15 de setembre del 2013

El retorn a la casa, un nou viatge?

El retorn d'Ulisses (1968), Giorgio de Chirico

Tornem a casa, una casa diferent, la llar que ens acull des de fa gairebé quatre anys. Us retrobo, us retrobeu, nous tripulants, un nou i bell viatge ens espera. Amb l'heroi Ulisses com a estel que ens inspira i ens guia, hissem novament les veles i salpem a la recerca d'una nova pàtria, que sempre és la mateixa: aprendre per ser millors. Deixeu-vos acompanyar pels versos del poeta Jordi Pàmias i la partença us serà més dolça. Benvinguts a bord i bon viatge!


Ulisses: el retorn a si mateix,

el tancament del cercle, el periple que acaba

a la casa natal. Feliç, pot dir:

-Els altres són vençuts. Jo sóc a Ítaca.

Cova de Polifem, Circe, la fetillera,

els companys d’aventura, amb la barba grisenca,

Nausica, les sirenes temptadores:

tot jeu en un racó polsós de la memòria.

La sang ha corregut al casal. I Penèlope

l’ha abraçat. Ara Ulisses conclou: -La meva illa

i jo som el mateix. El viatge és somni…

Els altres són, només, escorrialles.


                               Narcís i l'altre, Edicions 62/Empúries, Bcn 2001



62 comentaris:

Alex Molera ha dit...

Salvete tripulants!

Un any més continuo participant i formant part d'aquest gran projecte com és el vaixell d'Odisseu. Vull donar la benvinguda a tots els nous tripulants i dir-lis que aprofitin el blog perquè es una molt bona eina d'aprenentatge. Bon viatge companys!

Valete

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Àlex, per ser el primer tripulant en donar la benvinguda a la resta i per considerar el blog una bona eina d'aprenentatge. És la vostra valoració positiva la que encoratja aquest projecte a seguir endavant i, com en anys anteriors, esperem que aquest nou curs ens reservi molts moments per compartir la feina diària també amb altres companys d'altres escoles i instituts d'arreu. Ànims i endavant, Àlex, que ja és l'últim!

Judit Millàn ha dit...

Estic molt contenta de poder formar part d’aquest projecte aquest any, ja que crec que tots junts podrem aprendre moltes coses, d’una forma diferent i divertida, amb el vaixell d’Odisseu. N’estic convençuda que ens ajudarà molt i que podrem aportar varies coses al llarg del curs, i si no ho intentarem. Treballant arribarem molt lluny tripulants!

txellbtm ha dit...

Salvete!!!
Primer de tot vull donar les gracies al Jordi per donar-nos la benvinguda un any més, i la vull donar jo a la resta de tripulants que comencen aquest curs, espero que amb tantes ganes com jo.
Hissem veles, que comencem!

Núria Martínez i Sellarès ha dit...

Hola tripulants! Jo sóc nova a bord d'aquest vaixell, però tinc tantes ganes de fer aquest viatge, crec, com els que ja porten temps immersos en aquest projecte. Amb molta il·lusió de llegir, rebuscar i investigar aquest blog i, a poc a poc, poder formar-ne part. Fins aviat!

Martí ha dit...

Salvete!!

Esperem que aquest sigui un any, exactament com l' any passat ple de nous coneixements que ens ajudin a conèixer més coses sobre una llengua tan àmplia com és el llatí, i, gràcies a aquests nous coneixements, també aprendre noves coses de la mateixa actualitat.

Per part meva també és important donar la benvinguda a els nous tripulants de 4t d'ESO i els nous de 1r de Batxillerat. No cal dir-ho, tothom és benvingut aquí!

Valete!

Eric ha dit...

Salvete!

Estic molt content de poder continuar aquest viatge tan especial que té per objectiu aprendre i aprendre sense cap tipus de limitació. I ara que estem al final d'aquesta llarga travessia m'agradaria aprofitar el temps que queda aprenent tant com pugui.

Finalment, m'agradaria donar només un consell als nous tripulants que ara comencen i és que aprenguin el màxim possible perquè segurament després no tindran tantes oportunitats com aquesta.

Valete!

