24 de novembre del 2013

Scientia a priori


Enguany a l’escola Vedruna Gràcia hem celebrat la 18a Setmana de la Ciència. El tema triat, d’entre els proposats per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, ha estat la celebració dels 90 anys de la visita d’Einstein a Catalunya.
Va ser el 22 de febrer del 1923 que Einstein va arribar a l’Estació de França convidat per la Mancomunitat, amb la intenció de fer algunes conferències de divulgació sobre les seves teories (havia estat guardonat amb el premi Nobel de Física dos anys abans) i conèixer una mica més les terres catalanes.
Així doncs, els alumnes de 2n d’ESO s’han dedicat no només a seguir les passes d’Einstein a Catalunya ara fa 90 anys, sinó també a estudiar la seva biografia, el seu llegat com a científic (les seves teories) i el context històric de la Barcelona dels anys 20.

Una de les curiositats que vam trobar fent aquesta interessant recerca, va ser el menú del sopar de comiat que Rafael de Campalans, membre de la Mancomunitat, va oferir a Albert Einstein.



El menú Scientia a priori el van escriure en llatí! Això ens va portar de dret a demanar l’ajuda del departament de Clàssiques de l’escola que, amb gran predisposició i diligència, ens va oferir la col·laboració de dues alumnes de batxillerat, la Núria Martínez de 1r i l’Alba Legide de 2n.
El resultat de la feina d’aquestes dues alumnes va ser fantàstic… no ens hauríem pogut imaginar “a priori” que un simple menú amagués tanta saviesa.



Els alumnes de 2n d’ESO van quedar bocabadats en veure que la traducció del llatí al català no comporta només saber el significat de cada paraula sinó conèixer tot un context històric i cultural.
Amb exemples com el nom científic del gènere al qual pertany la poma, malus en llatí, vam aprendre no només que hi havia sidra en aquest sopar sinó la relació del nom d’aquesta fruita amb el mite d’Adam i Eva.
O fins i tot que alguns adjectius com parvum referits al tamany de les pomes en el menú, ha estat l’origen d’una paraula que hem utilitzat des de ben petits quan dèiem que anàvem a parvulari
Ara, el que vam trobar francament divertit, va ser l’al·lusió al pollastre fent servir l’expressió Homo Platonicus secundum Diogenem… deurien ser ben divertits aquests personatges clàssics!!
Aquesta és la traducció al català que ens van oferir la Núria i l’Alba...


És evident que Einstein es deuria fer un fart de riure amb aquesta broma simpàtica dels seus amfitrions [1] catalans i que deuria passar una vetllada agradable.
En finalitzar la seva visita a Catalunya, Albert Einstein va fer una anotació al seu diari personal referint-se als catalans i a Catalunya com a gent amable, cançons populars i agradable i càlid comiat.


[1] [del ll. Amphitryon, pres del gr. Amphitrýōn, rei mitològic, esplèndid en els banquets]

Si després de llegir aquesta entrada us han vingut ganes de fer un cop d’ull a la feina d’aquests alumnes de 2n d’ESO, podeu:

·    * Visitar “físicament” l’exposició E90 amb fotografies de la visita d’Einstein a Catalunya que trobareu a l’aula de desdoblament de l’escola davant de l’aula de 1r d’ESO.

·     * Visitar “virtualment” el blog que hem anat construint entre tots (amb cròniques, twits…) a  http://setmanadelaciencia.wordpress.com

Vosaltres, que ja esteu acostumats a viatjar (tot i que en vaixell), ara teniu l’oportunitat d’embarcar-vos en una nova aventura.

Núria Fusté


19 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Maximas gratias, Núria, per fer possible aquesta entrada. Tant de bo en el futur puguem seguir col·laborant en projectes com aquest , per fer possible el que em sembla evident: que la Ciència i les Humanitats són una mateixa cosa i que tot el que els nostres alumnes aprenen està relacionat. Gaudir d'aquests plantejament és el que dona sentit a la nostra tasca, no et sembla? Una abraçada.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

I a vosaltres, Núria i Alba, què puc dir-vos? Moltes gràcies per la vostra predisposició i pel vostre entusiasme contagiós. Segur que heu après un munt de coses sobre Einstein i les seves teories científiques. Interdisciplinarietat al poder! (un ocellet m'ha dit que vau deixar el vostre auditori de 2n d'ESO encantadíssim amb les explicacions que vau fer sobre el "menú llatí" de la "cena einsteiniana".

Unknown ha dit...

Dir que és boníssim és quedar-se curt!!!

Alba Legide ha dit...

Salve!!

Estic molt contenta d'haver pogut participar i haver posat el meu granet de sorra juntament amb la Núria en aquest projecte.

La veritat és que personalment vaig aprendre molt, i em va fer molta il·lusió poder-hi prendre part. Aquesta experiència acaba de confirmar que aquestes dues branques, aparentment tant dispars, estan més unides del que podem arribar a creure.

Així que per part meva, felicitats per aquesta gran setmana de la ciència i que pugui continuar durant molt de temps per tal d'ensenyar i poder aprendre tots els misteris i curiositats que amaguen tant les ciències com les humanitats!

Una abraçada i molts ànims!

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Carles, sé que tu ets un humanista integral i que saps valorar aquestes iniciatives. O sigui que ens sentim molt honorats amb el comentari. Una abraçada.

Núria Martínez i Sellarès ha dit...

Salve!
Doncs és tot un honor per nosaltres poder participar en aquestes activitats i, un cop més, poder demostrar la relació existent entre matèries que semblen tant llunyanes i que realment són tant properes!

