14 d’abril del 2012

Els personatges masculins al Miles gloriosus de Plaute

                                                                  

A propòsit de la lectura de El soldat fanfarró de Plaute, la Clàudia i jo mateixa vam decidir treballar de manera més explícita els personatges masculins que apareixen al llarg de l’obra. Les cites que acompanyen la descripció dels personatges estan extretes de l´edició de La Magrana (1997).

Personatges principals:

Periplectomen: és l´arquetip del vell (senex) de les obres de Plaute. Nascut a Efes, ciutat de l´Àsia Menor, té aproximadament cinquanta quatre anys. Veí de Pirgopolinices. És molt amable i servicial, ajuda Plèusicles a aconseguir la seva enamorada (Filocomàsia); també ajuda l’esclau, Palestrió, a escarnir Pirgopolinices (militar) perquè aconsegueixi la seva llibertat.

Periplectomen:  “Tenint com tinc tants parents, per què em calen fills? Ara visc bé i com vull i em ve de gust, sóc feliç. Quan em mori, distribuiré els mes béns entre els meus parents, els repartiré entre ells. Ells són a prop meu, tenen cura de mi, vénen a veure com estic, o si vull alguna cosa. Abans que es faci de dia són aquí, preguntant-me insistentment com he passat la nit. En comptes de fills els tindré a ells que m’envien regals. Quan fan un sacrifici, em donen una part de la víctima més gran que la seva, em porten als banquets sagrats; em conviden a dinar, a sopar a casa seva; el qui m’ha enviat el regal més petit es considera el més desgraciat de tots. Competeixen entre ells per enviar-me regals, i jo em repeteixo a mi mateix: cobegen els meus béns, però mentrestant competeixen per nodrir-me i fer-me regals.”  (pàgines 79-80)                                                                   
Plèusicles adulescens plautí. Normalment és el protagonista de les comèdies del de Sàrsina, tot i que queda eclipsat pel seu esclau, que és qui embolica i desembolica l’acció. El jove sol estar enamorat d’una cortesana o d’una noia de bona posició. És un amant molt entregat a la seva estimada, Filocomàsia, i fa tot el que se li demana per tal d´aconseguir el seu amorEs disfressa de càpita del vaixell que va a cercar Filocomàsia per tal de poder alliberar-la de les urpes de Pirgopolinices i estar al seu costat. 

Palestrió: - (A Plèusicles, empenyent-lo cap a Filocomàsia que fingeix desmaiar-se) si us plau, aguanta la noia, que no es faci mal.
Pirgopolinices: Què és això, per favor?
Palestrió: Com que se separa de tu, de sobte s’ha desmaiat, la pobra.
Pirgopolinices: Ves correns a casa i porta aigua.
Palestrió: L’aigua no servirá de res, és millor que reposi. No intervinguis, si us plau, fins que torni en si.
Pirgopolinices: (veient que Filocomàsia i Plèusicles es besen) Tenen els caps massa junts. No m’agrada. Mariner, separa la teva boca de la seva boqueta, no et busquis maldecaps. Plèusicles: Estava comprovant si respirava o no.    (pàgines 125-126)

PalestrióÉs el prototip del servus de les comèdies de Plaute i el vertader protagonista de les seves obres. Esclau llest, astut, murri, desvergonyit, mentider, que no s’atura davant de cap dificultat i enganya per aconseguir el que vol. Es burla de tothom, amics i enemics. És intel·ligent i tots els altres personatges són titelles a les seves mans.

Palestrió: Vet aquí el pla que projecto, l’estrategema que posaré en marxa: Diré que ha arribat d’Atenes una germana bessona de Filocomàsia amb un amant seu; que s’assemblen com dues gotes de llet; i diré que s’allotgen com a hostes a casa teva.
Pericleptomen: Visca, visca, excel·lent! El teu pla és una meravella!  (pàgina 50)

Pirgopolinices: El soldat fatxenda, el nostre miles gloriosus. Amb aquest personatge pretén ridiculitzar els militars en general; per això el presenta fanfarró, perquè presumeix de les seves conquestes, tant bèl·liques com femenines, però en el fons és un covard i està faltat d’amants.  Pirgopolinices té molta autoestima (vanitat, en realitat) i ell mateix es descriu com a fill de Venus. Es pensa que tot gira al seu voltant i que totes les dones se senten atretes per ell, però en realitat és odiat per tothom i objecte de burla.  Aquest personatge és el arquetip de soldat plautí més conegut.  

