12 de juny del 2017

Fira iberoromana a Ilturo!

Fotografia: arxiu de Barcino Oriens. Un servidor preparat per a l'acció!

Durant la nostra participació a la Magna Celebratio baetulonensis d'enguany, vaig poder presenciar in situ l’actuació de la Legio de Barcino Oriens, grup de reconstrucció i divulgació històrica romana; ipso facto volia saber com s´hi podia entrar per formar-ne part. Vam entrar en negociacions, una entrevista i... 

Feliç, porto gairebé un mes dins d’aquesta fantàstica institució, i el passat cap de setmana del 3 i 4 de juny va ser la meva primera aventura, el meu bateig de foc, a la Fira Iberoromana de Cabrera de Mar (Ilturo), amb el nostre espectacle de Ludus Gladiatorius.

La nostra actuació consistia primer en fer una Pompa Triumphalis (una desfilada per la fira), i tot seguit recrear un contracte entre un editor i un lanista per organitzar uns jocs en un amfiteatre, i representar les lluites dels jocs. Representavem diversos personatges i jo, dissabte 3, vaig fer d’esclau.  Havia d'ajudar els gladiadors a vestir-se, mostrar els cartells dels combatents famosos i retirar les armes i els cadàvers de l’arena. Tot en un ordre marcat pel corresponent guió. En les dues actuacions hi havia molta gent, i jo estava molt concentrat per saber quan sortir o què havia de fer. Fer d’esclau potser no és gaire entusiasmador, però no deixa de ser un paper important i necessari (i s’ha de començar per sota i tenir ganes d'aprendre, perquè l'actitud ho és tot!). Acabada la jornada, vam tornar a Barcelona i tots volíem arribar i llençar-nos directament sobre el llit. Encara quedava tot diumenge per endavant!

Pompa triumphalis: seguint el centurió! [Barcino Oriens]
Diumenge 4 va ser igual d’emocionant; bé, personalment per a mi molt més, ja que em tocava representar el paper de legionarius per substituir un company que no va poder venir. En aquest cas, la meva feina consistia en seguir el centurió, controlar les damnatio ad ludus i portar-les a l’arena. A l'hora de vestir-nos jo era conscient que la lorica segmentata pesa foça i deixa rastre (amb una bona marca!) a les espatlles; però això no em va desmotivar en absolut. Quan, ja vestit, em dirigia a l’arena per preparar l’actuació, em va fascinar veure la gent (especialment els nens petits) mirar-me tot bocabadats, fins i tot un senyor em va fer un petit interrogatori: de quina cohort i legió era, qui era el meu emperador i com anava la guerra. Cal dir que només vam assignar tres papers de legionari (dos soldats d’infanteria i un centurió), ja que l’espectacle sencer de la Legio corria a càrrec de la Legio V Mac. de Blanes.

L’actuació del matí anà meravellosament, però la de la tarda no tant: degut a la pluja vam haver de cancel·lar-la a mig fer. Però per la feina ben feta en les altres no ens vam desanimar. Hi havia companys que tenien talls i rascades ocasionats en els combats, ja que hi posaven molt d'ímpetu. Fins i tot quan representaven l’entrenament dels gladiadors, ja s’ensumava que hi hauria grans combats (dos a mort) i, efectivament, així va ser: pugilat, damnatio ad ludus, retiarius vs. murmillo i hoplomachus vs. thraex. El vencedor d’aquest últim, s’enfrentava al Doctor, un dimachaerus molt experimentat!

Gladiadors entrenant [Barcino Oriens]
Realment estic encantat de pertànyer a aquest grup; es respira un ambient fraternal i engrescador, i durant els entrenaments i les actuacions s’aprenen moltes coses. Ara estem preparant les Barcino Colonia Romae, les jornades romanes de Barcelona; serà els dies 17 i 18 a Creu Coberta, Hostafrancs (per a qui vulgui anar!).

Per veure més fotos d’aquesta actuació, podeu visitar el Facebook de Barcino Oriens.

Salvete et Roma victrix!

Dani Gil Rafart
1r batxillerat humanístic


2 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Bravo, Dani, i felicitats per la teva primera posada en escena! Se't veu feliç i quan et sentia parlar dijous a classe amb aquell entusiasme que ens és propi quan alguna cosa ens motiva de debó, vaig comprendre que la Magna d'enguany va ser providencial per a tu. Carpe Barcinonem Orientem et Roma semper, semper victrix sit!!

Kènia ha dit...

Enhorabona, Dani!!

Llegint l'entrada, es nota l'entusiame i les ganes que tens de participar en un grup de reconstrucció històrica com aquest.
Segur que ha estat un bon fitxatge!