13 de novembre del 2016

Un llatinisme, una imatge

He recuperat del calaix del temps un treball que ja fa uns quants cursos uns companys de 4t i avui integrats plenament en diferents àmbits professionals (l'un és mestre, l'altre periodista i un tercer gestor i promotor d'activitats vinculades a l'oci) van fer a partir d'una sèrie de llatinismes proposats a classe. Tempus fugit! Ara que comencem a navegar per aquests mars de les clàssiques, convé, mariners primerencs, que en conegueu alguns. En Guillem, en Cesc i en Martí us conviden a que trobeu el significat d´aquestes expressions que encara ara tenen un ús molt habitual en la llengua i que ens el feu saber a través dels vostres comentaris. Primerament, expliqueu què és un llatinisme. Jo us proposo que en cerqueu altres i que plegats enriquim de coneixements la nostra travessa. Bona recerca!


48 comentaris:

Martí ha dit...

Boneees!

Gràcies Jordi per publicar aquest treball realitzat a 4rt d'ESO, ha sigut una grata sorpresa!!
Espero que els alumnes de 1r de Batxillerat els hi pugui servir d'ajuda.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Als de 1r sens dubte, Martí, i també als mariners de 4t. De fet, aquesta activitat va adreçada a ells. Espero que segueixin la vostra estela i aprenguin tants llatinismes -i els gaudeixin- com vosaltres. Bona feina!

Anònim ha dit...

M'apunto al comentari del Martí, moltes gràcies Jordi !

Avui l'he tornat a mirar, i la veritat no me'n recordava gaire del joc entre les frases i m'ha semblat divertit i tot !

Fins aviat,
Cesc

Martí ha dit...

Salvete omnes!

Un llatinisme és una paraula que prové del llatí que s'utilitza habitualment en l'actualitat.

AM-PM: Significa Ante-Meridiem i Post-Meridiem. Són les hores a partir i fins la meitat del dia. És a dir desde la una de la matinada fins a les 12 del migdia i de 1 del migdia a les 12 de la nit.

Carpe Diem: Significa "aprofita el dia". És una locució que avui diriem: "no fagis demà el que pots fer avui".

Joana Bassó ha dit...

Saluate omnes!

El Llatinisme: Són aquelles paraules o expressions provinent del llatí , que fem servir en la nostra vida quotidiana.
Llatinismes:

Ante meridiem A.P – Per mi significa la primera hora del dia, la sortida de sol.

Post meridiem P.M – Per mi significa la tarda vespre, quan és fosc.

Carpe diem – ( aprofita la vida, aprofita aquest moment) Per mi significa aquelles petites i diminutes estones que tenim el dia per aprofitar els moments únics, i aprofitar cada moment per insignificant que ens sembli.

Tros de quòniam – ( que té el cervell petit, i que no pensa gaire a l’hora de fer les coses.) Per mi significa que és un ximplet, liró, talòs...

Honoris Causa – ( causa d’honor) Per mi significa un reconeixement públic de les qualitats personals i professionals d’una persona.

SNOB – Per mi significa que fa les coses perquè estan de moda, no perquè ell les cregui o les pensi. Això ho fa per cridar l’atenció.

STATUS – Per mi significa el nivell que ocupes dins la societat, econòmicament parlant.

Hàbitat – ( lloc on vius) Jo ho associo al lloc on millor viu cada ésser humà o animal.

Motu propio – ( per motius propis) Per mi significa: “Perquè ho dic jo” , “Ho decideixo jo”.

QUID – ( el què de la qüestió, el motiu pel qual faig allò...)

Peccata minuta - Per mi significa que les coses que em diguis em seran res, em passaran desapercebuts.

El llatinisme que he buscat:

per saecula saeculorum 'pels segles dels segles', fórmula final de moltes oracions i del cànon de la missa.

Valete!

Alex Molera ha dit...

Valete! Quid agitis?
Aquí deixo la meva definició de llatinisme:

Un llatinisme és una paraula o expressió llatina que s'usa en una altra llengua, sobre tot en contextos científics, cultes o elevats. Alguns llatinismes del català són, per exemple, a priori (a través de l'experiència; de la causa a l'efecte), exabrupte (cosa dita bruscament), etc. En una altra accepció, s'anomena llatinisme a qualsevol expressió o forma d'expressar-se pròpia i peculiar de la llengua llatina.

Ricard Oliveras ha dit...

Llatinisme: Són aquelles paraules o expressions provinents del llatí, que fem actualment, que encara es conserven en la societat actual.

AM-PM: Significa abans del migdia i després (Ante-meridiem i post-meridiem) a la fotografia hi ha un rellotge perquè aquest llatinisme expressa temps, la imatge és realment curiosa ja que el rellotge està enganxat a un arbre.

CARPE DIEM: És una expressió que reflexa tranquil•litat. És un llatinisme que s’utilitza molt actualment i és molt bonic perquè és una expressió positiva. El seu significat és “aprofita el dia”. El poeta llatí Horaci va utilitzar per primera vegada aquesta expressió a l’Oda 1,11: “Carpe diem quam minimum credula postero” (“aprofita el dia, no confiïs en el demà”). Va ser la primera vegada en que es va utilitzar en literatura.

TROS DE QUÒNIAM: Significa talòs, neci... és una expressió negativa, un insult per dir-li a algú. L imatge és molt còmica ja que surt el Homer Simpson amb un cervell molt petit.

Dr. Honoris Causa: És un títol honorífic que concedéix una universitat a alguna persona que ha fet uns llargs i importants estudis sobre alguna matèria. Aquest títol té molta rellevància ja que és la major titulació que pot tenir una persona en el seu àmbit. El significat és causa d’honor. Les persones que aconsegueixen aquest títol han dedicat molts anys ha estudiar aquest tema.

ESNOB: És un qualificatiu de definir una persona que li agrada sempre anar a la moda, a l’última. Té aquest nom perquè es parla de una persona que es vol assemblar als nobles. Aquestes persones vesteixen així per cridar l’atenció.

marina ha dit...

Salvete omnes!
Aquí os deixo el meu treball espero que os agradi!

LLATINISMES: Són totes aquelles paraules o expressions provinents del llatí, que fem servir en la nostra vida quotidiana també es podrien definir com paraules llatines que s'han incorporat a una llengua mantenint la seva forma original. No obstant això hi ha formes que pel seu elevat ús han adoptat modificacions pròpies de la llengua d'arribada, com la seva escriptura o accentuació.
-AP-AM: Significa Ante-Meridiem i Post-Meridiem. Són les hores que marquen la meitat del dia. AM: de la 1 de la matinada fins les 12 del migdia AP: de les 12 del migdia fins las 12 de la nit.
- Carpe Diem: Aquesta paraula significa viu el moments, aprofita'l.
- Tros de quòniam : La paraula tros de quòniam es una insult li dius que es un ximple o que te el cervell petit.
- Dr. Honoris causa: És una persona que a rebut el grau més alt acadèmic a títol d' honor per la fama o per els crèdits que acredita.
- Snob: És una persona que es creu millor que els demès perquè o be té més diners o creu que és més important...
- Status: És la posició social que ocupa una persona en un sistema social o en una societat i que li dona privilegis, drets, deures...
- Hàbitat: És la localització territorial de la població humana. És el lloc on vivim.
- Motu proprio: Significa per pròpia voluntat o per propi impuls. És algo que ho as de fer pel teu propi impuls no pels dels dames.
- Quid: És el punt essencial d' una qüestió. El que de la qüestió.
- Peccta minuta: Significa petits errors. Que jo crec que a aquests petits errors poden per molt mal no només a tu si no a la gent que t' envolta.
- Bis: És la repetició d' una cosa com per exemple -> Ha merescut els honors del bis.
Valete!

Alex Molera ha dit...

Aqui deixo el significat del llatinismes:

AM-PM: Significa AnteMeridiem, que significa, abans del matí, i pm significa Post Meridiem, que vol dir, després del matí.
És una expressió que s’utilitza molt en la moltes llengües, quan ens referim a anteMeridem ens referim abans del matí.
CARPE DIEM: És una expressió provinent del llatí que significa "aprofita el dia", també significa, que aprofitis el dia, i que no el malgastis, que aprofitis aquest moment.
Va ser el poeta llatí Horaci qui va utilitzar per primera vegada aquesta expressió a l'Oda 1,11: "Carpe diem quamminimumcredula postero" ("aprofita el dia, no confiïs en el demà").
TROS DE QUONIAM: Es refereix a un fragment d'alguna cosa. Encara que en aquest cas s'usa com en l'expressió "ser un tros de pa" que significa ser bo. Significa que ets bo, que fas les coses bé i com toquen.
SNOB: Persona a la qual agrada acollir tota novetat, pel sol fet que la seva adopció li sembla un senyal de distinció, és a dir, imita les maneres d’aquells que consideren que són distingits o de classe alta per aparentar-ho.
STATUS: És el nivell social que ocupa una persona.
HÀBITAT: Un hàbitat és el lloc físic on viu un organisme. És el lloc on vivim.
MOTU PROPRIO: Significa, perquè ho dic jo, és una cosa que fas tu per la teva pròpia voluntat..
QUID: és un motiu per el qual fas alguna cosa.
Peccata minuta : Aquest llatinisme s’usa per indicar un error. Són petits errors que comets en la teva vida.
El llatinisme que eh trobat jo es el següent:
DE IURE:
Literalment, significa “de dret2, és a dir, amb un reconeixement jurídic. Un exemple és una persona amb càrrec de iure, amb un nomenament oficial.

Valete!

victor almansa ha dit...

LLatinismes:son paraules provinents del llat,i que fem servir en la nostra vida quotidiana.

