24 de juny del 2011

Καλή ὀρεξή, prosit!


Ai, tripulants, irreparabile tempus fugit! Un any més hem arribat al final d´un nou curs, d´un nou i bell viatge i com ja és tradició ho vam voler celebrar com els déus manen. Embriacs de Dionís (en el bon sentit de la metàfora) i d´Atena, els alumnes d´Humanitats de 1r i de 2n de batxillerat us vau reunir dimecres al nostre témenos particular, el restaurant grec Dionisos -una mica casa nostra- que hi ha davant d´una de les portes d´accés al Parc de la Ciutadella. Els de 4t tenieu festa grossa de comiat i el vostre capità us va acompanyar a la tarda entre un dinar i un sopar ben especials. Amb els de 1r no ens hem dit adéu, sinó a reveure. Carregueu bé les piles perquè al setembre hem de tornar amb les forces renovades. Salparem de nou i qui sap cap a quins viaranys ens portarà la travessa. Aquesta és la màgia dels viatges, no us sembla?

Els humanistes de 2n vau voler que us acompanyessin tres convidats que d´alguna manera han procurat transmetre la seva passió per la literatura, la filosofia i el món clàssic durant aquests mesos que ara acaben. Hem estat un tastet d´aquest petit però meravellós univers de les Humanitats que durant dos anys heu anat coneixent i que cadascú ha anat fent seu a la seva manera. D´això n´estem ben convençuts. Gràcies per voler compartir la vostra alegria amb nosaltres. I res més, dir-vos que tant de bo la vida ens segueixi regalant moments com aquests i d´altres tan necessaris per comprendre que tenim la immensa sort de fer el què ens fa feliços i de poder-ho compartir amb vosaltres. Una abraçada i feliç viatge.

P.S.: a títol personal us vull demanar una cosa... no oblideu el Vaixell, seguiu comentant i col·laborant en aquest projecte que vosaltres vau veure néixer. Aquest és el meu desig. Us trobaré a faltar. Gràcies per aquests dos anys de felicitat.

19 de juny del 2011

I Jornades romanes a Barcelona: BARCINO COLONIA ROMAE

Del 14 al 19 de juny, l’Associació de Comerciants Creu Coberta, el grup Barcino Oriens i la Fundació Cultural Hostafrancs han organitzat les I Jornades Romanes de Barcelona Barcino Colonia Romae al carrer Consell de Cent, al barri d’Hostafrancs de la capital catalana.

L’objectiu de l’esdeveniment ha estat difondre el coneixement de la història antiga de la nostra ciutat en temps de l’Imperi romà a través de diverses activitats culturals i comercials, com un itinerari que permeti conèixer els antics oficis de l’època romana, conferències sobre gastronomia i perfums, una mostra de cinema pèplum, tallers infantils i espectacles de música i ball, entre altres. Destaquen també un combat de gladiadors, una venda pública d’esclaus, un banquet romà i una fira i mercat romà oberts de les 11 h a les 20 h, amb productes de les botigues associades a Creu Coberta.

L’esdeveniment ha comptat amb la col·laboració de l’Escola Joan Pelegrí, el Museu de Badalona, el Museu d’Història de Catalunya, l’Associació de Reconstrucció Històrica de Badalona, la Magna Celebratio, el Museu d’Arqueologia de Catalunya i Tarraco Viva.

PROGRAMA

Conferències, cinema i teatre

Dimarts 14 de juny
19.00 h. Més que menjar: significats i protocols dels àpats en el món grecoromà. Xerrada a càrrec del Dr. Jordi Principal, investigador del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

20.00 h. Cinema: Centurión (Neil Marshall, 2010).

Dimecres 15 de juny
19.00 h. Ungüents i perfums. La ruta de les olors. A càrrec de Teresa Carreras, conservadora del Museu d'Arqueologia de Catalunya.

20.00 h. Cinema: La vida de Bryan (Monty Python. Terry Jones, 1979).

