26 d’abril del 2010

Una mirada indiscreta

Aquest conjunt escultòric el protagonitza un il·lustre caçador de la mitologia grega. De qui es tracta? Quina és la seva història que podem llegir a Narracions de mites clàssics- i per què va ser castigat? Quin moment representa? On hem d´anar per gaudir d´aquesta obra d´art? A veure si entre tots tibeu del fil i ho esbrinem. El seu comportament dóna nom a un complex psicològic. Quin?
Cliqueu sobre la imatge i la podreu veure amb més detall.

14 comentaris:

Unknown ha dit...

Bona tarda!
Aquesta escultura representa un mite en el qual un caçador arribar a les aigües on la dea diana i el seu seguici de noies verges es banyen nues. Aquest home va cometre un acte de hybris, doncs es va quedar a veure el cos nuu de la dea. Aquesta que ho veu tot, com tots els déus i dees, el va castigar tot transformant-lo en allò que ell caça! i fora devorat pels gossos que utilitzava per perseguir els cérvols o animals que volia caçar.


Judith.

Jordi Sedeño ha dit...

Ampliant una mica l'informació de la Judith, vull dir que aquest home que veu la dea Diana nua es Acteó.

Aquesta font la va fer Luigi Vanvitelli per al Palau de Caserta a Itàlia

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Bona recerca, Jordi. A veure si ens la pot ampliar un altre company (o tu mateix) amb alguna referència al nom de l´artista o al conjunt escultòric en si. I també que ens expliqueu la història d´Acteó, el perquè del càstic, a quin complex fa referència, blablabla.

Esther Soria ha dit...

Hola!!!

Jo he buscat una mica la història d'Acteó:

Acteó era un caçador, fill d'Aristeu i Autònoe a Beòcia.
El mite explica que Àrtemis estava banyant-se nua en els boscos propers a la ciutat de beòcia d'Orcomen quan Acteó es va topar amb ella i es va quedar mirant-la, fascinat per la seva bellesa. Quan Àrtemis el veié el va transformar en un cérvol i va manar als seus propis gossos de caça que el matessin. Aquests el van matar i devorar; posteriorment el centaure Quiró els trobà vagant pel bosc i construí una estàtua en honor al seu amo.

El complex al qual fa referència és el que escriu Jean-Paul Sartre en la seva obra filosòfica L’être et le néant. Aquests complex és una perversió d’ordre psicosexual en què la mirada curiosa i lasciva desencadena la búsqueda.

Una bona recreació del mite és una entrada publicada al blog "El fil de les clàssiques". Deixo aquí el la web per si algú el vol llegir, personalment m'ha agradat molt:

http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2010/02/04/la-mirada-curiosa-i-lasciva/

Vale!!

Unknown ha dit...

Hooolaaa !

El mite ens explica la mirada indiscreta que va pasar en els boscos de la ciutat de beòcia d'Orcome.
Àrtemis s'estava banyant nua i Acteó se la va quedar mirant per l'actractiva que era.Àtermis al veure'l el va transformar en un cérvol i va fer que el matessin.
La mirada indiscreta porta a una série de conseqüències com una transformació,fins i tot la mort.


Per cert,curiosa la representació en la imatge!



Saludos.

Aitor ha dit...

Hola a tots!
Aquesta font està situada a Caserta (Itàlia), feta per Luigi Vanvitelli.Representa el mite de la metamorfosi d'Acteó, en la que Diana converteix en cèrvol a Acteó.

Valete!

Ferran ha dit...

Hola!

Aquesta famosa escultura va ser un regal del Papa Pablol IV a Enric II de França.

Vale!

Ferran M.M

Unknown ha dit...

Hola, parlaré sobre el creador d'aquesta obra d'art.
Luigi Vanvitelli va ser un enginyer i arquitecte italià.
Les capacitats tècniques de Vanvitelli, junt amb el seu elegant estil escenogràfic van fer que fos elegit pel rei Carles de Borbó per construir el Palau Reial de Caserta. Aquest projecte pretenia crear un centre cortesà i governamental per al Regne de Nàpols, seguint l'estil del Palau de Versalles.

