Fa unes setmanes, estudiant per a un examen de geografia grega vaig descobrir un altre exemple del llegat de la cultura clàssica en l’actualitat. La "descoberta" que us explicaré té a veure amb l'assentament arqueològic d’Akrotiri, una ciutat coneguda també com "la Pompeia de l'Egeu" pel seu excel·lent estat de conservació, degut a una erupció volcànica datada a la segona meitat dels segon mil·leni aC. Es tracta d'un jaciment de la civilització minoica de l'edat de bronze situat a l'illa grega de Santorini (anomenada Thera en la antiguitat), que forma part de l'arxipèlag de les Cíclades i està ubicada a uns 100 km. al nord de Creta. Fins i tot se l'ha relacionat amb la seu del misteriós i antiquíssim continent perdut de l'Atlàntida.
La qüestió és que, cercant més informació, vaig descobrir que Akrotiri també és el nom d’un joc de taula.
Aquest consisteix en posar-te en la pell d’un explorador a l’època de la Grècia clàssica. En el joc has de solcar el mar Egeu a la recerca dels llegendaris temples minoics. Has escoltat rumors d’on es troben a altres navegants i has aconseguit mapes secrets que es creia que eren un mite. Per aconseguir-ho, hauràs de guanyar recursos a les illes properes a Thera ja que aquesta és pobra en matèries primeres. A continuació, t’hauràs d’orientar al mapa per guiar-te a través de la seva geografia i aconseguir així el teu objectiu. El premi: que els déus et beneeixin per sempre amb vents favorables (que no és poca cosa, pregunteu-li a Ulisses!).
Aquest joc es va editar per primera vegada el 2014 de la mà de Z-Man Games. No està disponible la versió en castellà ni en català, tot i que es poden trobar les instruccions traduïdes a l’espanyol. És un joc per a dues persones amb una edat mínima recomanada de 13 anys amb partides que poden allargar-se uns 45 minuts de mitjana.
Si l'aconseguiu i us animeu a jugar-hi, que els déus us siguin favorables! Per cert, coneixeu cap altre joc de taula relacionat amb el món clàssic?
Bernat Pareja
1r batxillerat humanístic
10 comentaris:
Salvete omnes!
Em sembla interessantíssim que facin jocs relacionats amb les clàssiques. Des de petita m'agrada jugar a jocs de taula i aquest no seria un joc menys per jugar.
Pompeia és un lloc molt maco i la història és fascinant. Si Akrotiri és igual que Pompeia o millor, és un altre racó que conèixer i visitar.
Haurien d'haver-hi jocs com aquest a l'escola que segur que aprens igual i de manera més lúdica i divertida.
Valete!
Bones tripulants
Felicitats Bernat, per aquesta nova entrada. És molt interessant veure com,el llegat de la cultura clàssica ens envolta i com a partir d'un fet, com en aquest cas estudiant la geografia grega, ens pot conduïr cap a noves recerques molt interessants com n'és el cas.
Recordo haver jugat a un joc de taula anomenat Colosseum. En aquest joc, cada participant representa a un empresari romà. L'objectiu és organitzar el millor espectacle possible al Colosseu per atreure el major nombre possible d'espectadors, atreure l'atenció de l'emperador i la classe alta. Per dur a terme l'espectacle has de contractar a artistes, acomodar a senadors, adquirir bèsties... i moltes més opcions. El joc està dividit en cinc rondes i cada una d'elles permet crear l'espectacle, incloent en la última ronda, una ceremònia declausura.
En tinc un bon record d'aquest joc, és entretingut i alhora et pots posar a la pell d'un empresari que duia a terme els espectacles d'un amfiteatre.
Salvete tripulants!
Quina entrada tan interessant Bernat! Et felicito!! Coneixia la història d'Akrotiri, ja que, a classe, ens van fer cinc cèntims d'ella quan a geografia parlàvem de l'illa de Thera, coneguda com a Santorini. Ja m'agradaria visitar alguna vegada a la meva vida l'assentament arqueològic d'Akrotiri i espero que així sigui! Si us dic la veritat, no conec cap joc de taula que tingui a veure amb el món clàssic, i realment em sap greu! Haurien de fer molts més jocs d'aquest tipus per fomentar la cultura clàssica entre els més petits, ja que és una molt bona manera de què fins i tot els més joves de la casa es puguin endinsar a poc a poc en aquest apassionant món!!
