Verdú és el meu poble. Un municipi d´aproximadament 1.200 habitants, situat a la comarca de l´Urgell, al costat del riu Cercavins i a 5 km de la capital de la comarca, Tàrrega. És una vila amb una gran tradició ceramista, molt coneguda per la cerámica negra. Aquest és, probablement, el tret que el diferencia dels altres pobles; aquest i el fet que des de fa molt temps, i encara en l´actualitat, la major part de la població es dediqui a la pagesia i, en concret, al conreu de la vinya ha fet que aquest poble també estigui molt arrelat al món del vi.
Per què ara i per què Bacus? Coneixeu algun altre poble que celebri una festa semblant? Per què crieu que aquesta festa té un carácter marcadament clàssic? Com es deia l´homòleg grec de Bacus? Quins dominis tutelava?
Esperem que l´any vinent us animeu i per aquestes dates feu cap a Verdú. Us deixem amb el reportatge que RTVO va gravar de la Festa.
Cesc Giró
Guillem Fargas
El cap de setmana passat, 9 i 10 d´octubre, es va celebrar la XXI edició de la Festa de la Verema i del Vi de Verdú, altrament anomenada Bacus 2010. Des de fa ja uns quants anys, cada començament d´octubre, es fa una festa en honor als pagesos tot enaltint la figura del déu romà Bacus a partir de la iniciativa d'un grup de joves del poble, l'Associació Juvenil Bacus de Verdú. Enguany vam viure una edició diferent, molt tocada per la crisi, per la manca de diners i per la pluja. Tot i així, com cada any, ha estat una festa que fa bullir la sang de tots els verdunins. Amb en Guillem, en Bernat i en Pau vam poder gaudir de les activitats més rellevants de la Festa: la piada de raïms a la manera tradicional, el llançament de ceps, la cursa de portadores, la guerra de raïm o l´esmorzar del veremador. Finalitzat el pregó, es van atorgar els premis honorífics al piador i la piadora de l´any, que anualment són atorgats a un home i una dona que han fet quelcom important pel poble i la festa. Per acabar els actes en honor del déu del vi, se celebrà la gran piada, amb què es recorda el procés d´aixafar el raïm amb els peus, com feien antigament els nostres avantpassats.
Aquesta és una tradició molt vinculada a Catalunya des d´època romana perquè la seva empremta vitícola ha perdurat al llarg dels segles. Són dates de celebració i agraïment a la terra i al déu que apadrina la Festa. Mireu, si no, aquest apunt publicat a principis de setembre a El Fil.
Per què ara i per què Bacus? Coneixeu algun altre poble que celebri una festa semblant? Per què crieu que aquesta festa té un carácter marcadament clàssic? Com es deia l´homòleg grec de Bacus? Quins dominis tutelava?
Esperem que l´any vinent us animeu i per aquestes dates feu cap a Verdú. Us deixem amb el reportatge que RTVO va gravar de la Festa.
Cesc Giró
Guillem Fargas
1r Batxillerat
18 comentaris:
Gràcies Jordi per publicar l'article. Espero que l'any vinent pugueu venir a fer-nos una visita !!! i al deu Bacus també ho espera.
Fins aviat !!!
Francesc
BuenasS,,
Es celebra a aquesta època de l' any ja que és la collita del raïm per fer-se el vi.
I està identificat amb Bacus perquè era el déu del vi i de la festa.
déu.
Hola!
Em sembla una festa molt original, i ampliaré la informació de la Helena explicant una mica més àmpliament qui era Dionís:
És el déu del vi, inspirador de la bogeria ritual i l’èxtasi a través de la música de l´aulós (flauta). Ell posava fi a les penes i preocupacions de tothom. És el patró de l’agricultura, cosa que el vincula amb la fertilitat de la naturalesa i del teatre, i és el déu de la festa i de les bacanals (festes) orgiàstiques.
Explica el mite que Zeus s’enamora d’una mortal filla de Cadme, rei de Tebes, Sémele. Hera, gelosa, es transforma en una vella i li explica a Sémele la veritable identitat del seu amant: Zeus, el déu dels déus, el déu de l’univers.
Sémele dubta i quan es troba amb Zeus li demana que compleixi la seva promesa de concedir-li tot el que ella volgués, que li ensenyi la seva veritable identitat. Després d’una bona estona intentant persuadir-la del contrari ho acaba fent. Com que la seva essència és foc crema Sémele i aquesta mor cremada. Zeus s´adona que estava embarassada i penedit pel que havia succeït es cus el seu fill a la seva cuixa.
Anna Ruiz de la Fuente Núñez.
Holaa a tots!
Jo he anat buscant pobles on es celebra la varema i he trobat aquests:
REQUENA Del 20 al 31 d'Agost
CARINYENA. Comencen el 23 de setembre
JEREZ DE LA FRONTERA del 14 al 22 de setembre.
RONDA (1 º setmana de setembre). Montilla-Moriles del 5 al 8 de setembre.
La varema es fa sobre aquests mesos.
Dionís era també conegut com Bacus ,era el nom amb el qual va ser assimilat pels romans que el seu homòleg grec.
Bacus és el déu del vi.
fins aviaat:)
Benvinguda de nou al Vaixell, Judith. Estic content que ja estiguis recuperada i reprenguis el fil de les classes.
Hola!
Molt bona entrada nois! Felicitats!
Aquesta festa es situa en aquesta temporada ja que és el moment de recollir el raïm i està relacionada amb Bacus ja que és el déu del vi entre moltes altres coses.
