6 d’abril del 2015

Una visita a Bàrcino... amb la millor companyia!


El passat dimecres 25 de març, els tripulants de 1r de batxillerat vam voler veure la nostra ciutat des d'un punt de vista diferent: les nostres passes es van encaminar cap a Bàrcino, la nostra urbs en temps romans. Per fer-ho, vam comptar amb l’acompanyament de la Conxita Collellmir qui, molt amablement, ens va oferir la possibilitat de fer-nos una visita guiada gratis et (sobretot) amore.

En un principi el dia no es presentava gaire animat: el cel ennuvolat amenaçava amb la seva pluja, però res va impedir que poguéssim gaudir de la passejada. Paraigües en mà, la Conxita ens va estar explicant un munt de coses sobre Bàrcino mentre nosaltres, sorpresos per tots els seus coneixements, l’escoltàvem amb atenció.

La ruta va començar a la necròpolis romana, situada a la plaça de la Vila de Madrid. Allà, la Conxita ens va repartir uns mapes i ens va explicar els orígens de la ciutat, fundada cap a l’any 14 aC sota el govern de l’emperador August. Ens va explicar grosso modo com era la ciutat perimetral i també, sensu stricto, quins tipus de tombes s’hi van trobar en aquest emplaçament. Però, en realitat, encara estàvem fora de la ciutat! La necròpolis estava situada extra murs, així que vam seguir caminant fins que ens vam trobar amb restes de l’aqüeducte (amb dos ramals) que duia l’aigua a la ciutat. Els vam trobar a la plaça del 8 de març i des d'allà ens vam dirigir a la plaça de la Catedral o Nova. In situ, la Conxita ens va explicar que la ciutat estava emmurallada amb un total de 76 torres: una de poligonal, 10 rodones i 65 més de rectangulars. Avui en dia s’han trobat ja unes quantes gràcies a que, en temps posteriors a època romana, els grans murs van servir com a parets mestres per a cases particulars o organismes oficials. Un clar exemple d’això és la casa de l’Ardiaca a la qual vam accedir per  veure les restes dels murs que estaven fets amb pedres “reciclades” i una part molt interessant de l’aqüeducte, concretament l’specus, el conducte per on circulava l’aigua en direcció als grans dipòsits o castella aquae.

Vam caminar pel decumanus maximus (actual carrer del Bisbe) fins arribar a la plaça de Sant Jaume, que equival més o menys a l’espai que ocupava l’antic fòrum, tant en localització com en importància per a la ciutat (de fet, Generalitat i Ajuntament encara hi tenen la seva ubicació, vint-i-cinc segles després!). Vam seguir endavant pel carrer Ciutat i Regomir fins al centre Cívic del Pati Llimona, on hi ha unes petites restes i una reconstrucció de l’entrada principal o porta a la ciutat que donava al mar. També vam descobrir que en aquell indret antigament hi havia hagut unes termes però que aquestes van ser destruïdes per instal·lar-hi un d’edifici per al cobrament d’impostos al port.

A continuació vam sortir de les muralles per envoltar el seu perímetre i veure’n més restes des de fora en diversos punts, com el carrer Correu Vell, del Sots-tinent Navarro o la plaça Ramon Berenguer entre altres. Vam tornar intra murs fins al museu d’Història de Barcelona on vam poder contemplar la meravellosa maqueta que van construir la Conxita i els seus alumnes de l’IES Rafael Casanova de St. Boi de Llobregat fa ja uns anys. A tots ens va impressionar! I tots vam coincidir en dir que era tot un honor que la maqueta fos allà i vam valorar que hi hagués posat tant d’interès en aquesta activitat extracurricular amb els seus alumnes.

El nostre matí va acabar a les restes del temple d’August, a l’interior del Centre Excursionista de Catalunya on vam poder admirar les quatre columnes que s’hi conserven. Després d’unes últimes explicacions de la Conxita, li vam voler agrair el seu entusiasme amb un llibre signat per tots nosaltres, la novel·la de Núria Pradas La noia de la biblioteca.

Malgrat la pluja, va ser un matí magnífic amb molt bona companyia i millor ambient entre nosaltres. Així que... GRÀCIES CONXITA!

Júlia Roig - Aldrin Galvan
1r batxillerat



9 comentaris:

Anònim ha dit...

Salvete Tripulants!

Com ja han dit la Júlia i l'Aldrin, tot i que al principi semblava no ser el millor dia per la visita, al final per sort va resultar ser només quatre gotes i no van afectar a la sortida i vam poguer gaudir-la!

Agrair a la Conxita pel seu temps i dedicació a l'explicació donada i pel punt de vista clàssic que ens va permetre veure de la nostra ciutat i no perdre's detall algun sobre la important i antiga Bàrcino! Esperem que li agradi el merescut regal!

Per últim, felicitar a la Júlia i l'Aldrin per l'entrada i el vídeo!

Dafne Serra ha dit...

Salvete tripulants!