Gràcies a tu Jordi, per confiar en l'Alba i en mi, va ser genial poder explicar als nens tota la informació que teniem i com van mostrar el seu entusiasme.

I gràcies a tu, Núria, per emprendre aquesta activitat amb tanta ilusió i amb la que hem pogut aprendre tant de tot. Una experiència única.

Vale!

Judit Millàn ha dit...

Salve tripulants!
Vull felicitar a les meves companyes per la seva feina feta, ja que és molt interessant la traducció del menú del sopar que Rafael de Campalans li va oferir a Albert Einstein i aprofitar els 90 anys de la visita d’Einstein a Catalunya. Crec que és molt interessant que els hi hagin pogut explicar als alumnes de segon de l’escola, perquè tan ells com nosaltres hem pogut aprendre noves idees.

daniela georgieva ha dit...

Salve!!
Em sembla un projecte molt curiós. I realment d'aquesta activitat es pot veure com les assignatures,encara que semblin diferents entre si, es poden relacionar perfectament i arribar a conclusions i a coneixements molt interessants.
Molt bona feina per part de les dos Núries i els alumnes de 2n d'ESO.

Ruut ha dit...

Quina gana tinc de cop i volta!
Quin gran treball, Alba i Núria, molt interessant i curiós alhora... Una cosa més que sabem avui!

Unknown ha dit...

Hola tripulants!

Rafael de Campalans ens ha presentat l'elaboració d'un menú original per un gran científic com Einstein. M'ha sorprès molt que aquest científic hagués vingut a Barcelona.
Gràcies per la col·laboració de les meves companyes de batxillerat!

Anònim ha dit...

Jo sóc una alumna de 2n d'ESO, i la veritat va ser molt interessant fer aquest treball. Hem après bastant sobre la visita d'Einstein a Catalunya gràcies al treball. Em va agradar molt quan les dues noies de Batxillerat van venir a les classes a explicar-nos què significava cada plat del menú en honor a Einstein, sobre tot el que hi ha darrere de cada paraula...
En resum, m'ha agradat molt fer aquest treball i la col·laboració de les noies de Batxillerat.

txellbtm ha dit...

Salvete tripulants !!!
Primer de tot m'agradaria felicitar ala Núria i a l'Alba. Pel que m'han dit va agradar molt. Trobo molt interessant ajuntar dues coses aparentment tant diferent com són les ciències i les lletres i trobar punts en comú.
Felicitats per la idea, crec que es poden aprendre moltes coses d'aquesta experiència, tant els alumnes de 2n com les dues noies de batxillerat.

Berta J. Tarragó ha dit...


Salvete!

Felicitar les meves companyes de clàssiques per la feina feta! Gràcies a elles avui hem après unes quantes coses noves i realment necessàries per l'enriquiment d'una persona. M'ha semblat molt bé que els de Segon d'ESO ja vagin aprenent "etimologia" i descobrint els origens de tot el que ens envolta avui dia, ja sigui ciència, etcètera.
Realment la feina és admirable, es veu la dedicació que han tingut amb ella. Sempre hi ha motius per aprendre coses noves.

Felicitats a tots els que han participat en aquesta activitat!

Valete!

Judy97 ha dit...

En primer lloc, vull felicitar a la Núria, companya meva de Llatí i Grec i a l'Alba de 2n de Batxillerat que encara que no anem a la mateixa classe, també és un tripulant del vaixell com jo, per tant també és una companya meva. Les dues heu fet un treball extraodinari, felicitats!
I per ultim, és curiós aquest menú, que Rafael de Campalans dissenyat i creat un menú per el científic Albert Einstein.

Molt bona feina noies!!

Vale!!!!!

Unknown ha dit...

SALVE! enhorabona a la Nuria i a la Alba per el seu gran treball de traducció.És interesant la elaboracío d'aquest menú de Rafael Campalans,ja que va ser per a un gran geni de la ciència.
Gràcies per la seva col.laboració!

marc moreno ha dit...

Felicitacions Núria i Alba per aquesta activitat! Jo, la veritat no sabia que Einstein havia visitat Catalunya; i encara menys el que li van preparar.

Molt bona feina!!!

Anònim ha dit...

Benvolguts tripulants,
L'experiència de compartir aquest petit trajecte del vostre viatge amb els alumnes de 2n d'ESO i amb mi, ha estat fantàstica. Va bé, de tant en tant, recordar que la vida és un còctel de coneixements i experiències i sovint queda lluny de l'estricta classificació en matèries que ens entestem a fer a l'escola...No us sembla?
Gràcies al "capità" de la nau, en Jordi Rincón, per deixar-se "enredar" tan fàcilment en la celebració de la Setmana de la Ciència, i a l'Alba i la Núria, per connectar amb tanta facilitat i entusiasme amb el projecte.
Núria Fusté

MarionaFerrer ha dit...

SALVETE!

En primer lloc voldria felicitar a la Núria i l'Alba per la dedicació i l'esforç que, han donat com a resultat aquest gran projecte.

He trobat molt divertit aquest menú que Rafael de Campalans va oferir a Albert Einstein. I alhora interessant veure una petita mostra de la relació entre les lletres i les ciències, que moltes vegades ens semblen móns absolutament diferents.

Sincerament, m'agradaria haver estat amb els de segon i sentir com explicaven aquest projecte!

Anònim ha dit...

Salvete!

Sincerament per a mi aquest projecte ha sigut força interessant. Hem descobert coses noves ja que gràcies a dues excel·lents alumnes de Batxillerat ens van venir a explicar el menú que Rafael de Campalans va oferir a Albert Einstein. Gràcies!