28 de gener del 2010

Èdip i Les Luthiers

La història d´Èdip, el rei del casal de Tebes, és un dels mites més importants de l´imaginari tradicional grec. La seva tragèdia ha donat per molt, fins i tot el nom d´un complex estudiat pel pare de la psicoanàlisi, el neuròleg austríac Sigmund Freud. Avui, però, us presento una versió més amable i divertida, la dels còmics argentins Les Luthiers. Qui ens pot refrescar la memòria dels terribles successos del rei tebà i de la seva nissaga? Què planteja el complex d´Èdip? Us recomano consultar el portal d´en Sebastià Giralt, Labyrinthus.

De Edipo de Tebas haciendo memoria
os cuento la historia con penas y glorias,
de Edipo de Tebas.

Le dijo el oráculo, Edipo, tu vida
se pone movida, serás parricida,
le dijo el oráculo.

Seguía diciendo, si bien yo detesto
hablarte de esto, se viene, se viene un incesto,
seguía diciendo.

Sabiendo tal cosa, su padre, el rey Layo,
veloz como un rayo le dijo a un lacayo,
sabiendo tal cosa.

Te irás con mi hijo, no quiero que crezca,
haz tú que perezca como te parezca,
te irás con mi hijo.

Cumplida la orden, el muy desdichado,
con los pies atados, quedose, quedose colgado,
cumplida la orden.

Edipo salvose y a Layo matolo,
peleándolo el solo al cielo enviolo,
Edipo salvose.

Semanas mas tarde, a Tebas avanza,
resolver alcanza cierta adivinanza,
semanas mas tarde.

La Esfinge de Tebas, al ser derrotada,
se ofusca, se enfada, y se hace, y se hace pomada,
la Esfinge de Tebas.

Y sin darse cuenta, casado él está,
con quien saben ya, su propia mamá!
y sin darse cuenta...

De sus propios hijos hay largas secuelas,
y aunque esto le duela, Yocasta es abuela,
de sus propios hijos.

Edipo al saberlo en una entrevista
con su analista se quita, se quita la vista,
Edipo al saberlo.

Al ver a una esfinge planteando un dilema,
huid del problema cambiando de tema,
al ver a una esfinge.

Madres amantes, tomad precauciones
con las efusiones de hijos varones,
madres amantes.

Por no repetir la historia nefasta
de Edipo y Yocasta, lo dicho, lo dicho ya basta,
por no repetir.


22 comentaris:

oriol ha dit...

Hola!

He buscat informació sobre el complex d'edip, aquest consisteix en que en la etapa de formació d'un nen, aquest comença a sentir atracció cap a la mare i a odiar al pare. Poc després el nen comença a pensar que odiar al pare no està bé i el sentiment de culpa fa que acabi deixant de odiar-lo i fer que adopti postures del pare.

El nom de Edip és perquè l'heroi ,es va casar amb la seva mare i va matar el seu pare sense sabaer-ho.

Oriol T.

Tià ha dit...

Molt bones, després d'uns quants dies sense entrar al bloc veig que aneu vent en popa i a més a més amb una versió ben divertida d'un grup fascinant. Endavant les atxes i continueu la singladura.

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Gràcies, Tià. Confiem en què així sigui. El destí del viatge és, en aquest cas, a les nostres mans. Una abraçada i una altra per a l´Anna.

Anna Ruiz ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anna Ruiz ha dit...

Hola, el video ha estat molt be :)

El mite d'Èdip explica que aquest era fill dels reis de Tebes. Els seus pares el van portar a l'oracla i aquest va dir que mataria el seu pare i es casaria amb la seva mare.I perquè això no succeeixi el deixen amb uns pastors vivnt.
Quan Èdip s'assabenta de que ells no son els seus pares decideix marxar cap a Tebes però al camí es creua amb un comerciant i després d'una discució Èdip matarà al comerciant que resulta ser el seu pare. Una vegada a Tebes es troba amb l'esfinx i aquesta li proposa un enigma que només ell sabrà resoldre.
Finalment com a recompensa per haver alliverat la ciutat de l'esfinx la reina (que és al seva mare) es casarà amb ell.

Anna Ruiz de la Fuente Núñez

Júlia Vallespir ha dit...

Holaaa a tothom!!!
Jo voldria afegir que Edip després de ser abandonat al bosc i adoptat per uns pastors va descobrir el seu funest destí i va còrrer cap a Tebes per deslliurarse'n sense saber que el que estava fent era apropant-s'hi.

Com ha dit l'Anna l'esfinx li va proposar uns enigmes que mai ningú encara havia respost, és més com vam explicar a classe la resposta del segon enigma era l'home, però en realitat a qui es referia l'esfinx era el causant de tots el problemes de Tebes, és a dir Edip.

Noèlia ha dit...

