16 de setembre del 2010

L´Acròpolis d´Atenes en 3D

Els humanistes de 2n heu començat el curs ben atrapats pels clàssics... Llatí, Grec i l´Acròpolis d´Atenes a Història de l´Art. En sortireu ben amarats, de referents! Mireu quin vídeo he descobert gràcies al company Luis Inclán via Facebook: la presentació de l´Acròpolis en 3D. A més, podeu descarregar-vos el programa clicant aquí. L´Anna estarà contenta de saber-ho!
Com que ja sabeu molts més secrets d´una de les meravelles arquitectòniques més fascinants de tots els temps, què us sembla si els compartiu amb nosaltres? Expliqueu-nos, expliqueu-nos...

12 comentaris:

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

El partenó d'Atenes, és un dels edificis més importants de la ciutat (de fet, podem considerar-lo el més important) i està situat a l'Acròpolis d'Atenes, lloc més alt de la ciutat. Està fet per Iknios i Kal·líkrates, al segle V aC (447-438). És un temple d'estil grec clàssic i que està fet amb marbre del paltèl·lic i fusta.

Anna Ruiz de la Fuente Núñez.

Clara ha dit...

Hola!

Aquest és un temple d'ordre dòric, és a dir, que té certes característiques d'aquest estil.
Les columnes són dòriques, no tenen base i el seu fust (la columna en sí) està format per tambors, plaques de pedra unes sobre les altres, de forma ordenada. Aguanten l'entaulament, que entre d'altres, està format pel fris, també dòric: dividit en mètopes (superfícies planes adornades amb elements de baix retlleu) i els tríglifs (superfícies que recorden als extrems de les bigues de fusta i que s'intercalen amb les mètopes.).

Explicat així, sense imatges, sona molt tècnic, per això deixo uns enllaços que ho faran més comprensible.

http://www.slideshare.net/mcarmearanda/el-parten-datenes


http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/atena/parthenon1.htm



valete!!

Luke Phoenix ha dit...

El Partenó és un temple dedicat a Atenea i està dividit en dues cel·les que no es comuniquen entre elles. A la primer, la més gran, hi havia un podium on hi havia la criselefantina (esatua feta d'or i ivori) de la deesa. En l'estatua, feta per Fídies, hi ha simbolismes com un escut i una llança que representant com Atenea protegia Atenes. I, a la mà dreta, té una representació física de Nike.
A la segona cel·la, la més petita, s'hi accedeix desde fora i s'hi creu que era on guardaven el tresor i les coses pels rituals que feien les sacerdoteses.

:)

oriol ha dit...

Hola!

El partenó està situat a l'acròpolis de la ciutat d'Atenes. L'acropolis era la part alta de la ciutat, tenia caràcter defensiu en cas d'atac i era centre religiós en cas de pau. L'acropolis va ser destruida pels perses el 480 a.c i Pèricles va impulsar-ne la reconstrucció perquè fos així el símbol de la ciutat d'Atenes.
El recinte estava tancat per una muralla, amb només un sol accés monumental. Al mig de tot el conjunt, hi hvia l'Athena Promachos "Atena defensora", una estàtua de bonze d'una alçada de més de 10 metres.

Oriol T.

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Durant les guerres Mèdiques, enfrontament entre l'exercit grec i el persa, l'Acròpolis d'Atenas va ser destruida i incendiada. Anys més tard, Pèricles va ordenar reconstruir-la i va decidir edificar sobre un antic temple el que actualment coneixem com el Partenó. Malauradament, avui en dia, en queda poc del que va ser l'imponent i majestuós edifici ja que a part del deteriorament causat pels anys, quan aquest era propietat de l'imperi otomà va ser utilitzat com a magatzem de pòlvora que, més tard, va explotar. A més a més, després es va donar el polèmic cas dels marbres d'Elgin que van ser duts cap a Anglaterra.

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

I parlant dels marbres d´Elgin...recordem aquesta entrada teva publicada a El Vaixell:

http://vaixelldodisseu.blogspot.com/2010/04/els-marbres-d-elgin-constitueixen-una.html

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Que guai, estan molt ben fetes aquestes imatges, n'hi ha algunes que semblen que siguin de veritat, no semblen un dibuix.
A més és una molt bona manera de poder veure una mica més el que estem estudiant, ja que a vegades ens les runes no s'acaba de veure exactament què és, però si ho veus en 3D, doncs t'en pots fer una mica més a la idea.

Unknown ha dit...

está moltbe aqet video , crec que l'acropolis es un lloc magic pero es un lloc que crec tens que visitar mes d'una vegada perque la primera potser no li dones el valor que té pero si estas estudiant l'història d'allo que veus ho mires amb altres ulls .

Jordi Sedeño ha dit...

hola!!!

Explicaré una mica els elements de suport que aguenten aquest fabulós temple. Un dels elements són les columnes. Aquestes columnes són dòriques, formades per basa, fust i capitell. Els murs són isode. Els blocs de pedra són regulars. Per unir-los s'utlitzaven unes menes de grapes de ferro s'asejades amb plom.
Aquest temple és amfipòstil, perquè té dos pòrtics. A l'interior hi ha la naus que té un pòrtic anomenat pronausi darrera la naus hi ha una altra sala que s'accedeix per un altra pòrtic anomenat epistodom.

Aiko ha dit...

Bé! per fi m'he decidit a fer-me el correu de gmail i puc comentar! Volia dir que si aneu a Londres, passeu pel museu britànic i trobareu gran part dels frisos i moltíssimes més mostres d'art grec. No cal dir que veure el Partenó in situ ha de ser molt més emocionant, però com que el viatge a Londres és tan típic i molts de vosaltres hi acabareu anant, doncs aquí queda ;) A més, no costa un sol euro. Quina sort tenen els anglesos! Per cert, algú podria recomanar-me un documental o pel·lícula on es vegi la vida a l'Atenes de l'Antiga Grècia?

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ània, quina il·lusió trobar-te embarcada al Vaixell! A partir d´ara espero que vagis comentant regularment allò que més t´interessi del què anem publicant. Ja saps que les aportacions dels tripulants i dels nostres visitants i col·laboradors fan el bloc cada cop més gran i ric. Espero que aquest segon curs de Psicologia hagi començat bé. Un petó.

Lah''heLena ha dit...

buenas,,

El partenó és el primer, dels edificis Grecs, que hem fet a història de l' art. És molt espectacular encara que de dimensions humanes. Tot i així a mi m' agrada més el Erecteion ja que té més sales i el trobo més elaborat.

vale,