- AM: vol dir avans del migdia.
- PM: vol dir despres del migdia.
- CARPE DIEM:vol dir aprofitar el dia.
- TROS DE QUONIAM: es un insult vol di que te el cervell petit o que es un ximple.
- Dr. HONORIS CAUSA: es una persona que a rebut un grau molt alt academic d'honor per la fama.
- SNOB: es una persona que es creu superior a les altres perque te mes diners o es creu mes important.
- STATUS: es una posicio social que ocupa una persona en un sistema social.
-HÀBITAT:Es el lloc on vivim.
- MOTU PROPRIO: Es algu que u fas perquè vols no perquè una altre persona a dit que u tens que fer.
- QUID: es el que de la qüestió.
- PECCATA MINUTA: significa petits erros que avegades poden a fer mes malt del que ens pensem.
- PERSONA NON GRATA: es una persona que no es benvinguda o marginada.

Valete!

Èlia Moral ha dit...

Llatinisme:
Un llatinisme és una paraula o expressió llatina que s'usa en una altra llengua, sobre tot en contextos científics o cults.

Ante meridiam: abans del migdia, o sigui entre les 12 de la matinada i les 12 del migdia.

Post meridiam: després del migdia, o sigui després de les 12 del migdia i fins les 12 de la mati següent.

Carpe diem: (aprofita el dia) és una expressió que vol dir que s’aprofiti/gaudeixi cada moment.

Tros de quoniam: significa que ets una miqueta “tonto”/ babau, que a vegades et costa entendre les coses o que simplement no et fixes en el que fas.

Dr. Honoris causa: un reconeixement universitari que es dóna a personatges que han destacat en la seva temàtica i que a vegades no tenen títol universitari.

Snob: persona que es vesteix, comporta i actua com altres persones de classe alta pel sol fet de voler aparentar el que no és o per voler agradar a aquesta gent.

Status: (posició) es fa servir de quan algú ha arribat en un lloc social molt alt o important.

Hàbitat: es el lloc on vius, i el que t’envolta per exemple el meu habitat acostuma a ser a l’escola i a casa, ja que ja que duran tota la setmana es on passo més estona.

Motu proprio: fer una cosa per iniciativa pròpia, una cosa que no t’han exigit fer, per exemple arribes a casa i comença a ploure i de “motu proprio” reculls la roba que estar a fora estesa.

Quid:el què/ perquè, es una pregunta retòrica que a vegades es fa per esbrinar la situació.

Peccata minuta: (de poca importància) vol dir petits pecats.

EL MEU LLATINISME:

Curriculum vitae: la carrera de la vida, es el full de presentació que un elabora quan va a buscar feina on inclou les dades personal acadèmiques professionals...
per exemple tothom que estigui interessat en aquesta feina que lliuri un CV a “X” adreça.

Laura Miguel Paul ha dit...

Salvate omnes!
Els llatinisme són aquelles paraules o expressions provinents del llatí que moltes d’aquestes fem servir en el nostre dia a dia en diferents llocs i situacions de la vida.
Al vídeo surten diferents llatinismes:
-AP-AM: Significa Ante-Meridiem i Post-Meridiem. Són les hores que marquen la meitat del dia. AM: de la 1 de la matinada fins les 12 del migdia AP: de les 12 del migdia fins las 12 de la nit.
- Carpe Diem: Aquesta paraula significa viu el moments, aprofita'l.
- Tros de quòniam : La paraula tros de quòniam es una insult li dius que es un ximple o que te el cervell petit.
- Dr. Honoris causa: És una persona que a rebut el grau més alt acadèmic a títol d' honor per la fama o per els crèdits que acredita.
- Snob: És una persona que es creu millor que els demès perquè o be té més diners o creu que és més important...
- Status: És la posició social que ocupa una persona en un sistema social o en una societat i que li dona privilegis, drets, deures...
- Hàbitat: És la localització territorial de la població humana. És el lloc on vivim.
- Motu proprio: Significa per pròpia voluntat o per propi impuls. És algo que ho as de fer pel teu propi impuls no pels dels dames.
- Quid: És el punt essencial d' una qüestió. El que de la qüestió.
- Peccta minuta: Significa petits errors. Que jo crec que a aquests petits errors poden per molt mal no només a tu si no a la gent que t' envolta.
- Bis: És la repetició d' una cosa com per exemple -> Ha merescut els honors del bis.
Valete!

Anna M. ha dit...

Salvete omnes!

El llatinisme és una paraula o expressió llatina que s'usa en una altra llengua, sobre tot en contextos científics, cultes o elevats. En una altra accepció, s'anomena llatinisme a qualsevol expressió (o forma d'expressar-se) pròpia i peculiar de la llengua llatina.

AM-PM: Significa AnteMeridiem, que significa, abans del matí, i pm significa Post Meridiem, que vol dir, després del matí.
És una expressió que s’utilitza molt en la moltes llengües, quan ens referim a anteMeridem ens referim abans del matí.

Carpe diem: expressió provinent del llatí que significa "aprofita el dia". Així mateix es pot traduir com "Aprofita el moment", "Viu el moment", és a dir, "Aprofita l'oportunitat i no esperis a demà, perquè pot passar que demà l'oportunitat ja no existeixi".

Tros de quoniam: significa talòs, veneitot. És un insult.

Dr. Honoris Causa: És una persona que a rebut el grau més alt acadèmic a títol d' honor per la fama o per els crèdits que acredita.

Snob: persona que tracta de generar tendencies a partie del que considera alguna cosa fora de tendència. També és aquell que té gust més aviat “excentriques”.

Status: és l’estat o posición d’algo dins d’un marc de referència donat.

Hàbitat: és el lloc lloc físic on viu un organisme, sovint caracteritzat per una forma vegetal o per una peculiaritat física dominant.

Motu proprio: La redundància que implica el dir "de" acompanyant a l'ablatiu (de motus = moviment, que ja el porta implícit) obliga a dir "propi" com a indicatiu d'una qüestió pròpia, encara que realment el "proprius" (el seu ablatiu "proprio") el que vol indicar és que "pro prius motus" (per primer motiu, per primera raó, per primer impuls, per primera reacció...) es realitza l'acció"motu proprio" com essent el primer que se t'ocorre fer.

Quid: Essencia, punt més important o perquè d’una cosa.

Peccata minuta: Són petits errors que comets en la teva vida.

Un altre llatinisme que he trobat per Internet és ultimátum, és una resolución definitiva que estableix un periode específic per que es cumpleixin unes exigències determinades i que ve recolzada per una advertència que serà cumplida en cas de que les exigències no es satisfagan. Un últimatu és generalmente la demanda dinal d’una sèrie de peticions. Com tal, el temps assignat sol ser poc, i se sobre entén que no s’obrirà ninguna negació posterior.

Valete:)

Clara Pérez ha dit...

Salvete !!
Un llatinisme són aquelles paraules o expressions que provenen del llatí, i que encara en fem un ús en l’actualitat.
AM significa antemeridiem que vol dir abans del migdia i PM significa postmeridiem que vol dir després del migdia
Capre diem- significa aprofita la vida, viu intensament, a mi personalment m’agrada molt aquesta expressió, la trobo molt bonica, sigues feliç i sobretot viu la vida!
Tros de qüoniam és un petit insult, com dir que ets un ximplet, o que tens poc cervell.
Dr. Honoris Causa és com un reconeixement públic, per algo que has fet molt bé, tan personal com professionalment.
Snob és una persona que segueix molt les modes i únicament les modes, i tot el de més no val res. Jo penso que ho fan per cridar més l’atenció.
Status és simplement el nivell, lloc d’una persona en la societat.
Habitat significa medi natural on viu una especie.
Motu propio significa per la teva voluntad, sense que ningú t’hagi de dir res, sóc lliure de fer el que vulgui ( amb alguns limits).
Quid és el motiu pel qual fas alguna cosa, és un què.
Peccata minuta és refereix als petits erros que fem durant la nostre vida, són petits errors que fem i no pensem que siguin tan greus, però ho poden ser.
El llatinisme que he buscat és lapsus, que és una falta o equivocació comesa per distracció, alguna vegada m’ha passat i ho he dit, o bé ho he sentit dir.

Valete!

Salina Jaime ha dit...

Salvete!

El llatinisme, son totes aquelles paraules que venen del llatí, i que utilitzem en la nostra vida de cada dia.
AM-PM : am “ante meridiem” abans del migdia i pm "post meridiem" després del migdia, aquesta expressió, es basa en la utilització de un rellotge de 12h.
CARPE DIEM : “aprofita el moment” va ser dit pel poeta romà Horaci, que va recitar:
"Carpe diem quam minimum credula postero"
"aprofita el dia, no confiïs en el demà"
TROS DE QUONIAM: literalment, significa ser un talòs un beneït .
HONORIS CAUSA: és un títol que dóna la universitat a aquelles persones que han aconseguit fer algun descobriment, significa, “per causa d’honor”.
SNOB: és una persona que imita amb afectació les maneres i opinions, d'aquells a qui considera distingits o de classe social alta per aconseguir aparentar ser igual que ells.
STATUS: és l’estat o posició d’alguna cosa dintre d’un marc referència.
HABITAT: és la teva casa, el teu barri, on has fet vida.
MOTU PROPRIO: Significa per que ho dic jo, per que jo vull.
QUID: significa, el perquè faig axó, una frase que utilitzem és: això es el quid de la qüestió.
PECCATA MINUTA: petits errors, que a tu no et perjudica, però amb els que t’envolten, molt.
Valete!

Thomas Walzl ha dit...