Dons sabem que els pares d'Edip van anar a un horacle i els hi van dir que el seu fill quan es fes gran mataria el seu pare i es casaria amb la mare. Ells per evitar el seu destí l'envien lluny, ell quan es fa gran va a la ciutat dels seus pares(que ell no sap que ho és), diria que és Tebà, allà a l'entrar es troba amb el pare amb el que per accident o una petita baralla mata. Més tard es troba amb la mare s'enamora i es casa. Quan ell ja s'ha casat se'n asabenta de que eran el seu pare i la seva mare.
El destí era el destí i tot i intentar allunyar-lo no ho aocnsegueixen.

Clara ha dit...

Hola! Aquí us deixo informació extra, perquè ja que ens referim al complex d'Èdip, per què no al d'Electra?

És un concepte psiquiàtric creat per Carl Gustav Jung, que consisteix en una atracció afectiva de la filla envers al pere, el mateix que el complex d'Èdip però amb una noia!

El seu origen està en el mite d'Electra, que va voler venjar la mort del seu pare Agamèmnon a mans d'Egist i la seva mare, protegint el seu germà Orestes perquè en el seu moment tornés al país a ocupar el tron i matar Egist i la seva mare, una historia d'intriga i traició.

En fi, aquí ho teniu!

Valete!

Clara

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Clara, acabes d´encetar una de les històries més fascinants de la llegenda grega, la de la nissaga dels Atrides. Un dia haurem de parlar-ne a classe.
Necessitem més informació sobre el complex d´Èdip i més detalls de la història del nostre tràgic rei tebà.

Unknown ha dit...

Hola nois, jo segueixo amb el tema dels complexes:
Complejo de Agripina


Té el mateix significat que el comex d'Edip, però dos psiquiatres no van estar d'acord amb la idea freudiana ja que Edip de la llegenda grega desconeixia que la seva dona, Yocasta, era en realitat la seva mare. Consideren mes adecuada la terminología de complex D'Agrapina, ja que l'emperadriu romana, va intentar seduir al seu fill Nerón.

Anna!

Jordi Sedeño ha dit...

hola!

jo he trobat un llibre sobre on parla del complex d'edip. Llegiu-lo que us agradarà!

http://books.google.es/books?id=h566is-hGPoC&pg=PA8&lpg=PA8&dq=complex+d%27edip&source=bl&ots=eLJbOo7yR_&sig=blxsvh-StS53Oj5CC9e-powSDpA&hl=es&ei=AS1nS-GAMtOSjAeGzc2dBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CC8Q6AEwCDgK#v=onepage&q=complex%20d%27edip&f=false

Ferran ha dit...

Apa! Ja esta tot dit! Gràcies per buscar la informació i mostrar-la i perdoneu per no haver-ho fet abans!

Esther Soria ha dit...

Hola!!

El poema m'ha semblat molt divertit, ja que les rimes fan que sigui una història molt amena.
Del mite de l'esfinx només apuntar quins són els enigmes que li va proposar a Èdip:
“Quin és l'animal que pel matí té quatre peus, al migdia en té dos, i a la tarda, tres?”
Èdip, delerós de glòria i curull d'enginy, va anar a l'encontre de la bèstia i va respondre: “L'home. A l'infantesa camina a quatre grapes; quan és adult, amb dos peus, i que és vell, va amb bastó”. L'Esfinx enfurismada se suïcida havent sentit la resposta d'Èdip.
L'altre enigma que algunes versions diuen és:
"Són dues germanes, una de les quals engendra l'altra i, al seu torn, és engendrada per la primera"
La resposta és la nit i el dia, perquè en grec totes dues són femenines.

Vale!!

Anna Romera ha dit...

Hola a tots!!!

M'encanten aquests humoristes! Em va agradar tant el video que ens va passar el Jordi l'any passat de Terpsícore! Aquí us deixo el link per si algú de vosaltres el vol veure:

http://www.youtube.com/watch?v=HhLbNJoL540

Us el recomano!

Un petó.

Xenia ha dit...

Hola!

M'agrada molt que hi hagi una entrada sobre aquest heroi ja que fa molt poquet he hagut de llegir la tragèdia d'Èdip de Sòfocles i la veritat es que em va agradar bastant llegir-la.

