14 de desembre del 2011

Una classe magistral de cuina romana


Avui ens ha fet una visita la Maria, exalumna de l´any passat que actualment cursa primer d´Història de l´Art a la Universitat de Barcelona. Ha estat una alegria gran i un orgull poder seguir comptant amb la seva col·laboració com a tripulant del Vaixell. Com que la setmana vinent anem al taller de cuina que l´Eulàlia Fargas ofereix al Mercat de la Boqueria, estem escalfant motors (i la gana!) i vaig demanar-li si podia venir a fer-vos una xerrada sobre la seva experiència amb la cuina romana. De fet, el seu Treball de Recerca va girar al voltant d´aquest món que ben aviat la va atrapar i des del mateix moment en què li vaig comentar la idea es va mostrar encantada amb la possibilitat de parlar-vos sobre tot el procès de documentació i recerca que la va portar a museus, conferències, restaurants, tallers i recreacions històriques que van ser per a ella un camí d´aprenentatge  útil i alhora engrescador. De la Cella vinaria de Teià a la Magna Celebratio baetuliana, la Maria us ha transportat durant una hora al fascinant món de la gastronomia romana i us ha insistit molt en allò que heu sentit tantes vegades a classe: que seguim sent grecs i romans en molts àmbits de la nostra vida. De pas, us ha animat a enfilar el Treball de Recerca amb il·lusió i esforç, dos dels ingredients bàsics perquè qualsevol cosa que feu a la vida us deixi el regust dolç de la satisfacció per la feina ben feta. Paga la pena haver-la escoltat. Plurimas gratias, Maria, pel teu entusiasme!



37 comentaris:

Noemí Vergés ha dit...

Salve!

Primer de tot, dir, que crec realment que una alumne, que ja no vingui a l'escola, i encara segueixi vinculada a prejectes aquí, a "El Vaixell d'Odisseu", significa que aquest blog, sempre el tindrem present,i és molt bonic veure com alumnes encara ji mostren interès. A més, penso que endinsar-se en el coneixement de la gastronomia romana, també pot ser una gran forma de poder eprendre més coses sobre aquesta llengua, i al mateix temps cultura, ja que molts dels plats que menjem actualment, els romans ja els coneixien.
Realment m'agrada veure com hi ha persones que mostren un gran interès per un passat, no gaire llunyà, i que sempre l'hem de tindre present,que si més no,ens ha deixat força coses "d'herència".
Vale!

Anònim ha dit...

m' agradat molt la xerrada, ha estat molt interessant!
En la presentació es veia que ho feia amb molta il·lusió i que li agradava molt aquest tema.
M'ha semblat interessant tot el que a explicat de la gastronomia romana i també m'he pogut donar conta que el treball de recerca l'ha fet amb molta il·lusió i que per fer-ho amb i·lusió has de triar un tema que t’agradi.

Com ja e dit he trobat molt interessant i estic segura que el dimecres ens ho pasarem genial :)
Felicitats Maria, per la il•lusió i l'esforç que has tingut en aquest treball i gracies per vindre i fer-nos aquesta presentació sobre la gastronomia romana.



Valete!

Charlene ha dit...

Salve!
Primer de tot voldria felicitar a la Maria per haver-nos explicat el seu treball de recerca, que en aquest cas era el de cuina romana. Ha sigut una gran xerrada on hem après moltes coses sobre aquesta que molts de nosaltres no sabiem, com que molts dels productes que menjaven els romans provenien dels grecs i dels fenicis. O també com es feien alguns menjars d'aquella època i el seu nom, fins i tot hem vist fotos del procediment.
Ha estat també una gran xerrada ja que a part d'explicar-nos coses sobre la cuina romana ens anava explicant coses sobre el treball de recerca i alguns consells, i això crec que quan el comencem ens ajudarà molt.

Ginesta ha dit...

Salvete!

He trobat molt interessant el tema de la xerrada, crec que el menjar és una part molt important de la cultura.
D'acord amb el que ha dit la Noemí, amb entrades com aquestes te n'adones que el blog i el pas pel món de clàssiques durant 4t d'ESO i Batxillerat és molt més que una assignatura.

Ja tinc ganes de que arribi l'any que ve per poder fer aquest taller jo també! :)

Valete!

Laura Miguel Paul ha dit...

