6 d’octubre del 2010

Racons clàssics de Barcelona (I): Quod spatium est?

Fotografia: Carme Ausejo

Aquí teniu la fotografia d´un conegut espai de Barcelona de clara inspiració clàssica. A l´antiga Grècia es van convertir en edificis de culte, autèntics témenos de la cultura, i a la nostra ciutat gaudim d´aquesta rèplica que fins i tot dóna nom a un festival d´estiu de prestigi internacional. De quin espai es tracta? Quina importància van tenir aquests edificis en el món grecoromà i quina mena d´espectacles s´hi representaven? On podem localitzar altres monuments com el que de ben segur ja heu identificat? A quin festival haureu d´anar si us agrada el teatre, la dansa o la música?
Amb aquesta entrada encetem un nou itinerari que portarà per títol Racons clàssics de Barcelona. Agafeu, doncs, la vostra càmera i fotografieu qualsevol lloc, establiment, escultura, edifici, etc, que sigui mereixedor d´aquesta menció honorífica. Us hi animeu?

10 comentaris:

Lah''heLena ha dit...

Buenas,,

situat al carrer de Santa Madrona de Barcelona, a la muntanya de Montjuïc. És una imitació inspirant-se en el Teatre d' Epidaure.
Va ser construit el 1929 per els arquitectes Ramon Reventós i Nicolau Maria Rubió i Tudurí.
L'any 1932, Margarida Xirgu va representar Electra, de Sòfocles.
L'any 1952, després d'uns anys de la Guerra Civil, és va inaugurar amb Edip rei, de Sòfocles.
L'any 1957, Esteve Polls va representar Juli Cèsar, de Shakspeare.
Y a partir de l'any 1976 es va celebrar la primera edició del Festival Grec y així cada any fins ara.
És un espai que solament està obert durant l'estiu

déu,

Lah''heLena ha dit...

A per cert és el Teatre Grec de Barcelona

Martí ha dit...

Salvete!!

He intentat buscar una mica d'infrmació i he trobat la mateixa que la Helena, com bé ha dit és el Teatre Grec de Barcelona. Intentaré posar-me a buscar racons clàssics a Barcelona!!

Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Martí i companyia: encara que altres companys hagin buscat informacions sobre el tema segur que encara queden moltes coses per dir. A més, l´entrada planteja més qüestions que no estan directament relacionades amb el Grec de Barcelona i que tenen a veure amb la importància del teatre a la Grècia i Roma clàssiques, no només pel que fa a l´edifici sinó a les representacions que s´hi feien. Us toca a vosaltres fer recerca i anar completant i complementant les informacions dels uns i els altres.

Anna Ruiz ha dit...

Hola, doncs els principals espectacles que se solien fer eren la comèdia i la tragèdia.

Tragèdia: gènere que s'inspira en mites i representacions sagrades. L'argument consisteix en la caiguda d'algun dels personatges principals. Els autors més importants van ser Èsquil, Sòfocles i Eurípides.

Comèdia: La comèdia es va crear a atenes, l'acció principal la ha de dur a terme un heroi, que acaba sortint vencedor i per tant guanyant i derrotant als seus enemics. També s'aprofita per fer una critica a la societat mitjançant la burla.

Anna Ruiz de la Fuente Núñez.

Esther Soria ha dit...

Hola!

Jo he buscat una mica d'informació sobre els teatres a l'antiga Grècia:

Els teatres eren sempre a l'aire lliure. Les grades tenien forma semicircular i s'assentaven al pendent d'un turó. D'aquesta forma aprofitaven la inclinació natural del terreny, per permetre que tots els espectadors veiessin l'escenari sense obstacles.

El teatre neix amb finalitats religioses amb el culte a Dionís. El nucli del teatre era l'orchesta, de forma circular i amb el sól de terra on es col·locaven els músics i cor que relatava l'acció de l'obra. De vegades a l' orchesta es col·locava el déu i l'altar de cerimònies.

Vale!!

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!!!

He buscat altres teatres importants a Espanya i un dels més importants és el teatre romà de Mèrida
En el teatre romà de Mèrida se segueixen fent representacions d'obres gregues i romans. És el millor conservat de tots els construïts a Espanya en aquesta època, i un dels millors d'Europa.
El teatre de Mèrida es va construir al voltant de l'any 15 aC.
També poso l'informació del Teatre de Màlaga, ara mateix no trobo la fotografia que vaig fer fa 3 anys, espero trobar-la. El teatre de Màlaga es troba al peu del turó de l'Alcassaba, al Carrer Alcazabilla. Després de romandre ocult durant segles, va ser descobert el 1951 durant la realització dels jardins del Palau d'Arxius. Té els seus orígens en el segle I a. C., en el període de la Hispània romana, quan Màlaga formava part de la província d'Hispània Ulterior. Va ser construït en l'època de l'emperador August, sent utilitzat fins al segle III.

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Per als Grecs, un teatre era un lloc a on s'hi feien representacions de dansa, cants corals... i a Atenes, els teatres van ser un lloc a on feia política, és a dir, que es reunien tots els ciutadans per a escollir una nova llei per exemple, ja que ells no veien la democràcia com la veiem nosaltres, en que escollim a un representat perquè ell desideixi, sinó que que ho feien entre tots els habitants (exepte les dones i els nens).

Yasmin ha dit...

Hola a tots!

He cercat informació sobre el teatre grec en l'antiguitat i he trobat que va tenir el seu origen al S.VI a.c a les festes dionisiaques en honor al Deú.
Aquestes festes tenien una durada de cinc dies.
El primer dia es dedicava a la procesó, el segon a la representació de cinc comèdies i els tres últims els dedicaven a un competició de tragèdies.
Els poetes havien de representar tres tragèdies i un drama i el guanyador rebia com a premi una corona d'or i de llorer.

També he trobat que els principals autors tràgics del teatre grec de Dionís varen ser Esquilo, Sòfocles i Eurípides.
Una de les característiques que defineix l'obra drmàtica, és que a través d'aquesta es presenta un conflicte humà universal, llavors ens afecta a tots d'una forma o d'una altra; per exemple en la guerra , l'amor, la dona en la societat, etc.

Aquí teniu un link d'un vídeo interessant i entretingut sobre els orígens del tatre grec:
http://www.youtube.com/watch?v=gSquamdwsJw&feature=related

Vale!

Anònim ha dit...

Hola amics,

Aquest espai és el Teatre Grec de Barcelona, que està situat als peus de la muntanya de Montjuïc. És la seu per exel·lència del Festival Grec de Barcelona. He tingut la oportunitat de assistir al festival varies vegades perquè el meu pare canta a una coral que ha fet varis concerts en aquest festival.

Fins aviat
Francesc