Dijous 16 de juny
19.00 h. El cinema "Peplum". Xerrada a càrrec de Joan Banús, arxiver, historiador i expert en cinema.

22.00 h. Cinema: Àgora (Alejandro amenábar, 2009).

Diumenge 19 de juny
18.30 h. Teatre. Aulularia o la comèdia de l'olla de Plaute. A càrrec de No sabem on anem.

Llocs de realització:
Conferències, cinema i teatre: Sala d'actes de la Fundació Cultural Hostafrancs (C. Torre d'en Damians, 6).
Cinema a la fresca: Fructuós Gelabert, Cotxeres de Sants.

Actes al carrer

Dissabte 18 i diumenge 19 de juny
D'11 a 20 h. Mercat romà. Carrer Consell de Cent.

D'11 a 14 h i de 17 a 20 h:

Officia et tabernae romanorum. Ofici i botigues de la Roma clàssica a càrrec de Reconstrucció Història de Badalona. Carrer Torre d'en Damians.
Armillum

Expositio tabernarum. Botigues i oficis de l'antiguitat en l'actualitat. Carrer Rector Triadó.
Dissabte de 18 a 20 h i diumenge de 12 a 14 h: taller de vidre bufat. A càrrec de Robert Celades, geòleg i químic. Carrer Torre d'en Damians.


De 14.30 a 16 h:

Thermopolium. Menú romà a càrrec de Scolarest i Barcino Oriens. Preu: 20 €. Fundació Cultural Hostafrancs.

Dissabte d´11 a 14 h i de 17 a 20 h. Ludi. Jocs romans a càrrec d´Aura, didàctica i difusió cultural. Carrer Rector Triadó.

Diumenge de 12 a 14 h. Ludi puerorum. Jocs romans per a nens i nenes a càrrec del MAC. Carrer Callao.

Actes a l'escenari: 18 i 19 de juny

Dissabte a les 11.30 h. Presentació de les jornades romanes i el mercat.

Dissabte a les 12 h i 17 h, i diumenge a les 12.15 h. Sacra privata, els rituals de la llar Carmina canere, la música a Roma. A càrrec de Thaelia, grup de reconstrucció històrica.

Dissabte a les 13 h i 18.30 h, i diumenge a les 11.30 h i 18.15 h. Servi ancillaeque venduntur. Venda d'esclaus a càrrec de Tallaferro.

Dissabte a les 13.30 h i 20 h, i diumenge a les 13.15 h i 17.30 h. Legio et legionarii. Presentació de l'exèrcit romà a càrrec de Tallaferro.

Dissabte a les 17.45 h, i diumenge a les 13.45 h i 19.45 h. Munera gladiatora, la gladiatura i el combat de gladiadors, a càrrec de Tallaferro.

Dissabte a les 19.15 h. Convivium romanum, banquet romà, a càrrec de Barcino Oriens.

Diumenge a les 11 h. Música i ball d'inspiració romana. A càrrec de l'escola de ball La fàbrica dels somnis de Sònia Alonso.

Diumenge a les 20.15 h. Màgia, a càrrec de l'Escola de Magia.Net.

Avui acaben les Jornades. Encara hi sou a temps de gaudir-les!

P.S.: per si no hi podeu anar, aquí en teniu un tastet d´imatges.


18 de juny del 2011

Catalans a la Romana

L´Eulàlia és l´actriu de la túnica fúcsia

El cap de setmana del 28 i 29 de maig els nois i noies d´entre 14 i 15 anys de El Cercle, al barri de Gràcia, vam representar l´obra Catalans a la Romana, una divertida comèdia de romans, original de Joan Rosquellas, ambientada a la Catalònia de fa una pila d'anys i molt inspirada en les comèdies llatines de Plaute.

Els nostres catalans se situen en un petit poble de la “Costa Bravum”, on un cònsol, un mercader i un habitant de la vila es disputen pel futur càrrec de senador. Entremig: enamoraments, unes muses molt peculiars, el conflicte de la independència, retrobaments…

Entre els personatges hi trobem els tres romans que volen aconseguir el càrrec de senador de la província...