Palestrió: (A Milfidipa) Veus quins aires es dóna l’inútil? (A Pirgopolinices) Per què no li respons?  Ve de part d’aquella de qui t’he parlat abans.
Pirgopolinices: Quina d’elles? Car són tantes les que em van al darrere, que no puc recordar-me’n.   (pàgina 103)

Personatges secundaris:

Artotrog: És el paràsit de les obres de Plaute. Aquest personatge còmic, esclau astut però també un xic ximplet, fa el que sigui per omplir el seu estómac. 

Pirgopolinices: Per Pòl·lux, tens una memòria excel·lent!
Artotrog: (A part) Els bons talls me la refresquen.
Pirgopolinices: Mentre facis com fins ara, no et faltarà mai menjar, sempre tindràs un plat a la meva taula.   (pàgina 41)

Esceledre: És  l’esclau de Pirgopolinices, poruc, persuasiu i tafaner i… força babau. Veu com Filocomàsia i Plèusicles es fan un petó i sempre vol tenir content el seu amo, costi el que costi, sobretot per no ser apallissat.

Esceledre: (parlant amb si mateix, mentre surt de la casa de Pirgopolinices) Tret que avui hagi passejat per la teulada en somnis, estic segur, per Pòl·lux, d’haver vist aquí a casa del veí, Filocomàsia, l’amant de l’amo, que s’estava buscant problemes. (pàgina 53)

Carió: És el cuiner (cocus) de Pirgopolinices que apareix exclusivament a l’últim acte (V) i mostra ganes d’escorxar el militar.

Pirgopolinices: Ai! Ja m’heu donat prou cops. Sis plau!
Carió: L’escorxo, doncs?
Periplectomen: Quan vulguis. (Als esclaus) Poseu-lo ben estirat amb els braços oberts.
(pàgina 131)

Pirgopolinices: Que passi la resta de la meva vida sense testi... moniatge.
Carió: Colpegem-lo encara, desprès crec que l’hem de deixar anar.
(pàgina 132)

Lurció: Esclavet de Pirgopolinices el qual deixen sol a casa, moment que  aprofita per cruspir-se el rebost. És descobert per Palestrió, que li té enveja per la seva comoditat momentània. Lurció té por de que se sàpiga el seu secret, ja que el podrien torturar i fa jurar pels déus a Palestrió que no dirà res.

Palestrió:  Un està borratxo, l’altre beu aigua amb vinagre. A bon majordom i sots-majordom ha estat confiat el celler!
Lurció :  Per Hèrcules que tu faries el mateix si t’haguès estat confiat ! Com que no pots imitar-nos, ens tens enveja.  (pàgina 87) 

I fins aquí, la nostra presentació.  Valete!

Helena Martínez
Clàudia Hurtado
2n Batxillerat
17 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Feliciter a les dues, Helena i Clàudia, per aquesta magnífica entrada que parla sobre els entranyables protagonistes masculins del "Miles" plautí. El material que heu elaborat serà de gran ajuda per als lectors de l´obra, i segur que us l´agrairan. El Calaméo, a més, és molt creatiu. Bona feina!

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Excel·lent treball: ara mateix el recomano en el web culturaclassica.com > apartat "Teatre grecollatí avui".

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Moltíssimes gràcies, Ramon! L´Helena i la Clàudia estaran molt contentes amb aquesta notícia, segur que sí. Una abraçada.

Alex Molera ha dit...

Ei tripulants!

A mi encara no m’ha arribat l’hora de llegar aquest llibre, però he estat fent recerca, i he llegit aquest treball que heu fet, que per cert moltes felicitats! El power i tot l’escrit, molt bé, molt bé... La veritat es que segons he estat mirant es un bon llibre, m’han vingut ganes de llegir-lo i tot!

Anònim ha dit...

Bona nit!

Altra vegada una magnífica entrada sobre el llibre de Plaute "Miles Gloriosus", aquest cop felicitats Clàudia i Helena!

Cesc

Clàudia ha dit...