Vanvitelli va dedicar la resta de la seva vida a aquesta tasca, tot i que la va combinar amb altres encàrrecs a la ciutat, com l'ampliació del Palau Reial i la construcció d'algunes esglésies.
Fins i tot va col·laborar en la construcció de la Fontana di Trevi a Roma amb el seu professor Nicola Salvi.

Anna!

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

He buscat una mica de bibliografia dobre l'autor d'aquesta escultura, que com bé ha dit en Jordi la va fer Luigi Vanvitelli.

Aquest escultor està molt relacionat amb escultures italianes, ja que va participar juntament amb el seu mestre a construir la Fontana di Trevi, va dissenyar la la façana de la basílica de Sant Joan del Laterà, va estabilitzar la basílica de Sant Pere del Vaticà i va pintar els frescos de la Basílica de Santa Cecília en Trastevere. I com no, esmentar el Palau reial de Caserta o el Palau de Versalles!

Anna Ruiz de la fuente Núñez.

albert muñoz ha dit...

Hola!
He trobat uan versió del mite d'Acteó en grec:

ὁρᾷς τὸν Ἀκτέωνος ἄθλιον μόρον,
ὃν ὠμόσιτοι σκύλακες ἃς ἐθρέψατο
διεσπάσαντο, κρείσσον' ἐν κυναγίαις
Ἀρτέμιδος εἶναι κομπάσαντ', ἐν ὀργάσιν.


I aqui la traducció

Veus Acteó, la seva fi tristíssima:
les carnisseres gosses, que ell va criar,van fer-lo trossos perquè es va jactar de ser millor en caceres que Àrtemis, en ple bosc.

Adeu!

Maria ha dit...

Hola!!
Jo he buscat una mica d'informació sobre la biografia d'aquest home.
LUIGI VANITELLI
Va ser un arquitecte, enginyer i pintor italià que va néixer a Nàpols el 1700 i va morir a Caserta el 1773. Era fill d’un pintor neerlandès anomenat Gaspar Van Wittel, que va italianitzar el seu cognom en Vanvitelli.
Va ser educat a Roma i va arribar a treballar per encàrrec de papas a la regió de Las Marcas i a la mateixa Roma. La seva obra més important va ser el Palau Reial de Caserta, encarregat per Carles III de Borbó, i fins i tot va dissenyar un sistema hidràulic pel parc de la Caserta i hi va construir l’Aqüeducte Carolí.

Maria

Unknown ha dit...

Hola!
Jo he buscat una mica d'informació sobre el lloc on va ser construida aquesta font sobre el mite d' Acteó i Diana.

La font es troba al Palau Reial de Caserta, situat a la regió de Campania, Itàlia. Va ser construit per ordre de Carles VII per utilitzar-lo com a centre administratiu i cortesà del llavors nou Regne de Nàpols, i així al mateix temps guanyava fama ja que que la construcció del Palau era un símbol de poder reial. L'arquitecte escollit va ser Luigi Vanvitelli, en l'obra del aul dominava el Barroc racionalista, molt proper al Neoclasicisme. Va dirigir les obres del Palau i es va encarregar del diseny del parc i els jardins. A més de la font d' Acteó i Diana, també va construir-hi la "font dels dofins", la "font de Venus i Adonis", la "font d' Èol" i la "font de Ceres".

Adéu a tots!

oriol ha dit...

Hola!

Girabé tota la informació ja s'ha dit, però per afegir, vull dir que el mite ha estat representat per diferents autors com Parmigianino, Fontanellato i Tizano.

Oriol T.

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!!
La Caserta és una població Italiana situada a 20 km del nord de la ciutat de Nàpols. Allà si troba el majestuós palau anomenat Palazzo Reale que va trigar casi un segle a ser acabat. Es tracta d’un immens palau, ja que està constituit per 5 plantes, 1200 estances, 1790 finestres i 43 escales, en els jardins del qual podem trobar aquesta escultura. En aquesta apareix Acteó en el moment de ser atacat pels seus propis gossos alhora que mica en mica va transformant-se en cervol, com heu comentat vosaltres, com a càstig per haver vist a la dea Diana nua.
Vale!