Judy97 ha dit...

Salvete!

Aquest és el meu segon any formant part d'aquesta tripulació, també segon any de navegar amb aquest vaixell. Trobo que aquest bloc és
fonamental per tots nosaltres ja que és apassionant viatjar amb ell.

Benvinguts als nnous tripulats del Vaixell d'Odisseu!

Valete!

daniela georgieva ha dit...

Salvete!
És una benvinguda que és molt bonica i a part també motiva als tripulants per tirar endavant aquest projecte que ens serveix d’aprenentatge de moltes coses curioses. Considero que també els hi deu agradar als nous companys i poc a poc anirem tots aprenen, descobrint i pensant sobre aquestes coses curioses que ens poden servir pel dia d’en damà.
Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ah, tripulants! Veig que alguns esteu contents de reprendre el viatge, amb ganes i il·lusió renovades. Plurimas gratias vobis ago! Esperem que sigui un any profitós i que les expectatives de tots els qui formem part d'aquest projecte es vegin superades.

Unknown ha dit...

Hola!

Aquest és el meu primer any a bord del vaixell d'Odisseu i espero passar-m’ho molt bé amb aquest viatge, com tots els tripulants que n’hi ha. Trobo que en aquest bloc podrem aprendre moltes coses i ens ajudarà a facilitar el treball. Estic emocionada per emprendre un viatge amb aquest vaixell!
Gràcies per donar-nos la benvinguda als nous i igualment!

charton ha dit...

És el meu primer any que participo en el projecte vaixell d'Odisseu, on espero estar-hi participant tot el temps que em sigui possible. Dono la benvinguda a tots els nous tripulants al vaixell, que com diu l' Àlex serà una bona eina d'aprenentatge.

charton ha dit...

És el meu primer any com a participant i tripulant d'aquest vaixell. I com diuen els meus companys aquest projecte és molt útil per aprendre més coses.
Espero estar-hi actiu tot el temps que em sigui possible.
I dono la benvinguda a tots els nous tripulants que aquest any també s'afegeixen en aquest viatge!

marc moreno ha dit...

Hola nous i vells tripulants! Sóc un dels nous viatgers que comencen en aquest fascinant viatge amb moltes ganes; ganes d'investigar, aprendre i descobrir!

Fins aviat!

Pau Fdez De Labastida ha dit...

M'ha agradat molt la idea d'aquest projecte, m'ha semblat molt interessant perquè és la primera vegada que utilitzo un blog per poder aprendre coses i m'he quedat amb ganes de saber-ne més sobre aquest gran projecte! Fins aviat!

Àlex Fernàndez De Labastida ha dit...

Hola tripulants! Ja en tinc ganes de començar aquest projecte i poder saber més sobre aquests coneixements.
Espero que tots gaudim d'aquestes grans llengües.

Unknown ha dit...

Hola mariners!

Gràcies per la benvinguda, tinc ganes de poder embarcar en aquesta nova nau!Encara no conec molts dels seus tripulants però entre tots junts ens anirem coneixent.

Endavant aquest nou viatge!

Pietro Casati ha dit...

Estic molt content i emocionat de poder assistir a les teves classes de llatí i grec, encara que sigui per un període de temps molt curt a causa de la meva mudança, però estic segur que durant aquesta breu estança podré gaudir de les teves sessions i aprendre més sobre aquesta marevellosa cultura.

Unknown ha dit...

Hola companys, m'alegra saber que estic a la millor iniciativa de començar aquest llarg camí que em porta a realitzar els meus objectius i a complir els meus propòsits dels quals he de dedicar esforç, temps i saviesa per tenir el final que m'he proposat, he de dir que tot això ho realitzarem amb l'ajuda i la millor guia d'un bon capità

Unknown ha dit...

Salvete! Jaja! (Gràcies per les benvingudes).

Sóc nou tant al blog com a l'escola i m'he mirat una mica el blog abans de comentar-hi per poder tenir una valoració. Em sembla força interessant i curiós i crec que se'n poden aprendre moltes coses bones i útils, i el que és més, interessants.

Ànims al blog i que entre tots els tripulants aconseguim tenir una bona navicula valebat

Unknown ha dit...

