29 de gener del 2017

10 mentides sobre l'antiga Grècia


Llegiu aquest interessant article publicat a la revista Sàpiens sobre alguns dels falsos o no provats  tòpics  que han  arribat  fins a  nosaltres  sobre l'antiga Grècia i comenteu què us ha cridat més l'atenció.


14 comentaris:

Kènia ha dit...

Bones tripulants!
Llegint aquest interessant article, m'han sobtat tres punts:
- Primerament, que la vida d'un espartà no era entregar-se en cos i ànima a la lluita fins que els arribava la mort. Penso que la gran majoria tenim una visió sobre els espartans que només s'entrenaven per al combat, quan el més habitual és tenir temps per a l'entrenament i la lluita, però evidentment, també per al oci, com ara ballar, actuar...
- M'ha sorprès que els grecs també destacaven pels avenços tecnològics, sempre hem sentit a dir que les disciplines per les quals els grecs han passat a la historia han estat les matemàtiques, la filosofia i les arts... però poques vegades en sentim a parlar sobre les tecnologies d'aquella època, per exemple el mecanisme batejat amb el nom "mecanisme d'Anticitera", capaç de predir els eclipsis solar.
- I per últim, i és cert que fins ara no me n'havia adonat, quantes vegades jutgem a primera vista. Si se'ns presenten a Zeus i Hades, ràpidament identifiquem a Zeus com el déu bo i a Hades com el dolent. Quan en realitat Zeus no ho podia controlar tot i Hades, arriba a nosaltres com una imatge maligna, però Hades és el guardià de l'inframón perquè Zeus li havia encomanat aquest encàrrec. Hades no és tan dolent com creiem, és compassiu, només cal recordar el mite d'Orfeu i Eurídice. I per què de primeres el considerem dolent? La resposta és fàcil, perquè ens deixem endur per les aparences. Avui dia encara passa, quantes vegades hem jutjat a algú per les aparences i després resulta ser tot el contrari? I per què ens ho creiem? Per què no som capaços de reflexionar i extreure les nostres pròpies opinions i no seguir a un ramat d'ovelles, actualment anomenat "estar de moda", "seguir la corrent", "pensar igual que la resta perquè sinó em deixen de banda"? Perquè, com deia Goebbels, una mentida repetida adequadament mil vegades es converteix en una veritat. Malauradament. I seguir a un ramat d'ovelles, el qual es guiat per un pastor mogut per uns interessos propis, porta cap a una societat molt manipulable.

Anònim ha dit...

Salvete omnes !
Primer de tot volia dir, que ha sigut un article interessant i gens passat. Els dos punts que m’han cridat més l’atenció, han sigut el dels Espertants i el de la tecnologia. M’ha sobtat la importància que li donaven el home lluitador a Esparta. Entregaves la teva vida a la lluita, des de petit fins gran. Sense poder renunciar-la. Potser ells era algo normal i habitual, però no m’imaginaria una vida tant sacrificadora. Per altra banda, m’ha agradat l’entrada de l’invent amagat el fons del mar. Sembla mentida com l’home de fa milers d’anys tingues tanta imaginació i facilitat de crear, com avui en dia. Això vol dir que no estem tant lluny com sembla.
Valete!

Anònim ha dit...

Salve!
Crec que les pel·lícules i els rumors han fet força mal a la cultura grega, i per això tenim tantes idees errònies de com eren. Està bé que facin una pel·lícula com la de ''300'', que fa que la gent s'interessi per la cultura clàssica, però ens dóna una idea que no hauria. Com per exemple, el de la guerra de les Termòpiles, que desconeixia que fossin tants en comparació a la pel·lícula. El que m'ha sobtat més ha sigut el fet de que els Espartans els hi agradés cantar i ballar, ja que mai m'havia parat a pensar si feien alguna cosa més a part d'entrenar i lluitar. Tot i així es bo saber aquestes coses per tenir una idea més encertada de l'època!

Anònim ha dit...

Salvete!

