16 de setembre del 2012

Si vols ser estimat, estima

Ja ho deia Sèneca: si vols ser estimat, estima. Per bé que ell cita com a autor d´aquest savi consell el filòsof estoic Hecató de Rodes, són les paraules per se les que ens conviden a la reflexió. Ara que comencem un nou curs en què grecs -com Hecató- i romans -com Sèneca- ens acompanyaran de nou amb el seu mestratge, que cal tenir més present que mai en temps de desconcert com els que ara ens toca viure, és un bon moment per recordar que ho som, de grecs i de romans, per moltes raons. La llengua, la política, la ciència, les arts, la manera de pensar i de sentir de la nostra societat i tantes i tantes coses ens defineixen com a hereus de la seva tradició malgrat no en siguem conscients i alguns, fins i tot, ens convidin amb somriure d´orella a orella a menjar delicioses flors de lotus

"[...] ego tibi monstrabo amatorium sine medicamento, sine herba, sine ullius ueneficae carmine: si uis amari, ama."
                                               
                                               Epistulae morales ad Lucilium IX, 6

"[...] jo t´ensenyaré una recepta per fer-te estimar, sense drogues, ni herbes, ni versos màgics de bruixa: si vols ser estimat, estima."

                                    Lletres a Lucili (Bernat Metge, vol. I) IX, 6


Si uis amari, ama... Si vols ser estimat, estima. Què us sembla aquest consell per començar? Sèneca ens serà un molt bon company de viatge i per conèixe´l millor i aprendre un munt de coses sobre ell, les seves circumstàncies i la seva filosofia de vida,  us convido a mirar (i sobretot a escoltar) aquest vídeo que us pot despertar més d´una pregunta.




31 comentaris:

Marc Navarro ha dit...

Salve!

És increible com ens ha arribat a perdurar frases tan simples pero a la vegada tan completes. Si vols ser estimat estima. Gran frase d'una persona també molt gran, jo trobu que aquesta frase es basa en la reciprocitat, ja que per que algú pugui arrivar a assolir una bona relació crec que aquest és l'element clau per a conseguir-ho.

Valete

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Doncs sí, Marc, hem de donar molt de nosaltres mateixos per rebre el mateix, és un principi indiscutible. I no esperar res a canvi, malgrat tots ho esperem en el fons. Només el savi sap fer-ho, per això és tan difícil arribar-hi. Si no estimem prou, què volem, doncs? I si parlem del que entenem per estimar la cosa es complica i enriqueix el debat...
Gràcies pel teu comentari.

Andrea López ha dit...

Seneca ho va dir fa molts anys i avui dia encara s’hi parla. Les relacions entre persones són complexes però el que està clar és que si no dones, no reps. Això és imprescindible en qualsevol tipus de relació i tothom ho hauria de saber.
I en relació al vídeo, personalment no crec que el pessimisme sigui la solució per evitar enfadar-nos. Tan és si és optimista o pessimista, cadascú té la seva percepció del món i quan alguna cosa no encaixa en aquest, sorgeix malestar. Uns el manifesten exteriorment i d'altres el porten interiorment. El pessimisme no ajudarà a no perdre tan els papers, també la visió negativa pot fer que la persona s’enfadi més encara. Inclús diria que a algunes persones els hi propiciaria al conformisme i aquest si que no és positiu..

FA

Lídia R.E. ha dit...

Sèneca és el meu autor de capçalera des de fa molts i molts anys. Gràcies per recordar-lo. Les espístoles morals a Lucili són un gran tresor per a la humanitat.

Ignasi ha dit...

Salvete!

Penso que aquestes paraules dites fa tants i tants anys, encara avui han te tenir un lloc molt preciat a la nostra ment. Hauriem de poder fer servir aquestes paraules en les nostres relacions amb la gent i estimar si volem ser estimats, sense esperar l'amor d'algú, sino oferint el nostre avans.
La veritat és que no coneixia aquesta cita i la guardaré a la memòria durant tot el temps que s'em permeti per, així, aplicar-la a la vida i al dia a dia.