Hola! Sóc una nova viatgera d'aquest món. He agafat aquest vaixell amb moltes ganes d’aprendre noves coses i poder gaudir d’aquesta experiència que viuré. Tinc molta il•lusió i espero que això hem serveixi cara el camí que ens queda per recórrer.

Unknown ha dit...

Hola tripulants! Jo soc nou i és el meu primer any aquí a bord, tots estem molt entusiasmats de que comencés aquest gran projecte i segur que ens ajudarà a descobrir i aprendre moltes coses.
I finalment vull donar la benvinguda a tots els nous tripulants com jo i desitjar-lis molta sort i bon viatge!.

MarionaFerrer ha dit...

Salvete!

Comencem un nou curs i un nou viatge. Ens esperen mil obstacles, nous reptes i un munt d'experiències. Espero que aquest any sigui tan especial com l'anterior i desitjo poder participar més en aquest gran blog, i poc a poc fer-lo créixer més.

Vull donar la benvinguda a tots aquells que veuen per primer cop aquest blog: els nous tripulants.

Vull que sápiguen que això no és només un blog, darrere s'amaga molt més.

Berta J. Tarragó ha dit...

Salvete!
Bé, una vegada més, estic orgullosa de dir que torno a formar part de la tripulació d'aquest apassionant viatge. La experiència va ser tan positiva que no vaig poder dir que no a pujar de nou a aquest vaixell ple de misteris i històries que compartir amb els meus companys.
Les meves expectatives encara són més altes que les de l'any passat, estic realment molt il•lusionada que el nombre de tripulants en aquest fantàstic viatge vagi pujant.
Res més, espero gaudir un any més d'aquest vaixell i dels seus tripulants a bord amb tots vosaltres!

Ferran Guijarro ha dit...

Salvete!

Després d'aquests mesos de vacances hi tornem! Tot i que aquest últim curs es presenta dur i haurem de treballar de valent, però hi posaré, i crec que tots hi posarem, tot el nostre esforç i dedicació. És el meu segon i últim any a l'escola, però no per això em sento menys vinculat al vaixell. Aquest poema m'ha fet reflexionar. Aquest curs escolar serà com el viatge d'Ulisses, ple de proves i reptes, però les superarem totes i aconseguirem arribar cadascú a la seva Ítaca. Bon curs a tothom!

Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salve!

Quines ganes de tornar a reemprendre el nostre viatge que tots junts el fem més intens. I donar la benvinguda els nous tripulants d'aquest any. Desitjo que els que hi pujeu de nou aprengeu assaborir les coses bones que existeixen en aquest món dels clàssics, i que un cop les conegeu ja veureu que no us en oblidareu.

Pel que fa el poema m'ha fet reflexionar sombre el llarg viatge que us he parlat abans. Tots volem acabar a ítaca, però per arribar-hi ens exposem a viure experiències que ens faran créixer per saber allò que és important del que no ho és.

Valete!!

Sofia ha dit...

Salvete tripulants! Un any més, encetem el nou curs amb una benvinguda càlida, sobretot per aquells que arriben nous, i no tenen coneixement de la experiència que suposa formar part d'aquest viatge. A tots vosaltres, altre vegada, benvinguts. I a la resta, els que ja portem un temps formant-ne part, que les ganes i la il·lusió de compartir aquesta ruta, no faltin mai a les nostres aules. Dit això, només em queda esperar i confiar en que aquest nou curs estigui ple de sorpreses i noves experiències! Valete!

Adriana ha dit...

Hola! Em sembla una idea molt original fer part de l'assignatura a través del blog. Penso que aprendrem molt aquests dos anys i m'agrada l'entusiasme que hi poses. També, jo com a alumna nova, m'he sentit molt ben acollida, Gràcies per tot.

LUCI ha dit...

Com que sóc nova rebo aquest nou projecte amb molta il · lusió i amb moltes ganes de saber més. Aprendre coses noves per poder enriquir-me sobre aquest nou projecte i embarcar al vaixell per poder viure noves aventures.

Unknown ha dit...

Salve!