Salvete omnes!
Què són els llatinismes?
Un llatinisme és: Són totes aquelles paraules o expressions provinents del llatí, que fem servir en la nostre vida quotidiana. Expressions d’origen morfològic divers que s’han adaptat a l’ortografia catalana i s’usen com a sintagmes nominals en diferents àmbits.
AM: Abans del migdia.
PM: Desprès del migdia.
CARPE DIEM: 'aprofita el dia'. L'expressió designa el tòpic literari que, davant la fugacitat de la vida, invita a gaudir del present sense preocupar-se de l'endemà.
TROS DE QUONIAM: Persona poc cultivada, poc espavilada
Dr Honoris Causa: Persona que ha rebut el més alt grau acadèmic a títol d'honor, per la fama o els mèrits que acredita.
SNOB: Persona que és amatent a acollir tota novetat, pel sol fet que la seva adopció li sembla ésser un senyal de distinció, bon gust, intel•ligència, etc. Etimologia no segura.
STATUS: Estat actual de les coses, situació en què es troben. Ex: La pressió de l'Europa de l'Est posa a prova el statu quo comunitari.
HÀBITAT: Localització territorial de la població humana. || Medi en què viu una planta o un animal.
MOTU PROPRIO: Quan fas una cosa sense tenir-ne obligació, ho fas perquè vols, no estàs condicionat a fer-ho, ho fas per voluntat pròpia.
QUID: La causa per la qual fas o passa una cosa.
PECCATTA MINUTA: Una cosa que es fa sense importància, una cosa mal feta sense importància.
Llatinisme que hi afegeixo jo: Facta, non uerba 'fets, no paraules'.
He posat aquest llatinisme perquè el que diu es la pura veritat i ens ha passat moltes vegades a la vida, que es volen fets i no paraules, veus moltes paraules però no veus que et demostrin res.
Valete!

gerard simon ha dit...

Saluate omnes!

El Llatinisme: Són aquelles paraules o expressions provinent del llatí , que fem servir en la nostra vida quotidiana.


Llatinismes:



-Referèndum. Votació directa del poble per a aprovar o no una decisió política d'especial transcendència. En origen és el gerundi del verb refero (referendum) amb el sentit 'per ser consultat'.

-Plus 'més' m. Quantitat que es dóna de més per un servei, un treball, etc., extraordinari.

-de facto. De fet i no de dret (oposat a de iure). Ex: El govern dels revoltats era reconegut de facto.

-caritas: "Amor al proïsme, amor-pietat, amor-compassió». Per això hi ha una institució
benèfica que té el nom de Càritas

-campus: “Camp”. S'utilitza per a referir-se al terreny d'una universitat o d'un col·legi.

-homo: “Home” referit a l'espècie humana, tant baró com dona. Pot anar unit a “faber,
erectus, habilis, sapiens".

-in fraganti: La forma correcta seria in flagranti. Significa “en el moment de cometre un
delicte”

-in vitro: “En el vidre”. Indica tot procés fisiològic que té lloc fora de l'organisme (en
tubs, flascons ... ).

-medium: “Mig”, “intermedi”. Persona-instrument de les manifestacions dels esperits

-alias: “D'altra manera”, “en ocasions”. Davant de sobrenoms; significa “conegut també
com...”

Ona Contreras ha dit...

SAlvete!


Vade retro
Significa ves-te’n d’aquí o fes-te enrere. Aquesta frase és originària de Jesús quan, segons Marc el seu evangeli, va pronunciar les paraules: Vade retro.
Vade retro o Satanàs que volen dir Aparta’t Satanàs. És una expressió catòlicautilitzada a l’exorcisme. Actualment se’n fa ús per expressar rebuig sobre alguna idea, alguna proposta o alguna actitud.
LLATINISMES
Són totes les paraules i expressions provinents del llatí, que fem servir en la nostra vida quotidiana.
AM-PM: significa el pas del temps, és a dir, AM significa ante meridiem, avans del migdia. PM significa post meridiem, després del migdia.
CARPE DIEM: Es una expressió llatina que la fem servir per expressa un moment de felicitat incontrolable. Significa “Viu el moment, i sigues feliç amb el que tens”
TROS DE QUONIAM: Es una expressió que es fa servir per dir que una persona té el cervell petit, o no el fa menester tot el que hauria.
HONORIS CAUSA: És una persona que té un alt grau acadèmic.
SNOB: una persona snob, es algú que fa coses, o vesteix d’una forma determinada perquè està de moda, és a dir, la seva mentalitat va canviant segon les modes.
STATUS: es la classe social a la que es pertany, és a dir, segons la teva economia, pertanys a un status.
HÀBITAT: Es el lloc on viuen els éssers humans, en comunitat, cadascú té el seu hàbitat.
MOTUO PROPRIO: es una expressió que fem servir, quan fem alguna cosa per que teníem ganes de fer-la, o per que si.
QUID: significa que. Que la fem servir per exemple quan no entenem alguna qüestió.
PECCATA MINUTA: Es quan fas alguna cosa dolenta, mal feta, i no li dónes importància.
BIS: repetit dos vegades el mateix

Valete!

Ariadna Perez ha dit...

Salvete!

Els llatinismes són paraules, que venen del llatí que les fem servir en el dia a dia.Trobo que aquest exercici ens ajudarà molt per aprendre noves paraules en llatí.

Llatinismes:

-Am-pm -> després del migdia.

-Carpe Diem -> És una expresio “viu el moment,” no deixar passar el temps que se'ns ha brindat o a gaudir dels plaers de la vida deixant de costat el futur, que és incert.

-Tros de quòniam->Ser un tros es refereix a un fragment d'alguna cosa. Encara que en aquest cas s'usa com en l'expressió "ésser un tros de pa" que significa ser bo.

Dr. Honoris Causa-> És un títol honorífic es quan et donen un diploma com nivell acadèmic més alt.

Snob-> persona que vesteix pensa i fa coses, perquè esta de moda.

-Status-> Estat actual de les coses.

-Habitat-> És la localització territorial de la població humana. És el lloc on vivim.

-Motu propio-> Significa que has de fer al que vulguis, amb això vol dir que fent el que vulguis has de respectar als demes.

-Quid-> Vol dir “que” , la cosa per la que fas una cosa.
Peccata Minuta->Es una cosa per que vols.

-Bis->E s la repetició d' una cosa

Xènia Martínez Márquez ha dit...

Salvete!
Un llatinisme és una paraula o expressió llatina que utiltzem en unaltre llengua .
Aquets són els significats dels llatinismes que he trobat:
AM: ante meridiem , significa abans del migdia.
PM: post meridiem, significa després del migdia.
Carpe diem : significa que aprofitis el dia o el moment i no el malgastis.
Tros de quoniam: és un insult (talós,beneitot…)
Dr.Honoris Causa: És el títol honorífic que et dona un centre d'estudis superiors.
Snob : És una persona que imita, també es considera que es refereix a una persona que m’enysprea a les persones que considera de classe inferior a la seva.
Status: Estat o condicions de les persones.
Habitat: Regió o lloc on viu una persona ,animal o una planta.
Moto propio: vol dir que és una cosa que es fa espontàniament ,voluntàriament.
Quid: Significa “que” o també vol dir alguna cosa.
Peccata minuta: error o falta que és de poca importància.

Eric ha dit...

Salvete omnes

Els llatinismes són totes les paraules o expressions del llatí què fem servir en la nostra vida quotidiana.

-AM PM :Aquesta expressió es una abreviació de Ante meridium i post meridium vol dir abans del migdia i després del migdia ¡ per això la fotografia del rellotge

-Carpe diem: Vol dir aprofita el dia que t’han donat.Volsignificar que gaudeixis del present i no et preocupis per l’endema .

-Tros de quòniam:Aquest llatinime vol dir en paraules textuals tros de tonto(per això la foto de un cervell molt petit.

-Dr Honoris causa:Significa per honor.Es la persona que ha tret el més alt grau acadèmic a títol d’honor.

-Snob (Esnob):Persona que es amatent a acollir tota novetat pel fet que la seva adopció li sembla èsser un senyal de distinció ,bon,intel.ligencia...

-Status:Estat actual de les coses,siuacio en que es troben etc.

-Habitat:Localització de la població humana o també medi ambient en el que viuen els animals o les plantes.D’aquí ve la fotografia del carrer.

-Motu propio:Aquest llatinisme vol dir que has de fer una cosa pequè tu tinguis la intenció de que l’has de fer no per obligació ni perquè t’obligin a fer-ho.Per això surt una ombra que sap que ho pot fer i que ell vol fer-ho.

Quid:Aquest es el “punt essencial de la qüestió

-Pecata minuta :Faltes petites o també error o falta de poc important per això surt la fotografia d’una joguina que surt ferida però no morta que es una altre manera de veure el significat.

-Bis: Llatnisme que s’utltza. per segona vegada, indicant que una cosa està repetida. o que ja s’havia vist abans.
-Mea culpa: `Per culpa meva',. Serveix per reconèixer un error o admetre que la culpa de tot el que ha pasat es teva.

Valete!

Ricard Oliveras ha dit...

Salvete omnes!
Aquesta és la continuació de l’altre comentari.
STATUS: És la posicó social en que està una persona, o el càrrec que ocupa una persona dintre d’un àmbit. En la imatge es veu molt bé.
HÀBITAT: És el lloc on vivim la situació territorial em què vivim.
MOTU PROPIO: Significa que fas les coses perquè et dona la gana, que ets lliure. És una expressió molt positiva ja que és una cosa que a tots ens agrada fer de vegades i ens agrada sentir-nos lliures.
QUID: és el motiu pel qual fas una cosa, el punt essencial d’una qüestió.
PECATTA MINUTA: Són petits errors que fas a la teva vida i poden ser més perillosos del que ens pensem.
BIS: És una cosa que es fa per segona vegada, a l’actualitat s’utilitza molt en llocs diferents com per exemple un concert, una obra de teatre...
CUM LAUDE: És la màxima qualificació que es pot tenir indica gairebé la perfecció.
Valete.