Les festes que es fan en honor a aquest déu són:
- Ambrosia: deriva el seu nom dels luxes de la taula i el beure (l'ambrosia era la beguda dels deus). Es celebrava una vegada cada any.
- Agriònia: se celebrava de nit i només per dones i sacerdots de Dionís, i consistia en una espècie de joc en el que les dones feien com que buscaven a Dionís. Antigament es feia algun sacrifici humà.
- Haloa: Es feia una vegada a l'any en honor de Demèter i Dionís. Només es podien oferir fruits com a sacrifici.
- Oscopòria: Al dia de la festa dos joves amb pares vius anaven vestits de dones a portar raïm del temple de Dionís a Atenes al d'Atenea a Falèron; els dos joves eren seguits per una processó que també portaven raïms. Als sacrificis participaven les dones representant a les mares; es feia llavors una carrera entre cinc joves entre Atenes i el temple d'Atenea i el guanyador rebia una copa amb cinc coses: vi, mel, formatge, farina i oli.
- Protrigea: Festival en honor a Dionís i Posidó.
Vale!
Hola a tothom!
Felicitats per l'entrada!
He buscat informació sobre festes relacionades amb el món vinícola, però dedicades a altres divinitats com la Vinàlia, cel.lebrada en honor de Júpiter i Venus. Aquesta festa es cel.lebrava dues vegades a l'any: el 19 d’agost, anomenada Vinàlia Rustica, i el 23 d’abril, anomenada Vinalia Urbana.
La Vinàlia Rústica era aquella que commemorava l'obertura del període de collita a la vinya, en canvi, la Vinàlia Urbana, iniciava l'obertura de les botes de vi de l'any anterior.
El vi era una beguda molt important en l'antiguitat, però en el cas dels romans, aquests l'acostumaven a beure barrejat amb substàncies com la mel.
Vale!
La meva companya Judith a mencionat alguns pobles però jo afegirè alguns més.
La granada (L'alt Penedès)
Font-Rubí (L'alt Penedès)
La ràpita (L'alt penedès)
Sant Sadurní d'Anoia (Lalt Penedès)
Sitges (El Garraf)
gràcies!
Vale!
Hola a tots!!
He buscat informació sobre les festes del vi i he trobat que se celebren ara perquè és l'època de l'any en que finalitza la collita de la verema.
Es diu Bacus en honor a Dionís, que era el déu del vi i de la festa.
He trobat que a Artés se celebren les mateixes festes el 3 d'octubre i també a Alella del 10 al 12 de setembre es va celebrar la XXXVI festa de la verema.
Vale!
Hola!
Mireu hi ha més pobles a Catalunya a on també es celebra una festa com la de la verema, la festa del Most, aquesta festa es celebra a molts pobles de l'Alt Penedès com per exemple els pobles de la Granada, a Font-Rubí, a la Ràpita a Sant Sadurní d'Anoia...i molts més. El most és el raïm premsat i en pobles de l'Alt Penedès és una pràctica molt comuna i tradicional (tan tradicional que tenen refranys i tot, com per exemple “Per l’agost es comença a coure el most”).
Salvete!!
Felicitar els meus companys de classe i bons amics per aquesta entrada tan interessant i alhora divertida, felicitats!!
He intentat extreure una mica més de suc a tot el que havien dit que és la informació que he trobat també.
Altres llocs on celebren la festa del vi és a la localitat de Valdepeñas, Ciudad Real, considerada la capital del vi. Declarades d'interés nacional, les festas del Vi tenen com titular a Nostra Senyora de la Consolació a la que se li ofereixce el primer most del any. El vi és acompanyat de degustacions, balls ,cants, etc.
És un del molts llocs on és fan festes del vi, com ja han dit els campanys, que han nombrat molts llocs.
Salvete omnes!
ofereix*
de l'any*
Em sap greu!!
Gràcies Jordi per publicar-nos la entrada!
Aquestes festes crec que són molt importants i enriquidores perquè ajuden a reivindicar dues coses que per mi són importants: la cultura clàssica i el país. Crec que és una barreja molt maca i que està bé que fent país ens en poguem enrecordar dels nostres avantpassats (utilitzant la seva cultura i el que ens van portar: el raïm). Per tant us animo a tots a assistir a festes com aquesta perquè un s'ho passa molt bé.
Vale!
Moltes felicitats nois os a quedat una entrada molt xula!!
He trobat alguns llocs on també es celebra:
A sant Fost, a Alella (Maresme), a Cubelles (el Garraf), a Espluga de Francolí, a Capmany (Empordà), al Pla del Penedès, a Artés i al Bages.
Valete!
Clarament aquesta celebració s'anomena Bacus perquè engloba el vi i la festa,que son atributs d'aquest Déu.
Cada dia anem descubrint més referents clàssics,eh? Abans de començar a estudiar LLatí i Greg no ho veia tant! jajajaja
ADEUU!
Hola!!!
Aquestes festes estan molt identificades amb el déu Bacus.Bacus, explica el mite que era fill de Zeus i Sèmele. Sèmele es crema i mort, aleshores Zeus veu que està embarassada i penedit del que havia fet es cus el seu fill a la seva cuixa.
Hola
Algú em pot informar amb detall sobre l'edició de la festa de Bacus d'aquest any 2011? Estem interessats per anar a filmar aquesta festivitat pel documental:
http://www.deconstruintelvicatala.cat
Salutacions
Raúl Deamo
Raúl, passaré el teu comentari a un dels alumnes que va publicar l´entrada perquè ell sabrà el què. A més és un gran aficionat a l´audiovisual i de ben segur que li farà gràcia que volgueu filmar un documental.
Vale!
Publica un comentari a l'entrada