6 de novembre del 2016

Munera Gladiatoria a En guàrdia!



"Solien ser reclutats entre presoners de guerra i criminals que confiaven rebre l'indult de l'emperador per la seva destresa en la lluita. Tot i així, també hi havia ciutadans lliures, homes i dones, que escollien fer carrera com a gladiadors. Alguns, com Hermes, Espícul o Espàrtac, fins i tot van esdevenir herois populars. El professor d'Història Antiga de la UAB Jordi Cortadella ens trasllada a la sorra dels combats de gladiadors, tradició d'origen etrusc que els romans van adaptar per convertir-la en l'espectacle de masses més important, tant en l'època republicana com en l'imperial."

Escolteu l'àudio d'un nou i apassionant programa del programa En guàrdia!, conduït pel periodista Enric Calpena. Deixeu les vostres impressions tot explicant què us ha interessat més o què us ha sorprès... Avete, nautae, magister vos salutat!







2 comentaris:

Kènia ha dit...

Bones tripulants!

En guàrdia! és un molt bon programa, no només per aquest nou apunt també per d'altres que ja hem escoltat com ara el que tractava sobre els antics Jocs Olímpics.
Sempre he tingut un especial interès per als espectacles que es duien a terme en un amfiteatre i tot i que ja hi havia coses que en sabia no m'ha deixat de sorprendre alguns aspectes com ara:
-Els gladiadors portaven armadures de tracis, gals... per representar als bàrbars, però ells mateixos estan representant un fet bàrbar, matar-se, si més no reproduir un espectacle amb sang i fetge.
-Havia d'assegurar l'espectacle ja que aquests eren molt costosos i no podia acabar-se en pocs minuts. Si ho comparem amb algun esport d'avui dia, la millor comparativa seria la boxa on els assalts duren poc i tenen pauses per a que els rivals puguin descansar i per tant, oferir un millor espectacle.
-Per a donar més joc sempre s'enfrontava un gladiador forçut, pesat i ben armat contra un altre menut, lleuger i hàbil però sense cap tipus d'armadura.
-La gent apostava diners, fins i tot l'emperador, però aquest últim amb una finalitat diferent, poder controlar a la resta.
I el que més m'ha cridat l'atenció és que August va regular l'assistència a l'espectacle, és a dir, va ser ell qui va organitzar com s'havien de situar els habitants a l'amfiteatre, cadascú tenia el seu lloc; els senadors a primera fila, els estrangers i les dones a dalt de tot... quan abans d'aquesta regulació tothom es podia barrejar i asseure's en el seient que volgués sense cap problema. August aplica aquesta regulació perquè vol controlar Roma i la moral dels romans ja que a partir d'ara és l'emperador l'únic home que pot organitzar aquests espectacles i no els magistrats, com abans ho podien fer. Però ell mateix s'interessa a organitzar-los ja que vols ser ben vist i ben considerat arreu de l'Imperi.

Fins aquí el que més m'ha sobtat d'aquesta entrega d'En guàrdia!
Vale nautae!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Agraeixo molt especialment a l'Ana i a en Dani la feina que han fet en aquesta entrada elaborant el formulari Google que haureu d'enviar després d'escoltar l'àudio. Maximas gratias duobus!!