24 de febrer de 2014

Un matí a les termes... (balneum ad Rubricatum!)


El passat dimarts 11 de febrer els alumnes de llatí i grec de 2n de Batxillerat vam fer una visita a les termes de Sant Boi després d’haver-nos endinsat en la civilització romana prèviament a classe. Estàvem preparats per conèixer in situ tot allò del que ens havíem empapat i fet nostre a l’aula gràcies a tot un seguit d’exposicions orals.

Arribats allà, l’arqueòleg i historiador Joanjo Esteban ens va explicar la història i l’origen de les termes…

…les termes romanes de Sant Boi són els banys privats d’època romana més ben conservats de Catalunya. Degut a que són privats, se’ls hauria d’anomenar balnea en comptes de thermae, ja que aquesta última terminologia és la que correspon als banys públics. Van ser construïts a finals del segle II dC, en un època d’esplendor de la zona que era especialment famosa gràcies a l’exportació del seu vi.

L'edifici va seguir en actiu fins al segle V i al segle XVII s'hi va construir una casa al damunt, fet que ha permès una millor conservació de l’estructura.  Les termes de Sant Boi estan formades per dos edificis: un conté les cambres fredes: l'apodyterium o vestidor, el frigidarium o zona freda i la natatio, la piscina. L'altre albergava les cambres calentes: el tepidarium o sala tèbia, el sudatorium o sala de bany de vapor (l’equivalent a una sauna avui dia) i el caldarium o zona de bany calent.

També vam poder aprendre i reconèixer en què consistia el circuit termal d’un bon bany romà, ja que aquest no només es feia per qüestions higièniques sinó que les termes eren també un punt de trobada i, per tant, tenien una funció plenament social.

Va ser possible, a més, distingir in situ les diferents cambres de les quals estaven compostes i veure que no només hi havia elements arquitectònics sinó que també incorporava elements artístics com mosaics i estàtues, normalment del déu de la medicina Esculapi (l’Asclepi grec).

Però aquestes no són les úniques termes localitzades a Sant Boi. Es coneix que, gràcies a uns documents que s’han trobat, hi va haver dos edificis termals més molt a prop que ara per ara no poden ser excavades per la presència de cases privades. Així doncs, haurem d’esperar per tal de confirmar-ne l’existència i de tenir l’oportunitat de gaudir dels jaciments arqueològics.

Les termes, però, no van ser l’únic espai que vam visitar. També vam recórrer el Museu de Sant Boi on vam poder gaudir d’una exposició sobre l’urbanització romana a través de la mostra de treballs d’alumnes de na Conxita Collellmir (ad hoc per a les PAU!) i una gravació sobre la història de Sant Boi i la seva època com a emplaçament estratègic romà.
Per acabar vam veure uns objectes trobats als jaciments com plats, atuells, coberts o agulles que van mostrar-nos com d’interessant era, és i serà sempre la cultura romana i la de coses que ens pot ensenyar.

Gaudiu també del reportatge fotogràfic i del vídeo i que l'Àlex i la Mireia (que n'és l'editora) vàren enregistrar durant la sortida.

Alba Legide i Arnau Pérez
2n batxillerat


14 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Plurimas gratias, Alba, Arnau, Àlex i Mireia per fer-nos la crònica i el reportatge audiovisual de la nostra visita als "balnea" de Sant Boi. Sé que us van agradar les explicacions d'en Joanjo i na Conxita i que, a més, valoreu que us siguin de gran utilitat per preparar la prova de les PAU. Pròxima parada... Baetulo. aneu preparant la llibreta i les càmeres!

Clara Jorquera ha dit...

Va ser una excursió MAGNÍFICA!
Moltes gràcies per dur-nos-hi i al Juanjo i la Conxita per fer-nos la visita! Vam gaudir molt i, tot i haver-ho treballat a classe, veure-ho directament va ser genial.
Ja tenim ganes de la pròxima a Barcelona, Baetulo per ser exactes.
Us esperem amb candaletes!

Mireia Mateo Marín ha dit...

Salvete!