Cassius Crassus, l'amo de la casa on passa tota la història, probablement el més adequat per tenir aquest càrrec. És el cònsol de la província.

Caius Sempronius: un mercader veí d'aquesta casa, un home molt competitiu, al qual només importen els diners.

Julius Tulius: un noi vingut a menys, a qui només fa costat la seva dona. Com que el seu pare havia estat senador, ell intenta recuperar el càrrec per a la família.

...les seves tres dones...

Filipa, la dona de´n Crassus, a qui li preocupa molt com la veu la gent i vol ser una persona distingida dins la societat; una snob de l´època en tota regla. Òbviament, que el seu marit arribi a senador l'ajudaria a ascendir en el seu estatus social.

Cinna Restituta, la dona d´en Caius, té molt mala relació amb el seu marit. A la que pot marxa amb un altre, encara que per a ella és molt important que aconsegueixi el càrrec. Qüestió de diners!

Agripina és la dona d´en Julius. No té res, però és la més feliç de les tres. No li importa que el seu marit no aconsegueixi el càrrec perquè ella i en Julius viuen en un món fet a mida de la seva felicitat.

...els tres criats (com no!) de les respectives famílies riques...

Octàvia és la criada de Filipa. Està molt enamorada del capità Marcus Galanus encara que això no ho pot saber ningú. S'estima la seva senyora com si fos la seva mare.

Meneu, el criat d´en Crassus, l'esclau tastador de la casa. Confia molt en el seu amo, de vegades massa i tot.

Clàudia, l'esclava de la Cinna. També se l'estima molt i, a més, és la més respectuosa de tots tres, potser pel caràcter dels seus amos. Està enamorada de Meneu des de fa temps.

...un independentista amb un pare inesperat i el capità...

Metel, amic de Meneu. Són còmplices, en Meneu roba diners al seu amo per donar-li a ell i subvencionar certes revoltes.
El general Delirius, cap de l'exèrcit, que arriba a la domus, escenari de l´acció, per decidir qui és el millor candidat. En arribar es troba amb una mica d'enrenou i un fill a qui no havia vist mai.

Marcus Galanus, capità de l'exercit, que en arribar a la casa s'enamora d'Octàvia.

...i, finalment, tres muses i una endevina de pa sucat amb oli...

Magenta, Maragda i Violeta: tres muses que ens van explicant d'una manera ben divertida el què passa damunt l´escena.

Sibil·la, una endevina que d´endevina no té res, encara que entre els personatges és d'allò més buscada. Per què serà?

I per posar ordre en tot aquest embolic els directors que ho van fer possible, l´Eli Pujol, l´Oriol Vilajosana i la Clara Mañós.

Va ser una experiència fantàstica i el públic s´ho va passar d´allò més bé. Si alguna vegada la veieu anunciada en alguna programació teatral, no dubteu en anar-la a veure. No us en penedireu!

Per cert, abans he fet menció d´un autor romà de comèdies: Plaute. Què ens en podeu dir d´ell? Després de llegir aquesta entrada, penseu que els personatges de Catalans a la Romana tenen trets en comú amb els que protagonitzen les comèdies plautines? I una altra pregunta...què significa el llatinisme snob?


Eulàlia Bou Tanyà
4t ESO

12 de juny del 2011

Imperator et Barcino Pediludii Societas

Mireu què somrient apareix en aquesta imatge el meu company d´escola Pere, talment com si intuís el desenllaç d´un partit inter gladiatores que poques hores després donaria la seva quarta Copa d´Europa al Barça de Guardiola. Ell, apassionat culé declarat, va trobar en aquest emperador romà un motiu per immortalitzar la segona gesta al mític estadi de Wembley amb un toc certament clàssic. I ens ha dedicat el moment. Gràcies, Pere, en nom dels tripulants del Vaixell. Al darrera hi podeu veure les restes d´una secció de la muralla romana de Londinium. Hauríeu d´esbrinar de quin emperador es tracta i parlar-nos de la seva aportació al món romà.


