11 de juny de 2015

La situació legal de la dona a l'antiga Roma

Hi ha molta diferència entre la situació de la dona a l’antiga Roma i a l’actualitat?
Amb aquesta presentació que he realitzat podrem comprovar els drets de les dones romanes. A més, he volgut tractar temes com el matrimoni, el divorci o la patria potestas, termes i situacions legals que encara perduren en els nostres dies.
Tanmateix, m’agradaria dir que vaig triar aquest tema perquè ja fa temps que m’interessa saber i investigar sobre l’evolució del paper que ha tingut la dona al llarg de la història, tant en l’aspecte social com el jurídic.
M’ha semblat molt interessant poder fer una recerca del tema i espero que també ho sigui per a vosaltres. Valete!

Mireia Boix - 1r batxillerat humanístic
2 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ja veig que cada vegada estàs més a prop de prendre la decisió d'estudiar lleis, Mireia. Realment has fet una molt bona feina de recerca i, a més, has sabut resumir-la -donada la seva complexitat- en una presentació entenedora i rigorosa alhora. Feliciter i a seguir amb aquest interès per aprendre que traspues dia a dia!

Dafne Serra ha dit...

Primer de tot felicitar a la Mireia per la seva feina, i tant interesant entrada.

M'ha agradat poder redescobrir una miqueta més de la dona a l'antiga Roma i veure més d'un món que tan perdut tenim actualment.
Una de les coses que m'agradaria destacar es la diferencia entre paterfamilias i materfamilias ja que si ens hi fixem, les dues provenen del mateix però per a l'home simbolitza el poder i control dels nens sobre els seus fills i sobre la pròpia dona, a la qual veiem que el mot en el seu cas, es representa simplement de manera simbòlica. Aquest tipus de poder sobre la dona té un mot própi que se l'adecua com es el Potestas Maritalis. Altres ámbits en el que també veiem aquest tipus de poder era en les esclaves, les cuals no tenien cap "dret" per dir-ho d'alguna manera i la qual podia fins i tot ser utilitzada com esclava sexual per l'amo.

Per últim felicitar un altre cop a la Mireia per tan treballada i conseguida entrada.

Vale!