28 de gener del 2012

A Malaca... amb el Barça!

                           

El passat cap de setmana la dea Fortuna em va picar l´ullet i em va regalar l´oportunitat de poder acompanyar amb el meu pare els jugadors del primer equip del Barça en el seu desplaçament a Màlaga per jugar el primer partit de Lliga que no s´havia pogut disputar a l'agost a causa d´una vaga que molts dels aficionats al futbol recordareu. El viatge ens va tocar en un sorteig en el que vaig participar automàticament per haver anat a tots els partits del Camp Nou, sigui presencialment o posant a la venda (o deixant) el seient. El premi consistia en anar a Màlaga amb l´avió de l´expedició blaugrana, dormir a l´hotel on s´allotjaven els jugadors i anar al partit al camp de La Rosaleda: va ser una gran experiència!  El diumenge al matí, aprofitant el temps lliure de què disposavem, ens vam llevar ben d'hora, ben d´hora i vam enfilar els carrers més cèntrics de la ciutat andalusa per anar a visitar la part històrica, on s´hi localitzen les restes del teatre de l´antiga Malaca romana. El teatre romà de Màlaga es troba als peus del mont Gibralfaro on s´alça, majestuosa, l´ alcassabaal-qasaba, قصبة, ciutadella) una ciutadella musulmana del segle XI construïda sobre una fortificació fenícia. Els fenicis van ser, precisament, els primers en arribar a les platjes d´aquest indret de la Mediterrània al segle VIII aC per fundar Malaka o Malk, on ja existia un assentament ibèric. Íbers, fenicis, cartaginesos i…romans, és clar! Primer ciutat federada, després municipi de ple dret gràcies a la Lex Flavia Malacitana del 81 aC. Germànics, mulsulmans i cristians van transitar posteriorment la història d´aquesta bella ciutat, la més meridional d´Hispània.
  
El teatre romà de Malaca va ser edificat al segle I aC. La seva construcció va ser promoguda durant el govern d´August i el recinte es va utilitzar fins al segle III.
L´espai del teatre va estar ocult sota terra durant molts segles fins que al 1951 va sortir de nou a la llum mentre es feien unes obres per fer-hi els jardins del Palau d´Arxius i Biblioteques, conegut com la Casa de la Cultura. Posteriorment, entre el 1960 i el 1963, es va restaurar la càvea i van excavar-se altres espais arqueològics darrera l´escena. L'any 2010 es va inaugurar el centre d´interpretació del teatre romà, on hi ha un petit museu amb un audiovisual sobre el teatre romà i vàries peces escultóriques relacionades amb les troballes. Cal dir que a les parets d´aquest museu hi ha reproduïts fragments de la Lex Flavia Malacitana abans esmentada.

Aquí publico unes imatges del teatre. I si un dia teniu oportunitat d´anar-hi, no deixeu de fer-ho. Us ho recomanem nosaltres i la dea de la Bona Fortuna!

Fem memòria… recordeu les parts principals d´un teatre romà? quina funció tenia aquest edifici? quins espectacles s´hi representaven? coneixeu altres teatres a la Península Ibèrica que testimonïin la romanització d´aquests territoris? De quin conegut comediògraf romà apareix el nom en una de les imatges? Quina referència gastronòmica heu descobert entre les fotografies?

Alfons Pardo
2n Batxillerat




19 comentaris:

Martí ha dit...

Salvete!

Alfons!!! Moltissimes felicitaats per l'entrada en el blog i també fer-te saber que, mil.lers de persones haurien volgut estar en el teu lloc i que vas ser una persona molt afortunada. Com molt bé dius, la dea fortuna et va recompensar molt, felicitats!

Fent referència a les preguntes que fas, el comediògraf romà del que n'apareix el nom és "Tito Maccio Plauto", conegut com a Plaute.
Entre les fotografies he descobert el nom d'un restaurant anomenat GARUM, fent referència segurament, a la salsa utilitzada pels romans en l'antiguitat. Aquesta ha estat la referència gastronòmica que he trobat!

Valete et plurimas felicitas Alfons!

Helena ha dit...

Vas ser molt afortunat, Alfons! Felicitats!

Les parts principals d’un teatre romà són, Scenae, l’Orchestra, la Cavea i el Proscaeniu.