Marc Gimeno ha dit...

Salvete homnes,
Els llatinismes son aquelles expressions llatines, que fem servir en molts moments de la nostra vida. També s’utilitza molt en contextos científics.
Llatinismes:
AM-PM: en llatí o feien servir per situar-se a una part del dia : Després del migdia.
Carpe Diem ( viu el moment) Es un dels llatinismes mes coneguts mundialment, i crec que es molt significatiu, perquè al dir aprofita el moment, vol que no deixis passar el temps, que no el desaprofitis, quan tinguis la oportunitat mes important, usa-la! Ve del poeta italià Horaci.
Tros de quòniam: (Es un insult llatí, seria un sinònim de tal•lós.
Dr honoris causa: Es un títol honorífic que va guanyar aquest home com a nivell acadèmic mes elevat.
Snob: Persona que és amatent a acollir tota novetat, imita ales altres en la manera de vestir parlar etc nomes pel simple fet que esta de moda. Segons alguns prové de sine nobilitate ,sense noblesa.
Status: Es l’estat actual de les coses, situació en què es troben.
Hàbitat: Es la localització territorial de la població humana. També seria el medi en el que viu un vegetal.
Motu proprio: Es una paraula que s’utilitzava per dir que faig això perquè em dona la gana fer-ho, perquè es decisió meva.
Quid: quid vol dir que això també vol dir alguna cosa de significat incògnita.
Peccata minuta: es un error o una falta, de molt poca importància.
Valete!

gerard ha dit...

Salvete omnes!
Un llatinisme és una paraula o expressió llatina que s'usa en una altra llengua, sobre tot en contextos científics, cultes o elevats.
Am-Pm: Les abreviatures són de vocables llatins, am prové de "antemeridiem" (abans de migdia) i am de "post meridiem" (després del migdia).
Carpe diem:Expressió provinent del llatí que significa "aprofita el dia", és un tema recurrent en la literatura occidental com a exhortació a no deixar passar el temps que se'ns ha brindat o a gaudir dels plaers de la vida deixant de costat el futur, que és incert. Cobra especial importància en el Barroc i el Romanticisme. Així mateix es pot traduir com "Aprofita el moment", "Viu el moment", és a dir, "Aprofita l'oportunitat i no esperis a demà, perquè pot passar que demà l'oportunitat ja no existeixi".
Tros de quoquiam: Ser un tros es refereix a un fragment d'alguna cosa. Encara que en aquest cas s'usa com en l'expressió "ésser un tros de pa" que significa ser bo.
Dr. Honoris Causa: És una persona que a rebut el grau més alt acadèmic a títol d' honor per la fama o per els crèdits que acredita.
Snob: persona que tracta de generar tendencies a partir del que considera alguna cosa fora de tendència. També és aquell que té gust més aviat “excentriques”.
Status: és l’estat o posición d’algo dins d’un marc de referència donat.
Habitat: significa medi natural on viu una especie.
Motu propio: significa per la teva voluntad, sense que ningú t’hagi de dir res, sóc lliure de fer el que vulgui ( amb alguns limits).
Quid: És el punt essencial d' una qüestió. El que de la qüestió.
Peccata minuta: Significa petits errors. Que jo crec que a aquests petits errors poden per molt mal no només a tu si no a la gent que t' envolta.
BIS: És la repetició d' una cosa com per exemple -> Ha merescut els honors del bis.
Valete!

Carla Bartra ha dit...

Salue omnes!
El llatinisme són moltes paraules o expressions que provenen del llatí, i que nosaltres les fem servir cada dia en la nostra vida quotidiana.
L’expressió AM : és una locució adverbial que nosaltres la fem servir per designar el temps, l’hora que és. Ve del llatí i moltes persones es pensen que ve de l’anglès, però prové de la locució llatina abreujada de ante meridiem, que significa abans del migdia.
I l’expressió PM: també és una locució adverbial, que també prové d’ una locució llatina, i que està abreujada de post meridiem, que significa el temps o les hores posteriors al migdia, és a dir, abans de la mitjanit.
L’expressió Carpe Diem: És una expressió provinent del llatí que significa ‘’viu el moment’’ o ‘’aprofita el dia’’, és un tema recurrent de la literatura occidental, a no deixar passar el temps que se’ns ha brindat o gaudir dels plaers de la vida deixant de costat el futur.
Tros de quoniam: Ser un tros es refereix a un fragment d’alguna cosa. Encara que en aquest cas s’usa com en l’expressió ‘’ésser un tros de pa’’ que significa ser bo.
Dr. Honoris Causa: és una locució llatina el significat de la qual és a causa d'honor, una qualitat que condueix algú al compliment dels seus deures, respecte els seus semblants i a si mateix; és la bona reputació que segueix la virtut les quals transcendeixen a les famílies, persones... En la majoria dels casos, aquesta locució és precedida pel terme mestre o doctor. I surt una imatge de dos persones amb felicitat, amb honor a alguna cosa.
Snob: Aquesta expressió significa que és una persona que imita amb afectació les maneres, opinions, etc., d'aquells a qui considera distingits o de classe social alta per aconseguir aparentar ser igual que ells.
Status: Significa que no vulguis aparentar un altre estat, i és un estat o posició d’alguna cosa dintre d’un marc de referència donat.
Hàbitat: És el lloc físic on viu un organisme. I aquí et diu que no abandonis el teu lloc d’hàbitat.
Motu Proprio: És una expressió que diu que això ho has de fer, el que tu desitgis fer, ho fas, perquè et dona la gana. I s’utilitza com una expressió per indicar que es fa alguna cosa espontàneament.
Quid de la qüestió: És una expressió significa que aquest és el què de la qüestió, diu el punt més important o el perquè d’una cosa.
Peccata minuta: és una expressió llatina familiar que s'usa per indicar un error o falta lleu.
S'usa aquesta espressió vulgarment i en sentit familiar per designar una culpa, equivocació. I l’expressió que surt, diu que si ens fas cas els teus problemes seran una equivocació.
Memorandum o memoràndum: Jo he triat aquest llatinisme que significa que és una nota que s’escriu per recordar alguna cosa, ja sigui en un llibret o en un quadern. També, és una paraula que serveix per a recordar fets, raons o altres, entorns a una qüestió en concret.

Bis: Singifica una repetició d’alguna cosa. Com per exemple: voler que repeteixin alguna cançó si estas en un concert, i les persones volen més música...

Valete!

Itziar Cuervo ha dit...

Salvete!
DEFINICIÓ LLATINISMES:
Són totes aquelles paraules o expressions provinents del llatí, que fem servir en la nostra vida quotidiana.
1-AM-PM: provenen de les abreviacions llatines: post meridiem i ante meridiem.

2-Carpe Diem: és una expressió que ve del llatí que significa “aprofita el dia”. Et recomana, que aprofitis el moment, que visquis les oportunitats que et dona la vida, que les coses solament passen un cop i en un moment determinat, no sempre tindràs la mateixa oportunitat de fer el mateix.


3-tros de quoniam: Ser un tros es refereix a un fragment d’alguna cosa, però en aquest cas, vol dir ser un tros de pa.

4-Dr.Honoris Causa: és una locució llatina el significat del qual és “causa d’honor”, una qualitat que condueix algú a fer els seus deures.


5-Snob: és una persona la qual vol imitar a gent de la classe alta, per aconseguir aparentar que són igual que ells
.
6-Status: és una frase que prové del llatí i significa l’estat de les coses.
7-Hàbitat: és el lloc físic on viu un organisme, sovint caracteritzat per una forma vegetal o per una peculiaritat física dominant (un hàbitat de llacunes o un hàbitat de bosc). Pot referir-se a un àrea tan gran com un oceà o un desert, o a una tan petita com una roca o un tronc caigut d'un arbre. De manera general, els hàbitats poden dividir-se en terrestres i aquàtics i en cadascun d'ells es poden establir, al seu torn, multitud de subdivisions: així, en l'hàbitat aquàtic es pot distingir entre hàbitats dulceacuícolas i hàbitats marins, i dins d'aquests últims entre litorals, bentònics i pelàgic. Independentment de la seva extensió, l'hàbitat és un àrea o regió bé delimitada físicament.


8-Motu proprio: És un document de l'Església Catòlica emanat pel Papa per la seva pròpia iniciativa i amb la seva pròpia autoritat. El primer motu proprio de la història va ser promulgat per Innocenci VIII el 1484. Se sol tractar de documents breus, que afecten qüestions concretes; els documents papals de tipus jurídic i contingut més ampli (normalment, també de major longitud) reben el nom de Constitució apostòlica. Els documents doctrinals s'anomenen Encícliques.

9-Quid: és la qüestió principal d’un problema.
10-Peccata minuta:S'usa aquesta expressió vulgarment i en sentit familiar per designar una culpa, equivocació o erro de poca importància. Tot i que les paraules llatines estan en plural, s'apliquen també a un fet singular i així es diu "El que ha fet aquest home és peccata minuta en comparació amb el que han fet altres."

11-Bis: significa una repetició d’alguna cosa.

12-Placebo: Fals medicament preparat amb el mateix aspecte que un medicament determinat, però que només conté productes inerts.
Valete!!

Ginesta ha dit...

Salvete omnes!

Els llatinismes són totes aquelles paraules o expressions provinents del llatí, que fem servir en
la nostra vida quotidiana.

AM-PM: Ante Meridiem-Post Merdiem. Significa abans dl migdia i després del migdia. Molta
gent pensa que és una expressió provinent de l’anglès, però és un llatinisme.

Carpe Diem: Significa viu el moment, aprofita el dia.. És una expressió que s’utilitza molt,
sobretot quan donem algun consell o fem algun discurs quan es finalitza una etapa, etc.
Sempre és bonic acabar un escrit dient Carpe diem!

