29 de gener del 2021

The Blacklist: una referència a Juli Cèsar



Salvete omnes! Mihi praenomen Víctor est i sóc un extripulant que enguany ha començat els estudis de Ciències Polítiques a la UB. Amb aquesta entrada per al Vaixell, vull descobrir-vos una de les innombrables referències del món romà que ens envolten, en particular sobre la figura de Juli César, inclosa en una sèrie ‘’mainstream’’ que ha arribat tant a la televisió pública com a la plataforma Netflix: The Blacklist.

Recomano aquesta sèrie a tothom a qui agradin els drames policíacs amb rerefons polític i amb una bona dosi de tensió i una bona història al voltant dels protagonistes. A l’episodi 18 de la segona temporada, el protagonista, Raymond Reddington, pronuncia un discurs sobre el complot polític que Juli Cèsar no va saber veure, i pel qual fou assassinat, fent un extraordinari paral·lelisme amb el fet que ell mateix s’hagués vist amenaçat per una fosca trama política liderada per una organització no governamental formada per alts directius de diferents governs mundials. Aquests maquinen diversos atemptats amb l’objectiu de fer esclatar una segona guerra freda contra Rússia i pretenen desfer-se d’en Reddington, atès que ell té en el seu poder l’arxiu que demostra tota l’activitat delictiva d’aquesta agència, coneguda com a ‘Camarilla’. En el discurs, en Raymond Reddington parla amb un dels integrants d’aquest grupúscul que esdevé una figura crucial per a la continuïtat de l’organització. El seu vot és decisiu per a la supervivència de Reddington i l’assassinat de Juli Cèsar, a qui, segons ell mateix suggereix, encarna el Director de la ‘Camarilla’. Qui escolta el discurs d’en Reddington l’interromp per preguntar-li quin és el seu paper en aquesta conspiració contra el Director, insinuant que el seu paper podria ser el de Gai Cassi. Tement ser descobert, Reddington li respon que s’equivoca, que el seu paper és el de Rubicó, el famós riu que Cèsar va creuar per portar la guerra civil a Roma. De nou, un excel·lent i il·lustratiu paral·lelisme amb la història romana.   

Reddington exigeix al senyor Jasper, el seu interlocutor, que trïi quin paper vol tenir en la conspiració contra el poderós Director, si el d’un subordinat fidel al seu superior, o bé el d’un possible nou líder d’una nova organització que serà més poderosa del que mai hagi estat la ‘Camarilla’.

Raymond Reddington, en aquesta referència a un moment tan decisiu de la història -i no només de Roma-, assegura que ell és un gran admirador del Juli Cèsar militar i estratega, però no com a ésser humà, atès que no fou capaç de percebre el perill que se li girava. I no per ignorar-ho, sinó pel pecat capital més subtil i pràcticament invisible de tots els que assetjen l’home, l’orgull i la prepotència, la vanitat i el fet d’estar pagat en excés de si mateix.


A quin amant del món clàssic en general i de la història romana en particular no li agrada percebre una bona referència, carregada de lliçons, vinculada als nostres precursors? 


Aquí us deixo el fragment del discurs on Raymond Reddington parla de tot plegat començant amb una frase històrica pronunciada per Juli Cèsar: ‘L’ambició ha de pagar el seu deute’. I sense oblidar el que ja va dir el gran Marc Tul·li Ciceró: ‘Qui oblida la seva història està condemnat a repetir-la’.



Víctor López Arcas

Extripulant del Vaixell i estudiant de Ciències Polítiques a la UAB



2 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Moltes gràcies, Víctor, per la teva valuosa aportació. Certament, les referències clàssiques són arreu perquè grecs i romans van deixar una petjada impossible d'esborrar, malgrat molts pensin que ja no necessitem tenir-los presents. Vivim temps de supèrbia. Plurimas gratias! Una abraçada.

Anònim ha dit...

Llegir aquest article, m’ha sobtat molt, perquè aquesta sèria, junt amb la meva família, la veiem molts cops per la televisió, i ens encantava. Però mai m’havia fixat que hi havia aquesta escena que feia referència a Juli Cèsar, i ara que ho he llegit, me’n recordo, i és veritat. Llegint l’article, m’han començat a portar molts records de la sèrie quan ho veiem tots junts, i m’ha agradat molt saber aquesta curiositat que jo sola, no m’ha n’hagués adonat. Gràcies.