aprendre part d’aquests mites) sinó perquè també t’has hagut d’enfrontar a una situació que mai havies experimentat que és estar davant d’una classe de nens de primària intentant inculcar uns valors a partir d’unes histories que ells mai havien escoltat, ja que malauradament, actualment els mites no s’utilitzen com una eina per tal de poder educar a les noves generacions.
També crec que aquesta experiència t’ha ajudat en un aspecte molt important que és acabar de decidir el teu futur, ja que per tot el que m’has comentat sé que t’has quedat amb ganes de repetir i jo sé que ho faràs en un futur molt pròxim, perquè sincerament no conec a ningú millor que tu per fer-ho.
Sincerament et felicito per el teu treball, sé de bona mà com t’has esforçat i recorda que, a la vida, tot el treball té la seva recompensa i tu, te la mereixes com la que més.
Molts petons i felicitats!!

Esther Soria ha dit...

Hola!!

Moltes gràcies a tots per les vostres paraules de felicitació i ànims. La veritat és que aquest treball no l'hagués pogut fer sense la vostra colaboració!
També agrair especialment a la Tania, per les hores que m'ha dedicat mentre jo li explicadava tants i tants cops els mites, i per les teves paraules de suport als clàssics tot i sent una gran científica (amb això no vull dir que no sigui compatible ser científic i estimar els clàssics, però malauradament, molt cops no és així).
Ja tenim una nova tripulant! Benvinguda!

Vale!

Anna Ruiz ha dit...

Esther, una gran entrada i un gran treball. Considero que ser mestra és una de les millors feines que es poden fer, contribuir en educar el futur de la societat i formar-lo en valors alhora que en coneixements és molt important, ja que els nens d'avui són els adults de demà. I en referència als mites, és una molt bona manera; els nens aprenen alhora que gaudeixen escoltant contes que els transmeten uns valors, i així també prenen consciència amb exemples de que aquests valors són importants i necessaris.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Tania, les teves paraules t´honoren i són un exemple claríssim del què significa la pluralitat i l´humanisme amb majúscules. Benvinguda a bord (espero que no sigui la teva última aportació) i gràcies.

Clara ha dit...

Esther, la feina que has fet és meravellosa i segur qu emolt gratificant! Trobo que el teu és un treball de recerca maquíssim, però el punt fort d'aquest ha estat la teva constància, el teu treball i les teves ganes. Has reivindicat l'importància dels mites a nens que segur que n'han tret una experiència i això és molt important. Segur que no hi haurà millor mestre que tu, amb la teva predisposició!

Moltíssimes felicitats! (Et mereixes un 10 de treball amb el que t'has esforçat!)


Petons!!

Clara

Eulàlia ha dit...

Moltes Felicitats!

Enhorabona per aquest projecte, m'ha encantat llegir tot això, només veient el que hi ha escrit, venen ganes de veure els nens per un forat mentre escoltaven els mites que els hi explicaves. Jo penso que està molt bé que els nens creixin sabent mites, perquè d'aquesta manera ja se'ls van aplicant a la seva vida des de petits, quan els aprenem de grans, els relacionem, però moltes vegades ens costa aplicar-los, perquè ja estem mig fets, en canvi, ells creixeran amb aquests mites "fixats" en la seva personalitat.

Jo també sóc d'aquestes persones que ens agraden les ciències però a la vegada les clàssiques, malauradament la societat no ens deixa saber de les dues coses, no és compatible.

Valete!

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!

Moltes felicitats Esther per el treball que has realitzat. Vas deixar molt clar en l'exposició que ens vas fer que t'ha agaradat molt aquesta experiència amb els nens i esper-ho que hagis disfrutat molt fen aquest treball de recerca.

Maria ha dit...

Esther felicitats per la feina ben feta!!!!!
Estas fent un gran treball amb el qual demostres que seràs una pofessora magnífica!!!! Conserva sempre aquesta il·lusió pels nens que et caracteritza! Petons i ja saps que tu pots amb tot :D

vale!!

Yasmin ha dit...

Hola!

Felicitats pel treball Esther!
Trobo genial la iniciativa de transmetre els valors de la mitologia als més petits, ja que aquestes reflexions i pensaments els ensenyaran a "caminar per la vida" i ser millors persones.

Estic segura que seràs una gran professora :)

Valete!!

oriol ha dit...

Hola!!

Felicitaats Esther, trobo molt interessant el teu treball de recerca. Penso que els mites són una bona manera d'aprendre, conèixer i divertir-se a la vegada.
Segur que encara que no ho sembli, aquets nens hauràn après molt amb les poques classes que vas poder fer per al teu treball. Els mites al cap i a la fi ens ensenyen uns valors que a l'escola no es treballen tant i que és bo assolir-los.

Sort!


Oriol T.

Carlotah. ha dit...

Esther,el teu treball de recerca és una feina molt bona!
Hem va agradar molt la mini-exposició que ens vas fer a classe esplicant el procés amb els nens i l'entrada tambè.
Penso que es un treball molt interessant,ja que a part d'aproparte als nens i passar una bona estona,estic segura que els hi has ensenyat moltes coses i això és el que realment val la pena,que a partir de la mitologia pugem apendre valors que ens poden servir per a la nostra vida quotidiana.
Felicitats per tot l'esforç!

CARLOTA.

Lah''heLena ha dit...

Esther!! felicitats!!!
Vas fer un molt bon treball estic molt contena per tu i espero i suposo que el TR t' anirà realment bé!! Ah! i sobretot que no m' oblidi un treball molt interesant!!:D

déu,

Laia Ruiz ha dit...

Hola!
M'agradat molt com ens ha estat explicant l'Esther el seu treball de recerca, per què ademes de poder-se apropar i treballar amb nens per primera vegada, està molt bé i s'ha notat molt l'ilusió que hi ha posat en combinar dos temes que l'hi agradaven molt.