13 d’abril del 2014

BÀRCINO de la mà de Conxita Collellmir


El passat 28 de març, els alumnes de llatí de segon de batxillerat vam visitar part de les restes de Bàrcino, la Barcelona romana. Aquesta vegada la nostra guia (de luxe, per cert)  va ser na Conxita Collellmir, excatedràtica de Llatí de l’IES Rafael Casanova de Sant Boi de Llobregat, a qui vam conéixer en la visita que vam fer fa unes setmanes a les seves termes privades. Aquell dia, després d’haver gaudit de les seves explicacions i de les maquetes elaboradíssimes dels seus alumnes, se’ns va oferir de manera totalment desinteressada a fer-nos un recorregut per la ciutat romana. I tal dit, tal fet. Amb l’ajuda d’un mapa de l’estructura urbanística de Bàrcino, vam poder ubicar-nos i anar visualitzant les diferents parts i establiments que se’n conserven.

La passejada va començar a la necròpolis, situada a l’actual plaça de la Vila de Madrid, i va continuar amb les restes de l’aqüeducte (o aqüeductes?), que bastien d’aigua la ciutat, i que ens va portar a enfilar les nostres passes intra muros, entrant pel decumanus maximus (actual Portal del Bisbe). A partir d’aquell punt, ens vam anar endinsant pel cardo maximus per acabar desembocant al fòrum, que correspon a l’actual plaça Sant Jaume, centre neuràlgic encara de la política i de l’administració de la nostra ciutat. A més, també vam poder contemplar les restes de l’antic temple d’August, quatre columnes trobades al Centre Excursionista de Catalunya, les restes de les entrades i termes de la ciutat localitzades al Pati Llimona i fer un recorregut per on passava l’antiga muralla romana i veure’n algunes de les seves restes.

Per acabar la jornada, vam voler agrair-li a la Conxita la seva amabilitat, entusiasme i mestratge amb un regal ad hoc: August, una biografia novel·lada sobre el primer emperador de Roma i artífex de la fundació de Bàrcino cap a l’any 15 aC. I quin millor lloc per fer-ho que al mateix temple que duu el seu nom. Desitjem que el gaudeixi i passi una bona estona llegint-lo!

Sens dubte va ser una visita molt interessant que ens va permetre conèixer més d’aprop la nostra ciutat i poder localitzar in situ els espais més representatius de la Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, un emplaçament urbà que amb el temps, malgrat tenir originàriament unes humils dimensions, ha esdevingut una de les capitals més importants del món. I com ja és habitual, us deixo amb el vídeo i el reportatge fotogràfic de la sortida, gentilesa de la Mireia.

Alba Legide
2n batxillerat






7 comentaris:

Joana Bassó ha dit...

Salve!

Primer de tot felicito a l'Alba i a la Mireia per la feina que heu fet de l'entrada!

Que bé, aquest sortida també va ser molt interessant. Gràcies Conchita per tota la feina que has fet, per explicar-nos tot el recorregut per Barcino!

Vale!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Doncs sí, Joana, certament va ser un plaer anar de la mà de na Conxita en aquesta sortida i escoltar tots i cadascun dels coneixements que tan generosament va voler compartir amb nosaltres. A mi em va fer especialment feliç el moment de regalar-li el llibre en un lloc tan especial com el temple d'August. Tot un témenos! Espero repetir l'experiència amb nous alumnes.

Alex Molera ha dit...

Salvete! Com van les vacances? Espero que bé.

Quina entrada més xula! Moltes felicitats Alba, el text esta molt ben redactat. Vull felicitar també a la Mireia per l'edició del video i les fotos. La veritat es que em va encantar el recorregut que vam fer per Barcino, vaig conèixer nous petits recons de Barcelona que no coneixia. També vull donar les gràcies a la Conxita per el seu temps i pel seu entusiasme. Vaig gaudir molt de la visita i vaig aprendre moltes coses interessants que ens va explicar.

Valete!

Unknown ha dit...

Llegir aquesta entrada m'ha fet recordar la meravellosa excursió de Barcino! Va ser perfecte poder passejar per Barcelona mentre ens explicaven la realitat dels seus inicis, quan era una ciutat romana. Ens vam poder fer una bona idea de com era, i amb les restes originals i altres restaurades vam poder viure una petita realitat d'aquella ciutat emmurallada. Sobretot amb la maqueta que la Conxita ens va ensenyar, quina feina més ben feta!
Gràcies Alba per explicar tant bé el que va ser aquell dia i amb l'ajuda del bon vídeo que ha fet la Mireia es pot veure que a tots ens va encantar!
Moltes gràcies Conxita per la visita que ens vas fer! Va ser un bon dia.
Ara, quan tornem a passar pels carrers del centre, quan passegem pel barri gòtic o quan pensem en aquell barri ens venen els records d'aquella que fou una ciutat romana molt important. I si un amic ve de visita, ara nosaltres els podem fer de guies!
Ho recomano a tothom, està bé viatjar, però conèixer bé la teva pròpia ciutat és molt important i interessant, és cultura viva, i gratuïta, què més volem?

Maria Ros ha dit...

Salvete!
Quina entrada més fantàstica! Felicitats Alba i Mireia!

Va ser un dia molt maco en el que vam poder aprendre moltissim sobre llocs on sovint hi passejem però que no parem atenció a saber que eren en l'antiga Barcino. Una sortida molt productiva de la mà de la Conxita, una enamorada de l'època romana i tot el que això comporta.

Una sortida per recordar!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
Moltes felicitats per aquesta feina a les meves dues companyes!
La sortida de Bàrcino em va agradar bastant ja que vam poder observar tots aquells coneixements, tot allò que ja sabíem sobre la ciutat. Ho teníem allà al davant. Vam fer un gran recorregut per diferents llocs, i va ser fantàstic amb l’explicació de la Conchita. Gràcies.
Valete.

Ona Contreras ha dit...

SALVETE!

En primer lloc, com no, felicitar a les meves companyes de classe, l'Alba i la Mireia per aquesta entrada tan extraordinaria.
Realment, hagués gaudit molt de l'excrsió i de les explicacions de la mestra Conxita que segur que tenia coses molt interessants a explicar-nos. Una llàstima no haver pogut venir.

VALETE!