Tros de quòniam: significa neci, estúpid. M’ha agradat molt la imatge que han escollit per
representar aquest llatinisme ja que crec que han escollit un personatge que el coneix tothom
i que la seva principal característica és que és un tros de quòniam.

Honoris Causa: significa causa d’honor. El premi Doctor Honoris Causa és un títol honorífic
que concedeix una universitat. Aquest premi s’atorga principalment a personatges que s'han
destacat en certs àmbits professionals.

Snob: Significa “sine nobilitate”, sense noblesa. Actualment s’aplica als estudiants de la Universitat d’Oxford que no provenen d’una família noble.
Status: Significa l’estat social, el teu lloc en la societat dins la piràmide estamental. El teu status et pot donar privilegis, drets, deures, etc., envers la resta de la societat.
Habitat: significa viu, habita. Es refereix al lloc on vius, el teu medi, la teva localització. També s’utilitza per els animals i les plantes.
Motu propio: siginifia per propi impuls, per voluntat pròpia, perquè vull, com diu a la foto: perquè em dona la gana. Crec que a la foto s’hi veu reflectida la felicitat que comporta fer el que tu vols i perquè tu ho vols.
Quid: significa el què, el que és essencial perquè surti bé. Aquest llatinisme s’utilitza molt en la frase de: el quid de la qüestió.
Peccata minuta: Significa que no te importància, que té molt poc valor. La imatge que han escollit és molt interessant. Es veu un ninot que està penjat i apunt d’ofegar-se i diu estic bé. És a dir, que ell no li vol donar importància, que és peccata minuta.
Fins aquí els slides!
Salvete!

Martí ha dit...

Tros de Quòniam: Segons l’enciclopèdia quòniam significa talòs o beneït. Tros es un fragment o una part.
Dr. Honoris Causa: és un títol honorífic que concedeixen les universitats i els centres d'estudis superiors a les anteriors a persones eminents. Aquesta designació s'atorga principalment a personatges que s'han destacat en certs àmbits professionals.
Snob: és una persona que imita les maneres, opinions, etc., d'aquells a qui considera de classe social alta per aconseguir ser igual que ells.
Status: és la situació econòmica i social d’una persona.
Hàbitat: és el nostre lloc de naixement, on hem estat tota la vida i que com és natural ens costa abandonar.
Motu proprio: Significa per pròpia voluntat o per propi impuls.
Quid: És el “què” d’una qüestió o tema.
Pecca Minuta: És un petit però important error de la teva vida.
De Iure: Dret a fer alguna cosa.
Valete!

Maria Rios Rius ha dit...

Salve! :) quid agis?
els llatinismes són paraules i expressions que s'utilizen en una altre llegua. La nostra llengua, el català està plena de llatinismes, i cada cop en que ens comuniquem els fem servir de manera inconcient. Alguns llatinismes són:
- A.M/P.M : Aquestes dues paraules les fem servir per designar la hora, per saber diferenciar les dotze del matí (A.M) que les dotze de la nit (P.M), aquestes paraules venen directament del llatí, perquè associem A.M a ante-meridiem (abans del migdia) i P.M a post-meridiem (després del migdia)
- CARPE DIEM: Aquesta expressió la va escriure Horaci en un poema i l'escriu així: "Carpe diem quam minimum credula postero", que significa: aprofita el dia, no pensis en el demà.
Penso que aquesta frase, és una bona filosofia, ja que no has de pensar en el que t'espera pel futur, t'has de preocupar per el present i aprofitar tots els moments; i viure'ls al màxim pensant que seran els últims.
- TROS DE QUÒNIAM: Milions de persones han sentit anomenar aquesta frase, o inclús l'han utilitzat varis cops. Però què significa? Poques persones saben el significat :
"Quòniam" és un mot derivat del llatí, que significa "perquè". Igual que l'expressió "tros de quòniam" també ho és. Sorgit segurament en ambients eclesiàstics, aplicat en algunes discussions escolàstiques a alguns que es llancessin a argumentar amb"perquè" sense saber després què dir.
Això significa, que un quòniam es refereix a aquelles persones que inicien una crítica o discussió sense tenir idea sobre com l'argumentaran.
-HONORIS CAUSA: és una locució llatina el significat de la qual és a causa d'honor, una qualitat que condueix algú al compliment dels seus deures.
-SNOB: Aquesta paraula en deriva del llatí i significa “sine nobiliate” (sense títol nobiliari) ja que apareix en algunes llistes d'universitats angleses, ja que es van veure obligats a aceptar estudiants que no eren nobles.
-STATUS: Statu quo és un terme llatí, que podem traduir com "En l'estat de les coses", que fa referència a l'estat global d'un assumpte en un moment donat.
-HÀBITAT: És el lloc concret on vius i en formes part, on fas les teves activitats quotidianes i on et relaciones amb els demés del teu mateix hàbitat.
- MUTUO PROPRIO: locució extreta del llatí, que significa “per propia iniciativa”. I és que no hi ha res més bo, que fer les coses per propia iniciativa, ja que et dones forces i t'empenyes en aconseguir el que vols per tu mateix.
-QUID: És una locució extreta del llatí. Nosaltres normalment diem “el quid de la cuestió” això significa el principal i el més important del terme que estem tractant.
-PECATA MINUTA: Significa algo que no és gaire important per tu, que no ho valores ni ho aprecies molt; és a dir, que és insignificant.

Algun altre locució dintre el món dels llatinismes, és:
- Alias: Això prové del llatí i significa “altrement dit”, actualment el fem servir molt per designiar coses que tenen més d'un nom.
VALETE :) !

Roger Amat ha dit...

Que son els llatinismes? Són paraules o expressions de l’actualitat que provenen
directament del llatí.

AM-PM: significa Ante Meridiem i Post Meridiem , a l’actualitat es fa servir per indicar
el abans(ante) i el desprès(post) del migdia(meridiem).

Carpe diem: és una expressió, que significa “aprofita el dia”. És refereix que si tens
una oportunitat , no t’esperis a demà per aconseguir-la i que l’aprofitis. Horaci va ser el
que la va involucrar amb aquet vers: “Carpe diem quam minimum credula postero” que
significa (aprofita el dia, no et fiïs del demà)

Tros de Quòniam: és una expressió que indica que ets un talús, per tant que tens poc
cervell, com es veu a la fotografia el Homer (Simpsons) que no s’especialitza a ser
molt intel•ligent.

Honoris Causa: significa Causa d’honor es un títol honorífic que donen alguns instituts,
centres d’estudis superiors... se’ls hi dona a les persones que han destacat en àmbits
professionals.

SNOB(sine nobilitate): Significa que una persona intenta aparentar un nivell d’estatus que no li pertany. Les paraules sine nobilitate indica que no te cap títol nobiliari.

Status: Son la posició en que una persona ocupa dins d’una classe social.

Habitat És el lloc físic on viu una persona o esser viu.

Motu proprio: És un document que feien els Papa per dir una cosa espontàniament sense petició prèvia. Ara es fa servir per indicar una cosa que ho fas per la teva iniciativa.

Quid de la qüestió: Significa el que mes important de la qüestió.

Peccata minuta: Error lleu, sense importància.

Bis: És una repetició d’alguna cosa anterior

Inso Facto: Instantàniament

Valete!

Helena ha dit...

De tots els powers de Llatinismes publicats al blog, he de dir que aquest ha és el que més m'ha agradat! Molt original, amb colors vius i amb un toc d'humor! Es nota que està fet amb ganes! Felicitats! Les diapositives que més m'agraden són la de "Tros de Quoniam" i la de "Motu Proprio". Trobo que les fotogràfies emprades s'escauen molt bé als llatinismes triats.

Noemí Vergés ha dit...

Salvete!

Els llatinismes són paraules i expressions, que, tal com diu el nom, provenen del llatí, i encara avui moltes d’elles les utilitzem diàriament en diferents situacions. Així que aquests llatinismes que venen a continuació, són un clar exemple.

A.M/P.M : Aquestes dues paraules les utilitzem per referir-nos a la hora, per saber diferenciar les dotze del matí (A.M) que les dotze de la nit (P.M), Provenen directament del llatí, ja que podem associar A.M a ante-meridiem (abans del migdia) i P.M a post-meridiem (després del migdia)

CARPE DIEM: Aquesta expressió la va escriure Horaci en un poema, tot hi que realment escriu: "Carpe diem quam minimum credula postero", que significa: aprofita el dia, no pensis en el demà.
Personalment, crec que és una expressió que utilitzem força avui en dia, ja que crec que és una bona manera de començar un dia, no pensant en el que pot passar demà, si no, que només has de mirar el present, que és el més important.

TROS DE QUÒNIAM: És una expressió que indica que ets un talús, és a dir que no penses gaire amb el cap. Per això crec que està molt ben trovada la fotografia en que surt el Homer Simpson, ja que tots el coneixem com a algú poc intel•ligent.

HONORIS CAUSA: Vol dir “Causa d’honor” es un títol honorífic que se’ls hi dona a les persones que han destacat en àmbits
professionals importants.

SNOB: Significa que una persona intenta aparentar un nivell d’estatus que no li pertany, aquí, una persona Snob, seria dit col•loquialment, una persona que fantasmeja amb el que té, ja que sempre es diu, que qui més diu, menys té.

STATUS: És la posició que una persona ocupa dins d’una classe social. Avui en dia encara s’utilitza molt.

HABITAT: Lloc físic on viu una persona o esser viu.

MOTU PROPRIO: Document que feien el Papa per dir una cosa espontàniament, és a dir, sense petició prèvia. Actualment es fa servir per indicar una cosa que ho fas per iniciativa pròpia.

QUID DE LA QÜESTIÓ: Significa, que alguna cosa és el que mes important de la qüestió tractada en un moment donat.

