23 d’abril del 2014

Amo, amas, amare, amavi, amatum

 


Tripulants, avui, un dels dies més assenyalats del nostre calendari, us vull regalar un poema curt però intens alhora, amb un títol molt suggerent que de ben segur us serà familiar. L'autor, el poeta empordanès Carles Fages de Climent (1902-1968). Que tingueu una molt bona diada de Sant Jordi!

Marta Simón

Amo, amas, amare, amavi, amatum

(Model de la primera conjugació que vaig aprendre
al col·legi dels Jesuïtes)

Jo t'estimo en present d'indicatiu
i, de l'amor per fer-me un futur mèrit,
t'estimaré en pretèrit,
participi, gerundi i subjuntiu.



12 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Quin regal més preciós, Marta! Literatura i amor sense reserves en quatre extraordinaris versos inspirats en la nostra estimada llengua. Maximas gratias et maximum amplexum tibi! Que tinguis tu també una bona Diada entre llibres i roses.

Ruut ha dit...

Que bonic! I tant que és curt, però és encara més intens! En quatre versos resum una vida en total plenitud amorosa.

El fet que posi el nom de la conjugació (gerundi) i no pas el verb (estimant) ho fa més especial, més diferent. Molt possiblement encara ningú ens hagi dit "t'estimaré en pretèrit", i això ho fa molt més original. (Reconec que també ho fa molt més romàntic.)

Preciós poema encertat per la diada de Sant Jordi.
Valete!

Pau Fdez De Labastida ha dit...

Salutacions tripulants!

Primer de tot el títol del poema a primera vista ja em sorprèn bastant.
Aquest poema m'ha semblat una gran manera de mostrar un sentiment d'amor amb una gran sintesi però a la vegada amb molta intensitat.

Valete!

Àlex Fernàndez De Labastida ha dit...

Salvete tripulants!
Em sembla un poema molt adeqüat per aquest gran dia pel fet de que se'ns mostra la literatura i l'amor que representa una fusió que es plasma en els carrers veient a tothom passejant amb la família o amb la parella pels carrers plens de llibres i roses.

Judit Millàn ha dit...

Salvete tripulants!
Quin poema més macu i més intens com dius tu, Marta. A més, en un dia tan especial per a tots nosaltres com és la diada de Sant Jordi.
Amo, amas, amare, amavi, amatum. Per a mi el verb més bonic: estimar, i no hi ha ningun dia més especial per dir-ho.
Aquesta diada va ser molt especial, perquè la vaig passar amb les persones que més m'importen: els meus amics i la meva família. A demés em van regalar dues roses, una el meu germà i em va fer molta il·lusió!
Gràcies per compartir aquest preciós poema amb nosaltres!!

Unknown ha dit...

Salvete!
M'agrada moltísim aquest poema,crec que és perfecte per demostrar-li algú l'amor que es pot arribar a sentir en dimensions inexplicables.Molt acertat per un dia com el de Sant Jordi,en el qual gairebé tothom fa un regal a les persones més properes o no tant,demostrant la estimació que senten per a ells aprofiten la cel.lebració d'aquest dia.
Per a mi aquest dia tan memorable va ser tota una experiència,vaig muntar una paradeta juntament amb familiars per vendre les roses,.Aquestes flors que en un dia com aquest són tant significatives,vaig gaudir moltísim de l'esperit entusiasta de la gent que venia a comprar per regalar-li algú a qui estima,jo també em vaig sentir afortunada per les roses que vaig rebre.Va ser un dia molt gratificant.

Unknown ha dit...

Salvete tripulants!

M’agrada molt aquest poema perquè mostra un sentiment d’amor, només mirant el títol del poema ja em dóna bones sensacions. Un poema simple però bonic i molt apropiat per la diada de Sant Jordi. Em sembla molt graciós el fet de que l’autor pugui crear un poema molt original i romàntic amb molt poques paraules.

Sofia ha dit...

