Fotografies: Bernat Pareja
Els proppassats 14 i 15 de juny uns quants discipuli et discipulae de 1r de batxillerat vam exportar una part del que havíem après aquest curs a les aules de 3r de primària de l’escola. En concret, vam organitzar un taller de LVDI ROMANI, l’univers dels jocs en què ens vàrem endinsar durant la Magna Celebratio d’enguany.
Les activitats es van realitzar al pati de l’escola i durant la tarda, sempre buscant l’ombra per combatre la calor sufocant. Dimecres va ser el torn de la Classe del Mar i dijous el de la Classe dels Origamis. Per a ambdós dies vàrem preparar les mateixes activitats i el mateix modus operandi: arribaven els nens i els explicàvem qui erem i què hi fèiem allà. Tot seguit els menuts es repartien en 3 grups, que anaven rodant per 3 estacions. A la primera, hi havia el joc de la pila, en la segona el ludus deltae i el pecuniam conicere; i, per últim, a la tercera estació hi havia el joc de les xanques (grallis gradi). Per acabar l’activitat vàrem jugar a estirar la corda tots junts.
Els nens van aprendre que els jocs dels antics romans no eren tan diferents als d’ara, ja que van trobar certes diferències en alguns com el de la pilota o el del ludus deltae, que els recordava a les bitlles. També van comprendre que hi ha jocs que no han canviat, com el d’estirar la corda, el io-io, la baldufa (turbo) o les xanques.
Els nens s’ho van passar d’allò més bé i, segons ens han comentat els seus mestres, l’Ona i en Carles, van disfrutar els jocs de valent. Va ser una entretinguda i molt profitosa tarda on vam aprendre tots plegats explicant, escoltant i, sobretot, jugant. Finalment, els alumnes de 3r ens van convidat a entrar al seu blog, on expliquen les activitats que fan.
Plurimas gratias per deixar-nos fer de mestres durant una estona i fer gaudir a les futures generacions d’un bocinet del que hem après a l’aula de llatí!
Marina Bernardo, Mireia Cancio, Emma Gázquez, Dani Gil, Carla Muñoz, Bernat Pareja et Olga Planes
Discipuli et discipulae 1i baccalaureati |
20 de juny del 2017
Ego ludo, tu ludis,...omnes ludimus! (cloenda del curs)
Etiquetes de comentaris:
aprendre a aprendre,
celebracions,
educació,
jocs,
llatí,
ludificació,
reconstrucció històrica
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
3 comentaris:
Bones tripulants!
Quina il·lusió llegir una entrada com aquesta! Feta la lectura, una s'adona que els menuts -i no els que no ho són tant- s'ho van passar d'allò més bé. És magnífic veure com allò que aprenem no queda inter nos, sinó que tots aquests coneixements es poden traspassar a altres persones, fins i tot a cursos més petits; és doncs, una altra manera d'apropar-los a aquest món tan fascinant.
Agrair l'Ona i en Carles, perquè almenys en fa tres, d'anys, que opten per fer una activitat relacionada amb el món clàssic. Recordo que l'any passat, unes companyes i jo vam anar a explicar tres mites i, engrescats, vam decidir crear també els nostres propis déus, pregant que els de l'Olimp no se'ns enfadessin gaire ;)
Activitats com aquestes, que ens permeten relacionar-nos entre cursos fa que aprenguem molt; i aprenem intel·lectualment, però sobretot aprenem humanament.
Moltes felicitats companys!!
Subscric tot el que ja ha dit la Kènia, alumna que durant dos anys ha anat deixant la seva petjada indeleble a bord del nostre vaixell. Us felicito de tot cor per la vostra iniciativa i entusiasme i per transferir fora de l'aula allò que heu après a dins. És, sens dubte, la millor notícia. I, a més a més, té un avantatge: és una actitud que s'encomana.
Salvete omnes!
Primer de tot dir que hem va semblar una activitat d'allò més lúdica i de la qual vaig sortir molt satisfeta, ja que els nens ho havien passat molt bé!
Vam estar preparant els jocs i vam intentar adaptar algun d'aquests com per exemple el de grallis gradi tot preparant un circuit.
Els nens van participar molt i recomano que aquestes activitats s'intentin fer per als cursos vinents, ja que aquests ho gaudeixen molt i és una oportunitat perquè vagin coneixent als romans.
Valete!
Publica un comentari a l'entrada