Una entrada molt interessant!
Desmentir molts dels ideals que ens havíem fet erròniament, possiblement perquè amb el pas del temps les històries es van adaptant i van evolucionant, així canviant certs aspectes. De tots aquests 10 tòpics, el que més m’ha cridat l’atenció ha estat el numero 8: “els guerrers espartans eren homes de ferro”.
Almenys jo, m’havia fet a la idea de que els guerrers espartans només es dedicaven a lluitar i entrenar, i per sorpresa resulta que cantaven, ballaven i fins i tot actuaven. Jo els imaginava uns homes molt centrats en la seva vida laboral sense temps per l’oci, els amics, la família... I ves per on resulta que no!
Valete!

Unknown ha dit...

Salvete omnes!
Aquest article m’ha cridat molt l’atenció pel fet que m’he sentit molt identificada en moltes d’aquestes explicacions. El cert és que la mitologia i el cinema ens poden confondre, ens fan creure que una historia no es veritable quan si que ho és o al revés, ja que nosaltres ho interpretem malament. Aquestes idees equivocades fan que no tinguem bons coneixements de l’època i ens pot ocasionar problemes a l’hora d’entendre la mitologia i la vida grega.
L’explicació que més m’ha fascinat ha estat la de Troia. Al llarg de l’aparició del cinema s’han fet moltes pel•lícules sobre aquesta guerra que ens han pogut confondre en si és veritat o mentida. Encara que el fet que hi hagi noves investigacions en soluciona els possibles dubtes.

Anònim ha dit...

Salve tripulants!

Aquest article ha estat molt interessant i he de reconèixer que algunes de les "mentides" eren aspectes que jo coneixia com si fossin vertaders. M'ha sobtat bastant que els espartans tinguéssin diverses activitats d'oci i no centréssin completament la seva vida a la lluita i les guerres. És difícil imaginar-te un espartà ballant o cantant, doncs la imatge que els medis de comunicació ens donen dels espartans està bastant influenciada per pel·lícules i pel que aquests medis volen que nosaltres ens creiem, i la veritat és que als documentals s'hauria d'explicar la història bé per a que siguin de qualitat. Per altra banda, desconeixia que els Jocs Olímpics es van estar celebrant durant l'Imperi Romà també, pensava que era una tradició només dels grecs i que havien estat compartit amb altres civilitzacions i països molts anys després.
Per altra vegada, un article molt enriquidor i captivant que haurien de llegir més persones per a tenir una millor idea de l'Antiga Grècia, doncs estic segura que molta gent creu en alguns d'aquests mites sobre la civilització.

Anònim ha dit...

Bona tarda!
Ha estat un article molt interessant a llegir, ja que havia alguns fets que ni m'havia plantejat i d'altres que tenia la idea errònia, possiblement a causa dels films. Un dels que m'ha sorprès ha sigut la relació entre Hades i Zeus, perquè tenia la imatge de la rivalitat o la no molt bona relació entre ells per la pel.lícula infantil de Disney "Hércules". Un altre fet que destaco personalment és el desè; mai havia pensat que els grecs haguessin tingut aquest tipus d'avenços tecnològics. Un cop més, ens ensenyen que els grecs són molt més que solament mitologies. Més gent hauria de llegir articles com aquest per obrir els ulls davant dels vertaders fets i així no viure en la ignorància.

Anònim ha dit...

L'article m'ha semblat molt interessant i curiós.
El punts que més m’han sobtat són , sobretot, el del déu de l’inframon ,Hades, i com a partir de series, pel•lícules, llibres, etc... Ens l’hem imaginat sempre com a quelcom malvat i mesquí, quan en realitat, només complia ordres del totpoderós Zeus. I l’apartat numero 8, sempre havia pensat que els espartans només vivien per a la guerra.
Gracies a aquesta entrada he aprés més coses de l’antiga Grècia i he pogut desmentir molts dels tòpics que creia vertaders.

Anònim ha dit...

Salvete!

Primer de tot dir que em sembla un article super interessant, ja que explica moltes curiositats sobre l'antiga Grècia que probablement no les sabíem.

Un dels punts que m'ha cridat molt l'atenció és el mecanisme d'Anticitera que van crear els grecs, ja que crec que tenien una capacitat per inventar increïble, cosa que és difícil en un temps tant llunyà.
El segon punt que m'ha cridat també l'atenció és el que parla d'Hades, ja que sempre ens l'hem imaginat com a una divinitat maligna, però realment aquest va mostrar actituds compassives. Però tan com en les pel·lícules, llibres, videojocs... ens l'han pintat com un ser dolent.
Així que en resum, gràcies a aquest article he après moltes dades noves i curioses sobre l'antiga Grècia.

