Macedònia, la terra d’Alexandre el gran situada al nord de Grècia, sovint menypreada per les tradicionals polis gregues que consideraven els macedonis com a bàrbars, era rica en mines d’argent i extensos boscos, fet que va proporcionar una gran quantitat de fusta als atenesos per a la construcció dels vaixells que van participar decisivament en la gran victòria de Salamina (380 a.C) contra l´imperi Persa. Aquest territori, però, encara no formava part de Grècia i constantment havia de reivindicar el seu hel·lenisme i superar els recels de la resta de ciutats gregues. L´exemple mencionat il·lustra perfectament aquesta situació.
Posteriorment, Filip II, rei de Macedònia, que va unificar el seu propi regne i més endavant les debilitades ciutats-estat gregues en un sol territori durant la primera meitat del segle IV aC, va ser assassinat el 336 aC i el seu fill, Alexandre III, va pujar al poder el mateix any amb només vint primaveres. Alexandre va continuar les conquestes que havia iniciat el seu pare, va prendre i destruir Tebes, es va apoderar de les terres més riques, va aprofitar-se de la situació de les polis que havien quedat afeblides per la guerra del Peloponès i es va fer proclamar general en cap amb els títols i els honors que ja havien estat atorgats al seu pare.
Durant les seves campanyes triomfals, Alexandre, des de Pel·la, la capital del seu país, va passar per Dion, la ciutat de Zeus representada emblemàticament per una àguila, Gòrdion, Cilícia, Síria, Fenícia i Egipte, on va fundar Alexandria i va visitar l’oracle de Zeus Ammó a l´oasi de Siwa. Després arribà a Babilònia, Susa, Persèpolis, la capital i cor dels Aquemènides que va destruir per alliçonar el món i els seus enemics, baixà l’Indus i fins i tot lluità contra el rei Oros fent ús d´elefants. Tota una proesa digna d´un gran heroi homèric com el seu admirat Aquil·les!
Sabem que Alexandre
difonia fora de les seves terres, a Àsia, una versió divina sobre la seva procedència.
Reivindicava ser un segon Aquil·les, un semidéu com Hèracles, emparentat ell
mateix amb Témenos d´Argos, descendent del fill de Zeus i Alcmena. Però quan
restava a Grècia, mostrava la seva identitat vertadera, la seva cara més
humana. És per això que se’l relaciona tant amb la mitologia. Es diu, a tall
d´anècdota, que Alexandre va anar a Olímpia per participar en els Jocs, però que no li ho van permetre perquè aquests eren només reservats a ciutadans grecs. És aquí on neix
la llegenda abans esmentada que va convertir el propi Alexandre en un mite
vivent, augmentat pel fet d´haver mort jove, el 323 aC, a l´edat de 33 anys.
Quina paraula d´etimologia grega, l´equivalent a l´expressió "deliris de grandesa", us ve al cap quan penseu en l’actitud
d’Alexandre fora de les seves terres? Què opineu sobre la seva necessitat de
reivindicar-se davant la resta de grecs? Sabeu quina història s´explica d´ell
quan arribà a Gòrdion? Penseu que el fet de morir jove augmenta la celebritat
d´una persona coneguda? Per què? Coneixeu altres exemples més moderns?
Helena Martínez
Clàudia Hurtado
2n Batxillerat