Salve!
Com la Noemí, abans de tot, dir, que es al·lucinant que una ex-alumne encara estigui vinculada a "el vaixell d'odisseu" em sembla extraordinari, ja que em fa pensar a mi i segurament a molta més gent que les llengües clàssiques, marquen.
Espero que quan els de 4t passem a 1r tinguem l'enorme plaaer d'escoltar a un/a ex-alumne que hagi fet clàssiques, seria un immens honor!
Valete!

Salina Jaime ha dit...

Booones!
Crec que la Noemí té raó, que una ex alums encara estigui vinculada en aquest magífic vaixell és molt a dir, significa que aquest blog, es molt més que un blog, es algunacosa que esta molt present en la vida i els setudis que la gent.

valete!

Marc Gimeno ha dit...

Salve!
Jo també et dono les gracies, Maria, per ajudar-nos a seguir amb el nostre esplèndid bloc, apart ets molt gran, perquè tot i que ja no ets alumne de l'escola, segueixes participant. I això te un gran mèrit noia!
Penso que aquest taller, es molt interessant i important! i a l'any que be m'encantaria anar.
Valete discipula.

Mayte ha dit...

Sincerament, el que més em va agradar de la xerrada no va ser ni el tema, ni l'exposició , ni el power point, ni les anecdotes (que també va estar tot perfecte i excel·lent) , però el que va ser suprem per a mí va ser l'alegria , la il·lusió i la sinceritat de la Maria. Fantàstic espiritu de lluita, d'aprenentatge, de positivisme. Un somriure màgic, fantàstic i contagiós.
Diguem que va ser una bona manera d'entrar al dia :)


Ni el pegament, ni el celo, ni una grapa, ni les cadenes , ni un clip, res res res uneix tant a la gent com aquest vaixell.

Marc Palau ha dit...

Salvete!

La visita i la explicació que ens va poder fer la Maria sobre el món romà i en especial de la cuina romana va ser molt interessant. Ens va explicar com cuinaven, els aliments que utilitzavem,les salses que hi feien, les diferents maneres de conservar el menjar... i tot això ens anirà molt bé pel taller de cuina que anirem a ferla setmana que ve.
Així doncs, ja veurem com ens surten aquests plats!

Valete!

meritxell ha dit...

Hola!!

Per començar vull felicitar a la Maria per la informació que ens va donar, de veritat trobo que és molt útil que ens comencin a parlar sobre el treball de recerca, almenys per començar a pensar el tema.

També la vull felicitar per grandissim treball de recerca, que tot i que l'any pasat ja vaig tindre el plar de veurel, aquest any s'ha pogut repetir, i ben contenta que hi estic.

Moltes felicitats Maria!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Tripulants de 4t, no sabeu la il·lusió que em fa llegir els vostres comentaris i els desitjos de continuar aquesta aventura l´any vinent. Tant de bo els vents enviats per Èol ens segueixin acompanyant per aquests viaranys de les clàssiques. I que tasteu els excel·lents plats cuinats amb l´Eulàlia Fargas!

Laia Ruiz ha dit...

Hola!

Felicitats a la Maria per venir a explicar-nos el seu treball de recerca i així animar-nos a saber més d'aquest tema per quan anem a fer el taller de cuina la semana que ve!

Em va agradar moltísim que ens expliques una mica de com va dividir el seu treball i lo bé que s'ho va passar fent la part pràctica, visitant museus i preguntant... Encara que sembli mentida jo tinc moltes ganes de començar amb el treball de recerca.

Va ser molt curiòs molts dels plats i ingredients que ens va mostrar en el power, alguns com el garum ja els coneixia, pero alguns plats s'em feien extranys quan encara no ens havia explicat el que era.

Maria Rios Rius ha dit...

Salve! Trobo molt gratificant aquesta activitat, ja que és interessant com una noia, que ja no estigui a l'escola ni a les classes de llatí continuï participant en el vaixell i aportant el seu granet de sorra com a una tripulant més! L'activitat en si, també és interessant ja que per mil i una vegada reforça la idea que les nostres costums són gregues i romanes; i les coses que fem i la manera en que les fem comporta un sentit en l'antiguitat. Plurimas gratias! Valete :)

Jordi Rojas ha dit...