Els teatres romans eren un dels edificis més importants de les ciutats romanes, a part de les termes, el circ,… eren monumentals i tenien la funció d’entretenir el poble.

S’hi representaven lluites entre gladiadors, lluites amb feres, representacions mitologiques i naumàquies.

També hi ha un teatre romà que ens queda més a prop, el de Tarragona que pot ser en un futur no molt llunyà els alumnes de 2n podrem visitar.

El comediògraf romà que apareix en les imatges és Plaute, un escriptor romà de comèdies i intèrpret de les seves pròpies obres. I entre les fotos hi apareix el garum, una salsa feta de vísceres fermentades de peix que era considerada pels habitants de l’antiga Roma com un aliment afrodisíac, només consumit pels alts estrats socials. Els romans van emprar el garum de forma semblant com avui en dia empren les cuines asiàtiques la salsa de soia.

Valete!

Alex Molera ha dit...

Salvete!
Felicitats per l'entrada, és un gran treball!

Yasmin ha dit...

Hola a tots!!

Felicitats Alfons per l'entrada i per l'experiència!
Jo també vaig estar al teatre romà de Màlaga fa un parell d'anys i vaig gaudir força (també de la ciutat perquè és molt maca) tot i que no sabia les parts d'un teatre romà encara.

Els teatres romans al principi es construien de fusta però més tard van ser de pedra.
Les parts principals eren:
la graderia (cauea),l'escenari (proscaenium), l'escena (scaena) i l'orchestra.

El prosceni era l'espai on actuaven els actors, situat sobre el podi. Sota ell se situa l'hiposcaenium, càmera oculta per a mecanismes i decorats.

La graderia era el lloc on s'acomodava el públic que assistia a les representacions. La seva estructura general es dividia en tres zones horitzontals per alçada,cadascuna d'elles reservada a un tipus d'espectador: la imma cavea, la mitjana cavea i la summa cavea.

Entre les fotografies apareix el nom del gran comediògraf romà Tit Macci Plaute.

Teatres a la península que testimoniïn la romanització d'aquests territoris:
El d'Emerita Augusta a Mèrida(Badajoz), el de Carthago Nova a Cartagena (Muricia) i el de Saguntum a Sagunt (València).


Valete!!

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Primer de tot m'agradaria felicitar l'Alfons per l'entrada!
L'inicial funció dels teatres grecs era de caire religió, ja que eren edificacions dedicades a Dionís i al centre de l'orquestra hi havia una petit altar a on s'hi feien sacrificis de petits animals com xais, cabretes...
Al voltant de l'altar es reunien un grup de persones les quals cantaven i feien ofrenes al déu de la disbauxa. Amb el temps, aquesta funció religiosa va anar perdent importància i es van començar a representar escenes mitològiques amb un màxim de tres actors. Aquestes petites representacions van començar a agafar importància de tal manera que van acabar perdent tota la seva funció religiosa per passar a tenir una funció exclusivament lúdica.

Enrique P ha dit...

Primer de tot felicitar a l'Alfons per l'entrada del bloc magnifica, com diu el martí abans te moltssíma sort de haber estat en aquella situació amb els jugadors del barça, pero també de haber estat en un lloc tan bonic com Malaga, yo he estat allà però no vaig tenir la sort d'estar allà, i ara que penso em dona rabia.Al començament els teatres romans eren de fusta i desmuntables. Però a partir del s. I a. C. a Roma es van començar a construir teatres de pedra segons els models grecs. El teatre grec es dividia en tres parts ben diferenciades: la graderia, on seien els espectadors; l'orchestra, un espai circular on cantava i ballava el cor, i les construccions de l'escenari: una plataforma on actuaven els actors i un edifici que feia de teló de fons, magatzem i vestidors (scaena).
Vale!

Marc Palau ha dit...

Salvete!

Moltas felicitats Alfons per l'entrada i per aquest premi que vas rebre, a quants no ens agradaria poder viure una experiència única com aquesta de viatgar amb probablement un conjunt de persones de les que admirem més actaulment...

Pel que fa als teatres romans,al començament, les obres de teatre eren itinerants i conseqüentment s'entenia que els teatres es muntaven i es desmuntaven a cada ocasió. Es feien de fusta i es destruïen un cop l'esdeveniment acabava. També tenien un pati amb columnes situat darrera l'escenari on actuaven els actors, també hi havia un front escènic normalment compost per un doble ordre de columnes; pel que fa al públic, els seients més propers a l'escenari estaven situats en un espai semicircular davant del front escènic, l'orquestar es col.locava al semicercle davant de l'escenari al qual hi seien les autoritats.