Valete!!!
Salvete!
Mai havia sentit parlar sobre aquest joc i la veritat és que valdria la pena donar més importància a jocs com aquests, pel fet que s'aprèn moltíssim, i deixar de banda aquells que només serveixen per aprendre violència. M'ha semblat molt entusiasmat aquest joc, sembla estar ple d'aventures i estic segura que m'ho passaria genial jugant.
Divertir-se és la millor manera d'aprendre coses noves, ja que no tot és memoritzar, i jugant una estona podríem arribar a conèixer fets que mai ens havíem plantejat. Estaria bé poder trobar un moment per divertir-nos amb aquest magnífic joc i aprendre sobre les millors referències clàssiques.
Salvete !
He fet aquesta entrada per demostrar una vegada més que som grecs, som romans . Fins i tot en els jocs de taula podem trobar referències clàssiques ! No coneixia el què era Akrotiri ja que Pompeia passa sempre per davant en ordre d'importància , encara que els ruines d'Akrotiri siguin molt més antigues i, de fet, m'han entrat ganes de visitar-les : ja tinc una altre cosa a fer quan faci un viatge a Grècia
Espero que us hagi agradat i que hagueu trobat l'entrada interessant :)
Valete !
Salvete!
És una entrada molt interessant! Mai havia sentit a parlar d'aquest joc, i em sembla molt curiós que es basi en Akrotiri i no en la famosa Pompeia, però d'aquesta manera podem aprendre més. Opino que utilitzar jocs junts amb aprenentatge és molt més divertit que només estudiar i estudiar, i jocs com aquests ens poden ajudar.
La veritat és que ara mateix no conec cap joc de taula relacionat amb el món clàssic, però estic segura de que en deu haver un munt!
Salvete!
Em sembla extraordinari les sorpreses que ens podem arribar a trobar a través de buscar noves coses, la veritat és que es una entrada molt interessant i personalment mai m'he trobat cap joc que tingues referències clàssiques... però m'agradaria molt provar de jugar-hi.
Salve! És interessant veure com cada cop hi ha més empreses que decideixen treure al mercat productes que ens parlen de la història mitjançant jocs de taula, sobretot aquells episodis històrics no tan coneguts com és el cas d'Akrotiri. Poca gent sap que aquesta antiga ciutat existeix i, gràcies a eines com els jocs, la informació s'anirà transmetent. Esperem que en un futur Akrotiri rebi la mateixa atenció que Pompeia i així molta més gent s'impliqui en la investigació de les seves restes arqueològiques, les quals ens podran donar molta més informació sobre les cultures antigues!
Si no recordo malament, vaig sentir que existeix un joc de taula anomenat Pompeia en el qual s'utilitza la zona de les restes de la ciutat com a taulell i base del joc, tot i que no em van donar més detalls sobre les seves instruccions.
Valete!
Salvete!
Primer de tot felicitar-te Bernat per una entrada tan interessant!
M'ha semblat molt curiós aquest joc, ja que mai havia sentit parlar-ne i la veritat no m'importaria jugar algun cop. Crec que és una manera diferent d'aprendre i alhora passar-ho bé en comptes que estar memoritzant teoria d'un llibre.
Sincerament no conec cap joc de taula relacionat amb el món clàssic però en llegir que en l'Akrotiri has de buscar mapes secrets per arribar al teu objectiu m'ha recordat al Cluedo, ja que has de buscar pistes per trobar l'assassí.
Valete!
Salvete!
Bona entrada, molt interessant! No havia sentit mai d'aquest joc, però té molt bona pinta segons el que ens expliques. Hauria d'haver més jocs com aquests i poder insertar-ho a les escoles, des dels més petits fins els més grans; mai és massa tard o d'hora per aprendre d'una manera divertida el passat i les seves històries.
Respecte a la pregunta, malauradament no en conec cap joc en relació al món clàssic, però m'agradaria provar de jugar-ne algun.
Publica un comentari a l'entrada