Com a alumne nova dir primer de tot dir que m'agrada molt aquest projecte nou i la il·lusió que es transmet. Espero seguir compartint i descobrint nous coneixements al llarg d'aquests dos anys al vostre costat. Gràcies.

Valete!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
Estic molt contenta de continuar formant part d’aquest gran viatge. Jo també donc la benvinguda als nous tripulants! Encara me’n recordo quan vaig entrar en aquest viatge i és magnífic les coses que pots arribar a coneixer, aprendre…Espero que el gaudiu molt!
Valete.

Unknown ha dit...

Salve,
Desprès d'haver llegit aquest poema en el qual Ulisses ha arribat ja a Ítaca i retornat, per fi, en braços de la seva estimada Pénelope em fa pensar com si l'estiu ens hagués dut un any més a continuar al vaixell. Ja que acabat aquests 3 mesos retornem on haviem començat.
Que sigui un bon curs i un bon viatge cap a la itaca d'alguns navegants!!
Vale.

Ruut ha dit...

Salvete tripulants! I un any més tornem a navegar, però aquest cop més endins i amb més companys a bord! Quants més siguem, més riurem... D'aquí poc fem anys i espero que aquest ritme segueixi així per molt temps!
A part de tornar-nos a trobar els que ja hi erem, hem de celebrar que els de 4t d'ESO també s'hi sumen i ja tindran temps per comprovar, que en quant pujes a bord, no vols tornar a posar els peus a terra ferma. S'hi està tan agust al vaixell...

Unknown ha dit...

Salvete tripulants!
Primer de tot, estic molt contenta de poder continuar participant i poder formar part d'aquest projecte "Vaixell d'Odisseu" i sent el meu segon any puc dir que aquest projecte i les classes del Jordi han sigut extraordinàries pel fet que hem pogut arribar a conéixer noves coses, aprendre.
Segon, vull donar la benvinguda a tots aquells nous tripulants i que espero que ho gaudiu!
I finalment, el poema m'ha fet pensar en que és el meu últim any i que per arribar a la meva meta hi hauran molts reptes i noves experiències però que amb l'esforç podré arribar a la meva Ítaca.
Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Rut, pel teu comentari final...tot es per a vosaltres i si realment us hi trobeu a gust, quin millor elogi? Tant de bo sigui un sentiment extès i compartit entre els tripulants d'aquesta nau.
Alejandra, gràcies també a tu, aconseguiràs que em posi vermell i no pateixis que, amb perseverança i esforç, arribaràs a la teva Ítaca particular. Perseveranter omnia consequitur!!
Demà presento el bloc als tripulants de 4t, esperem llegir les seves sensacions...

Unknown ha dit...

Salvete, sóc nou en aquest vaixell, però les primeres paraules les aprenem al primer dia. Espero aprendre molt aquest any amb la llengua que forma moltes d'altres.
Vull conèixer noves experiències en aquesta nova assignatura i espero poder fer-ho.

Artur Torras ha dit...

Salvete!

Hola a tots, estic molt content de formar part de aquest gran bloc de llatí!

Tinc moltes ganes de començar a fer coses, ja que la mitologia, a mi, m'agrada molt.

Visca el llatí, i el Vaixell d'Odisseu!

Unknown ha dit...

Hola Jordi!
Jo per aquest curs penso que l'assignatura de llatí pot ser molt interessant i ens pot ajudar a compendre coses del món actual.

cesc ha dit...

Salvete!

Aquest és el meu primer any en aquesta embarcació, que es veu molt interesant, espero que gràcies a aquest vaixell puguem descobrir noves coneixences, i gràcies a tot el après, poder ser una mica més culte el dia de demà.

Valete!

Ramon Vendrell ha dit...

Primer de tot demostrar la meva gratitud envers tots aquells que ens doneu la benvinguda i ens doneu ànims per a començar un viatge únic!
En segon lloc, crec que serà un any positiu en tots els sentits. Tripularem mar enllà coneixent poc a poc les aigües que ens esperen i que ens aniran guiant durant el viatge!
Apa! Moltes gràcies i endavant!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Ah, ja van arribant els primers comentaris dels tripulants de 4t i pel que sembla de ganes d'aprendre i fer no en faltaran. Prorsum enim nautae!!