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete nautes!

L'article és molt interessant i ''revelador'', ja que aquests 10 punts són creences errònees que teniem sobre l'Antiga Grècia com per exemple que només lluitaren 300 espartans a les Termòpiles. Aquí es denota l'efecte que han causat les pel·lícules o altres produccions en quant a aquests punts.

Una curiositat que m'ha sobtat bastant és la celebració dels Jocs Olímpics a l'Imperi Romà, no ho hauria pensat mai.

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
Primer de tot vull dir que aquesta entrada al blog és molt interessant i dona a conèixer els errors que nosaltres creiem que són certes de la cultura grega.
M'ha cridat molt l'atenció lo de els avenços tecnologics, perquè abans de crist, ja van crear un tipús d'ordinador, això m'ha deixat sense paraules...
Un altre punt que m'ha interessat molt és sobre els espartans, si que es veritat que eren persones que és dedicaven a la guerra i es passaven quasi be tota la vida entrenant... però també feien altres coses com cantar, ballar i fer obres de teatre, i una altre cosa a destacar és que si que compartien estones amb les dones de la seva edat...
I per acabar el punt on explica que Zeus no és la representació de Déu, sinó que se li representava amb qualitats d'un home i a més a més en el text remarca que no podia controlar tot. Hades, normalment al solem associar amb el diable, però aquest Déu ni molt menys és el diable, ja que en la mitologia hi ha un cas en el qual Hades accedeix que Orfeu s'enporti a Eurídice del inframón, però la cosa va ser que no tenia que girar-se a mirar-la perquè sinó la perdria, i així va ser la va perdre...
Aquest article m'ha ensenyat moltes coses i m'ha fet veure algunes coses que eren mentides, i que jo pensava que eren certes, així que gràcies a això he aprés noves curiositats...
Valete!

Maria Zarzoso ha dit...

Salvete!

Personalment m'ha semblat un article fascinant i entretingut.
Un dels apartats que més m'ha sobtat ha estat el de la batalla de les Termòpiles.
A l'haver vist la pel.lícula "300" (recomanable), m'ha sorprès que els 300 espartans no lluitessin sols sinó que ho fessin acompanyats per tebans, mecians i tespians. Tot i així és d'admirar la força i valentia amb les quals van aconseguir vèncer el poderós exèrcit persa.

Bernat Pareja Sabaté ha dit...

SALVETE

El punt que m'ha sorprès més ha estat el de Zeus. Sempre que se'l representa es fa com a un Déu poderós capaç de qualsevol cosa i saber que no era tant poderós com es representa m'ha sobtat.
També m'ha sorprès el fet de que els espartans tinguessin una vida no dedicada completament al militarisme. No sabia que es relacionessin amb noies de la seva edat quan eren joves ni que realitzessin activitats comunes.

Anònim ha dit...

salvete tripulants!!
Abans de comentar el que més m'ha cridat l'atenció de l'article haig de dir que ha estat un article súper interessant, gràcies al qual m'he desfet d'algunes idees errònies que voltaven pel meu cap sobre l'antiga grècia!
El primer que més m'ha sobtat ha estat el punt de la Guerra de Troia, una guerra de la que em parlat moltes vegades a classe i que tan important és per la història de Grècia. M'agradaria saber el que realment va passar, amb tots i cadascún dels detalls i així saber si finalment va tenir lloc la guerra de Troia o com diu aquest article que es creu, només van ser uns saquejos que va patir la ciutat! Cada dia em sorprenen més els mites grecs!
L'altre punt que més m'ha impressionat ha estat el que parla del mecanisme d'Anticitera, el qual podría ser el primer ordinador de la història!! Em deixa completament al·lucinada que en aquells temps ja tinguessin tants coneixements... si que sabem que els grecs destacaven entre d'altres coses perquè eren persones molt intel·ligents, amb lo de la filosofia, matemàtiques, etc. Però fins a tal punt no m'ho hagués imaginat mai!!
Ha estat un article d'allò més interessant!!
Valete tripulants!