Salve,

Vaig trobar molt interessant la xerrada que ens va fer la Maria sobre cuina romana. Em va interessar molt el tema de Badalona i la seva festa romana. No ho sabia anteriorment i ara tinc ganes d'anar. Felicitats per la presentació!

Valete

Jordi

Thomas Walzl ha dit...

Salvete!
Estic molt d'acord amb diferents comentaris que diuen que a dins de la cultura els diferents apats del dia són importants, ja que marquen unes tradicions i un un país, la seva cultura. Ja sigui quants apats fem al llarg del dia si mengem salat de primer i segon plat i dolç per postres. Dic això de quan mengem dolç i quan mengem salat, perquè a Àustria ( la meva terra paterna) en molts apats el primer plat serà dolç i el segon salat. En una cultura també ressalta els menjars típics que mengem en dies determinats, festes, celebracions, ara que ve Nadal.
Estic molt conten de formar part de dues cultures diferents, perquè n'aprenc molt i em fa feliç poder tenir aquesta sort!
Vale!

Ariadna Perez ha dit...

Salve!

Estic d'acord amb la Noemí robo que hauriem d'agrair a la Maria ja que estar implicada en un "treball" de l'escola sense pertànyer ha de tenir molt mèrit, i més si ho fa amb ganes!


Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salvate!

De ben segur que va ser molt interessant. Deu ser una gran experiència poder explicar a uns companys teus del blog un tema que tu t'agrada i vols compartir amb ells.
Conèixer el menjar d'un altre pais crec que és molt bàsic: és endinsar-te en la seva cultura.

Valete!

saramarcos ha dit...

Salve!!
He trobat molt interessant la xarrada que va fer la Maria sobre la cuina romana, tot això que diu es cultura!
Felictats Maria, de tot cor!!
Ens veiem tripulants

Enrique P ha dit...

Primer de tot volia felicitar a la Maria sobre , l'exposició de la cuina romana, i la seva gastronomia. Jo pensava que amb un treball de recerca no es podia gaudir, i me han obert els ulls, per fer un treball on pugui gaudir amb allò que fem. Per això tinc ja moltes ganes de que sigui dijous per fer el taller de cuina, i saber d’on prové la nostra gastronomia, i ha estat un plaer escoltar una exposició on s’ha après molt. Valete

Maria Rios Rius ha dit...

Salve!
Em va agradar molt que la Maria, una ex alumna de l'escola vingués expressament per parlar-nos sobre el seu treball de recerca i sobre tot el que sap sobre la cuina romana i l'experiència que va viure l'any passat realitzant dos tallers d'aquesta cuina. A demés també ens va explicar com pensar el tema del treball de recerca que haurem de començar dintre de poc. Gràcies per dedicar-nos aquella hora i fer-nos passar una gran estona.

Valete!

Marta Molgosa ha dit...

Primer de tot felicitar a la Maria i agrair-li la visita i la xarrada. M’ha agradat molt, no coneixia res de la cuina romana, mai m’he parat a pensar com ho feien, ni amb els instruments que ho preparaven tot, i m’ha semblat molt curiós.

Ara que estem més informats, tinc ganes de anar a fer el taller de cuina grega aquet dimecres.

Gràcies Maria!

Valete!

zamora ha dit...

Salvete!

Primer de tot felicitar a la Maria per haver vingut a l’escola a explicar-nos el seu treball de recerca sobre la cuina romana. A part de ser un treball molt ben redactat , la Maria l’explica d’una manera molt entenedora, es nota que el treball l’ha fet sobre un tema que l’hi agrada i sobre el que es pot explicar moltes coses. Ja havia vist a la Maria presentant el treball sobre la cuina romana, però aquest segon cop m’ha agradat més perquè he entès moltes mes coses, una d’elles, que els tres aliments principals son els mateixos que els de la dieta mediterrània i això ens fa reflexionar sobre els nostres inicis.

Valete!!

Cristina C ha dit...

Salvete!


Primer de tot, felicitats a la Maria per la xerrada que ens va fer el passat dimecres.

Va ser molt interessant perquè vam poder conèixer molts aspectes sobre la cuina romana.
També vam poder començar a introduir-nos en el treball de recerca. El més important és fer un treball sobre un tema que ens agradi perquè com vam veure en el cas de la Maria, s'ho va passar molt bé i va fer una feina molt ben feta i molt ben treballada.