Ha estat un plaer editar el vídeo de la sortida! Encantada ho faré a les pròximes sortides!
La visita va ser de gran interès i utilitat, molt ben explicada per en Juanjo.
La Conxita ens va fer passar una bona estona ensenyant-nos les maquetes que havien realitzat els seus alumnes i cal destacar que estaven molt ben treballades.
Fou una sortida d'allò més interessant.

Valete!

arnau ha dit...

Una gran excursió Jordi!
M'encanta anar a visitar llocs que tinguin a veure amb coses treballades a classe, que ens ajudin a expandir el nostre coneixement. A més tot el que ens van explicar em va semblar molt interessant. Va ser un "puntazo" que tinguessin els utensilis que s'utilitzaven a les termes. Va ser molt interessant veure les termes en tan bon estat i tots els detalls dels mosaics. Una visita memorable!

Alejandra Abucay ha dit...

Salvete!

Va ser una excursió molt interessant i ha estat un plaer poder visitar el museu. I moltíssimes gràcies a Juanjo i a la Conxita per haver-nos guiat i explicat tot sobre les termes i el modus vivendi dels romans. I va ser interessant veure com els alumnes de la Conxita van construir una maqueta de la ciutat Romana.
I per últim moltes felicitats a l'Alba, a l'Arnau, a la Mireia i a l'Àlex per haver fet aquesta entrada!
Ara, amb moltíssimes ganes de fer la nostra pròxima sortida de Barcino.

Valete!

Eric ha dit...

Salvete!

M'ha agradat molt poder assistir a una sortida com aquesta, ja que ens permès veure en persona com eren les termes romanes, i a més també ens ha ajudat a ampliar els nostres coneixements sobre l'estructura d'una ciutat romana.

Sincerament estic molt content d'haver pogut anar a Sant Boi. També m'agradaria agrair la tasca feta pel Juanjo i la Contxita, que amb la seva explicació van contribuir a entendre millor l'estructura d'una ciutat romana. Per últim m'agradaria dir que espero poder tornar a tenir l'oportunitat de visitar unes restes antigues tan importants com les termes romanes de Sant Boi.

Valete!

Alex Molera ha dit...

Hola tripulants!
Primer de tot vull felicitar a l'Alba i a l'Arnau per la crònica que heu fet i també a la Mireia (editora del vídeo) per la seva gran feina.

La visita a les termes de Sant Boi va ser molt divertida. Em va agradar molt la manera en què el Juanjo ens va explicar les ternes, va ser molt dinàmic i també va ser molt curiós tot el que ens va ensenyar la Conxita sobre la seva experiència en la construcció de la ciutat romana. Crec que aquesta sortida ens va ajudar moltíssim a veure tots els elements de les termes que havíem estudiat prèviament. Espero que fem moltes sortides més com aquestes!

Valete!!

Ona Contreras ha dit...

Salvete!

Va ser una excursió extraordinària!
Realment, després d'haver parlat i parlat a les classes de les termes, va ser una experiència molt gratificant poder veure-les amb els meus propis ulls i pensar: ostres, això fa segles que està aquí i jo ho estic gaudint i, a més a més, estic aprenent d'ells.
Crec que aquesta és de les millors sensacions que es pot tenir quan estudies una cosa i després pots veure-la amb els teus ulls i poder fer aportacions a les explicacions.

Em va agradar moltíssim l'excursió, gràcies Jordi.

Per últim felicitar a l'Alba i l'Arnau per haver fet una crònica tan maca i felicitats a l'Àlex i a la Mireia per fer un vidio tan divertit!

Joana Bassó ha dit...

Salve!

Em va agradar molt fer tots junts aquesta sortida. Anar-hi va ser molt interessant i molt bonic. El Joanjo ens va fer l’explicació de les termes de Sant Boi d’una manera molt didàctica i això s’agraeix perquè et queda tot molt clar quan ho estàs estudiant. Després , la visita al museu amb la Conxita va acabar de perfilar tots els detalls de com es construeix una ciutat pas a pas, també molt interessant.

Això de fer sortides amb un petit grup, m’ agrada molt ja que es crea un clima molt familiar. Felicitats a l’Alba i a l’Arnau per haver redactat l’entrada que va acompanyada del vídeo editat per l’Àlex i la Mireia.