Valete!

Anònim ha dit...

Moltes felicitats per l'entrada, m’agradat molt.
Com diuen els meus companys has tingut mota sort de haver pogut viatger amb els jugadors del Barça. Al començament els teatres romans eren de fusta i desmuntables. Però a partir del s. I a. C. a Roma es van començar a construir teatres de pedra segons els models grecs. El teatre grec es dividia en tres parts ben diferenciades: la graderia, on seien els espectadors; l’orquestra, un espai circular on cantava i ballava el cor, i les construccions de l'escenari: una plataforma on actuaven els actors i un edifici que feia de teló de fons, magatzem i vestidors (scaena). Els romans van seguir bàsicament aquesta estructura:
-Els grecs construïen els teatres sobre la falda d'una muntanya.
-Els romans feien l'escenari (proscaenium o pulpitum) més ample


Valete!

Cristina C ha dit...

Salvete!

Primer de tot moltes felicitats a l'Alfons per aquesta entrada. És una gran sort poder viatjar a aquesta ciutat andalusa i a més a més, per veure jugar al Barça.

En un principi els teatres romans estaven construïts amb fusta i a l'acabament de l'obra es desmuntaven. Posteriorment van ser fabricats amb pedra.

Les parts principals d'un teatre romà eren: Scenae frons (front escènic), Orchestra (semicercle davant de l'escena on s'asseien les autoritats), Aditus (passadissos laterals que donaven a l'entrada de l'orchestra), Cavea (estructura amb forma semicircular on es situava el públic segons el seu estament social), Vomitoria (entrades per on s'accedia a la cavea), Proscaenium (espai davant de l'escena on es produeix la representació), Porticus post scaenam (pati situat darrere de l'escena).

Els teatres eren una part molt important de les ciutats romanes, eren llocs lúdics perquè allà s'hi reunien una gran part de la ciutat per gaudir de l'espectacle.

Els altres teatres a la Península Ibèrica que testimoniïn la romanització d´aquests territoris són el de Tarraco, Baetulo, Pollentia, Saguntum, etc.

Valete!

Marta Molgosa ha dit...

Hola!

Quina experiència Alfons, mara meva! Ja m’agradaria a mi estar al teu lloc, espero que gaudissis molt i t’ho passessis molt be. Jo a Màlaga no hi e estat mai, m’han parlat força la veritat però no he tingut el plaer de estar-hi.

Els teatres romans, es muntava i desmuntaven en cada ocasió, es feien de fusta i un cop s’acabava la ocasió, es desmuntava. Hi havies varies parts: Pòrtic darrera de l'escenari (Porticus post scaenam), pati amb columnes situat darrera de l'escenari, Escenari (scaena), al qual actuen els actors, Front escènic (Scenae frons), normalment compost per a un doble ordre de columnes, Seients més propers a l'escenari (proedria), espai semicircular davant del front escènic, Aditus, passadissos laterals d'entrada a l'orquestra, Graderia (cavea), estructura semicircular amb grades a la qual seien la resta d'espectadors, situats segons el seu rang social. Les més baixes i properes a l'escenari són la prima cavea i les més altes i allunyades la summa cavea.

Aquestes són les parts que he pugut cercar jo.

Valete!

Thomas Walzl ha dit...

Salvete !
Quina sort Alfons, d'haver tingut aquesta gran oportunitat, la veritat és que t'envejo una mica i que m'hagués agradat molt estar al teu lloc. També dir-te que m'ha agradat l'entrada, està ben feta, ben presentada i ben treballada, felicitats una altra vegada !
Salvete !

Marc Gimeno ha dit...

Moltes Felicitats Alfons! Oportunitat única la teva! Tens moltíssim sort de haver conegut la plantilla del barça!
Jo no se molt de les parts d'un teatre Romà, però he trobat que les parts mes importants són: el Portico, el parasceni, skene, el prosceni, el parodoi, scale, diazoma i orchiestra! Esta una mica barrejat entre grec i llatí, precor!
Aquest edifici, era un espai lúdic, que feien batalles, o coses per l'estil on s'hi reunia tota la ciutat per a gaudir.
Que hi hagin restes Romanes, jo conec Tarraco! on he tingut la sort de haver-ho pogut visitar.Apart a Cartajena també he sentit a parlar-ne que n'hi ha.
Valete!