Valete!

carlota ha dit...

Hola!
Realment va estar molt bé la teva visita Maria. Crec que ens va servir a tots per saber més de cuina romana, i a amés a més per orientar-nos per el treball de recerca. L'any passat ja hi vaig estar però al tornar-ho a escoltar aquest any, fins i tot, he après i he descobert coses noves.
Felicitats Maria per l'entrada, per com et vas implicar en aquest treball, i per tota la feina i temps que hi vas dedicar en fer-lo.
Enhorabona per aquest treball.

Ignasi ha dit...

Salvete!

Aquesta xerrada que va venir a a fer-nos la Maria em va semblar molt interessant, ens va ajudar tant a sapiguer més sobre el menjar dels romans i la seva cuina, com per a tenir més informació del treball que començarem aquest febre, el treball de recerca. Va ser un bon matí que no es va fer per res avorrit, molt bona "conferencia".

Valete!

laura Calvo ha dit...

Salve!!
Primer de tot vull donar-te l'enhorabona per l'entrada, que ha estat plena de coneixements per a tots nosaltres. Gràcies per la manera com ho vas explicar, per cada detall que ens vas donar, per cada moment de satisfacció alhora de escoltar-te. Gràcies a tot això ens has omplert d'una paraula molt important en el nostre ambit que se'n diu "Curiositat".

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
Sincerament jo penso, com bé han dit altres companys, que fa molta il•lusió que una alumna que ja ha acabat l'escola, continuï participant en el vaixell, i a més a més que vingui a l’escola a fer una xerrada sobre el que estudia o està fent.D’aquesta manera, entre tots farem que segueixi aquest blog, gràcies.
Valete.

Anònim ha dit...

La cuina romana no està reconeguda com cal, gràcies a aquesta nosaltres gaudim del nostre menjar, inclòs d'algunes de les receptes actuals més tradicionals. Dimecres va venir la Maria a fer-nos una conferència sobre el treball de recerca que va realitzar a 2n. Sincerament poques vegades he vist a una persona fent una xerrara sobre un tema determinat amb tant entusiasme, això sense cap dubte va ser el que més em va cridar la atenció. Va ser una classe diferent i molt didàctica, perquè a més d'ensenyar-nos la cuina romana també ens va esplicar que si es fa el TR amb esforç i il·lusió el resultat pot ser molt satisfactori; aquest mètode de treball pot ser aplicable a diferents àmbits de la vida.
El matí d'aquell dimecres la cuina romana no em va desagradar. Aquest dimecres tenim l'oportunitat de fer un tast de menjars grecs... promet ser també molt interesant!!
FA

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Aquest any als de segon no ens han fet la xerrada, però recordo que l'any passat si que ens la van fer i que em va sembla molt interessant!
Maria, espeor que et vagi molt bé en la carrera i que t'estigui agradant molt, si tot va bé, en veruem per allà l'any vinent!

Helena ha dit...

Felicitar a la Maria per voler transmetren’s tant l’any passat com aquest any als alumnes de 1r de Batxillerat els seus coneixements sobre la cuina romana sens ànims de lucre, per descomptat.


La gastronomia romana és cuina pròpia de l'Imperi Romà a l'Edat Antiga. Estava profundament influenciada pels costums grecs, així com pels canvis polítics durant els tretze segles que va durar i per l'enorme expansió de l'Imperi. Així doncs, és prou complex resumir i dotar d'uniformitat la gastronomia de tota una civilització com la romana: no menjaven el mateix o de la mateixa manera un ciutadà d'Emèrita Augusta que un Alexandrí, però no deixa de ser cert que hi havia alguns trets comuns i/o majoritaris que donaven uniformitat a la gastronomia i als costums culinaris de tot l'imperi. Gràcies al llibre De re coquinaria d'Apicius coneixem detalls precisos d'aquesta gastronomia.