PECCATA MINUTA: Error poc important, lleu.

BIS: Repetició d’alguna anomenada amb anterioritat.

A més de tots aquests llatinismes anteriors, he buscat dos llatinismes més que m’han semblat interessants, ja que actualmente encara els fem servir moltíssim.

LAPSUS: Error que cometem per inadvertencia parlant o escrivint.

MAREMÀGNUM: Significa “Mar Grossa”. Gran confusió. Aquesta m’ha agradat molt, perquè l’edifici que està al Port de Barcelona, mai havia sentit que li havien posat aquest nom perquè està prop del mar.
Valete!

Xènia ha dit...

Salvete!

Un llatinisme, es una paraula o expressió que prové del llatí i que encara fem servir a la nostra vida quotidiana.

A.M/P.M: significa abans del migdia i després del migdia. Els fem servir per referir-nos a l'hora durant el dia.

Carpe Diem: significa viure el moment, el present. No has de pensar en el que ya a passat o en el que vindrà després, i apreciar el que vius al moment.

Troç de quòniam: és una expressió que fem servir per dir que a algú que no pensa gaire amb el cap, no gaire llest.

Honoris Causa: se'ls i diu a les persones que destaquen en alguna cosa, significa causa d'honor.

Snob: es refereix a les persones que no tenen gaire personalitat i intenten aparentar qui no són. Generalment per aparentar estar a un nivell més alt del que realment està.

Status: és la classe social en la que està cada persona.

Habitat: s'utilitza per referir-se a on habites, a on vius.

Motu propio: S'usa per referir-se a quan fas les coses per la teva pròpia iniciativa.

Quid de la qüestió: quan hi ha una qüestió, es el més important d'aquella cosa.

Peccata minuta: es refereix a un error sense molta importància.

Bis: és la repetició de qualsevol cosa.

VALE!

Axel Avila ha dit...

Un llatinisme, es una paraula o expressió que prové del llatí i que encara fem servir a la nostra vida quotidiana.

Troç de quòniam: és una expressió que fem servir per dir que a algú que no pensa gaire amb el cap, no gaire llest.

MAREMAGNUM: Significa “Mar Grossa”. Gran confusió. Aquesta m’ha agradat molt, perquè l’edifici que està al Port de Barcelona, mai havia sentit que li havien posat aquest nom perquè està prop del mar.

QUID: És el “què” d’una qüestió o tema.

Anònim ha dit...

Salve tripulants!
Els llatinismes són expressions llatines que encara perduren en la nostra llengua. Per molt que ens pensem que això no és cert, ens equivoquem, cada dia estem envoltats d'ells. Us en posaré alguns d'exemples; quan estem dinant o sopant i posem les noticies és freqüent que en sentim molts, molts més dels que ens pensem. Els més utilitzats possiblement serien aquests:

Grosso modo: aproximadament, més o menys...
Ultimàtum: Condicions definitives que un estat posa a un altre en una negociació diplomàtica, la no-acceptació de les quals significa el rompiment de les negociacions.
Quòrum: Nombre mínim de membres presents en una assemblea necessari perquè aquesta es pugui constituir vàlidament.
Lapsus:Error que hom comet per inadvertència parlant o escrivint.
Casus bel·li: motiu de guerra
Modus operandi: "manera d'obrar", manera especial d'actuar o treballar
In fraganti: en el moment de l'acte o delicte.
I la llista podria segur, però no acabariem mai!

Hi ha molts altres llatinismes que s'utilitzen molt al llarg dels nostres dies com ara ho serien el Carpe Diem que literalment significa exprimeix el dia, àlias; que l'utilitzem normalment quan li posem un altre nom a alguna persona.

Espero que us hagin agradat els llatinismes que us proposo!
Valee!
P.S: espero que a partir d'ara us fixeu quan escolteu les notícies i penseu molt en aquesta entrada del blog!!

Kènia ha dit...

Bones tripulants!
Els llatinismes són totes aquelles paraules o expressions que provenen del llatí i les fem servir en la nostra vida en diferents àmbits en forma d'adverbis temporals (ab illo tempore, en adverbial modal (ad hoc), en l'àmbit jurídic (dura lex, sed lex), en l'àmbit mèdic (in vitro), en l'àmbit polític (referèndum),d'origen cristià (mea culpa), tòpics literaris (carpe diem)o expressions proverbials (alea iacta est.
Com bé diu l'Eva, el telenotícies és un mitjà on freqüentment s'escolten llatinismes, és més, avui dinant hem escoltat un parell: a priori (amb anterioritat) i in franganti(en el moment del fet o acció).
Però no tan sols en el telenotícies, hi ha altres fonts plenes de llatinismes, és el cas de la literatura: quantes vegades no hem llegit un llibre on facin referència a tòpics literaris com el carpe diem o beatus ille? Us poso un exemple: en l'obra teatral Terra Baixa d'Àngel Guimerà, en Manelic practica el beatus ille, és a dir, feliç aquell qui lloa la vida al camp en contraposició de la de ciutat. En Manelic és feliç vivint al camp, a les terres d'en Sebastià, no suporta la vida de ciutat.
També se m'acut que en un judici i en l'entorn d'aquest,s'usen freqüentment llatinismes com ara la patria potestas, in dubio pro reo, dura lex,sed lex, sub iudice, in fraganti, a priori, a posteriori...
Vale nautae!

Anònim ha dit...

Salve tripulants.

Que son els llatinismes?
Un llatinisme és una paraula o expressió llatina que s'utilitza en una altra llengua, sobretot en contextos científics.
AM-PM:
AM són les sigles de “Ante meridiem” que significa abans del migdia.
PM són les sigles de "Post meridiem" que significa després del migdia.
CARPE DIEM:
És una locució llatina que significa ‘viu el moment’.
TROS DE QUONIAM:
És refereix a un fragment d'alguna cosa. Encara que en aquest cas s'utilitza com a la expressió " tros de pa" que significa ser bo.
Dr.Honoris Causa:
Significa doctor per la causa de l'honor.
SNOB:
Significa sense títol nobiliari.
STATUS:
Significa el teu espai dintre la societat.
HÀBITAT:
És el medi en què viu una planta o un animal.
MOTU PROPRIO:
Significa; a la teva manera, sense l’ajuda de ningú.
QUID:
Significa punt essencial d'una qüestió.
PECCATA MINUTA:
Significa error o falta de poca importància.
BIS:
Per segona vegada, indicant que una cosa està repetida. Ex.: El número 9 bis


El llatinisme triat per mi:
Gratis et amore 'gratis i amb amor
Desinteressadament. Ex: Treballa hores en una ONG gratis et amore.


Anònim ha dit...

Salvete!
Per començar, tenim que els Llatinismes són aquelles paraules, expressions, locusions i arguments breus que provenen del Llatí, i que encara avui en dia s’utiltzen.

Aquí teniu els Llatinismes de la presentació explicats:

-AM-PM: Inicials de les paraules “Post Meridiem” i “Ante Meridiem”, les quals significant després del migdia i abans del migdia.

-CARPE DIEM: Carpe Diem és una expressió que significa que disfrutis del moment (“Disfruta el dia” literalment).

-TROS DE QUONIAM: És refereix a aquelles persones que comencen una critica sense saber com l'argumentaran, tot hi que l’ús més comú és el de talòs.

-Dr. HONORIS CAUSA: És una expressió que literalment significa “Doctor per la causa de l'honor”. Consisteix en un títol concedit a aquelles persones que és volen destacar en certs àmbits (professionals, polítics, científics o artístics).

-SNOB: Snob és una persona que intenta aparentar més del que és a nivell econòmic i social, tot portant roba més cara, etc. Intenta aparentar d’una classe més alta, i acollir tota mena de novetats.

-STATUS: Status significa l’estat actual de les coses, és a dir la situació en que ens trobem. És pot utilitzar per fer referència a l’estat d’un assumpte en un moment donat.

-HÀBITAT: Hàbitat és una paraula provinent del llatí, que al igual que en el català, és descriu com a un lloc amb unes condicions mínimes on hi vivim els humans.

-MOTU PROPRIO: Moto propio és una expressió que significa “per iniciativa pròpia”, és a dir són coses que fas perquè tu vols, tu ets qui decideixes fer-les.

-QUID: S’utilitza per dir el perquè d’una qüestió. Literalment significa “el que” i acostuma a anar acompanyat de “qüestió”. Un exemple d’us és: El quid de la qüestió.

-PECCATA MINUTA: Aquesta expressió provinent del Llatí, s’utilitza per designar culpa, equivocació, o error de poca importància.

Per últim, aquí teniu un Llatinisme explicat per “Motu Proprio”:

SINE DIE: Literalment significa ”Sense dia”. Aquesta expressió s’acostuma a utilitzar per referir-nos a una cosa que es posposa indefinidament.

Això és tot, Vale!

Anònim ha dit...

QUE ES UN LLATINISME?
Els llatinismes són paraules o expressions llatines que són utilitzades en les llengües parlades o escrites modernes, conservant la seva aparença original i el sentit, però adoptant l'accentuació de la llengua que adopta a aquests llatinismes.


ALTRES LLATINISMES:
Ad pedem lítterae (Al peu de la lletra).
Gloria victis (Gloria per els beneits).
Palam qui meruit ferat (la gloria es per a qui s’ho mereixi).