Maria Ros ha dit...

Salve!

Salve a tothom, al vaixell, a un nou curs, a noves experiències, a nous coneixements. Sembla que aquests tres mesos de vacances hagin sigut seduits i emportats per les sirenes i es per això que han passat tant ràpid!

Tot i així seguim nevagant amb aquest vaixell ple de saviduria i obert a tothom.

El poema es simplement un reflex d'Ulisses i la seva capacitat per afrontar totes les adversitats i acabar arribant al seu lloc, a Ítaca, per tornar a trobar-se amb la seva estimada, Pénelope.
I com no, també podriem ser nosaltres, uns navegants d'un vaixell,d'una vida, afrontant-se a les dificultats de la vida per després d'un dur i llarg viatge, acabar arribant al nostre lloc.

Per altre banda, donar la benvinguda als nous tripulants, que de ben segur, faran que aquest vaixell segueixi amb la vela ben alta.

També felicitar al capità del vaixell per aquest canvi d'aires en el format de la web.

Vale!

Bruna Bassó ha dit...

Salvete!
Per primer cop m’incorporo en aquest nou viatge i espero poder-hi seguir molt de temps.

Tinc molt bones vibracions per aquest any i amb moltes ganes vinc disposada a aprendre i a poder disfrutar al màxim. També donar les gràcies a tota aquella gent que col•labora en aquest bloc, i fa possible que nous membres d’aquesta tripulació ens unim amb més força i ganes al continuar aquesta aventura.

Valete!

Mireia Boix ha dit...

Salvete!

Aquest és el meu primer any entre vosaltres i us he de dir que estic molt contenta i orgullosa de formar part d'aquest grup amb tantes ganes d'aprendre. Trobo molt interessant aquesta matèria i ja tinc ganes de capbussar-me en aquest nou món.
Moltes gràcies per aquesta càlida benvinguda tripulants!

Júlia Roig ha dit...

Salvete!

Estic molt il·lusionada de formar part d'aquesta tripulació i la veritat es que tinc moltes expectatives en tot el que farem i aprendrem aquest curs.

Amb ganes ja de començar aquest viatge tan prometedor!
Gràcies per la benvinguda tripulants!

Pau Magrinyà ha dit...

Hola a tots! Primer de tot m'agradaria dir-vos que estic molt il·lusionat de formar part d'aquest projecte nou per a mi que comença a partir d'ara. També m'agradaria donar les gràcies a tots aquells que ens heu donat la benvinguda al vaixell, significa molt per a tots aquells que som nous.
Valete!

Unknown ha dit...

Salve a tots els tripulants!!
Quanta gent nova i quina vida tindrà aquest any el blog!!

Aquest és el meu últim curs a bord d'aquest vaixell i estic molt contenta d'haver-hi pogut viatjar!

Dono la benvinguda a tots els nous tripulants! Al principi sempre és novetat i moltes vegades no tens el costum i se't passa però només és cosa de temps i acostumar-s'hi! I la de coses que se n'aprenen!
Us convido a donar una volta pel vaixell i conèixer tots i cada un dels seus racons i bodegues, us puc assegurar que està ple de tresors!

Que tingueu tots un gran curs a bord d'aquest meravellós vaixell!

Valete tripulants!

Alba Legide ha dit...

Salve!
Ens retrobem de nou, un curs mes, però un viatge que continua!
Espero que els nous tripulant puguin gaudir i aprendre molt en aquesta travesia que fem tots.

Un poema molt maco per encarar el curs, bonica metàfora per dir que tornem a casa i on sempre tindrem les portes obertes.

Així que BENVINGUTS a casa, nous tripulants, i també als companys de travesia.

Valete!

Unknown ha dit...

Salvete!
Estic encantada de tornar a sentir-me una tripulant més del Vaixell d'Odisseu i de poder participar-hi activament com el curs passat.
És el segon i últim any que estic a bord d'aquesta nau i he de dir que em sabrà greu abandonar-la, ja és costum revisar el bloc quasi cada dia!
Dono la més sincera benvinguda als nous tripulants i espero que agafin aquest nou curs amb moltes ganes i que participin molt en aquest bloc.
Valete!