Èdip era fill de Lai, rei de Tebes, que perteneixia a la dianastia dels Labadàcides i de Iocasta.
Aquest rei per uns fets succeits en el seu passat va ser castigat per els deus a no tenir descendència o si la tenia aquest fill el mataria a ell, es casaria amb la seva mare i tindria descendència.Iocasta però finalment va quedar embarassada i va tindre el fill. Aquest va ser condemnat a mort per els seus pares. Aquest però va ser entregat als reis de Corint que el van criar. Quan Èdip va crèixer va assabentar-se que no era fill dels reis i va voler descobrir d'on provenia anant a consultar a l'Oracle de Delfos . Aquest oracle va anunciar-li la profecia i ell trastornat emprengué un viatge sense rumb. Durant aquest viatge es topà amb el rei Lai i després d'un enfrontament el matà sense saber que en realitat era el seu pare. èdip desprès de l'assassinat va anar a parar a Tebes on estaven patint l'eclavatge de l'esfinx, que dominava Tebes. Aquesta Esfinx nomès marxaria si algú endevinava l'enigma que ella proposava. Qui esbrinés l'enigma es casaria amb la reina i es converitria en rei, qui no l'esbrinés moriria a mans de l'Esfinx.
L'únic que va anconseguir-lo va ser Èdip que passà a ser rei de Tebes i marit de Iocasta, amb la que posteriorment tindria quatre fills Antígona, Ismena, Polinices i Etèocles. Èdip creié que s'havia salvat de la volunttat dels deus quan anys desprès va assabentar-se de la mort dels reis de Corint.
Finalment Èdip, intentant salvar un altre cop a Tebes de la epidèmia de peste patia la ciutat i intentant esbrinar qui va ser l'assasí del rei Lai, va descobrir la veritat i també ho va fer la seva mare i esposa Iocasta que va suicidar-se.
Èdip en conèixer tota la veritat va treure's els ulls per no tornar a veure la llum.

Espero que us hagi servit

Fins aviat!

lorena ha dit...

Hola!
Estic fent un treball sobre Èdip, és molt interessant i la seva història és molt tràgica i dóna molt per pensar. El que em va semblar més escandalós és el final, quan Antígona torna a Tebes perquè el seu pare, Èdip havia mort. Quan regressa a Tebes el regnat de Tebes es va alternant entre els altres dos germanas, fins que un d'ells decideix no cedir-li el tro i a partir d'aquí es crea una guerra civil. En aquesta guerra els dos germans moren, ja que es maten entre ells. Antígona vol enterrar-los als dos junts perquè són els seus germanas i els estima. Però el nou rei de Tebes, l'oncle d'Antigona, no deixa enterra a un dels germans perquè es considera un traidor, ja que va lluitar contra Tebes. Antigona decideix enterrar-los encara que seria condemnada a una presó on passa molta fam. Ella decideix suicidar-se.
Com he dit abans em sembla sorprenen perquè el valor de la família val molt més.

Ádeu!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

I tant que si, lorena. La tragèdia d´antígona recau en el fet d´haver de triar entre les lleis de la ciutat disposades pels homes i les lleis de la família, del cor, disposades pels déus i sagrades eternament. Antígona decideix honorar el seu germà "considerat traïdor" pel rei de Tebes, Creont, però tan germà com l´altre que l´havia defensat malgrat aquest acte de pietat fraternal li costi la pròpia vida. els romans ens dirien: "dura lex, sed lex" (què significa aquest llatinisme i quina relació té amb aquesta història?). N´esteu d´acord?

Xenia ha dit...

Hola a tots!
Aquest llatinisme està relacionat amb l`'àmbit juridic i vol dir " La llei és dura, però és la llei". Vol dir que per molt dura que pugui arribar a ser una llei aquesta s'ha de complir. Penso que aquest llatinisme s'adequa molt a aquesta tragèdia ja que Antígona decideix honrar al seu germà que complir la llei, tan injusta per a ella ,que ha imposat el seu tiet Creont. Tot i que aquesta desobediència pugui costar-li la vida.

Fins demà!

albert muñoz ha dit...

ola

Jo ja havia sentit el mite de Èdip sobre les seves desgracies i em sembla meravillos i el video de les luthiers es molt divertit!

Adeu

Unknown ha dit...

Hola nois i noies :)!


Doncs sí,penso que és un dels mites més importants i té molt a veure amb la tragèdia que ha donat molt per parlar.





SALUDOS.

laa.neuus ha dit...

Hola!


Gran entrada, no hi ha res que afegir, els que heu comentat ja ho dieu tot. Gràcies per la informació:9

Adéu

Unknown ha dit...

Èdip, un tema fresc que hem tocat durant aquests dies els de 1r de Batxillerat. L'heroi que esta condemnat a viure vagant dues realitats la objectiva i la subjectiva. Atrapat a una vida suposada, en mig d'ironies i de superposicions.

Segons Sòfocles la ironia ens diu alguna cosa amb doble sentit, es a dir quelcom amb la intenció de dir allò que no saps expressar, però que ets capaç de relacionar amb una doble realitat.

I és ben cert la vida d'Èdip n'és una, una ironia tràgica. Que a cada passa que dona, s'esta abocant més i més al mur de la veritat. El seu propi precipici. Ja havíem dit que Èdip era un jove molt curiós, amb la enorme picardia de saber en tot moment de que s'esta tractant. Aquest serà el motiu de trobar en la seva inòpia l'esclat de la tragèdia.