9 de març del 2017

10 idees equivocades sobre l'antiga Roma


Recordeu l'interessant article sobre l'antiga Grècia, publicat per la revista Sàpiens, que fa unes setmanes  vaig  proposar-vos  llegir  i  comentar  al  blog?  Doncs  ara li toca el torn a l'antiga Roma. Què en penseu?



13 comentaris:

Anònim ha dit...

Salvete!
Em semblen molt interessants les publicacions de Sàpiens i fer-ne sobre les mentides que ens creiem actualment em sembla una idea fantàstica.
En aquest cas, un dels punts que mai havia sentit i m'ha sorprès llegir ha sigut que s'especulava que Calígula va fer senador el seu cavall. Respecte els meus coneixements, no sabia que hi havia tants accents al llatí i de fet, pensava que el llatí que s'enseya avui és quasi el mateix que el que es parlava abans. Un altre punt que m'ha sorprès, ha sigut la de les estàtues, ja que totes les que he vist, no tenien color.

Que curiós és llegir aquest tipus d'entrada!

Judit Millàn ha dit...

Salvete tripulants!
Ja trobava a faltar el blog... que interessants aquests dos articles de les idees equivocades sobre l'antiga Roma i Grècia. Els dos mons estan tant relacionat entre ells... M'ha semblat molt curiós que dintre del llatí vulgar que parlaven els romans es parlés amb diferents accents i que les gladiatrices romanes siguin casi desconegudes.
També es curiós com actualment hi ha gent que relaciona Hades com un déu maligne i no és així.
Estic totalment d'acord en que algunes pel·lícules ens han donat a entendre coses que no són reals.
Fins aviat :)

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Judit, quina il·lusió retrobar-te per aquí! Tu sempre has estat una fidel tripulant, abans com a alumna i ara com a estudiant del Grau de Turisme. Re-benvinguda!

Kènia ha dit...

Salvete nautae!

Gràcies per aquest nou article de Sàpiens. En aquest cas, m'ha sobtat molt que els remers d'una galera fossin homes lliures, ben pagats i entrenats, perquè com bé apunta l'article, a "Ben-Hur" i en d'altres ocasions, sempre són els esclaus qui fan esforços sobrehumans per a continuar remant. I això, també indica que moltes pel·lícules ens donen a entendre fets que realment no són així.
També m'ha sorprès que hi haguessin dialectes del llatí, però si hi parem a pensar, avui dia continuem tenint dialectes, així doncs, és normal que en època romana, el llatí també en tingués.
I finalment, la història de Calígula que havia nomenat senador al seu cavall, ja l'havia sentida, però no sabia que en un principi només era una proposta de broma i que finalment es va magnificar tant que aquest tòpic s'ha quedat.

Anònim ha dit...

Salve!

Els articles de la revista Sàpiens sempre són interessants, i aquest no ha estat una excepció. És curiós com hi han hagut fets que han intentat canviar la història i explicar mentides sobre l'antiguitat, però, per sort, no ha estat el cas i molts documents ens han arribat escrit per a desmentir-les.

M'han cridat l'atenció dos punts concrets: En primer lloc, el cinquè, doncs fa uns anys jo pensava el que exactament és desmentit. Hem de tenir en compte que, si tothom hagués parlat aquest llatí, és probable que nosaltres també ho estaríem fent actualment, o parléssim un llatí molt semblant. Per tant, el fet que es parlés el llatí vulgar i no es portés el vertader idioma als altres territoris, va portar a una evolució cap a les llengües romàniques actuals. M'ha sobtat que els romans també sabéssin parlar en grec! Tot i que va ser una cultura molt propera a la grega, mai hauria pensat que haguéssin estat tant unides.
Per altra banda, el novè punt m'ha semblat interessant perquè la meva idea quan es parlava de la pintura de les escultures era molt diferent: Rarament, mai hauria pensat que els detalls es cuidéssin tant com es demostra en la reconstrucció, doncs pensava que tota l'estàtua es pintava del mateix color, preservant el minimalisme.

Sàpiens mai decepciona!

Anònim ha dit...

Salvete!
Amb aquest tipus d'articles es pot aprendre molt, doncs la majoria de les idees que apareixen les desconeixia totalment. La que més m'ha sorprès és la que parla dels remers dels vaixells de guerra. Amb les idees que ens donen les pel·lícules sempre havia pensat que serien esclaus, però mai havia pensat que això seria molt perillós i per tant que utilitzaven gent a sou. També m'ha sobtat molt el fet de que els estàtues no eren blanques, sinó a color. Sembla una tonteria, però sempre les hem vist blanques i crec que per això ho havíem assimilat.

Anònim ha dit...

Salvete!
La revista Sàpiens sempre ha realitzat articles molt interessants i, una vegada més, ho fa per desmentir afirmacions incorrectes sobre l'antiga Roma. Per una banda, m'ha sorprès saber que els remers dels vaixells de guerra, en realitat, mai havien estat els esclaus. La veritat és que jo tenia una idea de que era així, però ara ja puc entendre el perquè no podien ser ells remers. Com diu en l'article, si fos així en el cas de que el vaixell fos capturat canviaren de bàndol amb facilitat. Crec que això seria degut a la seva vulnerabilitat o sinó per la por a possibles amenaces. D'altra banda, mai hauria pensat que a un home romà se'l considerés vell amb tan solament 30 anys.
Valete!