Salvete tripulants! Em sorprenc gratament quan veig aquest tipus de poesia. Trobo que els sentiments són quelcom molt difícil d’expressar i més a través de la poesia, on t’has de regir d’unes pautes prou rigoroses. (Com, a més de fer una tasca tan complexa, ets capaç de donar-li sentit i bellesa?) És sorprenent, doncs, com quatre versos em callen. Expressen d’una manera intensa i original un sentiment tan complicat com és el de estimar. És bonic recordar els poders de la literatura en un dia com aquest...
Vull aprofitar aquesta entrada dedicada a la nostra diada, per fer una petita recomanació als amants de la lectura. Aquest any ha estat un any de treball intens, pel que les lectures denses i profundes no m’han abundat gaire. És per això que vull citar un llibre que fa un parell d’anys vaig llegir. Es diu “Joc brut” i és de Juan Manuel de Pedrolo. És molt breu, gairebé se’l pot titllar d’història i no pas de novel•la, però m’encanta com juga amb la psicologia dels personatges sobre un tema, considero, prou trencador. Bé, és una lectura bastant especial, potser per això em va marcar. Només volia compartir-ho, a veure si algú s’anima!

Unknown ha dit...

Salvete!

El títol ens sorprèn a tots és el verb estimar, com no! Aquest sentiment profund que ens omple a tots. Aquest poema és curt però a la vegada és intens. L'amor durà per sempre com diu l'autor en passat, present i futur. El dia de Sant Jordi és molt especial, els carrers s'envolten de tendes on venen roses i les llibreries estan plenes. La gent compra llibres i roses no només pels seus enamorats, sinó també per familiars o amics, aquelles persones que estimen de debò. En aquest dia hem de difondre la compra de llibres, ja que, hem de perpetuar la nostra llengua!
Valete!

Unknown ha dit...

Salvete tripulants! La diada de Sant Jordi, sempre es ben rebuda per tots, ja que l'amor s'endinsa en cada racó i sempre et topes amb una sorpresa d'allò més emocionant, com...la rosa de la teva parella o algún parent, un llibre dedicat i pensat en que el simple t'agradi ja fa prou,la benvinguda a la diada de Sant Jordi per qualsevol persona tan si t'envolta en dia a dia o encara que sigui totalment desconegut...

Festes com aquestes hi queden poques i celebrar especialment aquesta encara l'intensifica més per els amants de la literatura pero sobretot l'amor! Estimar és una acció que al principi costa expressar però que mica en mica et sorprens a tu mateix demostrant aquella necessitat que vol tothom i és el fet de que l'estimin, millor dit! El poema en llegir-lo és breu però el seu contingut el fa ple; ple diria-ho? Sí! ple d'amor, del que sent la persona cap unaltre sense tenir cap espectativa ni cap pensament que impedeixi dir el que sent i que a més a més el poeta enllaça els temps verbals com a métode per dir el t'estimo més infinit, que he vist fins ara. Així que no cal esperar a Sant Jordi(encara que tal diada és fantàstica) per demostrar el que sents o esperar a comprar-te un llibre del teu gust, perquè cada moment és únic i s'ha d'aprofitar!

Valete tripulants!

charton ha dit...

Salve tripulants!
És un poema molt bonic, pel fet que és el primer que veig escrita d'aquesta forma tant original. I a l'estar escrita d'aquesta forma, s'enten que l'amor que sent es molt fort.

Adriana ha dit...

Salvete!

Sant Jordi és un dia molt nostre i preciós que sempre m'agradarà molt. Que exalça l'amor, a una persona, a la literatura, a les flors... És únic i intens.
Com aquest poema que combina la gramàtica amb el sentit més pur i literal del que significa. l'amor que a vegades costa mostrar, però que tampoc es pot evitar.
I en aquest poema barreja la literatura i aquest l'amor tant dificil d'expressar que és... Que l'autor vol que sigui etern, duri per sempre.
Un poema molt bonic.