8 de maig del 2010

Casa Ovidi, disfresses mitològiques

Mireu quina activitat més original ha fet l´Helena Vázquez sobre la lectura de Narracions de mites clàssics. A més d´aquesta presentació en ppt ha dissenyat també un book fotogràfic de la col·lecció 2009-10 i s´ha compromès a organitzar una desfilada de models a la Sala d´Actes de l´escola. Aquest és un treball de creativitat que pot ser font d´inspiració per a més d´un dissenyador o mestre d´educació infantil i primària. L´any vinent, per Carnestoltes, volem un segon projecte com aquest, Helena. Feliciter!
Per cert, a quins mites ovidians fa referència la col·lecció?

31 comentaris:

El Fil de les Clàssiques ha dit...

Feliciter, Helena! Una idea que demà compartiré amb els meus alumnes. Feia dies que no passava pel vostre blog i ja en tenia ganes. Visca la creativitat! Si voleu comentar què us ha semblat la lectura o la font d'inspiració Narracions de mites clàssics sempre sereu ben rebuts i rebudes, en Jordi ja ho sap, a El Fil de les Clàssiques http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2008/01/13/narracions-de-mites-classics-adaptacio-de-les-metamorfosis-dovidi-ed-teide-2007/ i també, és clar, a Aracne fila i fila.
Moltíssimes gràcies.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Lida. Ja saps que us tenim molt en compte i que plegats anem en la mateixa direcció que no és una altra que reinvidicar el món clàssic com es mereix. Procurarem que la nostra col·laboració sigui molt més estreta en el futur.
Una abraçada. L´Helena estarà contenta de saber que la seva feina és valorada per altres companys.

oriol ha dit...

Hola!

Un dels mites al qual fa referència, és el de Cal·listo:

El mite explica que Cal·listo, que pertanyia al seguici d'Artemis, deessa de la caça, va perdre la virginitat amb Zeus, deprés que aquest la violés transformat en la mateixa deessa Artemis. Cal·listo es quedà embarasada del rei de l'univers. Quan ella i Artemis, juntament amb el seu seguici, van anar a banyar-se al riu van poder descobrir que la jove havia perdut la viginitat. Artemis en veure això, va decidir castigar-la, però sentint compassió d'ella, Zeus la transformà en una ossa. Però Hera, que ho havia descobert tot, va fer que la deessa de la caça la dispares mitjançant les seves fletxes i la mates.
El mite explica que per salvar el fill de Cal·listo, Zeus, va transformar-lo en una cosntel·lació, l'Ossa Major.


Oriol T.

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Helena m'encanta el treball que has fet! Tinc ganes de veure la gran desfilada!
Un dels mites al que fa referència el catàleg és al d'Hipòmenes i Atalanta. El mite explica que una jove anomenada Atalanta reptava als seus pretendents a curses per tal de no casar-se amb ells. Un dia, però, va conèixer a Hipòmenes, el qual amb l'ajuda de la dea Venus, que li va donar tres pomes daurades per distreure a Atalanta, va guanyar-la en una cursa i s'hi va casar. Hipòmenes, però, va descuidar-se de retre homenatge a Venus que, furiosa, va decidir incitar a la parella a mantenir relacions en el temple de Gea que, al veure-ho, els va transformar en lleons com a càstig.

Vale!

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Hola nois, no puc obrir el video, però he trobat una informació de la qual, jo, no havia sentit parlar relacionada amb el món de la costura... és el "ceñidor mágico" Pertany a Afrodita. És un cinturó màgic que té el poder d'enamorar a tots els homes. Afrodita el presenta en rares ocasions.
De moment no puc aportar res més, quan pugui obrir el video podre aportar-ne una mica més!
Espero veure aviat als nostres models! haha!

Anna!

Unknown ha dit...

Hola!!

M'ha semblat molt bona idea les disfresses relacionades amb els mites clàssics. A més, és curiós que moltes d'aquestes ja s'utilitzen avui en dia, i potser ningú no sap com estan de relacionades amb els mites clàssics!

Seria molt divertit que un any utilitzéssim aquestes disfresses per disfressar-nos a Carnestoltes al IES. Cristòfol Ferrer!

Beet ha dit...

Hola!
Sóc una alumna de la Margalida, del Cristòfol Ferrer, i he de dir que la idea de fer la desfilada inspirada en les recreacions m'encanta! Espero que un cop feta en penjeu fotos o, si pot ser, algun video, perquè nosaltres tambè la poguem veure!
La idea de les disfresses és boníssima, espero que surti perfecte:)
Valete!