Valete!

Unknown ha dit...

Jo crec que el problema més gran de la societat avui en dia és, que fan falta textos com aquest que et guiin en la vida, i sembla com si s'ens atrofiès el sentit comú que tota persona hauria de tenir. Crec que la gent per naturalesa, acostuma a ser una mica egoïsta, i no es dóna compte del que té fins que ho perd. Amb això vull dir que tothom vol rebre, sense malgastar el més mínim esforç. Per sort, sempre quedaren aquest savis, que ajuden a aquestes persones que tenen més dificultats per d'onar sense esperar res a cambi.

Marc Palau ha dit...

Salvete!

Quina gran raó que tanta poca gent respecta... Molta gent pensa que les altres persones els hi han d'oferir coses i en aquest cas l'estima d'algú a canvi de res, de forma gratuïta i aquesta manera de pensar es totalment erronea. Com diu aquesta gran i bonica frase, si vols ser estimat, estima; una cosa tant fàcil com aquesta però que molts pocs tenen present.

Valete!

Marta Molgosa ha dit...

A vegades les persones donem voltes o bé creiem i fem més complicat allò que es tan senzill, com aquesta gran frase, curta pero amb un significat profund: si vols ser estimat, estima.

Penso que el missatge d’aquesta frase es ben clar, si tu dones, rebràs, però com hem comentat a la classe, a vagades no es bo esperar res de ningú, ja que desprès et pots emportar algun decepció, per això diem que a vegades és millor no esperar res, i si la persona desprès et sorprèn, millor. Crec també que és important a vegades , el fet de veure aquet tipus de frases, ja que és algo tan evident però que les persones no ens donem compte, i va bè en aquest temps en que estem vivint recordar-ho, ja que sembla que el fet d’estimar, una cosa tan simple, no sigui importan.

Charlene ha dit...

Salvete!

Si serà veritat que moltes coses importants a la vida no s'obliden. Han passat molts anys des de l'època de Sèneca, i encara avui dia seguim dient el que ell va dir.. Però no tothom entén aquesta frase del tot, no. Jo crec que només la poden entendre els que de veritat estimen. Bé, sí, d'entendre, tothom ho entén, però no molta gent ho posa a la pràctica. Actualment existeix gent hipòcrita, superficial,.. I d'aquesta manera un no pot estimar bé. Per això un per ser estimat, ha d'estimar.

Valete!

Per cert, ja es coneix la meva petita obsessió per la trilogia dels Jocs de la Fam, hi he de dir que un dels personatges es diu Séneca.. Aquí hi ha un altre 'element' clàssic en aquesta història, el nom d'un filòsof llatí.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Salvete, sóc la Carlota de 2n (problemes de publicació)!

De vegades em sorprenc de com ens poden arribar a fer pensar i reflexionar els clàssics. Es cert que hi ha persones que no ho valoren o simplement no saben la seva existència i mai han llegit una sola ratlla d'aquests pensadors.
Trobo que són tan interessants i alhora importants! És realment fascinant quan llegeixes una frase d'aquestes i no et quedes indiferent, és a dir, te n´adones de que avui en dia aquesta filosofia de fa tants segles enrere encara hi és present.

Si vols ser estimat, estima...

Quina gran veritat. Si vols que els altres et donin, dóna tu primer. No esperis que els altres et vinguin a parlar o que els altres t'estimin, fes tu el primer pas. Però també estic d'acord amb el Marc Navarro, és a dir, trobo que també hi està reflectida la reciprocitat perquè si tu dones amor, també esperes que els altres te'n donin, encara que de vegades no passi així.

Valete!

Cristina C ha dit...

Salvete!

Penso que és fascinant veure com fa tants anys les persones ja coneixien aspectes molts importants per a la vida com l'art d'estimar.