Primer de tot donar les grácies a la Conxita per tan meravellosa visita i als meus companys l'Aldrin i la Júlia per plasmar en aquestes paraules la nostra experiència.
Tot i que el dia no acompanyava gaire, com bé ja han dit els meus companys; vem començar la passejada i aviat ja ven oblidar-nos'en i vem tindre l'oportunitat de gaudir-la com dèu mana. Vàrem visitar llocs tant simbòlics com l'aqüeducte, el decumanus maximus, el temple d'August... I tot sota l'atenta i detallada explicació de la Conxita, de la qual no perdiem detall. Aquesta visita, va ajudar-nos a redescubrir una Barcino romana que per a alguns els resultava ven amagada.

Un cop més, agraïr a la Conxita per dedicarnos un bocí del seu temps i el qual ens va servir per aprendre i cultivar-nos un xic més.

Valete!

Valete

Sergio Prieto ha dit...

Salvete tripulants!
Al principi el dia no era l’ideal per fer una excursió, però amb paraigües a les mans i l’esplèndida explicació de la Conxita vam aplicar allò de “al mal tiempo, buena cara”. Es nota que la Conxita es una especialista en el tema, hi havia algunes informacions que ja coneixia perquè a l’anterior escola vam fer dues vegades una sortida semblant, encara que no van ser explicades amb tant de detall; però igualment vaig aprendre coses noves. Qui necessita marxar lluny per veure antigues ciutats romanes, quan tenim una a casa nostre i cada cop es descobreixen més parts de la ciutat.
Agraeixo molt a la Conxita per la visita i felicito als dos redactors de l’entrada per la magnífica redacció
PD: Espero que li hagi agradat el llibre a la Conxita
Valete !

Ramon Vendrell ha dit...

Salve!

Què millor que fer una visita guiada pels carrers de la ciutat en la qual hi passes hores, moments, agradables caminades... Què millor que saber què trepitges, què millor que saber tot allò que forma part de la nostra ciutat, cada racó, cada carrer, cada façana... Tot una capsa de sorpreses!
Realment vam passar molt bona estona amb l'apassionada Conxita. La seva il·lusió es palpava en el seguit d'explicacions tan interessants que ens feia. Molt agraït de poder haver fet aquesta ruta guiada gratis et amore, quin honor.
Agrair també l'entrada feta pels companys Júlia i Aldrin, moltes gràcies!

Anònim ha dit...

Salvete Tripulants!

Primer de tot donar les gràcies a la Conxita per la visita gratis et amore que ens va fer; va ser mot interessant i entretinguda, ja que, a mesura que avançava la visita ens anàvem movent per poder observar detalladament moltes de les construccions que ens explicava.
Em va sorprendre molt que rere carrers de Barcelona on acostumem a passar força sovint hi hagin tantes anècdotes sobre els nostres estimats romans, vaig aprendre moltes coses que no sabia que em fan culturitzar més sobre d’on venim.
Felicito a la Júlia i a l’Aldrin, trobo que heu reflectit, en un text molt ben estructurat, l’essència de tot el que vam poder veure i aprendre durant la visita guiada.
Espero que, en un futur, els alumnes que vulguin fer llatí puguin gaudir d’aquesta visita.

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete Tripulants!

Volia dir que moltes gràcies a la Conxita per aquesta visita que em va semblar molt interessant. Em va agradar la maqueta que va fer amb els seus alumnes amb ajuda de persones enteses en maquetes. Trobo molt interessant que puguin fer clases de maquetes ja que així s’aprén més que no estudiant teoria i posar-ho igual a l’examen. Es una manera interactiva d’estudiar, més a gust i millor.
Mentre ens anava explicant, ens podiem imaginar la situación d’aquella época.

Valete!

Natalia Fernandez ha dit...

Salvete tripulants!

Primer de tot voldria felicitar als meus companys per aquesta entrada tan ben redactada. La visita em va resultar realment interessant ja que vam poder conèixer la nostra ciutat i la seva cultura d’una manera diferent. Tot i que el dia no ens va acompanyar massa vam gaudir de la visita i vam aprendre un munt coses noves sobre els carrers més propers a nosaltres. Va ser fascinant poder descobrir els racons de Bàrcino amb la companyia de la Conxita, tota una experta en el tema. Per acabar vull agrair-li el magnífic dia que vam passar a la Conxita, la seva dedicació i les seves magnífiques explicacions.

Valete!

Ainhoa Cayero ha dit...

Salvete amics tripulants!

En primer lloc he de donar les gràcies a la Conxita per la visita guiada pels llocs més bonics que Bàrcino! I a la Júlia i l'Aldrin per redactar l'entrada com sempre, excel•lent!
El començament de la sortida va ser una mica més aclaparant pel fet de que podia ploure etc.. però en quant el dia és va animar, nosaltres també, i vam gaudir d'una excursió plena de nous coneixements. Sempre és interessant aprendre, però si t'ho passes bé, aprens més i millor, i sens dubte va ser molt divertit!

Penso que les sortides de tant en tant són molt necessàries, per ''desconnectar'' una mica de la rutina de classe, i seguir aprenent coses noves... Gràcies companys!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Salvete tripulants!
Primer de tot agraïr a la Conxita per la magnífica visita guiada que ens va de oferir, i a L'aldrin i la Juilia per la encertada entrada.
Tot i encara la pluja vam gaudir d'una sortida molt enrriquidora en quan a coneixments, que encara ser anècdotes molt properes les desconeixiem.
Esperem repetir-la l'any que ve!

ALBA GRACIA ME FECIT