El 1870 Heinrich Schliemann, mecenes alemany
aficionat a l'arqueologia i fascinat per La Ilíada, començava les excavacions a
la costa d' Anatòlia tot desafiant el criteri de la comunitat científica. Amb
més passió que rigor, Schliemann va dirigir els treballs instintivament fins a
aconseguir el seu somni: descobrir les restes de Troia. De la mà del periodista Enric Calpena, els historiadors Agustí Alcoberro i Felip Masó, membre de l'Institut d'Estudis del Pròxim Orient Antic de la UAB, recorden l'aventura en què Schliemann va demostrar que la guerra de Troia no va ser un
invent d'Homer.
Quin és l´argument de La Ilíada? Quina realitat històrica s´amaga darrera l´epopeia clàssica? Quins són els principals protagonistes de la Guerra de Troia? Què us sembla la vida de Schliemann? Quins altres indrets de la geografia grega va excavar?
6 comentaris:
Salvete!
He fet una mica de recerca sobre Ilíada, i he trobat que és un poema èpic grec atribuït a Homer, al segle VIII aC, compost en hexàmetres per a ser recitat oralment. L'obra, està dividiada en 24 cants, narra una part de la Guerra de Troia, concretament 51 dies del setge a la ciutat de Troia per part de les tropes gregues comandades per Agamèmnon a la recerca d'Helena, la muller del seu germà Menelau raptada per Paris, fill de Príam, el rei de Troia.
Vale!
Salvete!
La Ilíada conte una part de la Guerra de Troia concretament cinquanta-un dies de setge a la ciutat de Troia.
Els protagonistes d'aquesta guerra mitològica van ser: Agamèmnon comandant de les tropes gregues, Helena de Troia , Menelau raptada per Paris, fill de Príam, el rei de Troia, Héctor fill gran de Príam, Aquiles, i molts altres.
La realitat històrica que s'amaga darrera d'aquesta guerra mitològica: Els arqueòlegs han trobat Troia i han demostrat que va haver-hi una guerra, aquesta però no a causa del rapte de Menelau sinó per causes econòmiques. Troia tenia tot l'estret que seperava el mar Negre i el mar Egeu i feia pagar als grecs uns impostos molt elevats. A més, si els grecs conquerien Troia és convertirien en la màxima potència econòmica de la regió.
Crec que el fet de que s'hagi demostrat que la guerra de Troia ha existit és una mostra més de que la mitologia té un rera fons de la vida dels antics romans.
Valete!
Bones companys!
Aquest programa és genial! Fa temps, per horaris, tenia la oportunitat d'escoltar-lo periòdicament mentre pujava al poble amb el cotxe. Recordo la veu de l'Enric Calpena i en aquell temps, acompanyat de l'historiador, actual president d'ERC, Oriol Junqueras.
En aquest capítol parla del descobriment de Troia, per part de Schliemann.
He buscat informació sobre alguns dels personatges principals de la guerra de Troia:
AQUILES: Va ser el guerrer grec més important durant la Guerra de Troia, fill de la nimfa Tetis i Peleu, rei dels Mirmidons de Tesalia.
HÈCTOR: Fill gran del rei Príam i la reina Hècuba. És el guerrer troià més preuat.
PRÍAM: Rei de Troia i pare de 50 fills dels que en destaquen la presència d'Hèctor, Paris, Helena, Cassandra, Polidor.
AGAMÈMNON: Rei de Micenes i capatàs de les forces gregues durant la guerra de Troia.
MENELAU: Rei d'Esparta, germà d'Agamèmnon. Qui organitza l'expedició cap a Troia per rescatar Helena.
PARIS: També és fill de Príam. Una profecia havia predit que ell provocaria la ruïna de Troia.
HELENA: Era la dona més bonica de tota Grècia, filla de Zeus i Leda. La seva bellesa va ser la causa directa de la guerra de Troia.
Com ha apuntat l'Alex Molera, Homer va plasmar aquesta història a la seva obra la "Ilíada", on narra una part de la Guerra de Troia. Posteriorment va escriure la "Odissea", que narra la tornada a casa (Ítaca) d'Ulisses (Odisseu), amb el seu vaixell, el qual dona nom aquest blog.
Fins aviat companys!
Cesc
La Ilíada és un poema èpic grec atribuït a Homer (segle VIII aC) compost en hexàmetres per a ser recitat oralment pels rapsodes. L'obra, dividida en 24 cants, narra una part de la Guerra de Troia, concretament 51 dies del setge a la ciutat de Troia (Ílion) per part de les tropes aquees (és a dir: gregues) comandades per Agamèmnon a la recerca d'Helena, la muller del seu germà Menelau raptada per Paris, fill de Príam, el rei de Troia.
Tant l' Ilíada com l'Odissea foren considerades per els grecs de l'època clàssica, com per a generacions posteriors, com les composicions més importants en la literatura de l'Antiga Grècia essent emprades com a fonaments de la pedagogia grega. Ambdues obres formen part d'una serie més amplia de poemes èpics, de diferents autors i extensions, denominat Cicle Èpic; no obstant de la resta de poemes tan sols s'han conservat diversos fragments. Cada cop estic mes comode formant part de aquest vaixell espero que això continui molt més fins aviat.
VALE!
La Ilíada! quants cops haurem sentit aquest famós i poderós nom sense parar-nos a pensar el que realment és i el que realment guarda i relata aquest poema que és , de fet, el més antic de la literatura occidental, atribuit a Homer. Aquest ens relata una part de la Guerra de Troia, on Agamèmnon junt a la coalició d'exercits arqueos surt en la búsqueda d'Helena d'Esparta (cunyada seva. Dona del seu germà Menelau) , raptada pel príncep Paris de Troia.
Heinrich Schliemann és digne d'admirar, doncs tot i que era milionari, no va invertir en capritxos inútils ni en activitats superflues. Sino que es va dedicar al seu somni , que era l'arqueologia. I qui li hagués dit a ell que descrubiria ni més ni menys que Troia? Demostrant alhora que l'Ilíada descrivia escenaris històriscs. A part, també va descubrir Micenas,Tirinto i Orcómeno.
He fet una petita recerca sobre La Ilíada (Ιλιάδα)
És un poema èpic grec atribuït a Homer (segle VIII aC) compost en hexàmetres per a ser recitat oralment pels rapsodes. L'obra, dividida en 24 cants, narra una part de la Guerra de Troia, concretament 51 dies del setge a la ciutat de Troia (Ílion) per part de les tropes aquees (és a dir: gregues) comandades per Agamèmnon a la recerca d'Helena, la muller del seu germà Menelau raptada per Paris, fill de Príam, el rei de Troia.
Tant l' Ilíada com l'Odissea foren considerades per els grecs de l'època clàssica, com per a generacions posteriors, com les composicions més importants en la literatura de l'Antiga Grècia essent emprades com a fonaments de la pedagogia grega. Ambdues obres formen part d'una serie més amplia de poemes èpics, de diferents autors i extensions, denominat Cicle Èpic; no obstant de la resta de poemes tan sols s'han conservat diversos fragments.
Valete!
Publica un comentari a l'entrada