NIKA
“With glory at the wings
And feeling of the game
So many heroes passed
To bring their city fame”
(“Amb glòria a les ales
I el sentiment del joc
Molts herois han passat per aquí
Per portar fama a la seva ciutat”)
Està demostrat que el nostre voltant és ple de referències clàssiques ja que en qualsevol àmbit podem trobar moltíssimes representacions de mites o déus, especialment en l’arquitectura. Els temples sagrats dedicats a les divinitats més importants de la mitologia no són els únics referents, i un exemple en són algunes de les creacions de disseny assistit de l’arquitecte rus Vasily Klyukin. Klyukin és un exitós home de negocis i cofundador d’un banc comercial molt important a Rússia que posseeix, a més, una pàgina web on presenta els seus prototips arquitectònics fets amb ordinador. D’entre els edificis que ha dissenyat trobem referències a dues de les deesses més importants de la mitologia clàssica: l’Atena Niké i Afrodita. En concret, és la representació de la Victòria alada la que més m’ha cridat l’atenció, ja que va estar inspirada en la famosa Victòria de Samotràcia que podem admirar al Museu del Louvre.
“Faig una crida a la ben poderosa Victòria, desitjable per als mortals, l'única que allibera l'impuls batallador dels mortals i la dolorosa derrota en els combats singulars, que jutja en les guerres, per les gestes portadores de trofeus, aquells sobre qui et llançaràs per dur la molt dolça glòria, ja que tu governes totes les coses, atès que la glòria de tota disputa roman fecunda en els banquets en la molt joiosa Victòria. Però vine, benaurada i desitjada pels ulls brillants, portant sempre un bon final a les glorioses empreses.”
Himne òrfic XXXIII a la Victòria
La Victòria de Samotràcia (del grec Νίκη τῆς Σαμοθράκης) es troba a l’entrada del Museu del Louvre, a Paris, des del segle XIX, tot i que va ser tallada al segle II aC. Aquesta escultura de marbre representa Niké, la deessa grega de la victòria (coneguda pels romans com a Victòria), una dea molt antiga que, pel que sembla, precedeix fins i tot als mateixos déus olímpics. De vegades ha estat associada als mites com a companya d’Atena, amb qui s’identifica. Aquests relats ens expliquen que Niké va passar els seus primers anys entre els mortals, però va tornar a l’Olimp tot just descobrir el lloc més fosc de la humanitat: l’odi, la maldat i els crims. El seu temple està situat a Atenes, i va ser construït al segle V aC per a commemorar la victòria sobre els perses en la batalla de Salamina, al 480 aC. És aquesta una de les raons per les quals els grecs demanen que l’escultura sigui retornada a Grècia.
També se li atribueix com a símbol la velocitat i la destresa per a conduir carros, aspectes que van interessar l’empresari Phil Knight, i va ser així com, el 1968, va néixer la marca de calçat esportiu Nike. El seu logo, dissenyat per Carolyn Davidson el 1971, va ser inspirat per l’ala de la deessa. Però aquesta no és l’única referència a Niké en l’actualitat, doncs durant segles ha presidit competicions atlètiques i militars, i és per això que des dels Jocs Olímpics d’Àmsterdam, el 1928, la deessa és representada al revers de les medalles dels Jocs Olímpics amb una corona de llorer, símbol d’èxit i victòria.
Ana Martínez García
1r batxillerat humanístic
9 comentaris:
Salve! Una entrada molt interessant. És curiós llegir l'origen de la famosa marca Nike i saber més sobre la relació entre mitologia i art. Felicitats per aquesta publicació!
Subscric completament el comentari de la Cristina, Ana. La relació entre mitologia i art és un camí apassionant i sorprenent. Les referències són tantes! Gràcies per descobrir-nos aquí, al Vaixell, l'original creació d'aquest arquitecte rus. Saps si s'ha inspirat en altres personatges o divinitats mitològiques?
Bones tripulants!
Com bé diu l'Ana, el nostre voltant és ple de referències; però és molt curiós llegir com aquest arquitecte rus ha volgut plasmar que la relació entre mitologia i art és captivadora, entusiasmadora i molt interessant.
Felicitats per aquesta curiosa entrada!
Καλησπέρα!
Aquesta recerca ha estat força interessant, doncs en Klyukin ha sabut plasmar a Niké d'una manera molt curiosa mitjançant el dibuix assistit. També he trobat curiosa la història de la creació de la marca "Nike", i penso que a molta gent li agradaria saber-la, ja que, en la meva opinió, trobo divertit el fet que cada cop que veig algun producte de la marca me'n recordi de la història. A més, això és una prova més que la cultura clàssica està més aprop nostre del que ens pensem.
En resposta al teu comentari, Jordi, en Vasily es va inspirar en Venus per a fer una altra creació amb dibuix assistit. Potser en un futur en fagi més, i serà interessant veure com aplica la pròxima divinitat a l'arquitectura!
És una entrada molt interessant. Sabia l'existència de la deessa i que era en qui la marca Nike s'havia basat, però desconeixia totalment que estava representada en les medalles dels Jocs Olímpics. L'obra de Vasily és impressionant, però s'haurà de veure si algú la porta a la realitat, i així la gent potser demostra un interès més gran cap a la cultura clàssica.
Salvete omnes
Felicitats a l'Ana per la publicació ja que la he trobat molt interessant.
És evident que aquest home té talent i l'ha utilitzat per a una cosa bona per a la humanitat, en aquest cas uns edificis inspirats en el món clàssic. Trobo molt bé aquestes iniciatives i espero que algun dia es facin realitat ja que són realment espectaculars. Respecte a l'origen de la marca Nike és interessant reafirmar que tot el què ens envolta té origens clàssics
Valete
Hola tripulants;
Fa il·lusió saber que coses properes a noaltres, estiguin relacionades amb la mitología, com ara la marca Nike.
Després de navegar per la pàgina web Vasily Klyukin i observar els edificis i monuments que ha creat només em venen ganes de poder-ne visitar-ne un!!!
Ana felicitats! Una entrada molt interessant!
Salve ! Una molt bona observació! En un àmbit fora del clàssic com pot ser el disseny i l'arquitectura. Els deus i les deesses mitològiques pot ser la inspiració de moltes coses, com pot ser un edifici. Haver si s'anima el dissenyador a crear-ne més! També és magnífic saber la relació de la deessa Nike amb la marca actual dels corredors i la velocitat. En aquest món hi ha mil referències clàssiques!!
Uau Ana quina descoberta aquest arquitecte rus!! és gratificant per els que estudiem cultura clàssica com nosaltres saber que aquest món encara es molt present en les nostres vides avui en dia! Tant de bó algún dia aquests projectes d'en Klyukin puguin ser una realitat i molta gent que es desinteressa d'aquestes meravelloses històries es comencin a preguntar el que representen i comencin a descobrir l'interessantíssim món de la mitología; Projectes com aquests poden ajudar molt!
També m'ha semblat molt curiós l'origen de la marca Nike, ja que gairebé tothom tenim un parell de sabates d'aquesta marca i estaría bé que tots sapiguessim el perquè del seu logo i la relació que té amb la mitologia! M'ha agradat molt també descobrir la presència d'aquesta deesa en les medalles olímpiques!
Una entrada molt chula Ana! Felicitats!
Publica un comentari a l'entrada