Unknown ha dit...

Hola, sóc del Cristòfol Ferrer de la classe de quart de la Margalida. Em sembla una feina molt interessant, la que has fet, i també la que penses fer de la desfilada. I sobretot, quan ho feu, pensa en penjar-la, que sinó nosaltres no ho podrem veure!

Vale!

Maria

albert muñoz ha dit...

Hola!!!
Un dels mites que es mosten son el de Acteó i el mite diu:
Acteó un dia estava passejant per uns boscos propers de Orcomen una ciutat de Beòcia i de cop i volta es troba a Artemis banyant-se nua ell es va quedar miran-la. Quan Àrtemis el va veure totes les deeses van envoltar-la pero com que era mes gran no l'ocultaven llavors Àrtemis va transformar a Acteó en un cérvol i quan els seus gossos el van veure i el van matat

Esther Soria ha dit...

Hola!!

Falicitats Helena, la idea de fer unes disfresses basades en metamorfosis mitològiques, és molt original. Ja estic esperant la gran desfilada! Un dels mites que surt en el catàleg és el de Cadme i Harmonia:
Cadme era el germà d’Europa. El seu pare li va dir que anès a buscar a Europa i que no tornès sense ella, ja que havia desaparegut. Com Cadme no la va trobar enlloc, va decidir anar a l’oracle per saber què havia de fer. L’oracle li va dir que havia de fundar una nova ciutat on una vaca que no havia treballat s’assegués. Va anar seguint la vaca i allà on es va parar van començar a construir una ciutat. Cadme va demanar als seus servents que anessin a buscar aigua en un bosc dels voltants. Els servents en arribar al bosc van veure un drac que els va matar a tots. Cadme en veure que els seus servents no tornaven va anar a buscar-los. Quan va arribar, els va veure a tots morts i va veure el drac. Així que el va matar. Llavors Minerva se li apareix i li diu que allò li portarà molta mala sort.
Cadme i els seus homes funden la ciutat de Tebes. Ell es va casar amb Harmonia, la filla del Sol. A partir de llavors, tota la seva família i ell mateix tenen molta mala sort.
Al cap de molt de temps, pensa que la ciutat de Tebes li porta mala sort i decideix anar-se’n amb la seva dona. Arriba a una altra terra i s’adona que tot el que li ha passat ha estat perquè va matar aquell drac. Així que diu: ” Si és així jo també em vull convertir en rèptil” i en aquell moment es va transformar en drac. En veure això la seva dona Harmonia va dir que ella tambè s’hi volia convertir per viure amb el seu espòs. Així que també es va convertir en drac.

Vale!!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris, Julia, Bet i Maria. L´Helena estarà encantada de la rebuda que ha tingut el seu treball. Prometem fotos de la desfilada.
Una abraçada nàutica.

Anna Ruiz ha dit...

Holaa!Doncs realment em sembla un treball súper original, felicitats Helena per aquesta imaginació! :D

Explicaré el mite d'Aracne, però com ja el coneixem tots faré un breu resum:
Aracne creia era la millor filadora de tota Lydia, la seva regió i fins i tot les nimfes i les persones destacades acudien al seu taller a demamar-li vestits. Un dia Aracne, cometent un terrible acte de hybris va declarar-se millor que la pròpia deesa Atena. Aquesta va decidir disfressar-se de vella i va anar a visitar a la filadora per advertir-la que un mortal mai es pot comparar amb un déu, però atena va fer-la fora del taller. Així que Atena es va presentar sota la seva autentica forma i la va retar a fer un tapís, quan aquest va estar acabar la deesa va haver de reconèixer el bon treball d'Aracne però l'havia de castigar pel seu acte de hybris i la va convertir en araña perque es conservés el seu art.

PD: aquest és un mite que sempre m0ha agradat molt jejej

Anna Ruíz de la Fuente Núñez.

Unknown ha dit...

Hola! que maco troba activitat de gent d'altres escoles!

Per cert tothom ha de saber que en plan de broma li faig sugerir a l'Helena la desfilada en la qual la Júlia i jo seriem les models... hahaha pot ser molt divertit!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Judith...de broma res! Ara tenim ja esperant amb candeletes gent d´un altre centre aquesta desfilada que pot ser la cirereta del pastís. O sigui que ja podeu anar preparant-la. Hi esteu compromesos.