Tradicionalment els romans prenien un esmorzar al matí, un dinar lleuger al migdia i el sopar, l'àpat principal del dia, al capvespre. Cap al s.II a.C. aquest esquema va variar lleugerament en les classes més altes. Els patricis van augmentar la mida del sopar, i van avançar-ne l'hora. També van introduir un nou àpat a migdia, el prandium, més complet que l'anterior dinar. Els plebeus, però, van mantenir l'antic esquema, perquè s'adaptava millor al ritme laboral. Un romà de classe alta començava el dia amb el ientaculum, un esmorzar complet. Menjaven pa untat amb all (encara tardarien desenes de segles en conèixer el tomàquet), ous, formatge, mel, llet, fruita seca i raïm. Després del ientaculum venien les hores dedicades a fer els encàrrecs, la vida pública. Cap a migdia arribava l'hora del prandium, en què es menjava, sobretot, les restes del sopar del dia anterior. Després del prandium es podien prendre uns banys o enllestir les darreres feines, ja que s'acostava l'hora de sopar. Solia començar entre les 3 i les 4 de la tarda, però sempre va ser difícil de predir quan podia acabar. Se servien uns aperitius tals com ous, amanides, verdures, olives, xampinyons, ostres, i d'altres moluscs. La cena en si mateixa consistia en dos o tres plats de peixos molt variats i carn de xai, cabrit, porc o senglar. Per postres tenien fruita seca (sobretot nous), pastissets de mel i raïm. Després venien les sobretaules, el moment en què prenia importància la conversa i, sobretot, el beure.

La cervesa ja era coneguda a Roma, però considerada de classe baixa i beguda calenta, en canvi, el vi era la beguda més apreciada pels romans, sobretot pels de més alta posició. Solien prendre'l barrejat amb aigua perquè no en podien controlar la fermentació, per la qual cosa la concentració d'alcohol era molt alta.

Valete!

Clàudia ha dit...

Recordo quan la Maria va venir a fer-nos l'exposició del seu treball als que ara fem segon. Em va agradar força i tot i que no soc gaire amiga del menjar, he de reconeixer que els pans que ens va portar estaven bonissims!

Paula ha dit...

L'any passat la Maria ens va venir a fer la presentació del seu treball de recerca i recordo que ens va agradar molt, sobretot el final, quan ens va deixar provar un dels menjars típics que ella mateixa ens va preparar, estava boníssim!

Yasmin ha dit...

Hola tots!

Felicitats un altre cop Maria!
Comparteixo aquestes ganes de voler ensenyar i transmetre els teus coneixements. Trobo que les coses s'han de fer sempre amb il·lusió i empenta!
L'any passat vaig trobar la xerrada molt interessant, vaig poder amarar-me una miqueta més del món culinari romà, ah i el pa que vam poder tastar estava molt bo!:)

Marc Navarro ha dit...

Salvete!

Moltes gracies María per venir aqui i mes que ensenyar-nos tota la teva experiéncia, no nomes en el camp de la cuina romana (que va ser molt interessant) i també en l'àmbit del Treball de Recerca, el qual també ens va fer molta falta, ja que ara haurem de començar a fer-lo.

Valete!

Alison ha dit...

Salvete !
Primer de tot felicitar a la Maria per la seva presentació ! Com han dit els meus companys de la tripulació, fa il·lusió veure com exalumnes encara estiguin dins d'aquest vaixell interessant-se pel món clàssic i també veure com aquests en facin una xerrada. Per mí, ha sigut molt interessant aquesta xerrada sobre la cuina romana (els estris que utilitzaven, plats romans, aliments bàsics de l'època, etc.). El que m'ha semblat més curiós va ser que per cada classe social hi havia un tipus de pa. Enhorabona Maria i gràcies per la xerrada !!
valete !

Aina ha dit...

Salve!
Moltíssimes gràcies a la Maria per haver vingut a fer-nos la presentació del seu treball de recerca. I moltes felicitats tant per la feina feta com per haver trobat un treball de recerca que et fes il•lusió i que et motives a fer-lo com ta quedat. Crec que no soc a la única que li has obert els ulls, si no et fa il•lusió el treball que estàs fent no te cap sentit fer-lo. Moltes gràcies Maria!
Vale!!

Anònim ha dit...

Salve!

Nosaltres, els de 2n, ja vàrem tenir la oportunitat de veure la xerrada de la Maria l'any passat i va ser espectacular (les galetes, genials).

Aquesta activitat de cuina vam tenir la oportunitat de completar-la a la sortida a la boquera que ens va permetre il·lustrar davant dels nostres ulls el que la Maria ens havia explicat molt detalladament.

Fins aviat!