24 de gener del 2016

SI DEVS PRO NOBIS QVIS CONTRA NOS?

A finals de trimestre vam estar comentant a classe sobre els origens de les Saturnalia i la importància dels afers religiosos en la vida quotidiana dels antics romans. Sovint, si som observadors, podem advertir referències clàssiques amb una connotació religiosa per molts dels indrets que coneixem o visitem. Molta gent va aprofitar, per exemple, el pont de la Puríssima (o Immaculada) per viatjar, fer alguna excursió o una visita cultural.

En aquest apunt vull fer referència a l’església de Sant Salvador, situada en un petit poble anomenat Castellfollit de la Roca, a la comarca de la Garrotxa. Les primeres notícies d’aquest edifici daten del segle XIII, i sabem que va ser destruït i reconstruït diverses vegades a causa de terratrèmols i guerres. Actualment, l’església destaca pel seu estil renaixentista tardà i el campanar de planta quadrada, des del qual podem apreciar una vista panoràmica espectacular. A més, freqüentment acull exposicions i actes culturals. A banda d’unes increïbles vistes i de l’art arquitectònic d’aquest edifici, a la façana hi podem llegir una inscripció en lingua latina: “SI DEVS PRO NOBIS QVIS CONTRA NOS”. El seu significat és “Si Déu està amb nosaltres, qui pot estar en contra nostra?”

A què creieu que respon aquest missatge? Reconeixeu algun element gramatical estudiat a classe?

Cristina Tamashiro
4t ESO



3 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ja veig, Cristina, que la teva mirada clàssica és molt fèrtil. I que no s'aturi. Feliciter et maximas gratias!

Kènia ha dit...

Salvete tripulants!

Aquest missatge està en una església, per tant, té un significat molt religiós. Quan una persona té fe, creu que té a Déu al seu costat,aleshores, ja pot haver-hi cent mil enemics que mentre tingui a Déu ella estarà protegida.
Moltes vegades tenir a Déu al teu costat ajuda a superar moments difícils, en creure que hi ha algú que t'ajuda, t'entén i et comprèn, que per moltes adversitats que la vida et volgui possar per fer-te entrebancar, sempre hi haurà una mà que t'ajudarà a aixecar-te.
M'agradaria felicitar a la Cristina per aquesta gran capacitat d'observació! Arreu on anem estem impregnats de clàssics però no sempre és fàcil veure-ho!

Anònim ha dit...

Salvete!
Aquest missatge com està en una església té un clar significat religiós. Aquesta frase es refereix els creients, on diu que si creus en Déu, ell et protegirà i ningú podrà estar en la teva contra.

Gràcies Jordi pels teus comentaris positius que ajuda a continuar treballant i a descobrir el món clàssic en el nostre dia a dia.
També vull demanar gràcies a la Kenia pel seu comentari i dir que té raó! Estem envoltats de referències clàssiques, però no sempre ens hi fixem.