En tota relació humana, ja sigui d'amistat o d'amor, hi ha d'haver un intercanvi d'emocions i sentiments, és a dir: jo dono, tu reps i viceversa.
Tot i això sempre hem de tenir present que no ens hem de crear grans il·lusions en el que l'altra persona ens pugui arribar a donar. És millor tenir tu l'iniciativa i estimar tu, ja que si tu no ho fas ell o ella tampoc ho farà. D'aquesta manera no hi haurà frustració, serás més feliç i la relació será molt més satisfactoria per als dos.

Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salvete!!

Ara que cada vegada mes m’estic endinsant en el món de les clàssiques i estic començant a conèixer els filòsof més importants de la historia entenc que sènica sigui considerat uns dels filòsofs més importants de la historia. Aquesta frase: “ Si vols ser estimat, estima” per mi significa que no hem d’esperar una resposta a tot allò que nosaltres donem, és a dir, no em d’esperar res a canvi. A vegades ens pensem que fem les coses pels altres i en realitat ho estem fent per nosaltres mateixos.
Si nosaltres des de que naixem rebem amor i copsem les coses a traves d’aquest amor tot serà més comprensible, amb menys ira, amb més tolerància i amb més justícia.

Valete!

Ferran Guijarro ha dit...

Crec que valors com aquests són atemporals, i que la manera més fàcil de rebre amor, amistat, afecte... és donant-ne als altres desinteressadament i sincerament.

Unknown ha dit...

Si, vols ser estimat, estima.Una gran frase en un gran món.A mi, personalment, aquesta frase, em recorda a la frase ''Da sin esperar nada a canvio''.Minimament, els hi trobo un sentit semblant ja que trobo que volen dir una reflexió semblant, però en diferents aspectes.


Com una companya va comentar l' altre dia a la classe ''Jo estimo inconscientment, quan estimo no ho faig pensant si l' altre persona m' estimarà o no, l' estimo perquè em surt de dins''.
Se m' va quedar molt marcada al cap, ja que, en realitat quan nosaltres al menys la majoria de nosaltres ho fem realment pensant o escollint a qui volem estimar?

Una frase per tenir present de tant en quant, en moments tristos, alegres, excitants... es una frase que si la tens present i sobretot l' APLIQUES, et pot obrir moltes portes, tant exterior, com interiorment.

Només fa falta que tu estimis i siguis bona persona i no esperar que t' estimin si tu ja ho fas.

Si tu estimes, fes-ho perquè tu vols estimar, no per ningú t' ho demani.

Unknown ha dit...

Em sembla molt interessant aquesta entrada amb la frase "si vols ser estimat, estima", ja que l'amor no es pot rebre a la lleugera, però al meu parer no crec que s'hagi d'estimar pel simple fet de que t'estimin, sinó que s'ha d'estimar pel simple fet d'estimar.
Tot i això, em sembla molt ben raonada aquesta frase tant bonica de Sèneca.

Unknown ha dit...

Crec que el fet d'estimar a una persona no significa que tu esperis alguna cosa a canvi d'aquella persona. Jo estimo perquè es un sentiment que hem pot sorgir per alguna persona i no ho puc evitar, Estimar en molts casos es un sentiment inevitable. Està clar que el millor que et pot passar es que estimis i siguis correspost.

Maria Ros ha dit...

Crec que la frase té molt a veure en la nostra societat d'avui dia, encara que sigui molt antiga. Si vols ser estimat estima, dóna molt que parla. A part de ser una frase molt profunda crec que representa l'amor en tots els àmbits. És cert que per ser estimat has d'estimar sense esperar res a canvi. Es per això que aquesta frase té molt rerefons i que en aquesta vida, una de les coses més importants és estimar i ser estimat.

marina ha dit...