Unknown ha dit...

Salvete omnes!
Està clar que la revista Sàpiens mai ens decep. És cert que l’Imperi Romà és una de les civilitzacions que coneixem amb més deteniment. El fet és que ens han arribat conceptes d’aquest que no són certs i en la majoria de casos és per la ficció.
En primer lloc, m’ha sobtat que només aquells qui eren rics es poguessin rentar i que, fins i tot, utilitzessin l’orina per rentar la seva roba. En segon lloc, el fet que els cinquanta anys fos l’edat comuna de mort és sorprenent pel fet que actualment la gent acostuma a viure fins els 80, 90 o, fins i tot, hi ha persones que viuen un segle. Per últim, sempre havia pensat que les estàtues romanes no eren de color i és fascinant que la realitat fos que s’havia esborrat amb el pas del temps, estar clar que les imatges que ens transmeten a l’actualitat ens poden confondre pel fet que sempre apareixen sense color i això treu expressió al quadre.

Anònim ha dit...

Salvete!
De totes aquestes idees equivocades sobre l’antiga roma, les dues que més curiositat m’han causat han estat: la numero nou, que diu que les estàtues romanes eren només de color blanc, però l’article de Sàpiens ho desmenteix explicant que igual que les estàtues de la Grècia clàssica van estar plenes de color en el seu moment, amb el marbre blanc convertit en una tela on l’artista podia pintar, les escultures romanes tampoc eren blanques com el guix.

La segona mentida que també m’ha cridat més l’atenció ha estat la numero deu que parla sobre els homes que remaven en els vaixells, evidentment jo creia aquesta “mentida” degut a pel·lícules, com l’exemple de l’article Ben-Hur; que suposadament eren esclaus, però resulta ser que no es veritat i que a les galeres romanes hi solien remar homes lliures, a sou i ben entrenats. Ja que si el vaixell era capturat, els remers canviarien de bàndol sense dubtar-ho.

Gràcies a aquesta entrada he pogut revelar 10 idees equivocades sobre l’antiga Roma.
Valete!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
Com m'agrada llegir aquests articles que fa la revista Sàpiens sobre les mentides més comunes que pensem que realment són certes sobre Grècia (que recentment vam llegir) i ara Roma.
M'ha semblat increïble, perquè ho desconeixia totalment i probablement mai m'hauria passat pel cap, que l'emperador Calígula nomenés senador al seu cavall. Tot i que diu que realment no hi ha proves d'això, m'ha semblat molt interessant! M'ha semblat molt interessant també la part que parla de l'edat dels romans, ja que tots tendim a pensar que amb 30 anys un romà ja era vell i realment alguns d'ells assolien el 70-80 anys!!! I per acabar un dels altres punts que més m'ha agradat ha estat el que parla del color de les escultures romanes, em costa d'imaginar-les acolorides, però realment devien ser increïbles!
Valete!!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
Aquest tipus de publicacions m'encanten! Em sembla molt interessant les idees que publicà Sapiens en aquest article. I em dóna veure que encara hi ha moltíssima cosa que desconec i molta per aprendre.
Crec que de tots els punts, només coneixia el segon. El punt que m'ha agradat més i m'ha cridat l'atenció ha sigut el número cinc. És curiós saber que no estem estudiant igual que els alumnes romans i existia un immens món de diferent tipus d'accents. M'encantaria escoltar un per un.
Espero trobar un altre article de Sapiens igual o millor que aquest!

Anònim ha dit...

Salvete!
Em sembla molt interessants aquests diferents punts, ens treuen del nostre error de creure en paraules equivocades. Em fa veure en que en algunes coses que donc per suposades que estan bé, no ho són. En aquesta publicació hi havien pocs apartats que coneixia, com per exemple, que en la antigüetat no es parlava el mateix llatí que fem a classe.
El que m'ha cridat més l'atenció ha sigut lo dels gladiadors,ja que a part de que podien ser també homes lliures, també hi havien dones que hi col·laboraven. És molt curiós saber que des de fa molts anys deixaven lluitar a les dones, quan normalment s'enten que la lluita era més pels homes.

Bernat Pareja Sabaté ha dit...

SALVETE

Hi ha moltes coses que no sabem sobre el món romà i algunes que sabem i creiem que són certes, no ho són. Gràcies a un altre interessant article de la revista Sàpiens ara podem aprendre que alguns mites sobre Roma són falsos. El que més m'ha sorprès ha sigut saber que els romans no van copiar els déus dels grecs, ja que , al tenir atributs molt semblant, és curiós saber que no. Una altre cosa que m'ha sorprès ha estat el tema del llatí. JA m'imaginava que hi havia dialectes o diferències depenent de la zona però no sabia que era tant col·loquial el llatí. També és interessant saber que parlaven grec alguns romans. Sens dubte, el què m'ha sorprès ha estat el fet de que els romans podien viure 70 o 80 anys. Des de semrpre m'han dit que amb 30 o 40 anys ja eren vells i morien.
Per acabar, cal dir que encara hi ha moltes coses per aprendre sobre la cultura romana i que s'ha de seguir estudiant , ja que podrem entendre millor el present si aprendem del passat

VALETE !