Vale!!

Ferran Guijarro ha dit...

Salvete Tripulants!

He de dir que en un principi no em pensava que la sortida m'agradés tant, però trobo que ens ho vam passar la mar de bé. Va ser molt agradable poder sortir amb els companys fora de la classe i passar un matí junts visitant un lloc nou.

El noi que ens va explicar les termes ho va fer d'una manera amena i precisa, de manera que ens va quedar tot ben clar. Vaig trobar molt interessant el fet d'haver treballat les termes el dia anterior, perquè ens va permetre veure primer l'explicació teòrica i després el lloc en si de què havíem parlat.

En conclusió, crec que va ser una sortida genial perquè vam aprendre i ens ho vam passar bé.

Valete!

Carla Bartra ha dit...

Salvete Tripulants!
Primer de tot, felicitar els meus companys que han fet aquesta entrada i aquest magnífic vídeo amb les fotos.
Realment va ser una sortida molt interessant. Vam poder veure perfectament unes termes romanes que això va ser el que més em va agradar, i com bé han dit els meus companys, amb una bona explicació del seu funcionament. Vaig conèixer moltes coses que de veritat em van sorprendre.
I després vam acabar amb la visita al museu amb l’acompanyament de l’explicació de la Conxita; coses molt interessants de conèixer, em va agradar molt la construcció que va fer amb els seus alumnes d’una ciutat romana, penso que és una bona tècnica per aprendre-ho.
Moltes gràcies.
Valete.

Maria Ros ha dit...

Salve!

Primer de tot vull felicitar a l'Alba i a l'Arnau per la crònica de la visita, ja que reflexa molt bé tot el que vam aprendre a la visita a les termes. També felicito a la Mireia per el seu treball a l'hora de fer i editar les fotos i els vídeos de la sortida.

Sens dubte, va ser una visita molt entretenida i a la vegada molt educativa, ja que vam poder ampliar tot el que haviem treballat prèviament a classe.

A més, el fet de poder veure-les in situ ens va ajudar molt més a identificar les diferents parts de les termes.

Una visita diferent, ja que vam haver d'agafar els ferrocarrils però gens pesada ni durant el trajecte ni durant les diferents explicacions.

Realment va ser una de les millors sortides! Gràcies Jordi!

Vale!

Alba Legide ha dit...

Salve!

Va ser una sortida realment molt interessant!
Va ser una oportunitat per poder veure com eren uns banys romans, en aquest cas privats, i localitzar les diferents estances que el formaven i veure, així, com era i en què consistia un bon bany romà i la importància que tenia.

Juntament amb les explicacions d'en Juanjo i la Conxita, vam poder aclarir coneixements i aprendre'n de nous.

Sens dubte una gran sortida!

Vale!

marina ha dit...

Salve Tripulants!

He de reconèixer que va ser una sortida molt interessant en tots els aspectes a més he de dir que teníem unes grans persones que ens ho va explicar a la perfecció, per això vull donar les gràcies a la Conxita i al Juanjo, ho van fer de meravella!
Trobo que va ser una excursió esplèndida i recomano a tothom que vagi a visitar les termes de San Boi.
Una de les parts de la visita que més em va agradar deixant a una banda les termes va ser el museu ja que m’agrada molt veure coses que s’utilitzaven a l’antiguitat i veure com de diferents son respecta a l’actualitat.
El fet que la Clara ens presentes les termes romanes abans de l’excursió va ser molt satisfactori ja que així vam poder anar amb uns certs coneixements a la vista, gràcies Clara.
També vull reconèixer l’ esforç i la dedicació de l’Alba i l’Arnau per haver fet aquesta increïble entrada i a la Mireia per haver realitzat aquest vídeo i deixar-nos un bon record d’aquesta sortida.
Moltíssimes gràcies Jordi per fer possible aquesta sortida, t’estem tots agraïts i no dubtis repetir aquesta excursió l’any vinent perquè crec que als alumnes els agradarà tan com a nosaltres.

Valete!