Unknown ha dit...

Salvete omnes! Hola a tots!

Com a nou tripulant que sóc en aquest viatge espero que al final arribem a bon port.

Vull donar les gracies per la benvinguda que hem rebut tots els nous tripulants que ens hem embarcat en aquesta aventura!

Valete!

Borja Combas ha dit...

Salvete!
Estic molt content de ser part d'aquest vaixell. Faré tot el que pugui per ajudar durant el temps que estigui aquí, gracies per acceptar-me.

Javi Dominguez ha dit...

Salvete omnes!
Primer de tot estic molt il·lusionat per ser un nou tripulant i poder formar part del Vaixell D'Odisseu i en segon lloc volia agrair tots aquells que ens han donat la benvinguda en aquest nou viatge

Valete!

Dafne Serra ha dit...

Salvete tripulants!

Per fi ens embarquem en aquest vaixell amb il·lusió i ganes! Més que contenta que mai de poder formar part d'aquesta nova tripulació, fent rumb cap a la nostra ítaca en un camí on ens queda molt per descobrir i apendre de tot allò que ens envolta!


Valete!

Arnau Virgili ha dit...

Salvete!
Estic molt content de poder participar en aquest blog i embarcar-me en una aventura en aquest vaixell

Ona Contreras ha dit...

Salvete!

Estic molt il·lusionada amb aquest curs de 2n de Batx ja que és l'últim que estaré a l'escola. Tinc moltes ganes de veure com funciona el Blog aquest any que espero que sigui com tots els altres.
M'agrada molt la nova imatge del nostre Vaixell de clàssiques, bona feina Jordi!

Espero que hageu gaudit molt d'aquest estiu, per que als de segons de batxillerat ens espera un any molt dur!

P.S. Per suposat donar la benvinguda als nous tripulants que hi ha al vaixell, espero que el gaudiu tan com ho faig jo!

arnau ha dit...

Salvete!

Un any més el vaixell torna a isar les veles i comença un nou viatge. Demanem als déus que ens acompanyin i si cal que ens ajudin durant aquesta nova aventura que és el curs 2013-14 a clàssiques. Espero que sigui una experiència memorable pels nous tripulants i que aquest, que és el meu últim any, estigui plè de bons records!

Valete!

Joana ha dit...

Salvete omnes!

Mai he format part de la tripulació d'un vaixell com aquest i he de reconèixer que em fa il·lusió! Estic preparada per embarcar-me en un projecte com aquest.

Isabel Sánchez ha dit...

Salvete omnes!
Estic molt contenta d'haver triat l'optativa de llatí, espero que durant aquest viatge gaudim i aprenguem molt
Bon viatge a tots!

Anònim ha dit...

Salvete omnes!

Estic molt interesada en apendre coses noves sobre el món clàssic i formar part d'aquest viatge. Gràcies per totes les benvingudes!

marina ha dit...

Salve Tripulants!
Estic encantada de que ens tornem a trobar i tinc moltíssimes ganes d’aquest nou any al vaixell.
En primer lloc donar la benvinguda als nous tripulants que s’incorporen aquest any i desitjo que gaudeixin d’aquest llarg viatge durant molt temps perquè encara que com és el meu cas l’any que ve ja marxi de l’escola seguiré formant part del vaixell i seguiré comentat i revisant el bloc.
Valete i bona entrada de curs!

Anònim ha dit...

Salvete!!!

Aquest es el meu primer viatge en aquest vaixell ple de tripulants i espero que no sigui l’últim.
I crec que aprenen llatí es poden aprendre moltes coses relacionades amb la teva vida.

Unknown ha dit...

Salvete tripulants!
Ja fa temps que estic abord del vaixell i no havia donat la benvinguda.Estem aprenent moltes coses gràcies a aquesta iniciativa del blog,espero que es mantingui en creixament i que entre tots poguem contribuir en el nostre aprenentatge,val la pena participar-hi,val més tard que mai,BENVINGUTS!!