Moltes gràcies Ramon! crec que t'han a mi com a l'Helena ens fa molta il·lusió que el recomanis, no ens ho esperàvem :)
Gràcies a tu també Jordi per fer-ho possible, però he de confessar que el Calaméo és més mèrit d'ella que meu, la veritat és que jo no sabria ben be per on començar, mai se m'han donat gaire bé aquest tipus de presentacions, és una de les coses que m'agradaria aprendre a fer.
Gràcies!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Clàudia, això del Calaméo és ben senzill, un dia ens hi posem i veuràs que bé et surten. Ho provem?

Yasmin ha dit...

Bones companys!!

Uaaau magnífica entrada Clàudia i Helena, felicitats! M'ha ajudat molt a resoldre la confusió que tenia entre tants noms, personatges..
Trobo que el calameo ajuda molt i està molt ben fet!!

Valete

Helena ha dit...

Gràcies Ramon!!! Com bé ha dit la Clàudia, no ens ho esperavem!

Em sap greu que finalment algunes de les imatges estiguin mogudes i tapin el text, deu ser un error a l'hora de penjar-lo o de canviar de format... no ho sé.

Ha estat una bona experiència fer el Calaméo :)

Valete

Enrique P ha dit...

Salve, una altre cop parlar del referent més important del món clàssic, un referent del teatre que s'ha d'admirar, ara en aquesta entrada fa unes entrades abans vam veure el significat amb els personatges femenins, i ara amb els masculins és un gran referent parlar del teatre amb Plaute, asi felicitar a les meves companyes de segon per el treball que fan dia a dia i en entrades com aquesta, es veu reflectat el treball diari.
Vale!!

laura Calvo ha dit...

Salvete!!
Felicitats a les dues per aquesta entrada es veu que darrere hi ha molt treball i molta dedicació.
Valete!!

Alison ha dit...

Salvete !!
Bé només donar les felicitats a l'Helena i la Clàudia per aquest gran treball del Camaleo i el seus "resum" que ha fet treure molts dubtes als altres companys (els personatges,etc.).
Espero que aquest resum em serveixi per l'any que ve hehe !!

Valete!

Mayte ha dit...

Felicitats Helena i Claudia , us ho heu currat moltíssim i us ha quedat una entrada magnífica . Quin talent teniu , noies!

M'agrada que us centreu en els personatges masculins , certament : val molt la pena analitzar les conductes de les persones, és molt interessant .

Martí ha dit...

Salvete omnes!

Donar les gràcies a la Clàudia i l'Helena per aquest magnífic treball sobre el Soldat Fanfarró que farà que tots puguem recordar molt millor i amb el màxim de detalls el llibre que vàrem llegir!

Gràcies!

Valete!

Marc Palau ha dit...

Salvete!
Primer de tot felicitar a la Clàudia i l'Helena per la magnifica entrada.
Entrades com aquestes són les que fan més gran el blog perquè aquest tipus d'entrades són aquelles que en un futur poden servir a moltes generacions futures, els poden ajudar a entendre millor el llibre, els personatges i per tant a poder fer millor la seva feina. Així doncs molt bona feina i gràcies per si en un futur ens fa falta aquesta informació.

Valete!

Paula ha dit...

Moltíssimes felicitats Clàudia i Helena pel treball que heu fet!! Crec que és una gran ajuda per recordar tots els detalls dels personatges masculíns, així que gràcies!

Guillem Fargas ha dit...

Primer de tot felicitar a l'Helena i a la Clàudia per l'entrada, realment està molt ben feta.

M'he mirat el calameo que heu fet i crec que podré contestar algunes de les preguntes que hi feu. Crec que les primeres imatges que hi han es relacionen amb Pirgopolinices, ja que és un triomfador (o això es pensa), li agraden les dones, està enamorat de si mateix i és un fatxenda. A la segona pregunta jo respondria Artotrog. A la següent Palestrió, ja que és l'esclau que fa avançar el relat amb les seves accions, decisions i mentides. A la quarta respondria Periplectòmen. La posterior crec que és Esceledre. La sisena és Plèusicles. I les dos últimes Lurció i Carió.

Ara que he acabat de fer això m'he adonat que les solucions estaven darrere de cada pregunta, però bé, he de dir que les he encertat totes. Ha estat un joc divertit.

Vale!