Salve Tripulants!
Trobo fascinant que passin els any i encara hi hagi frases que és conservin.
La frase si vols ser estimat estima la trobo realment verdadera. SI vols que t'estimin tu també hauràs d'estima, perquè com molta altre gent ells també voldran ser estimat. Si reps, rebràs. Avui en dia molta gent només pensa en si mateix i només vol ser estimat però no pensen que altre gent també molt ser estimada.Crec que es una gran frase aquesta.

Valete!

Itziar Cuervo ha dit...

Bon dia Tripulants!
Trobo que aquesta frase de "si vols ser estimat, estima" és molt important per a nosaltres, perquè ens diu que si vols ser estimat primer estimis, sinó dones de la teva part l'altre gent tampoc ho farà, és a dir tu no pots esperar alguna cosa d'algú si tu tampoc la ofereixes.
També crec que per començar primer un mateix es té que estimar, si ell no s'estima ni es valora poca gent ho farà.

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
Trobo fascinant aquesta frase: si vols ser estimat, estima. És una gran raó que molta gent avui dia no ho té present. És una gran filosofia. En el moment que et donen, que t’estimen , tu també has de donar, a vegades hem de fer nosaltres el primer pas, però no pel fet que tu ho facis a canvi de que així els altres t’ho donin. No hem de pensar en nosaltres mateixos.
Valete.

Unknown ha dit...

Gran frase la que ens regala Sèneca, no? Si vols ser estima, sigues el primer tu en estimar. Una frase que també la podem relacionar quan diem: per voler canviar el món, comença per canviar tu mateix. Perquè les coses per si soles no apareixeran pas, la teva vida per suposat serà la que tu vulguis que sigui. Caldria que de tan en quan ens replantegéssim quin sentit li donem a ella, en quins trets ens hauríem de centrar, en qui hauríem de confiar... Em sembla una gran frase, una frase que dona molt en què pensar. Conservar-la desprès de tants i tants anys i que ens serveixi encara com a timó per ser emprenedors, que sigui la força de la nostre il•lusió. Estima i seràs estimat, de rebot.

Anònim ha dit...

Salvete!
Si vols ser estimat, estima.
està clar que si tu no estimes no esperis que els altres ho facin , ja que si vols rebre, també has de donar.
Com diu la Marta Molgosa , es millor no esperar res de ningú , perquè molts cops pots rebre una decepció.

Em sembla una gran frase i una magnifica entrada!


Valete

estela ha dit...

Salvete!
Aquesta frase de Sèneca "si vols ser estimat, estima" em sembla una de les paraules que per molt temps que passi sempre tindrà sentit. Perque són unes paraules que sempre ens faran refleccionar i pensar que el que nosatres volem rebre també ho em de donar. Crec que tothom auria de pensar sobre aquesta frase i si de vritat vol ser estimat, ha d'estimar ell primer.

Valete:)

Eric ha dit...

Salvete!

Si vols ser estimat, estima. El meu significat de la frase vol dir que qui vol ser-ho ha de fer-ho, però també cal dir que no per estimar a algú, l'altre persona t'estimi, no es pot estar esperant si tu no fas res per la teva part. A part molta gent, quan porta molt temps que té una relació amb una altre persona, l'estima perque si i no pels seus sentiments actuals. Llavors sería un bon moment perquè aquella persona reflexiones sobre el que vol dir la frase de Séneca i penses
si la seva parella l'estima de veritat.

Valete!

arnau ha dit...

El tema d'estimar és ben important i, com diu Sèneca, no s'ha d'esperar que algú t'estimi sense tu estimar-lo. Això ens ensenya que és important conéixer tots els aspectes del món clàssic, des de la història o la mitologia fins a la filosofia. La filosofia de Sèneca ens pot ajudar a viure d'una manera més calmada (respecte al tema de la ira, tractada al documental) si sabem aplicar el que ens deia a la nostra vida diaria. Hauriem de reflexionar una miqueta més amb Sèneca!

Unknown ha dit...