P.S.: una pista... va ser el primer emperador nascut fora d´Itàlia.



8 de juny del 2011

Bon viatge, mariners...

Divendres passat vam celebrar la festa de comiat dels alumnes de 2n de batxillerat a l´escola. Un dia molt especial per a tots: pares, professors i, sobre tot, ells mateixos, perquè són ells els autèntics protagonistes de la nit. Enguany en Carles, amic, company i tripulant també del nostre vaixell, va ser el professor encarregat de llegir les paraules que tots nosaltres volem fer-los arribar amb una emoció continguda. I com no podia ser d´una altra manera, va escriure i dedicar-los un bell poema que de ben segur recordaran i guardaran per sempre dins el seu cor.

És, ja ho he dit, un bell poema ple de referències clàssiques, farcit de paraules que ens fan l´ullet, mariners del Vaixell d´Odisseu, també a nosaltres. Em fa molta il·lusió -atzar o destí?- que sigui aquesta l´entrada que fa 200 des d´aquell llunyà 7 d´octubre de 2009 en què aquesta nau impulsada per vents ferms va començar a solcar les aigües dels nostres mars de les clàssiques. Mariners tots, que tingueu un bon i bell viatge. Καλό ταξίδι!

Bon viatge, mariners,
el vostre vaixell és a punt.
A bord s'hi ha encabit
el bo i millor d'aquests anys:
el gust pel càlcul precís i
la serenor d'un hexàmetre,
l'anàlisi rigorosa del món
i la comprensió esclatant
d'aquest misteri que anomenem vida.
Tantes coses, tants coneixements,
que faran del vostre rumb
un deixant segur i ferm
per arribar tan lluny com us sigui possible.
Tanmateix, si la bonança, un dia,
es torna tempesta o els vents, enduts
pel caprici d'Èol, capgiren les veles
per desfer la vostra travessa,
sabem que porteu un tresor
que us salvarà la vida:
més enllà d'aprovats o suspesos
que ningú mai no recordarà,
més enllà d'afalacs hipòcrites o
judicis d'injusta condemna,
dueu al fons del pit la força dels vostres anys,
les mans dels amics, un cor enamorat
i la mirada d'un mestre que us ha estimat.
Amb tot això, res heu de tèmer.
Allà on us porti el viatge, allà on els déus
us deixin veure la vostra Ítaca,
fundareu una felicitat que no coneix mesura:
la de ser un mateix enmig del món,
la de saber-se, si ho heu merescut,
constructors de la pròpia vida.
Aquí restem els qui us hem acompanyat,
no ens sap greu el comiat perquè sabem,
no podria ser d'una altra manera,
que l' únic comiat definitiu és aquell
que es fa sense mirar als ulls.
Sabeu que en aquesta petita illa
anomenada Vedruna Gràcia
sempre trobareu un recer pel cansament
que aclapara i desconcerta.
Però ara és el vostre moment,
ara és la vostra hora,
salpeu, doncs, sense mirar enrera,
viviu intensament aquest viatge únic,
i recordeu, si així us està bé,
el temps passat en terra ferma.
Bon viatge, mariners,
el vostre vaixell és a punt.


5 de juny del 2011

Un mar de llatinismes (X): Expressions usades principalment en l´àmbit jurídic

I aquí teniu, per acabar aquesta sèrie d´entrades on hem anat publicant els treballs sobre llatinismes dels companys de 2n, el de la Sanja i en Sergi relacionat amb algunes de les expressions més conegudes de l´àmbit jurídic. Si alguna vegada sentiu un advocat pronunciant-les amb més o menys solemnitat ja sabreu de què parla. Feliciter omnibus per la feina feta!


Sanja Rahim i Sergi Román