LLATINISMES DE LA PRESENTACIÓ:
AM-PM: AM significa "Davant meridiem", traduït, abans de migdia. PM per contra són les sigles de "Post meridiem" el que significa després de migdia.
CARPE DIEM: La seva traducció literal atorga rellevància a la frase "collita el dia", el contingut intenta encoratjar l'aprofitament del temps per no malbaratar cap segon.
QUONIAM: Un quòniam es descriu com "Terme emprat en la locució tros de quòniam, que significa talòs, beneitot" i ens indica que és un mot manllevat del llatí.
HONORIS CAUSA: Honoris Causa (h.c.) és una locució llatina que significa «per causa d'honor». S'atorga com un honor, per reconèixer el mèrit i la vàlua d'una persona. No és un títol acadèmic. Les persones que són honrades amb aquest títol sovint no tenen cap connexió prèvia a la institució atorgant.
SNOB: La paraula «snob» amb el qual es denomina a una persona que imita amb afectació les maneres, opinions, etc. d'aquells a qui considera distingits o de classe social alta per aparentar ser igual que ells. El seu plural és «esnobs».
STATUS: Posició social que ocupa una persona derivada de l'exercici d'un determinat càrrec.
HÀBITAT: Conjunt local de condicions geofísiques en què es desenvolupa la vida d'una espècie o d'una comunitat animal o vegetal.
MOTU PROPRIO: Per pròpia iniciativa, voluntàriament, per decisió personal. Butlla pontifícia o cèdula real expedida d'aquesta manera.
QUID: Raó essencial o punt més important d'una cosa va trobar el quid de la qüestió.
PECCATA MINUTA: Peccata minuta (literalment "pecats venials") és una expressió llatina familiar que es fa servir per indicar un error o falta lleu. S'usa en sentit col·loquial per designar una culpa, equivocació o error de poca importància. Tot i que les paraules llatines estan en plural, s'apliquen també a un fet singular i així es diu "El que ha fet aquest home és peccata minuta, en comparació amb el que han fet altres.
BIS: dos cops.

Anònim ha dit...

Salve!
El Jordi ens va proposar de explicar quin és el significat de aquests 11 llatinismes que estan en aquesta presentació, però apart jo afegiré un llatinisme que no haguem treballat.
Abans de començar amb les explicacions, hauríem de saber que és un llatinisme. Un llatinisme són paraules que provenen del llatí i hem anat incorporant en la nostra pròpia llengua.


AM-PM: Ante Meridiem, significa abans del migdia i Post Meridiem significa desprès del migdia.


CARPE DIEM: Significa gaudir el moment.


TROS DE QUÒNIAM: significa estúpid, neci...


DR.HONORIS CAUSA: Significa el títol honorífic osigui causa dels mèrits fets.


SNOB: Una persona que vol aparentar una classe social que no té.


STATUS: Significa el nivell econòmic i social de una persona.


HÀBITAT :Significa una cosa que habitualment fas, una rutina...


MOTU PROPIO: Vol dir Iniciativa pròpia


QUID: Significa ‘el què’.


PECCATA MINUTA: Un error, una falta….


BIS: Dos cops, un altre…


Aquest eren els 11 llatinismes de la presentació, i jo afegeixo aquest:


AD AETERNUM: Significa per sempre, per tota l’eternitat.




Vale!

Unknown ha dit...

Salve tripulants,he fet recerca sobre els llatinismes del power i he trobat informació molt interestant,aqui os la deixo:


AM-PM: Les abreviatures "AM" (a.m.) i "PM" (p.m.) les trobem sobretot en els rellotges digitals. Aquestes abreviatures tenen un origen llatí. AM significa "Ante meridiem",que s’gnifica abans del migdia. PM són les sigles de "Post meridiem" que significa després del migdia. AM s'utilitza al matí des de les 00.00 fins a les 12.00 del matí i AM a la tarda, des de les 12.01 fins a les 23.59.


Carpe diem: Carpe diem és una expressió llatina que va ser creada pel poeta romà Horaci. La seva traducció literal es basa en la frase "collita el dia", el contingut intenta animar l'aprofitament del temps per no desaprofitar cap segon.


Quoniam (tros de..): És Podria dir que un quòniam es refereix a aquelles persones que inicien una crítica profunda sense saber com l'argumentaran.


Honoris Causa: És una locució llatina que significa doctor per la causa de l'honor. És un títol honorífic concedit per universitats i centres d'estudis superiors a personatges que s'han destacat en certs àmbits professionals, polítics, científics o artístics però que no són doctors per la Universitat que els concedeix el títol.


Snob: és una persona que imita amb afectació les maneres, opinions, etc., d'aquells a qui considera distingits o de classe social alta per aconseguir aparentar ser igual que ells.


Status: Estatus, "posició que una persona ocupa en la societat o dins d'un grup social"
frase llatina que es tradueix com "estat de les coses".


Hàbitat: conjunt local de condicions geofísiques en què es desenvolupa la vida d'una espècie o d'una comunitat animal o vegetal.


Motu propio: Motu propio és una expressió llatina que significa 'per pròpia iniciativa'


Quid: Quid pro quo és una expressió llatina que significa “una cosa per una altra”.
Error que consisteix a prendre a una persona o cosa per una altra.


Peccata minuta: és una expressió llatina familiar que es fa servir per indicar un error o falta lleu. S'usa en sentit col·loquial per designar una culpa, equivocació o error de poca importància.


contra naturam: "Contra la naturalesa".









Anònim ha dit...

Salve!
Hi ha moltes expressions que diem molt sovint i venen del llatí, però no sabem exactament el que volen dir. Aquests tipus d’expressions es diuen llatinismes.
Com diu molt bé la presentació d’aquesta entrada, els llatinismes són totes aquelles paraules o expressions provinents del llatí, que fem servir en la nostra vida quotidiana.

Per exemple, uns dels més comuns serien aquests:

AM-PM: Significa ante merídiem i post merídiem, és a dir, abans del mig dia i després del mig dia. L’utilitzem per la costum que tenien els romans de dividir el dia en dues parts, abans i després del migdia. Aquest llatinisme, avui en dia, l’utilitzen moltes llengües; com l’anglès per exemple.

Carpe diem: Significa “disfruta de la vida, sense esperar el futur”. És un llatinisme que es diu molt quan algú s’arrisca sense importar-li les conseqüències. Per exemple el podríem utilitzar quan decideixes deixar una feina per viatjar pel món.

Quoniam: És una expressió llatina que significa ser un ximple, un estúpid.

Honoris causa: Reconeixement honorífic perquè has estat una persona il·lustre en algun aspecte.

Snob: És aquella persona que li agrada aparentar que és d’una classe social més alta del que és en realitat. S’utilitza quan dintre d’un entorn social, vols diferenciar-te i aparentar més del que ets perquè t’acceptin o per sentir-te superior als demés.

Status: És el nivell social que tu tens. Tenir un status alt vol dir ser una persona amb poder, riquesa o influència. I tenir un status baix és ser una persona pobre, sense relevància social.

Hàbitat: Vol dir l’entorn on tu vius. També fa referència al medi ambient moltes vegades, o al lloc on viu la fauna i la flora d’un lloc determinat. Per exemple l’hàbitat de les àligues. És una forma verbal del verb habitare.
Aquest llatinisme s’han adaptat en altres llengües, com per exemple en català, habitatge.

Motu proprio: Vol dir fer una cosa per iniciativa personal sense que ningú t’ho hagi de demanar. Per exemple per a un/a alumne/a, estudiar.

Quid: Literalment significa “el què”. És el punt més important o el perquè d’una qüestió. La frase més típica seria “el quid de la qüestió”, és a dir, la clau de la qüestió.

Peccata minuta: Literalment significa “falta petita”. L’utilitzem quan hem fet una cosa malament, però tampoc té molta importància i no tindrà repercussions en el futur. Per exemple el podríem utilitzar:” Comparat amb el que han fet els teus companys, el que has fet tu és peccata minuta.”

Bis: Literalment significa “repetir”. L’utilitzem molt amb els portals de les cases (ex: 23, 23 bis) o també en els concerts de música quan l’artista canta una cançó extra (ex: “Voleu que faci un bis?”)

Mente sana un corpore sano: Significa que hi ha d’haver un equilibri entre el cos i la ment per estar sa. Es diu moltes vegades en conversacions de salud.

Espero que os hagi resultat útil!

Anònim ha dit...

AM-PM


Significa Ante meridiem (AM) Post meridiem (PM), s’utilitza per diferenciar les hores de abans del migdia, abans de les 12 (AM) i després de les 12 (PM). S’utilitza en països de parla o cultura anglesa.
(la reunió va ser molt llarga… va començar a les 9:00 AM i va acabar a les 4:00 PM.)


Carpe Diem


Significa viure o disfrutar el moment, però que també diu moltes coses, com que els moments són únics o que la vida dona poques oportunitats. S’utilitza quan es vol expressar que un moment és únic o quan t’aventures a noves experiències.


Tros de quoniam


És un insult, que vol dir “tros d’idiota”, s’utilitza per assenyalar la poca intel·ligencia de una persona.


Honoris Causa
Vol dir “causa de l'honor”. És una títol distinció concedida per universitats i centres d'estudis superiors a gent que han destacat per la seva feina,


Status


Es refereix a la posició social que té una persona a la societat, s’utilitza per definir la posició social de una persona (exemple: el director tenia un Status molt alt a la empresa)


Hàbitat


És la zona o condicions en que viu un ésser, es a dir; animals i persones.


Motu proprio
Vol dir “voluntat pròpia”, s’utilitza per dir que ho has fet perquè ho has volgut tu i per la teva voluntat. (ex: no calia, però he fet el treball per motu proprio)


Quid


Vol dir, literalment, “que”, s’utilitza per preguntar o remarcar la essència d’una pregunta.


Peccata Minuta


És un error sense cap importància, traduït literalment vol dir (pecat petit). Es diu quant vols treure-li importància a alguna equivocació.


I afegeixo modus operandi, que fa referència a la manera de fer / treballar de una persona

Anònim ha dit...

Salvete!

El Jordi ens va proposar de buscar els llatinismes que apareixen en aquesta presentació, i aquest és el resultat. També ens va demanar que donguessim significat als llatinismes i que busquesim algun per introduir-lo.