Vale!

lorena ha dit...

Aquest treball m'ha agradat molt, quina desfilada més maca!

Lah''heLena ha dit...

Gràcies per haver comentat aquesta entranda que he fet i el treball de les metamorfosis. I gràcies per haver comentat l'escola Cristòfol Ferrers a la Júlia, Maria i la Bet.
Pròximament farem la desfilada de models, serà molt impactant.

Gràcies a tots i un beso,,

Joël Beltrán López ha dit...

Hola sóc del Cristòfol Ferrer alumne de la Margalida.
Crec que és una fantàstica idea organitzar una desfilada de disfresses inspirades en els mites clàssics.
Felicitats per la idea!!

Joël Beltrán López ha dit...

Hola sóc del Cristòfol Ferrer alumne de la Margalida.
Crec que és una fantàstica idea organitzar una desfilada de disfresses inspirades en els mites clàssics.
Felicitats per la idea!!

edgar ha dit...

Felicitats per aquesta meravellosa iniciativa!
A nosaltres aquesta idea ja ens l'havía proposat la Margalida, que ens disfressésim a la festa que vam fer el desembre, (La Saturnàlia) i a Carnestoltes, però no gaire gent s'hi va apuntar, a veure si l'any que ve al nostre cole ens disfressem tots.

Maria ha dit...

Helena felicitats per l'entrada! És molt interessant i a més has fet un molt bon muntatge. Jo animo a la Judit i a la Júlia a fer de models i si voleu jo puc prestar-me a fer les fotos o el vídeo!!!

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Així m´agrada, Maria, que vulgueu compartir els projectes i us animeu a treballar els uns als altres. És fantàstic!

Unknown ha dit...

Holaaaa :)
Helena felitats per l'entrada,trobo que és molt interessant i les disfresses sobre la mitologia romana són impressionants!
Bona presentació,imatges realment treballades i molt original!





Saludos.

Unknown ha dit...

salve
la entrada esta molt treballada i crec que de cara a l'any que bé podriam fer-nos disfresses com aquestes

Sanja ha dit...

salve!
no sé perquè no hem deixa veure el slide. Ara hem pica la curiositat de veure-ho!

Sanja ha dit...

Jordi, que has tret el document?

El vaixell d'Odisseu ha dit...

No, no l´he tret però avui tampoc me´l deixa veure. Si persisteix el tornaré a penjar.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Helena, el curs -com sempre- se´ns ha tirat al damunt i finalment no heu pogut fer la desfilada de disfresses mitològiques. A veure si quan comencem al setembre li dediquem una estoneta. Tenim també pendent l´adaptació del Judici de les dees de Llucià de Samòsata.

Vale!

Unknown ha dit...

Salve!

M'ha semblat que la idea de disfressar-se d'animals de les metamorfosos d'Ovidi és un bona idea, ja que revitalitza la cultura clàssica. També m'agradaria que la idea s'ampliés als animals i pedres de les metamorfosis, tot i que sé que és més complicat.

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

En prenem nota, Pau. Celebrem que t'agradi la proposta de l'Helena. Vale!

Unknown ha dit...

Avete!
M'han agradat molt les disfresses i les trobo realment creatives. Espero que la desfilada hagi anat molt bé. L'any que ve podría ser una bona idea disfressar-se una clase sencera de diferents mites.
Un mite que fa referencia és el d'Atalanta i Hipòmenes. És un dels mites que al nostre institut hem estudiat i en un treball de recerca el meu grup i jo el vam treballar a fons. Aquest mite tracta d'una noia molt bonica que es diu Atalanta i li pregunta al seu déu que si s'hauria de casar. Ell li respon que no. Atalanta va dir a tots els homes disposats a casar-se amb ella, que havien de fer una cursa contra ella i si perdien els mataria amb la seva llança. Hipòmenes es reia dels homes que ho intentaven però quan la va veure, es va enamorar d'ella. Li va demanar una oportunitat i ella li va aconsellar que no ho fes. Hipòmenes va demanar ajuda a Venus i ella li va donar tres pomes. Aquestes van fer que Hipòmenes guanyes la cursa perquè distreien a Atalanta. Tot seguit es van casar. Un dia Atalanta i Hipòmenes van fer l'acte sexual en un lloc sagrat. Cíbeles enfadad els va transformar en lleons els quals tiraven del seu carro.