Gran frase de Sèneca: si vols ser estimat, estima. Jo penso que amb el fet d'estimar alguna cosa o persona no sempre requereix que sempre hi hagi alguna cosa a canvi, sinó que si tu estimes ho fas perquè tu vols o perquè ho sents, no perquè estas obligat a fer-ho.

Alex Molera ha dit...

Salvete!
Quin gran filòsof, referent a la frase: “ Si vols ser estimat, estima”, crec que en el cas de l’amor, quan estimes a algú, l’estimes perquè sents un sentiment cap a aquella persona i crec que no ho fas per obtenir algu a canvi. D’altre banda crec que amb aquesta frase també ens vol fer entendre que si vols que la gent estigui al teu costat, que t’ajudi, i et respecti, tu també ho has de fer. Com molt be diuen: “fes als altres allò que t’agradaria que et fessin a tú”. Això es molt important, si vols que et respectin que t’ajudin i que t’estimin, fes-ho tu també per els altres.

Valete!

meritxell ha dit...

Hola!!

Sembla mentida com unes paraules que es van pronunciar fa tant i tans anys encara ens identifiquen en l'actualitat.
Personalment trobo que és veritat això que diu que per ser estimat hem d'etimar. Jo ho comparo amb aquell joc de nens "el tira i arronça". L'amistat, com l'amor, és aixó donar i rebre. No podem pretendre que ens donguin molt amor i carinyo i que ens estimin i nosaltres ser indeferents, perquè sinó l'altre persona arrivarà un dia que es cansarà.
Crec que hem d'apendre a valorar les persones que tenim al costat i estiar-les igual que aquestes ens estimen a nosaltres.

Adeu!!

Jordi Rojas ha dit...

I una altra, i una altra, i una altra vegada! Quantes grans dites dels classics faran que la gent realment els valori? Ningú ho sap, però esperem que no moltes més.

Si vols estimar, estima. Aquesta frase recull una ambigüitat molt interessant. Mentre que les paraules i el sentit literal de la frase són ben senzills, alhora ens està parlant d'un dels temes més complicats que hi ha: l'amor. Tot i que pensem que el propòsit que vol donar sembli llògic, hi ha molta gent, massa i tot, que no ho entent. Simplement ens transporta a realitats com el companyerisme o el compartir. Si dónes, es més probable que et donin de que no.

I acabo repetint la idea que crec que és una de les més importants: Això que va dir Sèneca fa uns dos mil anys, encara té sentit i el tindrà per molt de temps.

Valete!

Alison ha dit...

Saluete !

<>
Com han dit tots, aquesta frase i moltes més del món clàssic encara avui tenen sentit i tindrà pero molt de temps.
el fet d'estimar no requereix esperar alguna cosa a canvi. Aquesta frase és pot donar en tots els àmbits a part de l'amor, tabé potser l'amistad, la família, etc.

Parlant sobre l'amor, m'he enracordat que sempre que vaig cap a l'escola em trobo amb un mur d'un carrer on hi ha un espai que té escrita aquesta frase:

<< El amor es la fuerza más poderosa del universo mil veces más que la ira, el resentimiento y el temor un solo acto de amor puede cancelar miles de actos de naturaleza inferior.
El amor todo lo cura, el amor todo lo puede lo único que importa en la vida es el amor, el poder sanador del amor es infinito. La solución nunca está en el plano del problema, la solución es siempre el amor que está más allá de los problemas. >>

Us deixo amb aixó
Valete !!

armand ha dit...

salve !

Penso que l'amor és quelcom imprescindible en la nostra vida. De fet l'afecte, el respecte i la dedicació són factors imprescindibles per viure més feliç.
Tots necessitem aquest aspecte amable de l'entorn, dia a dia.
Estic totalment d'acord amb la frase : si vols ser estimat, estima.
Una frase sencilla, pero molt contundent.
Si nosaltres ens portem correctament durant la nostra vida, la vida es portarà correctament amb nosaltres...
llei de vida tripulants!

vale magister!