Què és?
Un llatinisme és tota paraula, locució, expressió o pensament breu que prové del llatí i que ha perdurat al llarg del temps i avui encara es fan servir en l’ambit oral o escrit.

Explicació dels llatinismes
AM → Són les sigles de Ante Meridiem, i volen dir abans del migdia.
PM → Són les sigles de Post Meridiem, i volen dir després del migdia.
Carpe Diem → Significa aprofitar el moment.
Tros de Quoniam → Fa referència a les persones que inicien una crítica sense saber com l’argumentaran.
Dr. Honoris Causa → Significa el títol honorífic que es reb a causa dels mèrits que ha fet.
Snob → Prové de les paraules “Sine NOBilitare” que volen dir que una persona no té nobilitat, que intenta imitar un comportament per semblar intel·lectual o de la classe alta.
Status → Significa estat o condició.
Hàbitat → Lloc on es desenvolupa la vida d’una persona o animal.
Motu Propio → Vol dir per pròpia iniciativa o voluntariament.
Quid → Vol dir què
Peccata Minuta → Significa que te poca importància o poc valor.
BIS → Vol dir repetit.

Llatinisme de collita propia
In Omnia Paratus → Vol dir preparat per qualsevol cosa.

Valete!

Anònim ha dit...

Satvete! Fa uns dies que estem treballant els llatinismes a l'aula i sorprèn la quantitat d'expressions llatines que utilitzem avui en dia, aquí us deixo escrits els que hi apareixen a la presentació junts amb el seu significat i un exemple.

AM - PM:
El llatinisme que veiem en aquesta diapositiva es Ante Meridiem i Post Meridiem però de manera abreviada (AM - PM). Aquesta expressió traduïda vol dir abans del migdia i després del migdia. S’utilitza en les hores, sobre tot en la llengua anglesa, per dir si ens referim a les 7 del matí o a les 7 de la nit, per exemple. Exemple: Demà a les 10 a.m he d’anar a la perruqueria ja que a les 10 p.m vaig a un sopar.


Carpe Diem:
Carpe diem, és un llatinisme molt conegut, vol dir aprofita el moment i significa que s’ha d’aprofitar qualsevol oportunitat que ens presenti la vida encara que en sembli una tonteria ja que qui sap si demà tornaràs a tenir l’oportunitat… Exemple: Estigues tranquil i Carpe diem.


Tros de Quòniam:
L’expresió tros de quòniam és un insult en el qual tractes a una altra persona de més tonta o inferiot a tu anivell de saviduria. Exemple: El Pau és un tros de quòniam.


Dr. Honoris Causa:
Es un títol honorífic en reconeixement a la teva tragectòria que una persona obté quan ha fet un honor, se li dona a causa de l’honor d’aquí surt el llatinisme. El seu significat literal és doctor per la causa del honor. Exemple: L’han nombrat honoris causa en medicina.


Snob:
Snob és aquell llatinisme que caracteritza a una persona que aparenta el que no és, algú que vol aparentar una persona amb més riquesa que la seva. Exemple: Aquest home és un snob, sempre vol semblar el que no és.


Status:
Status, l’adaptació a la llengua catalana és estatus i és aquella posició que ocupa un individu en un sistema social o en una societat, la qual li confereix privilegis, drets, deures, etc, envers els altres individus. Exemple: Va obtenir un alt status per la feina que havia fet.


Hàbitat:
El llatinisme Habitat, és molt comú ja que tothom en té. L’ hàbitat és la localització territorial de la població humana i també de la flora i la fauna. Exemple: L’hàbitat del guepard és la sabana.


Motu Propio:
Motu propio és un llatinisme que vol dir per voluntat pròpia, és una acció que algú fa espontàniament i sense que ningú li digui. Exemple: Va decidir recollir l’habitació per motu propio.


Quid:
Literalment significa “el què”. El quid de la qüestió és la part més important d’aquesta. Exemple: El quid de la pregunta era si de veritat ho havia fet ell.

Peccata Minuta:
El significat d’aquest llatinisme és faltes petites, diem peccata minuta quan volem referir-nos a un error o una falta de poca importància com per exemple: El que ha passat avui és peccata minuta si ho compares amb el que va fer la setmana passsada.


BIS:
Vol dir repetit o repetir, indica una cosa que està repetida o que es vol repetir. Exemple: Quan va acabar el concert els espectadors van demanar un bis.


Persona non grata (+1):
Vol dir persona no benvinguda, fem servir el llatinisme quan volem parlar d’algú que no ens cau bé o amb la qual no volem estar. Exemple: La dona que va venir l’altre dia és una persona non grata per mi.

Valete!

Anònim ha dit...

Salve Jordi!

He fet una recerca sobre els llatinismes d'aquest Power Point i he trobat les següents definicions. Al final veureu un llatinisme (que no em vist en aquesta PPT i que no s'ha empleat a classe) que he decidit posar-vos:

AM-PM: significa la franja horarària del matí i de la tarda
Carpe Diem: viu el moment, aprofita la vida al màxim
Tros de quòniam: és un insult que significa que l’altre persona és tonta o inútil
Dr. Honoris Causa: literalment significa doctor per la causa de l’honor i és un títol que concedeixen les universitats
SNOB: persona que intenta aparentar el que no és
Status: nivell de vida que vius
Hàbitat: lloc on vius
Motu Propio: pel teu compte
Quid: el punt més important o el perquè d’una qüestió
Peccata minuta: és una falta lleu, una cosa mal feta però sense massa importància
BIS: repetició d’alguna cosa, com per exemple el bis d’un músic en un concert

OPERA PRIMA: la primera obra d’un escriptor, compositor...

Vale!

PS: moltes felicitats per el gran treball que s'ha empleat en el PPT.

Anònim ha dit...

Salve!

Què és un llatinisme?
Són totes aquelles paraules o expressions provinents del llatí, que fem servir en la nostra vida quotidiana.


AM-PM- Ante meridiem i Post meridiem és una locució que significa “després del migdia”, que es fa servir per indicar el dia que van del migdia fins a mitjanit.
Exemple: Ante meridiem has d’anar al dentista
Post meridiem tens que entrega el treball de llatí.


Carpe Diem: “Aprofita el dia” Disfruta del moment davant la fugacitat de la vida i no et preocupis de l’endemà.
Exemple: No et preocupis dels deures i carpe diem.


Tros de Quoniam: Neci, estúpid.
Exemple: Ets un tros de Quoniam quan estàs amb mi.


Dr. Honoris Causa: Locució llatina “doctor per la causa de l’honor”. Títol honorífic concedit per universitants i centres d’estudis per a personatges destacats en diferents àmbits.
Exemples: Li van donar el doctor honoraris causa per ser el millor polític.


Snob: Els que “sense ser” volen aparentar més. Vol acollir tota la novetat perquè vol ser senyal de distinció, bong gust, intel·ligència, etc… “Sense noblesa”
Exemple: És un Snob perquè vol aparentar el que no és.


Status: Situació social d’una persona que ocupa un determinat càrrec, és l’ estat actual de les coses.
Exemple: No aparentis un altre status.


Hàbitat: Localització territorial de la població humana, medi on viu una planta o animal.
Exemple: No abandonara mai el seu hàbitat.


Motu Propio: Per voluntat pròpia i iniciativa.
Exemple: Ha iniciat el treball per motu propio.


Quid: El què. Punt clau d’una qüestió.
Exemple: Quin es el quid de la qüestió?


Peccata Minuta: “Faltes petites” error o sense importància.
Exemple: Aquells diners són peccata minuta en comparació als diners que et dec.


Bis: Per segona vegada, indicant que una cosa està repetida.
Exemple: Ha merescut els honors del Bis.


In mente: En la ment, en la intenció.
Exemple: Tinc in mente de fer una obra de teatre.

Anònim ha dit...

-Un llatinisme és una paraula del llatí que encara utilitzem avui en dia en la nostra llengua, ja sigui amb l’ortografia adaptada o no.

-AM / PM: (Ante Meridiem) Es refereix a les hores des de després de les 12:00h. de la mitjanit fins a les 12:00h del migdia. Post Meridiem són les hores que ocupen la resta d’espai del dia.
-Carpe Diem: Vol dir literalment “aprofita el dia”, i és refereix a gaudir dels plaers de la vida, i les petites coses ja que encara podem.
-Tros de Quòniam: “Quòniam” ve del llatí i vol dir estúpid, talòs. La expressió al català s’ha passat a “Tros de Quòniam”, que vol dir el mateix.
-Dr. Honoris Causa: Llatinisme que literalment significa “Doctor per la causa de l’honor”. És un títol que s’atorga a les universitats a aquelles persones que s’han destacat notablement en certs àmbits científics, polítics o artístics, però que no treballen per aquella universitat.
-SNOB: Llatinisme, acrònim de “Sine Nobilitate”, que es refereix a una persona que vol aparentar ser d’un estatus social que no és.
-Status: Estat de cadascú dins de la societat.
-Hàbitat: Lloc on vius, casa.
-Motu Proprio: A la teva manera, sense comptar amb l’ajuda de ningú.
-Quid: El “què”, l’essencial d’una qüestió.
-Peccata Minuta: Expresió que literalment significa “pecats varis”, i s’utilitza per referir-se a un error lleu.
-Bis: Per segona vegada, indicant que una cosa està repetida.

Un altre llatinisme que m'agrada molt i no estava a la presentació:
-Tempus fugit: És un llatinisme que, literalment, vol dir “el temps fuig”. Es refereix a que el temps sempre passa i no podem fer res per aturar-lo, que vindria a relacionar-se amb el “Carpe Diem”; aprofita el dia perquè el temps no s’atura i no saps que passarà demà.