Joana Bassó ha dit...

El teatre romà és una construcció típica de l’imperi romà, generalitzat per totes les províncies de l'imperi, i que tenia la finalitat de servir per a la interpretació d'actes teatrals, gregues i romanes del període clàssic.

-L'orquestra (orchestra), que en el teatre grec d'època clàssica era completament circular, va esdevenir semicircular en el teatre romà. També va canviar-ne la funció: ara hi seien els espectadors més importants.

-Els romans feien l'escenari (proscaenium o pulpitum) més ample.

-La scaena en el teatre romà es construïa tan alta com la cauea, de manera que el teatre quedava tot tancat en un semicercle. La façana que donava a l'interior (frons scaenae), ornada amb dos o tres pisos de fileres de columnes, tenia tres portes cap a l'escenari i servia de decorat permanent per a totes les obres.

Valete!

gerard ha dit...

Salve!

Moltes felicitats Alfons, suposo que ha sigut una experiencia enorme.
Enhorabona!

Vale!

Xènia ha dit...

Salve!
Primer de tot felicitats Alfons per l'entrada, perquè està molt ben treballada i és molt interessant.
Els teatres romans, eren de fusta, i es muntaven i desmuntaven cada cop que hi havia alguna funció. Tant el teatre grec com el romà eren a l'aire lliure, i tant sols es cobria de vegades amb una lona.
Amb el temps, els teatres romans van desenvolupar unes característiques i elements que els són propis, entre els quals hi ha:
(Porticus post scaenam), pati amb columnes situat darrera de l'escenari.
Escenari (scaena), al qual actuen els actors.
Front escènic (Scenae frons), normalment compost per a un doble ordre de columnes. Seients més propers a l'escenari (proedria), espai semicircular davant del front escènic. Orquestra, semicercle front a l'escenari al qual seien les autoritats i l'alçava un altar en honor a déu Dionisi. Aditus, passadissos laterals d'entrada a l'orquestra. Graderia (cavea), estructura semicircular amb grades a la qual seien la resta d'espectadors i la Vomitoria, entrades a la graderia.
Vale!

Anònim ha dit...

Alfooons!!!

Quina enveja sana que m'ha entrat al llegir l'entrada i veure les fotos!

Moltes felicitats i, per suposat, me'n alegro moltíssim que vagis poder gaudir d'aquesta trobada amb els jugadors del Barça en el desplaçament a Màlaga!

És curiós el cartell informatiu amb el nom de Tito Maccio Plauto (li devien haver posat el dit a l'ull més d'una vegada), per què tot just estàvem estudiant aquest autor còmic llatí.

Fins aviat companys i avere si tens alguna altra oportunitat de fer un viatget semblant aquest!

Vale!

Axel Avila ha dit...

Primer felicitar l'Alfons per l'entrada. Quina gran sort poder gaudir de un viatge així i tan ben acompañat!Els teatres romans, les obres de teatre eren itinerants i conseqüentment s'entenia que els teatres es muntaven i es desmuntaven a cada ocasió. Es feien de fusta i es destruïen un cop l'esdeveniment acabava. l'orquestar es col.locava al semicercle davant de l'escenari al qual hi seien les autoritats.

Valete!

Guillem Fargas ha dit...

Bé, com que les preguntes de l'Alfons ja han estat molt ben contestades, jo només voldria fer una reflexió. A mi em continua sorprenent extraordinariament el fet que després de tants anys, aquestes construccions segueixin en peu i en tan bon estat. No us sembla increïble? És una d'aquelles coses que realment em sorprenen agradablament.

Vale!

Alfons Pardo Vilaplana ha dit...

Gràcies per deixar aquests comentaris a la meva entrada!

De pas recordo que, si realment sou molt del barça i us fa il•lusió, feu aquest viatge ni que sigui una vegada! (el podeu demanar com a regal d'aniversari, per exemple) En general, us animo a viatjar , a conèixer llocs i a visitar i fer moltes fotografies de monuments antics, catedrals, castells i tot el que trobeu. Viatjar es un plaer!

Valete!